HD4850/4870 chlazení

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
previtus
Nováček
Nováček

Re: HD4850/4870 chlazení

Příspěvek od previtus »

Fofrer píše:Potom bych to videl nejspis na studeny spoj na PCB.
Promin, tomu nerozumim ... co je studeny spoj (=spatny spoj asi?) a co PCB?
Pisou, ze "Process control block je datová struktura v jádře operačního systému, která obsahuje informace potřebné pro správu a běh procesů." tudíž je to něco, co je v rámci operačního systému, takže reinstal počítače by pomohl? (asi ne...) Jinak totiz start funguje, pokud je to osedlane referencnim chladicem.
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

PCB je printed circuit board, neboli česky tištěný spoj, studeňák je špatný kontakt, mohlo by se to stát v případě, že pod referenčním chladičem bude karta rovná, ale při instalaci acelera se nadměrně prohne a tím se nějaká cestička rozpojí
previtus
Nováček
Nováček

Příspěvek od previtus »

Vivec píše:PCB je printed circuit board, neboli česky tištěný spoj, studeňák je špatný kontakt, mohlo by se to stát v případě, že pod referenčním chladičem bude karta rovná, ale při instalaci acelera se nadměrně prohne a tím se nějaká cestička rozpojí
Pomohlo by tedy, kdybych ho nějak držel/podepřel něčím ... už jsem fakt zoufalý :?
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

nevím, koukni se jak vypadá karta s referenčním chlazením, přilož k ní třeba ocelový pravítko a porovnej s kartou osazenou acelerem
pak můžeš zkoušet různý fígle s dotahováním šroubků...nic jinýho mě nenapadá
Fofrer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fofrer »

jojo zkusit to muzes... ale urcite bych to tak dlouhodobe nenechal - rozpoji se ti to za "jizdy" a muze byt konecna. Je otazka co s tim... ale v tom ti neporadim.
Mrtvola
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mrtvola »

Pokud chceš klid, tak bych se smířil s referenčním chlazením. Ják píše Fofrer: Budeš s tím laborovat tak dlouho až karta nenajede vůbec. Přeci jen to není žádný radio za stovku, ale velmi sofistikovaná a křehká věcička taková grafika.
i5 3570K, Asus P8Z77 M-Pro, Kingston HyperX XMP 1600Mhz 8GB, GB HD7870, Crucial M4 128GB, Cosmos S (díky Pejsku :-) ), Seasonic X560W
snejdy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od snejdy »

previtus píše:Mám problém ... :) a včera jsem si tuto diskuzi celou pročetl a nic podobného nenašel.
Pořídil jsem si GK Asus 4870, Accelero S1 rev2, Noctuu NF-S12-800 (jedna 3pinová přípojka), 120mm, pastu Arctic Cooling MX-2, SCYTHE SCVCH-1000 VGA Chip Heatsinks..........
(sry pokud se budu opakovat po někom ale nejsem schopnej si pamatovat dvě stránky textu :D )

Když jsi ten chladič přidělával jinejma šroubama, dosedá ti pořádně plocha chladiče na jádro? Mě tam taky ten kříž s perkama nešel ale použil jsem normálně ty šroubky co byly u accelera + papírový podložky + malý plastový kroužky který se měly nalepit k těm dírám se závitem mezi plech držící accelero a GK. Když si sundal prvně to accelero a chtěl tam dát zpátky ten referenční byl v tý pastě vytlačenej čtverec takž bylo znát že se to dotýkalo? Pokud by to nedolýhalo tak je tu kartu mohla vypnout nějaká tepelná ochrana.

Skusil bych osadit tu kartu červenym plechem a accelerem a noctuou a navíc někam vedle mimo napojit na GK 4-pin referenční větrák. Pak to skus zapnout, a když to půjde tak vypni PC, nech vše jak je a jen odpoj ten 4 pin.Pak zase zapni. Tím zjistíš jestli ta karta nemá ochranu třeba proti náhodnýmu odpojení větráku a jakmile by do GK 4pin nebyl zapojenej tak by nešla. Pak by se nabízela varianta použít nějakej ventilátor se stejnym konektorem a zapojit ho do karty místo tý noctuy. (např já mam accelero twin turbo kde ten věrák s tim dodávanej jde přímo do karty a vše jede hned po prvnim zapnutí). Pokud by se ti nevešla karta s tvym chlazenim a ještě někde vedle zapojenej referenční větrák jen pro ten test tak skus kartu osazenou referenčnim a vytáhnout kabel větráku z karty a zapnout a jen zkouknout jestli jde signál nebo ne a IHNED zase vypnout (ani nečekat na načtení winů,normálně natvrdo). Za tu chvíli se to nepřehřeje a taky zjistíš jestli je to jen tim kabelem nebo ne.

Blbý je že to nejde reklamovat když to s referenčnim jde,jinak by bylo dobrý to vyměnit a skusit si pak chladiče na jinej kus.

Jinak s tim jak ses ptal na to že kyž je otevřená case že si naměřil vyšší těploty - mám stejnou zkušenost.

