Vyhodne FREE zabezpecenie

Problematika virů a antivirů, zabezpečení PC - firewall, spyware, atd.
axloth
Začátečník
Začátečník

Re: Vyhodne FREE zabezpecenie

Příspěvek od axloth »

Terminologii znam velmi dobre a narozdil od mnoha lidi rozlisuju mezi virem, spyware, trojanem, atd. Dost lidi si mysli, ze to je vsecko to samy, rikaji tomu viry a cekaji, ze je predtim antivir ochrani. Ani jsem nikde nepsal, ze nakej uzivatel dokaze vsechno. Ja teda rozhodne ne a presto jsem bez viru. A nemyslim si, ze jsem genius a nic novyho jsem neobjevil. Ani nikoho k nicemu nenavadim. Ale vy delate jako kdyby pocitac bez rezidentniho antiviru nejpozdeji do tydne kvuli virum explodoval. Svete div se, neni to tak :stupid:

A taky si uvedom, ze ten clanek nabadajici lidi k uzivani rezidentniho antiviru byl napsan a je na webu vyrobce a prodejce anitiviru. Kdyby prodavali USB lampicky, tak ti taky napisou ze jsou nedilnou soucati kazdeho PC...

edit: ja jsem nikde nezpochybnoval, ze by se na internetu potulovali tuny haveti, ale v 99,99% to je spyware, cervi a trojsky kone. Ze jsou viry uz dlouho na usutpu se doctes vsude mozne. A prave proti tehle haveti a chytrakum ti je antivir uplne naprd.
gwassi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gwassi »

chces mi povedat, ze antivir odstranuje iba viry??? kamo, to snad nemyslis vazne??? :D

a rozdiel medzi virem, trojanem a spywarem neni zadny... vsechny maji za ulohu zneprijemnit ti praci na pc, a urcite se neradi medzi uzitecne programy...
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

gwassi píše:chces mi povedat, ze antivir odstranuje iba viry??? kamo, to snad nemyslis vazne??? :D
To ne, ale vsechno ostatni (a vlastne i ty viry) je odstranovano/braneno jinym softwarem. Tzn. firewall nebo anti-spyware. Antivir je potom zbytecnej. Samozrejme krome pripadu, kdy nekdo spousti prilohy ILoveYou.bat v mailech z neznamejch adres. Ale takovymu cloveku ani ten antivir nepomuze...

Kdyz je podle tebe rezidentni antivir tak nezbytnej, tak jak mi vysvetlis, ze za dobu vic jak pul roku bez jakyhokoliv antiviru se mi do systemu nedostalo nic?

edit: rozdil mezi virem, trojanem a spywarem je zcela zasadni. Sice se vsechny radi mezi malware, ale velice se lisi jak svoji cinnosti, tak sirenim, tak i metodami jejich detekce.
gwassi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gwassi »

tak aby som ta uviedol na pravu mieru, dnesne antiviry ti vpohode odstrania akykolvek bordel na ktory si pomyslis a nie je pre pc uzitocny,,,,
nepotrebujes zbytocne do pc instalovat ine programy na spyware ci trojany a riskovat, ze sa ti budu byt a vysledny efekt zabezpecenia tvojho pc bude nulovy... buducnost je v rieseni firewall+antivir "on-access skener" od jednotlivce, kde antivir a firewall mezi sebou komunikuji a zvysuju tak uroven zabezpecenia a rychlosti detekce na maximum...

Kód: Vybrat vše

http://www.owebu.cz/bezpecnost/vypis.php?clanek=1204

http://www.kaspersky.sk/pages/kaspersky-internet-security-2009
Naposledy upravil(a) gwassi dne pát 6. úno 2009, 23:08, celkem upraveno 1 x.
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

Antivir (aspon ty co jsem zkousel, tzn. avast, comodo, kaspersky a nod) neodhali adware, tracking cookies a dokonce ani nekterej spyware. Po jejich scanu jeste zbylo dost bordelu pro antispyware, kterej je nutnej.

Navic antiviry maji pri odhalovani tu zasadni nevyhodu, ze temer vyhradne spolihaji na komparace s databazi znamejch viru, coz dnes, kdyz se cervi zvladaji sami prepisovat a tak menit svoji signaturu a navic vychazeji a siri se extremne rychle, proste uz nestaci. Heuristickou detekci maji jen nektery antiviry, myslim ze vsechny jsou placeny a navic je to silene pomaly. Nicmene tuhle nevyhodu s nimi sdili i antispyware a prave proto je nejdulezitejsi firewall.

