GF GTX285/280/275/260 - OC, teploty, napájení, regulace fanu
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- Vlastik80
- Začátečník

-
Re: GF 285/280/260 GTX - OC, teploty, napájení, regulace fanu
Měl bych dotaz, vlastním gpu GTX260 od Gigabyte, spustil jsem GPU Caps Viewer a jeho Fur
Rendering test, sledoval jsem teploty gpu a větráček, ale zdá se mi divné že teploty vylezou až na:
GPU Temp.: 90
PCB Temp.: 64
Fan Speed: 40%
Fan Speed: 1410
No a je mi divné to že větráček si jede stále v klidu na 40%, jen se zvýšily otáčky z 1300 v základu na 1400, ale procenta jsou pořád na 40. Z toho testu mám dojem že kdybych to nechal zatížené déle dojde asi k restartu PC protože se zdá že karta vůbec nereaguje na vyšší teploty a nechladí více, čekal jsem nárůst % rpm u větráčku a nic... Mám ovladače 182.06whql, kde jsem nastavil i profily tak aby v zátěži větráček více foukal, ale nic se neděje a profily nereagují... Je to normální? Zkusil jsem dát i Stalkera Clear Sky v okně a pozoroval teploty, grafika byla nastavena na maximum DX10, ale u hry mi teplota gpu nepřesáhla 72´C... Tak nevím... Je nějaká možnost nastavení profilů tak aby v zátěži více foukal větráček a rozdělit to třeba na více stupňů? Např. dle teplot když je GPU >70´C tak větrák 50%, >80´C = větrák na 60% atd.... Díky předem za možné rady... Snad není něco s tou gpu, ale artefakty se neprojevují.... Ovšem déle jsem test běžet nenechal, ze strachu o přílišné teploty. Takty mám referenční (576/999/1242)
Rendering test, sledoval jsem teploty gpu a větráček, ale zdá se mi divné že teploty vylezou až na:
GPU Temp.: 90
PCB Temp.: 64
Fan Speed: 40%
Fan Speed: 1410
No a je mi divné to že větráček si jede stále v klidu na 40%, jen se zvýšily otáčky z 1300 v základu na 1400, ale procenta jsou pořád na 40. Z toho testu mám dojem že kdybych to nechal zatížené déle dojde asi k restartu PC protože se zdá že karta vůbec nereaguje na vyšší teploty a nechladí více, čekal jsem nárůst % rpm u větráčku a nic... Mám ovladače 182.06whql, kde jsem nastavil i profily tak aby v zátěži větráček více foukal, ale nic se neděje a profily nereagují... Je to normální? Zkusil jsem dát i Stalkera Clear Sky v okně a pozoroval teploty, grafika byla nastavena na maximum DX10, ale u hry mi teplota gpu nepřesáhla 72´C... Tak nevím... Je nějaká možnost nastavení profilů tak aby v zátěži více foukal větráček a rozdělit to třeba na více stupňů? Např. dle teplot když je GPU >70´C tak větrák 50%, >80´C = větrák na 60% atd.... Díky předem za možné rady... Snad není něco s tou gpu, ale artefakty se neprojevují.... Ovšem déle jsem test běžet nenechal, ze strachu o přílišné teploty. Takty mám referenční (576/999/1242)
- barco
- Středně pokročilý

Vitaj na PCT,
GPU teplota je v poriadku, grafické karty sú stavané na prácu v takýchto horúcich podmienkach. Treba brať aj do úvahy, že syntetické testy, obzvlášť tie, čo sú stavané na maximálnu záťaž GPU, napríklad Furmark alebo OCCT zahrejú grafiku tak, ako sa to žiadnej hre nikdy nepodarí. Sám si to aj spozoroval v S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky
Pokiaľ však aj tak chceš FAN sám regulovať, tak to samozrejme ide cez RivaTuner, viac sa dočítaš v RivaTuner - FAQ + Návody.
GPU teplota je v poriadku, grafické karty sú stavané na prácu v takýchto horúcich podmienkach. Treba brať aj do úvahy, že syntetické testy, obzvlášť tie, čo sú stavané na maximálnu záťaž GPU, napríklad Furmark alebo OCCT zahrejú grafiku tak, ako sa to žiadnej hre nikdy nepodarí. Sám si to aj spozoroval v S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky
Pokiaľ však aj tak chceš FAN sám regulovať, tak to samozrejme ide cez RivaTuner, viac sa dočítaš v RivaTuner - FAQ + Návody.
.
- Vlastik80
- Začátečník

