Dva HDD, dva OS.

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Thux
Nováček
Nováček

Dva HDD, dva OS.

Příspěvek od Thux »

Zdravim,
mam PC s dvemi HDD a s dvemi mechanikami.
Na obou HDD je nainstalovan Win XP (na jednom SP2 a na druhem SP3 jestli je to podstatne). A chtel bych, aby pri zapnuti dal PC proste na vyber, ktery OS vybrat.

Myslim, ze reseni bude velmi jednoduche nastavenim v BIOSu+nastavenim jumperu+uprava boot.ini (resp. msconfigu), ale chtel bych vedet jak presne to nastavit - ktery disk kam na slave master 1 0, proste popis jak to udelat...

Dik za odpoved. :)
bubanek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Dva HDD, dva OS.

Příspěvek od bubanek »

Jestli ti to nabootuje aspoň jeden ten systém, tak do jeho boot.ini přidej záznam o druhém operačním systému a nemusíš dál nic řešit.
Thux
Nováček
Nováček

Příspěvek od Thux »

Ano, nabootuje... a jak to bude presne vypadat?

Aktualni boot.ini ve widlich ktere najednou je:

Kód: Vybrat vše

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(1)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows XP Professional" /fastdetect
...no a jak rikam, ty druhe widle jsou na jinem FYZICKEM disku..takze jak bude ten novy boot.ini vypadat (hlavne mi jde o ty hodnoty multi disk rdick partition..nevim kde ma byt 0 a kde 1)....?
Thux
Nováček
Nováček

Příspěvek od Thux »

Zkusim toto:

[boot loader]
timeout=60
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="widle xp sp2" /fastdetect /NoExecute=OptIn
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="widle xp sp3" /fastdetect
bubanek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od bubanek »

Ano, to by mělo fungovat. Napiš jak jsi dopadl.
Thux
Nováček
Nováček

Příspěvek od Thux »

jj, tak uz to jede presne tak jak jsem chtel... :)

Normalne jsem ten boot.ini editovat na disku co je na primarni master ksande a prepsal ho pres: WIN+Pause > Upresnit > Spusteni a zotaveni systemu - Nastaveni > Upravit

[boot loader]
timeout=60
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Libor" /fastdetect /NoExecute=OptIn
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Jirka" /fastdetect
...ale nejdriv jsem si musel nacist trochu syntaxi boot.ini - co je co ...problem jsem mel hlavne s tim, ze jsem nevedel, ze disky jsou cislovany od 0, kdezto partitiony od 1 - takze se mi to nejdriv povedlo (ten soubor boot.ini) napsat se chybama a pc zatuh :-D takze jsem musel prehodit disky (master/slave a jumpery, abych zas mohl ten boot.ini editovat - nastesti pokud je v BIOSu nastavena detekce zarizeni na auto, tak se do nej nemusi vubec lezt) a pak uz jsem to napsal spravne.

Diky za pomoc. :)
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“