A nejak jsi zapomel odpovedet na otazku...
gwassi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gwassi »

tento si uz vyskusal, ked si si tak isty svojou teoriou? na otazku si si prave uz odpovedal sam a ja s tvojho pc komplexi nemam

vestko ci si napisal vpohode vyvrati tento free program

http://www.emsisoft.com/en/software/free/
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

Ja a-squared pouzivam, ale na nem neni vubec nic rezidentniho. To je jednorazovej (a velmi dobrej) scan. Takze fakt nevim jak tenhle program, kterej rozhodne neni rezidentni antivir, odpovida na moji otazku nebo nejak vyvraci, ze rezidentni antivir neni potreba.
gwassi
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gwassi »

ak si kupis licenciu, tak budes mat aj rezidentnu ochranu

budem sa opakovat, ale v tovjom pripade je to asi nevyhnutne, aby si to pochopil...

1. firewall mam zonealarm
2. rezident pouzivam od avastu
3. na odstranenie ostatnej havedi mam a-squared

na druhom pocitaci vsetko toto riesim jednym programom KIS2009

na porovnanie si mozes vybrat co je pre teba casovo a financne vyhodnejsie, pretoze sa bavime o legalnych licenciach alebo free programoch...

dufam ze ti je uz vsetko jasne a nemienis tu vytvarat dalsi spam...

ak chces dalej diskutovat, mozeme to prebrat cez SZ
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

axloth píše:edit: ja jsem nikde nezpochybnoval, ze by se na internetu potulovali tuny haveti, ale v 99,99% to je spyware, cervi a trojsky kone. Ze jsou viry uz dlouho na usutpu se doctes vsude mozne. A prave proti tehle haveti a chytrakum ti je antivir uplne naprd.
překvapivě, v poslední době se zase začínám setkávat s viry respektive wormy. spyware je méně častý, zřejmě se lidi naučili používat antispyware. nejčastější nákaza co v poslední době léčím jsou "autorun viry"
ignorelist: kremrole a dezoláti
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

Moje posledni setkani s takovym wormem probehlo tak, ze se pokusil sam sebe zapsat do autorunu, v cemz mu samozrejme zabranil Comodo, ja ho smazl, a tim to skoncilo.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Pokud bych měl na volbu pouze freewarový soft, tak bych doporučil tuto kombinaci: Jako antivirák Aviru Free Edition a jako firewall Comodo.
karolvarga
Nováček
Nováček

Příspěvek od karolvarga »

axloth píše:Antivir (aspon ty co jsem zkousel, tzn. avast, comodo, kaspersky a nod) neodhali adware, tracking cookies a dokonce ani nekterej spyware. Po jejich scanu jeste zbylo dost bordelu pro antispyware, kterej je nutnej.

Navic antiviry maji pri odhalovani tu zasadni nevyhodu, ze temer vyhradne spolihaji na komparace s databazi znamejch viru, coz dnes, kdyz se cervi zvladaji sami prepisovat a tak menit svoji signaturu a navic vychazeji a siri se extremne rychle, proste uz nestaci. Heuristickou detekci maji jen nektery antiviry, myslim ze vsechny jsou placeny a navic je to silene pomaly. Nicmene tuhle nevyhodu s nimi sdili i antispyware a prave proto je nejdulezitejsi firewall.

A nejak jsi zapomel odpovedet na otazku...
ad1 : Chcem sa opytat aky antispyware pouzivas? Chcel by som ho vyskusat, ze co najde a ci vobec, totiz uz rok mam KIS 7 ktory pouziva aj heuristicku analyzu.
ad2 : Su na nete testy kde sa antiviraky testovali s 1 tyzden starymi aktualizaciami prave preto aby sa zistila schopnost rozonavat nove viry. Teraz by som len hadal ake bolo poradie, ale skusim najst na nete a pridam link.

