Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem
- jaffar
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: M42 a jiné maunální objektivy na DSLR
Keď už sa to vlákno premenovalo...
Existuje nejaká možnosť nahodiť Minoltu "Beercan" na Canon? Resp teda tak, aby šlo ostriť na nekonečno.
Existuje nejaká možnosť nahodiť Minoltu "Beercan" na Canon? Resp teda tak, aby šlo ostriť na nekonečno.
ziadny podpis
- no-X
- Středně pokročilý

Re: M42 a jiné manuální objektivy na DSLR
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- Sinpa
- Mírně pokročilý

AMD RYZEN 5 5600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire Pulse Radeon RX 9070, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD
- parizov
- Nováček

V označení Minolty se neorientuji, toto je asi něco jiného...
http://www.allegro.pl/item593844425_ada ... ta_md.html
http://www.allegro.pl/item593844425_ada ... ta_md.html
- no-X
- Středně pokročilý

pár jarních z různých MF skel...
Kodak Meniscus

Volna-9

Lanthar

Meogon 60/5.6 (objektiv do zvětšováku od Meopty)

Trioplan 100/2.8

Distagon 25/2.8

Největší překvapení je pro mě Meogon, který se jeví jako vůbec jedno z nejzajímavějších skel na makro, co mám. Skvělý bokeh i ostrost zároveň se moc často nevidí. Taky mě nepřestává překvapovat Trioplan, který ač je prastarý, bez MC a ani nebyl pro makro určený, tak dává po zaclonění dobré výsledky (ta včela je asi f/5, možná f/5.6).
Na závěr tu mám jednu lahůdku - už jsem ho jednou měl a bohužel jsem ho prodal, ale teď se mi podařilo získat jiný kus (byť ne v tak skvělém stavu, jako byl ten původní): Auto-Takumar 35/2.3. Jediný 35mm objektiv co znám, který vůbec neaberuje a ze kterého je možné dostat fotku, která je stejně ostrá ve středu, jako v rozích... ukázka na plné rozlišení:
http://img3.abload.de/img/sdim7761hr9i6a.jpg
Kodak Meniscus

Volna-9

Lanthar

Meogon 60/5.6 (objektiv do zvětšováku od Meopty)

Trioplan 100/2.8

Distagon 25/2.8

Největší překvapení je pro mě Meogon, který se jeví jako vůbec jedno z nejzajímavějších skel na makro, co mám. Skvělý bokeh i ostrost zároveň se moc často nevidí. Taky mě nepřestává překvapovat Trioplan, který ač je prastarý, bez MC a ani nebyl pro makro určený, tak dává po zaclonění dobré výsledky (ta včela je asi f/5, možná f/5.6).
Na závěr tu mám jednu lahůdku - už jsem ho jednou měl a bohužel jsem ho prodal, ale teď se mi podařilo získat jiný kus (byť ne v tak skvělém stavu, jako byl ten původní): Auto-Takumar 35/2.3. Jediný 35mm objektiv co znám, který vůbec neaberuje a ze kterého je možné dostat fotku, která je stejně ostrá ve středu, jako v rozích... ukázka na plné rozlišení:
http://img3.abload.de/img/sdim7761hr9i6a.jpg
- parizov
- Nováček

No, to je tedy opravdu pěkné, ty rostliny. O něco takového se zatím bezvýsledně snažím 
- no-X
- Středně pokročilý

Díky. Ono na tom nic není, stačí jít nízko, u některých jsem byl až na zemi. Ne vždycky je to třeba, ale z výšky půl metru nebo víc to nejde... Na tohle jsem měl nejradši Panasonic FZ30 - foťák jsem mohl položit na zem, vyklopit displej, ostřit podle výřezu a nemusel jsem se krčit a strkat oko do hledáčku 
Když jsem tehdy majitelům DSLR popisoval, jak je to super, tak měli kecy, že s optickým hledáčkem se nedá nic srovnat, že se s ním dá zaostřit přesněji... a najednou, když už i některé zrcadlovky mají live-view, tak z toho slintají a zjišťují, že na makro není nic lepšího
Když jsem tehdy majitelům DSLR popisoval, jak je to super, tak měli kecy, že s optickým hledáčkem se nedá nic srovnat, že se s ním dá zaostřit přesněji... a najednou, když už i některé zrcadlovky mají live-view, tak z toho slintají a zjišťují, že na makro není nic lepšího
- parizov
- Nováček

Právě kvůli něčemu takovému bych chtěl časem používat live wiev v notebooku.
Člověk si myslí, že vidí dobře, ale tady se to ukáže, že už to není ono...
Člověk si myslí, že vidí dobře, ale tady se to ukáže, že už to není ono...
- Jarda-rs
- Nováček

