Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
Bob van Sikorski
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Re: M42 objektivy na DSLR

Příspěvek od Bob van Sikorski »

ta fotka z hasselu je fakt poněkud nezvládnutá. jinak kdyby někoho zajímalo rozlišení 6x6cm SF, tak tohle je snad nějakej iso400 (fuji superia tuším).

Obrázek

foceno mamčou, výřez je 1:1 ze scanu při 4000dpi (ten V500 umí 9600dpi), orig zde: http://majezek.czweb.org/new_design_thu ... albumId=40
Naposledy upravil(a) Bob van Sikorski dne pon 2. bře 2009, 14:37, celkem upraveno 1 x.
já jen vím, že něco jako "logaritmícký pravítko" existuje, ale dneska jsem to viděl poprvý - na tom obrázku ... WIFT, 14.1.2008
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

Je to zvláštní....ostrý je spodek toho náhrdelníku, pak je to máznuté a pak zas ostré vlasy na zadní části hlavy. Šlo by to odfotit kompletně celé ostré a pak domáznout obličej, vlasy a ramena...atd...byla by to dost drbačka a proč by něco takového někdo dělal?... Tagy tam jsou : 6x6, film, medium format, Ilford Delta, ISO100, D-76, Hasselblad 501 CM, 80:2.8.
Neplatí teda, že čím větší rozměr snímače, tím nižší hloubky ostrosti se dá dosáhnout????
Jinak na snímku mi příjde světlo úplně normální, rozptýlené ..... asi mírně pod mrakem..... Takže jediný, co udělalo tu "zajímavou náladu" je foťák samotný (v kombinaci s optikou a filmem).

DSLR : Canon EOS 1000d
Analog SLR (kinofilm) : Praktica MTL5, Asahi Pentax Spotmatic, Zenit TTL
Analog TLR/SLR (středoformát) : Flexaret VI (dvouoké zrcadlo), Pentacon six TL + Biometar 80/2.8
Manual skla : CZJ Triotar 135/4, CZJ Sonnar 135/3.5 (zebra), Pentacon 135/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra, MC), CZJ Flektogon 35/2.4 MC. CZJ Flektogon 35/2.8 (crome) , CZJ Tessar 50/2.8 (chrome, zebra), CZJ Biotar 58/2 (chrome), Pentacon electric MC 50/1.8, Pentax Super Takumar 50/1.4, Pentax Super multi coated Takumar 55/1.8, Vivitar 28/2.8 (komine), Jupiter 37A 135/3.5, Helios 44M-4 58/2, Jupiter 9 85/2 (chrome)
Tak, a už je pomalu čas začít opravdu něco fotit, ne?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Ano, středoformát ti sníží hloubku ostrosti, ale jen při stejné cloně. A není žádné tajemství, že objektivy ke středoformátům obvykle mívají nižší světelnost, než objektivy ke kinofilmu. Takže i na kinofilmu můžeš dosáhnout podobné hloubky ostrosti, jen to bude kapku náročnější na optiku... :roll:
Nejlepší moderátor ve výslužbě
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

no-X - ty fotky z Prahy s Pancolarem jsem úžasné. Kde kdo by si vtomhle počasí ani nevěděl rady :)

tomas-tnt - k fotce, perfektní dojem z fotky, ale ta hloubka hloubka je vážně rapidní. Ostrost by měla být v obličeji, to je myslím velká škoda.

Ještě když píšeš o tělech Praktica řad MTL, tak ty rozhodně mohu jen a jen doporučit. Jsou moje nejoblíbenější, a to ani aktuálně na film nefotim :-D (nemam kde a jak vyvolávat, a rád bych si to dělal sám). Nicméně jestli nechceš, mam tu model MTL 5, moc pěkný stav, ale nefunguje mu počítadlo natáhnutí. Nicméně mužu k němu přihodit MTL 3 na náhradní díly. Kdyžtak se mužeš ozvat, mam je tu navíc, a časem by stejně šly na aukro :)
All I know is that I know nothing.
Obrázek
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

JvtDeSiGn píše:no-X - ty fotky z Prahy s Pancolarem jsem úžasné. Kde kdo by si vtomhle počasí ani nevěděl rady :)
Díky. Chvátal jsem z Knížecí ke sv. Vojtěchovi, měl jsem s sebou bágl všech možných skel a jelikož se chystám toho Pancolara prodat, tak mě napadlo, že bych mohl něco nacvakat, abych měl do inzerátu nějaké 100% výřezy, protože je opravdu pěkně ostrý (kolem f/2-f/2.4 je dokonce ostřejší než S-M-C Takumar 50/1.4)...

