Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: M42 objektivy na DSLR

Příspěvek od no-X »

Jestli se ti takovýhle šílený fotky líbí, tak klidně můžu cvaknout ještě nějakou jinou skupinku :)
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

Dyť to říkám ... :P
To už je na samostatné fórum a né na fotovlákno na PCTF
AMD RYZEN 5 3600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire NITRO+ Radeon RX 5700XT 8G, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD , Sennheiser HD 4.40 BT, Dell Alienware Low-profile RGB Mechanical Gaming Keyboard AW510K Dark Side of the Moon, Logitech G502 Proteus Spectrum
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

no-x : Cabman už prodal, dopisoval jsem si s ním.
Na jeden inzerát mi prodejce odpověděl, že neví pro jaký foťák to je, ale že je na tom vivitaru závit .... tak snad se nedělal ve vícero závitových variantách a snad nemyslel závit filtrový:o
Jinak krásná sbírka - to je i škoda se toho zbavovat, ne? Za pár let bude cena zase někde jinde.
Já už se nemůžu dočkat až dorazí ten triotar - je to taky kousek s rokem výroby do 1958.

DSLR : Canon EOS 1000d
Analog SLR (kinofilm) : Praktica MTL5, Asahi Pentax Spotmatic, Zenit TTL
Analog TLR/SLR (středoformát) : Flexaret VI (dvouoké zrcadlo), Pentacon six TL + Biometar 80/2.8
Manual skla : CZJ Triotar 135/4, CZJ Sonnar 135/3.5 (zebra), Pentacon 135/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra, MC), CZJ Flektogon 35/2.4 MC. CZJ Flektogon 35/2.8 (crome) , CZJ Tessar 50/2.8 (chrome, zebra), CZJ Biotar 58/2 (chrome), Pentacon electric MC 50/1.8, Pentax Super Takumar 50/1.4, Pentax Super multi coated Takumar 55/1.8, Vivitar 28/2.8 (komine), Jupiter 37A 135/3.5, Helios 44M-4 58/2, Jupiter 9 85/2 (chrome)
Tak, a už je pomalu čas začít opravdu něco fotit, ne?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Já se nezbavuju všeho, jen toho, co je nadbytečné a co mám duplicitně. Mám Biotar T 58/2 s předvolbou clony a 12 lamelami a Biotar T 58/2 manuální se 17 lamelami. Takže obyčejnější verze nepotřebuju, stejně bych je nikdy nepoužil. A když mám zájemce, tak proč ne. Nesnažím se vytvářet nějakou ucelenou sbírku, ale sháním to, co je opticky zajímavé a co dokáže vnést do fotky nějaký typický charakter - aby nebyla tak úplně řadová. To pak člověk nemusí být ani dobrý fotograf a jenom kombinací alternativního těla s alternativním sklem občas vznikne zajímavý výsledek :)
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

No jasně, člověk by byl hloupatej, kdyby se toho teď zbavoval.
Tak pomalu přicházím na myšlenku, že pořídím ještě nějaký starší analogový (FULL FRAME) tělo a zkusím oživit alchimii filmových políček. To je skoro hřích k m42 objektivům nepořídit za pár šušňů nějakou zrcadlovku a semtam necvaknout na film.
Co byste doporučili? ... mělo by to mít alespoň expozimetr ... Tatík měl kdysi Zenit xx nevim jaký a náčiní se snad ještě někde povaluje ve sklepě (zvětšovák, tanky, nádobky, světla, leštička, atd...)...materiál pro samodomo domácí laboratoř vyjde snad na pár šušňů, ne? (vývojky, ustalovače, papíry, filmy atd....)

Analog TLR/SLR (středoformát) : Flexaret VI (dvouoké zrcadlo), Pentacon six TL + Biometar 80/2.8
Manual skla : CZJ Triotar 135/4, CZJ Sonnar 135/3.5 (zebra), Pentacon 135/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra, MC), CZJ Flektogon 35/2.4 MC. CZJ Flektogon 35/2.8 (crome) , CZJ Tessar 50/2.8 (chrome, zebra), CZJ Biotar 58/2 (chrome), Pentacon electric MC 50/1.8, Pentax Super Takumar 50/1.4, Pentax Super multi coated Takumar 55/1.8, Vivitar 28/2.8 (komine), Jupiter 37A 135/3.5, Helios 44M-4 58/2, Jupiter 9 85/2 (chrome)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Tělo seženeš levně - Prakticy na aukru asi budou nej volba z hlediska možnosti/cena, ale ta chemie (jako spotřebák) zas až tak levná není - záleží, co je pro tebe "pár šušňů" :)
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

No já předpokládám, že bych negativy nechal vyvolat ve fotolabu a fotečky si potom v tmavý komoře dělal sám. Na kolik pak asi vyjde jedna 13x18 fotka? Další otázka jak ten výsledek pak dostat do PC. Vrznout negativ do klasickýho scaneru by asi nebyla nejlepší varianta. To by totiž byl zajímavý postup ...nafotit na film, vyvolat negativy a PP udělat na PC.
Ale už mi to připadá trochu offtopic, tak bych nerad zasíral vlákno...pokud máte někdo odkaz na vlákno, kde se řeší podobná problematika (lidi, co mají dostatek M42 objektivů a fotí s nimi na digitál i kinofilm).

