Ale k věci. Vlastním CPU Intel Q6600, rev.G0, no a dnešním dnem jsem až zjistil že je možné v Biosu (mám desku Gigabyte 965P-DS4 v3.3, bios F11) nastavit jakési CIA2 které podle infa co jsem četl taktuje procesor za chodu dle potřeb a pokud není vyšší takt třeba pak jeho takt sníží na defaultní minimum.
Za tímto účelem jsem si dále pořídil aplikaci EASY TUNE 6 od výrobce mé desky s tím že mi usnadní práci s taktováním a zároveň mi poskytne monitoring hw a jeho nastavení dle potřeb.
Nastavil jsem si tedy v Biosu CIA2 na hodnotu Cruise (hodnoty jsou: vypnuto, Cruise, Sports, Racing, Turbo a Full Thrust) přičemž jsem si coby laik říkal že u první hodnoty půjde o přetakt v řádu třeba do +10%, čili jsem počítal s tím že pokud se CPU zatíží na vyšší hodnoty přepne se až třeba na 2700Mhz z defaultních 2400.
Nicméně to se neděje, CPU si v klidu jede na 1600Mhz, maximálně se hodí na 1800Mhz a dělá jako že tak to má být. Násobič je 6x 266 cca v klidu, při max zátěži (Prime 95) se hodí na dejme tomu 6x 300Mhz....
Nechápu to. Proč se CPU nepřepne při zátěži na 9x 266Mhz jak má defaultně a v případě Cruise nastavení CIA2 nepřihodí dejme tomu oněch 10% navíc k taktu???
Prosím o vysvětlení kde dělám chybu a co mám udělat aby to fungovalo jak má.
A ještě doplněk- zde je obrázek z nastavení větráčku CPU, nějak se v tom nemohu vyznat:

- znamená to dle onoho obrázku to že pokud je teplota CPU od 20-68´C jede větráček na 28% a když je 66-150´C (divné, mysel jsem že max je u G0 nějak 72´C) tak jede větráček na 100% ???
Děkuji předem všem kdož mi pomohou mou situaci řešit.