Jakýkoliv grafický ovladač znamená restart

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Odpovědět
Uživatel
Nováček
Nováček

Jakýkoliv grafický ovladač znamená restart

Příspěvek od Uživatel »

Zdar lidi,
mám problém s instalací grafických ovladačů do Windows XP Pro 32-bit na notebooku s grafikou ATi 9100 IGP. U notebooku odešlo podsvícení displaye a celkově už jako notebook nestál za nic, takže jsem odmontoval víko i s displayem, který jsem odpojil a místo něj připojil přes D-SUB 22" nadbytečný CRT monitor, pak jsem na notebook nahrál linux, chvíli si s ním hrál a pak ho nechal válet v koutě. Nedávno jsem na něj zase narazil a přišlo mi líto nechat ho takto nevyužitý, takže jsem jej i s monitorem přenesl do garáže, kde se občas okno na net hodí a rozhodnul se nainstalovat dodaný OEM Windows. Instalace proběhla bezproblémově, ale když se pokusím změnit grafický ovladač z poinstalačního univerzálu na typově přesný, počítač se vždy zrestartuje. Zkoušel jsem ovladač stáhnutý z webu podpory, kompatibilní ati omega drivers staršího data a dokonce jsem i zkoušel zadat ovladač ručně ze seznamu ovladačů, které jsou standardně ve Windows. Počítač se zrestartuje bud rovnou během instalace, nebo po instalaci se notebook zrestartovává cyklicky během bootování. Podíval jsem se na to přes google a vyzkoušel jsem dvě finty: přelepit čudlík, který zjištuje otevřené/zaklapnuté víko a nebo před instalací snížit rozlišení na 1024x768. Ani jedna finta nic nového nepřinesla. V biosu mám nastaveno, aby připojení externího monitoru vypnulo vnitřní display, ale zkoušel jsem i zbylá nastavení, všechna stejně marně. Nesetkal jste se někdo někdy s něčím podobným? Nenapadá vás ještě něco? Páč mě už nápady došly. Notebook je Acer Travelmate 2200 a pro připomenutí, grafická karta ATi Radeon 9100 IGP (integrovaná), čipset ATi, procesor Intel Celeron (tuším že III). Display, který jsem odmontoval, ještě mám, ale nechci ho tam dávat, páč by to bylo navýsost nepraktické - akorát by překážel.
Uživatel
Nováček
Nováček

Re: Jakýkoliv grafický ovladač znamená restart

Příspěvek od Uživatel »

Takže jsem připojil původní TFT a jedině s ním Windows nabootuje. Akorát není možné zvolit externí monitor jako primární, takže musí být připojený zbytečný a nefunkční TFT, aby při režimu klonování jel externí 22" CRT na 1024x768x60Hz, což je mizérie a nebo můžu na externí monitor rozšířit plochu, což mi sice umožní změnit rozlišení a obnovovací frekvenci, ale nevidím panel start, ani žádné jiné otevřené okno, což je ještě větší mizérie. Ještě mě napadá přehrát BIOS, jestli v něm nebude poté volba režimu přídavného displaye funovat lépe. A nebo nevíte jak vynutit nastavení primárního displaye ve Windows u notebooku? Pro jistotu jsem dal stahovat linux, tam to až takovej problém nebyl (což se ovšem nedá říct o jinejch věcech, ale všechny z nich nejsou neřešitelný).
Uživatel
Nováček
Nováček

Re: Jakýkoliv grafický ovladač znamená restart

Příspěvek od Uživatel »

Takže jsem nahrál linux, kde se dá patřičně upravovat nastavení grafického ovladače. Až pak mě napadlo, že na některých noteboocích je možné kombinací tlačítka Fn+F* přepínat výstupy, takže kdyby někdo řešil podobný problém, takto lze přepnout výstup buď na oba displaye nebo na každý jeden z nich. Ale myslím, že jsem to kdysi zkoušel a u mě tato klávesová zkratka ve Win taky nefungovala.
Zdá se, že jsou notebookové ovladače nastavené tak, aby posílaly signál do vnitřního displaye ikdyž ho nedetekují. To je asi pro případ, že se v kloubu skřípne drát tak, že display není detekován, ale přitom více či méně funguje. V případě, že display odmontujete, to může znamenat problém, jaký jsem měl já. V linuxových ovladačích je pro to speciální volba "IgnoreLidStatus" nebo tak nějak, která je v základu zapnutá, ale lze jí přepsat na "false" a v tom případě grafický ovladač přepne výstup jen na detekované monitory. Ve windows ale podobná položka dostupná nění, leda tak zásahem přímo do grafických ovladačů, ale na to já jsem malej pán. Takže tolik co jsem vypátral k této problematice.
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“