Pak mám jednu technickou ... co takový objektiv Soligor 28/2.8? Filtrový závit má 58mm a přední čočka je skoro přes celou filtrovou obroučku - velikost přední čočky přece musí mít na něco vliv....
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... NA:US:1123

no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Ohledně optické kvality ti bohužel přední čočka neřekne vůbec nic. Je o optický design, na kterém je objektiv postavený. Když se podíváš na ten můj snímek:

Obrázek

tak objektiv č.2 (Primagon) má prakticky stejné parametry, jako č.12 (Tessar). Čočka Primagonu je asi 50x větší jen proto, že jde o retrofokální design, kdežto Tessar je klasický.

Jsou i jiné důvody: např. č.1 (Telefogar) má světelnost f/3.5, přičemž přední čočka je zhruba stejěn velká, jako u č.14 (Jupiter-9), jehož světelnost je f/2. Meyer uváděl, že přední čočka Telefogaru má průměr o 50% větší, než by bylo potřeba pro danou světelnost. Sice je to dobrá prevence před vinětací, ale imho to mělo přesvědčivý vliv na zákazníky - většina lidí má velké přední čočky spjaté s kvlaitními profi objektivy, tak se jim to líbí a aniž by to mělo racionální důvody, tak takový produkt preferují. Třeba Takumary 50/1.4 měly přední čočku poměrně malou a přesto, že byly ve své době opticky z 50/1.4 závitových skel na špičce, tak se uznání dočkaly až v posledních letech, kdy je lidi vyzkoušeli na digitálu...
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Abychom tu taky měli něco jiného, než teoretizování - pár cvaků z Prahy z 55/1.4 Pancolaru:

Obrázek

kliknutím jdou zvětšit na 1:1

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

No-Xi, nevíš, kdo by se mi s tím TAIRem pohrál? Nejde mi zaostřit na nekonečno. Končím někde na 50m. Možná mám tlustou redukci, možná blbej objektiv (myšleno poškozenej).

Když dám objektiv ručně hloubš do foťáku, tak se na nekonečno dostanu.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

Jinou redukci, nebo "stočit" stávající.
AMD RYZEN 5 3600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire NITRO+ Radeon RX 5700XT 8G, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD , Sennheiser HD 4.40 BT, Dell Alienware Low-profile RGB Mechanical Gaming Keyboard AW510K Dark Side of the Moon, Logitech G502 Proteus Spectrum
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Tak mě napadá... podívej se pořádně na závit objektivu - imho máš M39 verzi TAIRu, na jejíž závit někdo našrouboval redukční kroužek M39->M42. Pokud ano, je to jasné - M39 závit pro Zenit 3 totiž nemá stejnou registrovou vzdálenost, jako M42 závit. Je tam rozdíl 0.3mm a to má za důsledek přesně to, co popisuješ.

Takže jediné řešení by bylo nechat si jednu redukci stočit o těch 0.3mm. Případně bys mohl objektiv vrátit, pokud ti byl prodaný jako M42 (a pokud prodejce není vůl).
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Máš pravdu, je to tak. Vracet ho ale asi nebudu (byť mi ho prodali jako M42), to si radši nechám upravit tu redukci.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
ouderec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ouderec »

No a co nějaký zkušenosti s m42 rybí oko?
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

ouderec píše:No a co nějaký zkušenosti s m42 rybí oko?
Jediný, co mě napadá, je Peleng...
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Peleng 8mm
Zenitar 16mm
Takumar 17mm nebo starší 18mm

Krom toho Pelengu nemají na APS-C smysl, protože je většina snímku ořezaná a výsledek nevypadá jako fotka z rybího oka, ale jako záběr širokáče se špatně zkorigovanými geometrickými vadami.