-
Jako no-x když tohle někde slyším tak se mi otvírá kudla v kapse. Když mi tohle někdo řekne v práci tak mam chuť ho vzít pod krkemno-X píše:Díky. Ono na tom nic není, stačí jít nízko, u některých jsem byl až na zemi. ...
- no-X
- Středně pokročilý

- JvtDeSiGn
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
no-X - vážně nádhera, a ty z Volny, Meogona a Distagona jsou ohromující 
All I know is that I know nothing. ~Socrates
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
- JvtDeSiGn
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Chtěl bych se tu zeptat ještě na tu redukci na stativ, trochu se vtom nevyznám. Potřebuji redukci na Fernobjektiv, "díra" je cca 0,65cm, což by odpovídalo 1/4" že?, ale jaký je ten dnešní standart závitů? (cca 0,5cm)
předem díky, musím si to už konečně obstarat
předem díky, musím si to už konečně obstarat
- parizov
- Nováček

Pokud vím tak to je 1/4" na 3/8". Je to jen jednoduchý váleček, s jedním závitem na vnější straně a s druhým v díře. Z čela to má ještě drážku na šroubovák. Obrázek jsem nějak na netu nenašel... 
- parizov
- Nováček

- JvtDeSiGn
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
to právě nevim, taky jsem na tuhle koukal. Ale jestli je to počítáno podle průměru, tak 3/8" tu mám, a to je uplně něco jiného. 1/4" by vycházela, ale jaký šroub používají dnešní stativy, toť otázka.
EDIT: Ještě pokukuju co se kde dá sehnat, v bývá to na 1/4", tak že by to byl opravdu standart? Ale jakou pak dírů by měl nakonec fern?
EDIT: Ještě pokukuju co se kde dá sehnat, v bývá to na 1/4", tak že by to byl opravdu standart? Ale jakou pak dírů by měl nakonec fern?
- parizov
- Nováček

Lépe změříš šroub než díru. Pokud ho tedy máš, ale v díře ti vadí závity...
- JvtDeSiGn
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Když to budu brát se závitem, tak:
stativ - 6 mm
k blesku, ten větší (3/8") - 9mm
Fern - 7,5mm, s vnitřním závitem pak 6,5mm.
stativ - 6 mm
k blesku, ten větší (3/8") - 9mm
Fern - 7,5mm, s vnitřním závitem pak 6,5mm.
- tomas-tnt
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
no-x:
Opravdu pěkné snímečky kwěteny. To vypadá, že jaro už je nadobro tu
všechno je pěkný, ale pro mě jsou favoriti Volna a Trioplan (po tom už delší dobu pasu a není možné jej nikde splašit).
Trioplan je pro mě příkladem toho, že "nedokonalý" sklo může mít svůj charakter a že je prostě nenahraditelný. Portréty dělaný tímhle sklem na plnou díru jsou nezaměnitelný.
Nevíte o něčem, co by zobrazovalo podobně a bylo sehnatelný?
Opravdu pěkné snímečky kwěteny. To vypadá, že jaro už je nadobro tu
všechno je pěkný, ale pro mě jsou favoriti Volna a Trioplan (po tom už delší dobu pasu a není možné jej nikde splašit).
Trioplan je pro mě příkladem toho, že "nedokonalý" sklo může mít svůj charakter a že je prostě nenahraditelný. Portréty dělaný tímhle sklem na plnou díru jsou nezaměnitelný.
Nevíte o něčem, co by zobrazovalo podobně a bylo sehnatelný?
DSLR : Canon EOS 1000d
Analog SLR (kinofilm) : Praktica MTL5, Asahi Pentax Spotmatic, Zenit TTL
Analog TLR/SLR (středoformát) : Flexaret VI (dvouoké zrcadlo), Pentacon six TL + Biometar 80/2.8
Manual skla : CZJ Triotar 135/4, CZJ Sonnar 135/3.5 (zebra), Pentacon 135/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra, MC), CZJ Flektogon 35/2.4 MC. CZJ Flektogon 35/2.8 (crome) , CZJ Tessar 50/2.8 (chrome, zebra), CZJ Biotar 58/2 (chrome), Pentacon electric MC 50/1.8, Pentax Super Takumar 50/1.4, Pentax Super multi coated Takumar 55/1.8, Vivitar 28/2.8 (komine), Jupiter 37A 135/3.5, Helios 44M-4 58/2, Jupiter 9 85/2 (chrome)
Tak, a už je pomalu čas začít opravdu něco fotit, ne?
- Metrix1
- Začátečník

- parizov
- Nováček

JvtDeSiGn:
Já bych řekl 5/16" (7,938 mm a 6,130 mm), ale opravdu bez záruky. Taky záleží na tom, čím to vlastně měříš.
Já bych řekl 5/16" (7,938 mm a 6,130 mm), ale opravdu bez záruky. Taky záleží na tom, čím to vlastně měříš.