No jo, jenže přednastavené hodnoty pro vyvážení bílé (slunečno / zataženo / ...) se kvůli zažloutlosti použít nedají, na automatice jsem to nechat nechtěl, tak jsem vyvážil bílou o chodník :roll: a fotil. Výsledek potřeboval ještě při konverzi z RAWu ty barvy trochu posunout, protože to působilo moc studeně. Problém je v tom, že při zatažené obloze je světlo poměrně teplé, ale člověk to tak nevnímá, takže se to blbě vyvažuje - buďto bude obloha šedá jako ve skutečnosti a všechno ostatní extrémně teplé, nebo je bílá (RGB) 1:1:1 a všechno je zas studený. Do toho ještě ta zažloutlost nenávratně odfiltruje některé vlnové délky... Takže jsem prostě barvy nastavil tak, jak se mi to zdálo nejakceptovatelnější. K tomu jsem stáhnul expozici, naboostoval sigmácký X3 fill-light, aby něco vylezlo z oblohy a v PS jsem to už jen shora a dola ořezal.

Takže na tom v podstatě nic není, jen se nenchat odradit tou vyblitou hrůzou, co se zobrazí na displeji chvilku po stisknutí spouště :oops:
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

no-x : tak ten palanar f1.2 za 3.900,- USD je slušný kus skla - hned ho objednávám 8-) . Někde jsem ale četl názor, že třeba rozdíl mezi objektivem 1.4 a 1.8 je téměř zanedbatelný...že extrémní světelnosti jsou stejnak na plnou díru nepoužitelné a je nutno přiclonit....ale to je jiná diskuze.
Fotečky jsou ostré, ale chtělo by to porovnat s výsledkem, který by lezl třeba ze setovýho EF-S 18-55 IS (pro Canonisty). Pokud by ty fotky byly "stejné", tak to není žádná výhoda v použití M42 objektivu. Od M42 čekám "něco navíc"...něco zajímavého, neobvyklého, něco, co nebude "digitálně dokonalé"..nepopsal sem to moc přesně, ale doufám že mě chápete...právě ty nedokonalosti a "charakter" jsou na M42 sklech zajímavý. Já když něco cvaknu na DSLR, tak někdy trávím čas v PS tím, že tu fotku "znehodnocuju", aby měla patřičný "look" - snad mi v tomhle pomůžou m42 skla.
Následující příklady sou dost extrémní - sem to s PS přehnal
http://tomas-tnt-gallery.webz.cz/galler ... 365_x3.jpg
http://tomas-tnt-gallery.webz.cz/galler ... 391_cb.jpg

Ad žloutnutí vrstev na optice - nepsal jsi tu cosi o dovolené pod UV lampou? :-D

Jvt : Prakticu MTL5 momentálně sháním, takže pokud nabídneš rozumný podmínky, tak se určitě dohodnem - máš SZ.