-
Jen mi je tedy záhadou to že karta sama při vyšší teplotě nezačne zvyšovat otáčky větráčku.... 
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Za to může FAN workaround v nových driverech GeForce (dříve Forceware) řady 18x.xx. Inženýři u nV zřejmě usoudili, že se jejich karty nemohou přehřát a nastavili fixně 40%.
- Vlastik80
- Začátečník

-
To je sice hezké, ale proč nepodporuje profily když je tam má? Nastavím je aby větrák reagoval dle teploty gpu a ono nic... No hlavně že to tam mají....
EDIT: Pokud se najde dobrá duše co mi poradí jak nastavit profily pro GTX260 tak aby při zátěži více odvětrávala teplo a v klidu třeba měla nižší frekvence (2D) budu moc vděčný, třeba i přes SZ, nechci tu "špinit" topic zbytečným rozborem individuálního problému, Riva tuner je sice dobrý a asi to přes něj nějak jde, ale verze 2.23 mi nějak s Vistou 64 nespolupracuje, nejde profilovat, myslím že Vista nenačetla ovladač Rivy, UAC mám off, takže nevím proč to nejede, jo ještě myslím že poslední ovladače 182.06 ani korektně nepodporuje a v tom to bude možná také... Nevím... Profík nejsem....
EDIT: Pokud se najde dobrá duše co mi poradí jak nastavit profily pro GTX260 tak aby při zátěži více odvětrávala teplo a v klidu třeba měla nižší frekvence (2D) budu moc vděčný, třeba i přes SZ, nechci tu "špinit" topic zbytečným rozborem individuálního problému, Riva tuner je sice dobrý a asi to přes něj nějak jde, ale verze 2.23 mi nějak s Vistou 64 nespolupracuje, nejde profilovat, myslím že Vista nenačetla ovladač Rivy, UAC mám off, takže nevím proč to nejede, jo ještě myslím že poslední ovladače 182.06 ani korektně nepodporuje a v tom to bude možná také... Nevím... Profík nejsem....
- Shit
- Odborník PCT

2 Krteq: Mě automatická regulace otáček fanu funguje i s 18x.xx.
- Vlastik80
- Začátečník

-
Vyřešeno, po odinstalaci některých komponent zůstala jen originál EN verze ovladačů 182.06 a automatická regulace již funguje, větrák dle teploty zvyšuje otáčky. Pravděpodobně šlo o kolizi sw, možná díky jazykové mutaci, těžko definovat, každopádně již vše zřejmě ok. Děkuji tak všem co mi radili. 
- Milhaus25
- Nováček

-
GK 280 GTX namám napájecí 8-pin redukci
, zdroj taky tento 8pin nemá - má pouze dvě 6tky. Poraďte kde koupit nebo sehnat. Kartu jsem koupil od člověka, který ji koupil v rámci komplet PC a jeho zdroj měl 8pin - redukci tudíž nepotřeboval 
- Baneshee
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
To se dost blbe shani, nabizi to treba na alphacool, ale nemaj to skladem http://www.alphacool.cz/produkt/Redukce ... 30_cm.html
Jestli nejses mekej tak muzes zkusit OBRuv trik jak to rozjet i bez 8-pinu:
Jestli nejses mekej tak muzes zkusit OBRuv trik jak to rozjet i bez 8-pinu:
Pokud nemá váš zdroj 8-pin, a nechcete z nějakého důvodu využít redukci, je možné použít stejný trik jako u Radeonů HD3870X2. Klasický 6-pin mívá totiž trojici 12V vodičů, většinou ale karty využívají pouze dva (první a třetí nahoře). Druhý 8-pin také nese trojici 12V vodičů, karta je potřebuje všechny, poslední dvojice je ale pouze zem (ground). Jak tedy vyzrát na 8-pin? Zapojte do něj 6-pin s třemi 12V vodiči (originální 6-pin od zdroje, ne redukci molex 6-pin). A poslední dva piny nad sebou (ty čtvrté volné) propojte mezi sebou a zemí vašeho zdroje - s černým vodičem v 6-pinu. A je to, karta funguje jako by byl připojen skutečný 8-pin (vyzkoušeno).
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
- Milhaus25
- Nováček

