foboss píše:Samozrejme nik nemoze vediet na 100% co bude o mesiac dva, ale RV770 no-X sprvoti znacne podcenil. Az ked zistil velkost jadra tak pripustil moznost pritomnosti 160tich 5D jednotiek
Preto berem jeho "odhady" tentokrat s vacsiou rezervou

(peace)
Nee, nejdřív jsem zmiňoval velké množství ALUs, až pak se nechal unést a byl jsem konzervativnější
Fakt ale je, že jsem se v mnoha ohledech trefil: že RV770 byla zrušená a přepracovaná RV650 na novějším procesu, že RV770 má 16 ROPs a 4x Z, že bude podporovat fixní i shader resolve, že je jejím účelem konkurovat 55nm G92 a ne GT200, proti které bude stát X2.
Toto je můj starý post z 8. března (tedy starší než ty, na které se odkazuješ), který zmiňuje 800SPs (64+96 5D ALUs)
RV670 (666 milionů tranzistorů) + 96 5D ALUs (115 milionů) + 16 TMUs (100 milionů) = cca 880 milionů, což je o 32% více. Takže nejsme nijak mimo
Pak by RV770 nevypadala takhle:
TMU | ALU - ALU - ALU
TMU | ALU - ALU - ALU
TMU | ALU - ALU - ALU
TMU | ALU - ALU - ALU
TMU | ALU - ALU - ALU
TMU | ALU - ALU - ALU
TMU | ALU - ALU - ALU
TMU | ALU - ALU - ALU
ani takhle:
TMU - TMU | ALU - ALU - ALU - ALU - ALU - ALU
ale takhle:
TMU - TMU | ALU - ALU - ALU - ALU - ALU - ALU - ALU - ALU - ALU - ALU
teoreticky by mohla vypadat i takhle:
TMU | ALU - ALU - ALU - ALU - ALU
ale to by imho stálo o dost víc tranzistorů
Takže do mezí popsaných parametrů by se nejsnáze vešla předposlední možnost. Teoreticky to mimo mísu není, jen prakticky mi to připadá příliš dobré
Nakonec tedy RV770 byla nejblíže té poslední možnosti a taktéž to stálo o 70 milionů tranzistprů víc.
V tomhle případě mě možná trochu omlouvá, že v té době se ještě vývoj RV770 změnil z 8 SIMDs (jak byl původní plán) na 10. Pokud by k této změně nedošlo, byl by ten odhad téměř přesný jen s tím rozdílem, že by poměr ALU:TEX nebyl 5:1, ale 4:1 (ATi efektivně poměr ALU:TEX zvýšila nikoli změnou v počtu jednotek, ale změnou jejich schopností a omezeným počtem interpolátorů)