SMART co je to za chybu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
alfik
Nováček
Nováček

SMART co je to za chybu

Příspěvek od alfik »

Zdravím toto mi vypsal ve SMARTU EVEREST Ultimate Edition. je to závažná chyba?
A z HD Tune Pro 3.00
Je zhruba 4 měsíce starý
Trochu to nechápu je tam vikřičník,ale hodnota normalni... :?
Mám ho rozdělený na system 97GB a data 368GB
Seagate Barracuda 7200.11 500320 500 GB 32MB
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) alfik dne pát 20. úno 2009, 23:05, celkem upraveno 1 x.
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: SMART co je to za chybu

Příspěvek od Stano K. »

Doporučujem sledovať hodnotu a akonáhle sa začne zväčšovať treba zálohovať a pripraviť sa na vyradenie disku!
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

kdyz se podivas na raw read error rate a seek error rate, tak zjistis, ze na disku vznika hodne chyb, i kdyz ti pise z je to normalni, relocated sector count znamena, ze mas na disku vadny sektor a byl vymenen za nahradni a nejspise se to bude rozrustat, ja radsi (po nehode) disky vymenuju uz kdyz zacne skakat seek error rate nebo raw read error rate nebo tvou zminena hodnota...

na systemovych discich mi to je jedno, stejne jsou v raidu tak to nezjistim :D ale na datovem ee
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
alfik
Nováček
Nováček

Příspěvek od alfik »

Zdravím ta dnes už mi to vypsalo toto: JE TO UŽ NA REKLAMACI? NEBO JAK JE TO S HDD NA REKLAMACI JAK MOC MUSÍ BYT POŠKOZENY
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
NoTHX
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NoTHX »

nejspíš bohužel až servisní sektory dojdou a dojde tak ke skutečnému poškození dat :(

PS: Raw Read Error Rate a další položky budou spíš blbě načtené, takže je neberte tak vážně. Minimálně u everestu je to naprosto běžné, důkazem budiž Airflow Temperature, jejíž výše srovnatelná s jádrem hvězdy by jistě ovlivnila ostatní komponenty v PC :)
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

Jak napsal už NoTHX. Od té doby zálohuji své DATA pořád :idea:
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
alfik
Nováček
Nováček

Příspěvek od alfik »

Tak zatím díky :x
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

alfik píše:Zdravím ta dnes už mi to vypsalo toto: JE TO UŽ NA REKLAMACI? NEBO JAK JE TO S HDD NA REKLAMACI JAK MOC MUSÍ BYT POŠKOZENY
informuj se v obchodě kde jsi disk koupil, jestli už jeden reallocated sektor je důvodem k reklamaci, nebo jich musí být více. pokud jsou dva a nijak to nenarůstá, je to v pohodě, ale sleduj to. pokud se začnou šplhat někam ke 30 a výš, už to začíná být nebezpečné. já reklamoval disk s 30 realloc sektory a nebyl problém.
ignorelist: kremrole a dezoláti
hifista
Nováček
Nováček

Příspěvek od hifista »

Pred lety jsem zakoupil novy disk Maxtor 6,4GB. Doma jsem ho pripojil k PC kouknul na SMART a mel jsem tam jeden realokovany sektor. Kontaktoval jsem prodejce a ten mi zdelil ze jeto v poradku, ze se jedna o zavadu plotny pri vyrobe ke ktery nekdy muze dojit a vadny sektor pri formatovani a zaverecnem testovani se prealokuje a disk jde normalne do prodeje. Jenom me upozornil at radeji jednou za cas provedu kontrolu SMART a test povrchu disku zda se neobjevily dalsi vadne sektory. Disk byl v provozu pres 80000Hod. a do dneska pracuje bezproblemu, vadne sektory nevznikaly.
U dnesnich disku udajne vadne sektory, ktere se pri testovani ve vyrobe najdou nezapisujou do SMART.
"Spin Retry Count" znamena, ze pri zapnuti disku se nepodarilo plotnu napoprve roztocit. Bud vubec, nebo na pozadovane otacky (myslim)
Ale nevim co znamena hodnota "1" z HD Tune. Mozna k tomu doslo jenom jednou, nevim.
Electronic
Nováček
Nováček

Příspěvek od Electronic »

http://www.svethardware.cz/art_doc-550E ... 766C8.html

Tady je pár vysvětlivek co jaký hodnoty znamenaj kdyby to někdo chtěl vědět... :wink:
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“