Analog TLR/SLR (středoformát) : Flexaret VI (dvouoké zrcadlo), Pentacon six TL + Biometar 80/2.8
Manual skla : CZJ Triotar 135/4, CZJ Sonnar 135/3.5 (zebra), Pentacon 135/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra, MC), CZJ Flektogon 35/2.4 MC. CZJ Flektogon 35/2.8 (crome) , CZJ Tessar 50/2.8 (chrome, zebra), CZJ Biotar 58/2 (chrome), Pentacon electric MC 50/1.8, Pentax Super Takumar 50/1.4, Pentax Super multi coated Takumar 55/1.8, Vivitar 28/2.8 (komine), Jupiter 37A 135/3.5, Helios 44M-4 58/2, Jupiter 9 85/2 (chrome)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

např. toto je focené Planarem 85/1.2 na plnou díru:

http://www.abload.de/img/664__mg_4751_1jenx.jpg

mně ta kvalita připadá vcelku dostačující :roll:

Jinak v tom, co hledáš, ti určitě manuální skla mohou pomoci, ale ne každé.
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Kluci, nechcete to rozdělit do 2 témat?
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Proč? Jako jestli jsou jakékoli důvody pro založení druhého threadu, tak NP. Mohl bych do prvního postu klidně přidat FAQ shrnující to podstatné, co je tu rozcamrané pro desítkách stránek... Ale mně ty důvody nějak nedocházejí :oops:
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Že řešíte vyvolávání kinofilmu v tématu o objektivech. Mě osobně je to buřt, ale OT, byť ne úplně mimo, to je.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Tak v tomhle ohledu tu asi taky časem téma vznikne... ono to tak bývá, že si lidi na digitál nakoupěj starý skla, pak se di nich zamilujou, chtěj si je vychutnat na plným formátu, na 5D nemaj, tak si koupí starší Prakticu nebo Spotmatic a fotí obojím :)
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

Sorry Trinom, máš pravdu...
Sám cítím, že jsou moje příspěvky trochu OT. Tímto tady končím, do tý doby než mi dorazí M42 skla, pak sem nahážu svoje výsledky.
no-x Máš pravdu. Já chci zase cítit ten smrad z chemie v temný komoře a chci vidět 50mm opravdu na 50ti milimetrech (ne, na kropovým čipu) :o)))

Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

no-X píše:Tak v tomhle ohledu tu asi taky časem téma vznikne... ono to tak bývá, že si lidi na digitál nakoupěj starý skla, pak se di nich zamilujou, chtěj si je vychutnat na plným formátu, na 5D nemaj, tak si koupí starší Prakticu nebo Spotmatic a fotí obojím :)
A my co máme rádi AF skla, tak jsme si pořídili fullframe kinofilm od stejného výrobce jako máme DSLR a hrajem si :-D

Ovšem, mě nějaké domácí vyvolávání neláká, takže vyvolání a sken v labu to jistí :)
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Smith píše:Ovšem, mě nějaké domácí vyvolávání neláká, takže vyvolání a sken v labu to jistí :)
Já bych to tam jen tak nedal, nikdy nevíš co ti na to aplikují. Už i vyvolání z digitálu je komplikované (pokud si puntičkář na kvalitu a věrnost). Co člověk vidí na discovery jak to v mega labech probíhá, tak jak řekneš stroji, že podexponování byl účel, a že to nemá aplikovat. Testoval jsem tuhle funkci na digitál u labu Fotolab.cz, a musim říct, brrrr :lol:
Obrázek
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Nesetkal ste se někdo s problémem, že pokud objektiv venku prochladne, tak automatická clona muže dělat problémy? (opožďuje se apod., ale pak až se doma aklimatizuje, šlape zase dobře)
Obrázek
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Není možné, že je na lamelách nebo na nějaké části mechanismu trochu maziva, které pak při podchlazení ztuhne?
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Ano, to by bylo možné, ale spíš je to reálnější pokud se to stane na trvalo. Ale když se zpět vrátí, tak jestli není monžé také brát v úvahu rozpínavost lamel?
Obrázek
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Natrvalo ne... to je jako když necháš v teple změknout máslo. V lednici zase ztuhne... atd. Stejně tak mnohé moderní AF objektivy v mrazu neostří. Chladem zatuhne mazivo a nechtěj fungovat :-)
thoms
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thoms »

Vyrabali sa skla Pentacon 1.8/50 aj v inej verzii nez len M42 ? Alebo ci ich vyrabalo viac vyrobcov.. Vdaka..
thoms
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thoms »

Konkretne mi ide o tento objektiv. Nie som si isty, ci je to M42

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“