Zdravím,
chci se poradit, mám internet přes optiku, měl bych dosahovat rychlosti kolem 30Mbs, jenomže když si měřím rychlost na stránce DSL tak dosahuju jen něco přes 5Mbs. Dopisoval jsem si s poskytovatelem a bylo mi řečeno že z jejich strany je vše v pořádku. Zkusil jsme teda měřiče na několika webech a zaslal statistiky měření, načež mi bylo odpovězeno že to moc neberou v potaz takové to měřiče.
Poskytovatel mi nabídnul at si stáhnu soubor z jejich serveru kupodivu rychlost jako hrom.
Ale zase jsem to zkusil změřit a pořád těch 5Mbs. Bylo mi nabídnuto, že sem pošlou technika ale pokud je chyba na mé straně tak to cvaknu což nemusí být malá položka.
Ještě mě napadla jedna věc a to že jestli se na mě nemůže někdo napíchnout. Nešlo by to nějak zjistit? Třeba za pomocí nějakého sniferu nebo tak něco.
Internet připojení-problém
Moderátor: Don
- systemjack
- Začátečník

-
- NoTHX
- Středně pokročilý

-
Re: Internet připojení-problém
Tvůj poskytovatel zřejmě nelhal, tyhle měřiče opravdu na vyšších rychlostech jsou čím dál tim víc nespolehlivější (dá se tomu věřit tak do 5mbps). Vím o čem mluvím, jsem také na optice (100/100).
Pro ilustraci (down/up):
rychlost.cz - 20/15
dsl.cz - 45/-
speedtest.net - 55/30
test stahování u providera 89/-
test stahování "torrentem"
špička cca 72/72
test stahování czshare 95/- (přes download manager)
Ve špičce nebo prostě někdy je maximálka o něco nižší (moje aktuální reálná agregace je 1:5) ale není to nic na co by si podle mne bylo možné stěžovat. Prostuduj podmínky ve smlouvě s poskytovatelem, budeš tam mít údaj o výši garantované rychlosti (obvykle 10-30%).
Tak jako tak, zkus nějaký "reálný" test, při tvé rychlosti můžeš zkusit stáhnout nějakou linuxovou distribuci přes download manager, apod. tam bych být tebou ověřil jak na tom skutečně jsi, protože dsl.cz je velmi vratký důkaz, tudíž by skutečně hrozilo "cvaknutí" z tvé strany.
PS: na optiku se "napichuje" dost těžko
Pro ilustraci (down/up):
rychlost.cz - 20/15
dsl.cz - 45/-
speedtest.net - 55/30
test stahování u providera 89/-
test stahování "torrentem"
test stahování czshare 95/- (přes download manager)
Ve špičce nebo prostě někdy je maximálka o něco nižší (moje aktuální reálná agregace je 1:5) ale není to nic na co by si podle mne bylo možné stěžovat. Prostuduj podmínky ve smlouvě s poskytovatelem, budeš tam mít údaj o výši garantované rychlosti (obvykle 10-30%).
Tak jako tak, zkus nějaký "reálný" test, při tvé rychlosti můžeš zkusit stáhnout nějakou linuxovou distribuci přes download manager, apod. tam bych být tebou ověřil jak na tom skutečně jsi, protože dsl.cz je velmi vratký důkaz, tudíž by skutečně hrozilo "cvaknutí" z tvé strany.
PS: na optiku se "napichuje" dost těžko
- Weslo
- Středně pokročilý

Re: Internet připojení-problém
ono spousta z těch měřáků je připojena 100Mbitem nebo 1Gbitem - což není na měření více přípojek vyšší rychlostí zrovna dost ..
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1