Zbývá tedy Peleng, ale ani ten jsem nakonec nekupoval, protože se mi podařilo za 2900 na aukru koupit starou 8mm Sigmu, takže mám rybí oko v nativním bajonetu. Stejně jsem ho ale nakonec používal jako širokáč - tzn. horizont komponovat doprostřed, aby nebyl prohnutý, a pak to v photoshopu roztáhnout a ořezat. To se docela dá - problém je ovšem ostrost v rozích, protože když kruh roztáhneš na čtverec, tak je jasný, že rohy budou hodně slabý :)

Nejlepší dvě fotky, co jsem s tím pořídil, jsou tyto dvě:
http://img1.abload.de/img/sdim4187_1280jayz.jpg
http://img1.abload.de/img/sdim4195_1280m0qw.jpg

Ale na tohle by byla imho lepší Sigma 10-20, jejíž nákup ale pořád odkládám :-)
Bob van Sikorski
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bob van Sikorski »

tomas-tnt píše:...Tak pomalu přicházím na myšlenku, že pořídím ještě nějaký starší analogový (FULL FRAME) tělo a zkusím oživit alchimii filmových políček. To je skoro hřích k m42 objektivům nepořídit za pár šušňů nějakou zrcadlovku a semtam necvaknout na film...
já jedu starou minoltu sr-t 202 s 50/1,7, vřele doporučuju. když člověk místo mačkání jakýchsi čudlíků ovládá poctivý "kus železa", má to něco do sebe. nejlepší je, že i přes 35leté stáří všechno funguje. až dofotím kodak ektar100, tak sem možná nějaké fotky dám (pokud to jako obvykle nebude toptální sra*ka). někde jsem viděl test ... ten ektar má superjemné zrno, takže fakticky jde o fullframe slr s rozlišením někde nad 60Mpix (a ano, no-xi, vím že to objektiv asi nepřenese :-))
no-X píše:Tělo seženeš levně - Prakticy na aukru asi budou nej volba z hlediska možnosti/cena, ale ta chemie (jako spotřebák) zas až tak levná není - záleží, co je pro tebe "pár šušňů" :)
chemie zas tak drahá není, akorát jsou v tom pak oproti DSLR samozřejmě velké celkové náklady. ten Ektar100 vyjde na cca 120Kč/~37 políček, čb např nějaký Ilford lze sehnat za 90-120Kč/36pol podle typu/citlivosti. náklady na vyvolání jednoho filmu jsou cca 10 (chemie Foma) až 25Kc (chemie ilfrod). Takže při započtení ceny filmu činí náklady na pořízení fullframe snímku o rozlišení daném jemností zrna cca 3,00 až 3,30Kč pro čb (vyvolávaný doma, čas nezapočítán) a 2,60 až 5,30Kč pro barvu (amatérský Kodak Gold 100 versus profi Kodak Ektar 100). Samozřejmě si k tomu musíš jako pevnou investici připočítat cca 5000Kč za scanner s prosvětlovací částí. brácha má Epson V500, je to luxus.

EDIT:
Obrázek
Naposledy upravil(a) Bob van Sikorski dne pon 2. bře 2009, 11:32, celkem upraveno 1 x.
já jen vím, že něco jako "logaritmícký pravítko" existuje, ale dneska jsem to viděl poprvý - na tom obrázku ... WIFT, 14.1.2008
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Bob van Sikorski píše:a ano, no-xi, vím že to objektiv asi nepřenese :-)
Jak kterej :wink:

Mimochodem, právě jsem vyzkoušel S-M-C Macro Takumar 50/4 a musím říct, že je to velice zajímavý sklo. Celkově je ostrý a neaberuje ani v náznaku. Jsou padesátky, které jsou uprostřed ostřejší, ale je opravdu málo padesátek, které by měly tak ostré rohy bez náznaku aberace...
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

Bob ... díky za praktické informace,alepoň mám jakýštakýš obraz o ceně...
Já zatím objednal M42 objektivy a sháním tělo ...chci aby to alespoň umělo měřit expozici (dopočítávat čas)..zatím to vypadá na Prakticu MTL 5B (je u nás dost rozšířená-případné opravy by nemusely být problém)..taky je to začátek 80tých let (ale ono moc novějších M42 těl nebude).
Od focení na film toho moc neočekávám, prostě pár pokusů - pár příležitostných čb portrétů. Tohle se mi líbí, ale to je foceno Hasselbem 501 - a to je asi trochu jiný rozměr film. políčka...jde podobnou "atmosféru" plácnout na 35mm film?
http://www.flickr.com/photos/ckovalev/2 ... otostream/

no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Já myslím, že jo. Jen to imho bude chtít krom světlé ostré optiky s dobrým bokehem ještě trochu práce v PS a vhodné světlo :) Jinak ten snímek není podle mě dobře zaostřený - je zaostřeno na zadní část hlavy (viz ostrost vlasů) - a oči, na které by správně mělo být zaostřeno, byly doostřeny při PP... vůbec mi ta rovina ostrosti nějak nesedí... je to jak lehkej tilt-shift :)
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“