HTPC a nutnost dvou zvukovek?

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

HTPC a nutnost dvou zvukovek?

Příspěvek od aliencz »

Zdravím, včera jsem narazil u realizace jednoho HTPC na doceka zajímavý problém.
Použita je základní deska s integrovaným čipem ATI HD 3200 od Gigabyte:
http://www.gigabyte.cz/products/mb/spec ... 2h_10.html
Zvuk táhnu z HDMI do LCD TV Samsung pomocí ovladačů ATI HDMI Audio a do AV receiveru optikou z integrovaného TOSLINK optického výstupu. A zde je problém. Oba výstupy nefungují současně. Buď dostanu zvuk na HDMI, nebo na TOSLINK, ale natím se mi nepodařilo na oba najednou.

To je z praktického hlediska potíž, protože pokud chceme sledovat jen TV, nepotřebujeme a hlavně nechceme zapínat AVR a budit 5.1 audiosystém.

Uvažoval jsem o druhé zvukovce na TOSLINK, ale mám obavu, že si možná nepomůžu. O používání dvou zvukovek se už popsalo moho a převážně to, že to nefunguje.

Nenapadá někoho nějaké plně funkční řešení, jak dostat z PC digitální zvukový signál v plném formátu zároveň do HDMI (postačí i stereo) a zároveň do TOSLINK, resp. SPDIF (plný 5.1 vč. DTS?
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: HTPC a nutnost dvou zvukovek?

Příspěvek od aliencz »

Take problém je složitější, než jsem čekal. Tohle řešení nevyřeší ani dvě zvukovky, nejde to. To je pro HTPC docela tvrdý hendikep, když není možné vytáhnout z PC dva nezávyslé zvukové výstupy.

Řešení jsem prozatím nalezl pouze krkolomné za použití speciální grafické HDMI karty s SPDIF vstupem, který podsune do HDMI výstupu digitální signál z tohoto vstupu a nepracuje ze zvukem HDMI Audio out. K tomu je ale potřeba jiná zvuková karta, taková, která má dva souběžné digitální SPDIF výstupy.
18ekips
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od 18ekips »

Existují programy, které dokáží používat výstup, který si sám (nezávisle na systému zvolíš), pokud to ale přehráváš v nějakém media centeru, bude s tím asi problém, protože to je jeden program.
X2 3800+ | ATi 4850 | 2 GB RAM | W 7

Zrušme komunisty
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Přesně tak, má-li být HTPC efektivní, používá se nějaký centrální MEDIA CENTER player, se kterým se celý systém ovládá (např. Media Portal). Startovat HTPC do Windows, vybírat specializované utility a spouštět různé druhy softu je činnost, která vše komplikuje, zdržuje a činí složitým zejména proméně zkušené členy rodiny, popř. menší děti. TO pak nemá cenu dělat HTPC, protože vložení nosiče do plajeru tak, jak to všichni známe, je proti takto komplikovaně nastavenému HTPC nepoměrně efektivnější.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“