-
Díky moc,
zkusím zjistit dostupnost v tom shopu a když to nebude dostupné tak se vrhnu na obrův návod
to bude mazec
zkusím zjistit dostupnost v tom shopu a když to nebude dostupné tak se vrhnu na obrův návod
- Shit
- Odborník PCT

Odkud máš tuto informaci?Krteq píše:Za to může FAN workaround v nových driverech GeForce (dříve Forceware) řady 18x.xx. Inženýři u nV zřejmě usoudili, že se jejich karty nemohou přehřát a nastavili fixně 40%.
Automatická regulace fanů maká v pohodě i s novými FW 18X.XX.
Některé starší utility neuměly s FW 18X.XX pracovat korektně, ale nové verze utilit s tím nemají žádné problémy.
- HrdinaJan
- Začátečník

-
Me moje karta taky odmitala spusti vetrak na vic než 40 procent. Hrani bylo možne jen cca 10 minut a pak pad. Nepomohla ani reinstalace WIN. Zkousel jsem jen posledni dve verze ovladacu.
Ted mam v rivatuneru svoje profily a vse bezi jak ma.
Ted mam v rivatuneru svoje profily a vse bezi jak ma.
ASUS MAXIMUS IX HERO+7700K@4,8GHz 1.28V+NOCTUA NH-D15+GIGABYTE AORUS GTX 1080 Ti +Kingston 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 HyperX Predator Series+SSD INTEL 750 400GB+EIZO 3237
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Vzal jsem to z Guru3D fóra... o tom workaroundu psal Hilbert i UnwiderShit píše:Odkud máš tuto informaci?
Automatická regulace fanů maká v pohodě i s novými FW 18X.XX.
Některé starší utility neuměly s FW 18X.XX pracovat korektně, ale nové verze utilit s tím nemají žádné problémy.
- Vlastik80
- Začátečník

-
- Nimbus
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No mě se to se stock chlazením zvedalo z těch 40% až k 60% někde kolem 90ti stupňů
PC: Nejnadupanější stroj ze všech nadupaných strojů!
NTB: -//-
Mobil: -//-
NTB: -//-
Mobil: -//-
- Mirek Koci
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
- Vlastik80
- Začátečník

-
Tak jsem zkusil odinstalovat ovladače, vymazat ručně zápisy nVidie v registrech a odstranit veškeré složky v systému (soubory) nV a poté jsem instaloval opět poslední whql verzi ovladačů. Zatím to opět jede jak má, větráček začne chladit více pokud teplota gpu začne stoupat nad cca 70-75´C. To jsem zvědav do kdy to zase vydrží.... 
EDIT: Zkusím to profilování (dle daného odkazu), snad už to bude fungovat normálně... Snad už je RTuner s podporou ovladačů 182.08...
EDIT: Zkusím to profilování (dle daného odkazu), snad už to bude fungovat normálně... Snad už je RTuner s podporou ovladačů 182.08...
- HrdinaJan
- Začátečník

-
No ja bych doporucil preinstalovat okna nez se rucne snazit dostat ovladace z PC. Cista instalace je vzdy lepsi.
ASUS MAXIMUS IX HERO+7700K@4,8GHz 1.28V+NOCTUA NH-D15+GIGABYTE AORUS GTX 1080 Ti +Kingston 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 HyperX Predator Series+SSD INTEL 750 400GB+EIZO 3237
- Vlastik80
- Začátečník