tak prikladam link http://www.av-comparatives.org/ poradove cislo 20. alebo zrolujte dole a pozrite si ,,AV-Comparatives Summary Report 2008,,
Naposledy upravil(a) karolvarga dne stř 25. úno 2009, 00:58, celkem upraveno 2 x.
Mb : MSI K9N neo F CPU : Athlon X2 3800+ GPU : MSI GeForce 7300 GT 256 Mb RAM : 4x 512 Mb Kingston 667 HDD : seagate 160 Gb 8Mb , DVD RW NEC ND 4571A ATA , CRT : ViewSonic E96f+ SB
ka-spel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Základ používat pořádný prohlížeč. Firefox + doplněk NoScript
antivir AVG free 8.0, Avira, Avast Home (asi v tomto pořadí).
antispyware Superantispyware, Spyware Terminator
občas udělat test MWAV (asi to nej na kontrolu, machři s NOD se divili co tam mají za kvanta trojanů)
firewall Comodo
čistič registrů Ccleaner nebo Comodo System Cleaner (ten má možností mazání ještě více)
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

karolvarga: a-squared free
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

axloth píše:Moje posledni setkani s takovym wormem probehlo tak, ze se pokusil sam sebe zapsat do autorunu, v cemz mu samozrejme zabranil Comodo, ja ho smazl, a tim to skoncilo.
Tuhle funkci dobře zastane i Tea Timer od Spybotu. Také ti zahlási pokus o zápis do autorunu a ty to prostě zamítneš. Výhoda je, že nemusíš používat další program. SpyBot je poměrně dobrý antispyware s mnoha skvělými funkcemi, jako je např. editace autorunu, imunizace prohlížečů a pod. je kompletně v češtině. SpyBot díky svému rezidentu TeaTimer perfektně chrání celý registr a co si uživatel do registrů nepustí sám, to se mu tam také samo nedostane.

No a asi nejefektivnější ochrana pro LAMY je (podle mého názoru) účet USER s nastavením např. omezený přístup k systémovým adresářům a pod., doplněný základní ochranou antivir + spybot. Ten, kdo nedělá každý den se svým počítačem psí kusy a spíše jen pracuje, serfuje, mejluje a dělá uživatelské věci, klidně může bez nejmenších potíží pracovat pod omezeným účtem USER, stačí si nastavit přihlášení. Praktikuju USER účty u všech svých "osobních klientů" s maximální efektivitou. Co jsem je zavedl, jezdím na softwarové zásahy minimálně. Každý z nich má samozřejmě z důvodu případné instalace čehokoliv přístup i pod účet ADMIN, ale používají jej jen v nevyhnutných případech.
karolvarga
Nováček
Nováček

Tak som dnes prebehol PC s KIS 7 s max. dokladnostou a nenasiel vobec nic. Potom som urobil to iste s a-squared free a nenasiel tiez vobec nic, az na stopy v registroch po programoch ktore som mal kedysi nainstalovane ako npar. radmin a podob. vzdialenych spravcov. :-D :-D
Je tazke z toho usudit ci a ktory program je lepsi, ale nieje pravda ze dnesne platene antivirusy nedokazu bez aktualizacii rozoznavat neznamy malware. Na moje prekvapenie zvitazil v tychto testoch ESET NOD32.
Mb : MSI K9N neo F CPU : Athlon X2 3800+ GPU : MSI GeForce 7300 GT 256 Mb RAM : 4x 512 Mb Kingston 667 HDD : seagate 160 Gb 8Mb , DVD RW NEC ND 4571A ATA , CRT : ViewSonic E96f+ SB
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

karolvarga píše:nieje pravda ze dnesne platene antivirusy nedokazu bez aktualizacii rozoznavat neznamy malware. Na moje prekvapenie zvitazil v tychto testoch ESET NOD32.
Tohle jsem psal prave o neplacenejch. NOD32 je placenej a uziva heuristiku, takze prinejmensim aspon cast neznamejch viru najit dokaze.

No, a ze ani KIS ani a^2 nenasli prakticky nic, toho moc nerika. Spis je otazka, jestli se nekdy stane, ze KIS neco najde a a^2 to nenajde. Podle me v praxi k takove situaci nedojde.
karolvarga
Nováček
Nováček

No to je prave to, ze tak ako ja nemozem povedat ze KIS nieco najde a a-squared free nie.....nemozes ani ty s istotou povedat ze to bude naopak......zakladom je kvalitny test.
Neviem ci sa v sucastnej dobe robia podobne testy, ale rad by som aby to tak bolo....., lebo ak mas pravdu tak si zbytocne platim licenciu :-D :-D :-D
axloth
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od axloth »

Samozrejme jistej si byt nemuzu, ale moje zkusenosti a muj soukromej miniexperiment nasvedcuje tomu, ze si ji opravdu platis zbytecne :)
karolvarga
Nováček
Nováček

tak hod sem ten miniexperiment alebo nieco o nom napis a prihod aj tvoje vysledky. :) :)
Odpovědět

Zpět na „Viry, antiviry a bezpečnost“