(za vvýše uvedené rady NERUČÍM)
i7 8700K ; AMD R9 390x 8GB ; 32GB DDR4 2666 ; MB ASUS TUF Z370 ;
SSD Crucial M.2 525 GB, asi 20 TB HDD WD ; Win10 64 Pro ; 40" 4K IIyama x4071
zvuk: Creative SB Z -> optical -> Asus Xonar STU -> NAD C326 -> Klipsch RB 81 II + Klipsch SW-112 ; Sennheiser HD 650 ; Sennheiser IE80
previtus
Nováček
Nováček

Příspěvek od previtus »

snejdy píše: Skusil bych osadit tu kartu červenym plechem a accelerem a noctuou a navíc někam vedle mimo napojit na GK 4-pin referenční větrák.
Neslo to ... vlastne kdykoliv kdy tam neni ten referencni pasivni chladic, tak se to nezapina... (zkoušel jsem i všechno referenční + vytáhnout kabel od větráčku a fungovalo to)
Děkuju za všechny rady ... no asi to dám do servisu, jestli s tím něco nezvládnou (přece jenom, doma mám jen to, co jsem si koupil ... oni třeba zkusí jiný chladiče...)
A pokud nic, tak pojedu na tom, na čem to jde 8-) .
snejdy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od snejdy »

to je fakt zvláštní... jediný co mě napadá je to co už jsem psal naposled že jsi to musel špatně namontovat a ten pasiv ti nesedí správně na jádru a neodvádí teplo a pak se karta nerozjede. jinak jsem z toho blázen, pasiv nemůže mít vliv na funkci čehokoliv pokud je správně nandanej. ještě možná že by se ti tam nějakej šroubek nebo žebro nebo heatpipe dotýkala nějaký cesty nebo součástky na kartě a zkratovala je. Jinak už fakt musí bejt vadná ta karta,ale nějak podivě...
zvuk: Creative SB Z -> optical -> Asus Xonar STU -> NAD C326 -> Klipsch RB 81 II + Klipsch SW-112 ; Sennheiser HD 650 ; Sennheiser IE80
snejdy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od snejdy »

Mrtvola píše:HD 4870 512 MB DDR5 (825Mhz/4000Mhz)toho času mrtvá na reklamaci...
ne že bych se tomu divil při takhle tvrdym OC...mě to při víc jak 820Mhz ani neprošlo základnim testem na ovladači grafiky :-D
Mrtvola
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Mrtvola »

No peníze vrátily. Teploty byly mnohem lepší než se stock a OC 825/4000 není žádné terno. Momentálně čekám na vývoj v dubnu a vracm se k Ultra nastavení:-) Ta vada musela být někde ve vadném pamětovém čipu. A na těch taktech to nebylo moc dlouho, asi měsíc, poté jsem jí vrátil na základ, nebylo to vůbec potřeba.
i5 3570K, Asus P8Z77 M-Pro, Kingston HyperX XMP 1600Mhz 8GB, GB HD7870, Crucial M4 128GB, Cosmos S (díky Pejsku :-) ), Seasonic X560W
vsn
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od vsn »

tak jsem si koupil accelero twin turbo, pouzil puvodni ocelovy plat (ty pasivky co k tomu byly nelepily) a v zatezi mam na VRM až 120 stupnu :( .... co se s tím dá dělat? ...

děkuji
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

1) Mas mezi tim platem a regulatory teplovodivou pastu ci pasku?
2) Teplota platu v miste regulatoru?
3) Pridat nejaky vetsi pasiv na plech pobliz regulatoru?
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
vsn
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od vsn »

Woyta píše:1) Mas mezi tim platem a regulatory teplovodivou pastu ci pasku?
2) Teplota platu v miste regulatoru?
3) Pridat nejaky vetsi pasiv na plech pobliz regulatoru?
1) ano nechal jsem tam tu puvodni pasku
2) teplota platu ... divim se ze se neroztekl
3) pridal jsem kam se dalo ... mel jsem pasivky ze staryho chladice zalman, ty jsem tam dal taky ...
snejdy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od snejdy »

já na ty regulátory vymáčkl trochu elektricky nevodivé teplovodivé pasty i když je tam ta gumová páska. teplota v zátěži 92°C. ono to totiž na tu gumu po sundání nemusí správně doléhat...
mám také řešení accelero twin turbo a původní plech. (popisoval jsem o pár stránek dříve)
previtus
Nováček
Nováček

Příspěvek od previtus »

Pokud to někoho zajímá, tak mě to v tom servisu také uznali za podivné a dali mi tam jinou grafickou kartu (dokonce verzi s dvojnásobnou pamětí). Stejnak dík...
snejdy
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od snejdy »

heh tak to je husťárna... takhle si to pořešit... to si tu kartu s dvojnásobnou paměti nemusel doplácet? asi si záměrně poškodim svojí grafiku a taky si dojdu pro novou a lepší :-D :-D :-D
Rulescos
Nováček
Nováček

Sapphire HD 4850 TOXIC 512MB - hlasite chlazeni?

Příspěvek od Rulescos »

Dobry den, docetl jsem se, ze dokaze byt chladic vyse zminene karty docela hlucny, ale hlavne jede porad na stejne rychlosti a myslim, ze to nedokazi zredukovat ani ATI ovladace. Co s tim? Pujde to vyresit softwarove? Nebo ma smysl kupovat regulatory otacek?

Diky za vsechny reakce.
winter.ondra
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Re: Sapphire HD 4850 TOXIC 512MB - hlasite chlazeni?

Příspěvek od winter.ondra »

Tak ja tuhle kartu mam pul roku a myslim, ze s hlucnosti je na tom docela dobre. Je pravda, ze ani pres novy Catalysty ta regulace nefunguje. Me osobne spis vyhovuje, kdyz jsou otacky konstantni. Navic drzi si krasne teploty do 60 stupnu :) Je to sice dost subjektivni, ale oproti referencnim kartam je "pro me" tichoucka. Takze reseni pro tebe asi bude koupit regulator
yesper
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Sapphire HD 4850 TOXIC 512MB - hlasite chlazeni?

Příspěvek od yesper »

Tato karta nejde softverovo regulovat, jedna z moznosti je dokupit regulator fan mate2
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“