-
Zatím to i po několika restartech jede bez problémů. Větrák reaguje jak má. Do reinstalace OS se mi nechce. Musel bych instalovat tuny app a dalších věcí co v PC mám a z toho nadšený nejsem, navíc pokud bych toto měl dělat pro jistotu pokaždé kdy budu instalovat nějaký nový ovladač tak by mi asi přeskočilo a instaloval bych pak někde v Bohnicích ve vypolstrovaném pokojíku se svázanýma rukama za zády.... 
- rewind76
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
Všechny zdravím, a položím dotaz ohledně teploty VRM na mé GTX 260 (65nm, 192SP).
Koupil jsem na lepší chlazení své karty Arctic Accelero Xtreme GTX280 který je kompatibilní i na GTX 260 a 285. Podle jednoho neměckého serveru mají být teploty VRM max kolem 55°C. Já jsme na tom bohužel následovně.
teploty klid/zátěž (Furmark) meřeno Rivatunerem + Everestem:
Jádro GPU: 41/61
paměti: 40/55
okolí: 37/51
VRM: 52/131 ??!!!!!!!
- montáž mi trvala přes 80min, nikam sem napospíchal a všechno dělal podle návodu + není to moje první montáž chlazení na VGA
- na kartu mi fouká zespod jeden 12cm větrák vzduch z venku teplotu kolem 22-24°C
- VRM byly přesně dle návodu očistěné a "ogumované", dokonce jsem to zkoušel dvakrát, pasiv sedí jak má
- bohužel teploty VRM s původním chlazením si nepamtuji, ale přes 100°C to asi nebylo
zde link na záznam z Rivatuneru
[IMG=http://img10.imageshack.us/img10/3964/hardwaremonitoring2.gif][/IMG]
Zvláštní je zaprvé ona teplota a pak ještě proud, tady ale nevím jestli to měří správně. Karta je zatím po 1 dni stabilní, žádné artefakty. Pasiv na VRM je opravdu velice horký stejně jako vzduch co z přes něj fouká jeden ze tří ventilátorů na Acceleru Extreme.
Tohle se mi už zdá jako extrém, kdyby to bylo řekněme do 100°C tak to mo neřeším, ale 131 během 10minut? s Pasivem ještě ofukovaným vzduchem o teplotě kolem 24°C + co se ohřeje na hlavním chladiči.
Tady musí bejt něco špatně, ale co?
Díky všem za jaýkoliv info!
Koupil jsem na lepší chlazení své karty Arctic Accelero Xtreme GTX280 který je kompatibilní i na GTX 260 a 285. Podle jednoho neměckého serveru mají být teploty VRM max kolem 55°C. Já jsme na tom bohužel následovně.
teploty klid/zátěž (Furmark) meřeno Rivatunerem + Everestem:
Jádro GPU: 41/61
paměti: 40/55
okolí: 37/51
VRM: 52/131 ??!!!!!!!
- montáž mi trvala přes 80min, nikam sem napospíchal a všechno dělal podle návodu + není to moje první montáž chlazení na VGA
- na kartu mi fouká zespod jeden 12cm větrák vzduch z venku teplotu kolem 22-24°C
- VRM byly přesně dle návodu očistěné a "ogumované", dokonce jsem to zkoušel dvakrát, pasiv sedí jak má
- bohužel teploty VRM s původním chlazením si nepamtuji, ale přes 100°C to asi nebylo
zde link na záznam z Rivatuneru
[IMG=http://img10.imageshack.us/img10/3964/hardwaremonitoring2.gif][/IMG]
Zvláštní je zaprvé ona teplota a pak ještě proud, tady ale nevím jestli to měří správně. Karta je zatím po 1 dni stabilní, žádné artefakty. Pasiv na VRM je opravdu velice horký stejně jako vzduch co z přes něj fouká jeden ze tří ventilátorů na Acceleru Extreme.
Tohle se mi už zdá jako extrém, kdyby to bylo řekněme do 100°C tak to mo neřeším, ale 131 během 10minut? s Pasivem ještě ofukovaným vzduchem o teplotě kolem 24°C + co se ohřeje na hlavním chladiči.
Tady musí bejt něco špatně, ale co?
Díky všem za jaýkoliv info!
CPU: Intel C2Q Q9550 2.83GHz 12MB 1333MHz | CPU chlazení: Noctua NH-U12P | MB: Asus P5Q3 Deluxe/WiFi-AP - Intel P45 | RAM: Corsair DIMM 4096MB DDR III 1333MHz DHX | VGA: Gainward GTX 460 1GB@800/1600/4060 | ZVUK. karta: Asus Xonar DX/XD Retail | MONITOR: NEC 2470WNX černý (S-PVA)- LCD 24 | HDD system: WD VelociRaptor WD3000GLFS - 300GB 3,5" | HDD data: Samsung Spinpoint F1 - 1TB SATA II | HDD backup: Seagate Barracuda 7200.10 - 500GB SATA II | REPRO: Logitech Z-5400 Digital 5.1 THX | ZDROJ: Seasonic S12-600 600W | FAN control: Scythe KM01-BK-5.25 Kaze Master 5,25 Black | CASE: CoolerMaster ATCS 840 ... WIN7 x64