Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem
- no-X
- Středně pokročilý

Re: M42 a jiné manuální objektivy na DSLR
Záleží na konkrétním objektivu. Na některých je součástí zadní části i závit ostření a vyrobení něčeho takového je několikanásobně dražší, než celý objektiv 
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- Trinom
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
pokud byste dodali podklady, tak bych zkusil kámoše, co má CNC mašinu a podobný srandy, jestli by to nezvládl.
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj- ouderec
- Začátečník

-
Ahoj
uvažuju o koupi CPL k Flektogonu 20/2,8 (průměr 67mm), na paladixu sem našel:
CPL Hoya PRO1 Digital DMC LPF - SLIM Low Profile Frame 1650,-
Hoya Moose`s cirkular polarizer 1500,-
co teďka? nějaká rada pro co se rozhodnout?
Díky za reakce, vivat m42
uvažuju o koupi CPL k Flektogonu 20/2,8 (průměr 67mm), na paladixu sem našel:
CPL Hoya PRO1 Digital DMC LPF - SLIM Low Profile Frame 1650,-
Díky za reakce, vivat m42
- no-X
- Středně pokročilý

Bral bych první. Mooses filtr mám. Na DSLR zbytečnost - jen bere víc světla. V podstatě zvyšuje teplotu světla a to na naše podmínky příliš. Byl navržený pro oblasti, kde je mnohem chladnější světlo. U nás by stačilo něco na úrovni sky-light 1B.
- ouderec
- Začátečník

-
Super díky za odpověd, nečekal jsem to tak rychle
přihazuju svoji babičku, pentacon 100/2,8
přihazuju svoji babičku, pentacon 100/2,8
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- JvtDeSiGn
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Bohužel to není klasika 3/8", takže už jsem to vzdal, a včera jsem byl s ním v dílněJarda-rs píše:Neska sem si koupil redukci na stivovej závit malej/velkej trochu jinou konstrukci nez tu byla na foto ja mam kolečko z jedný strany šroub velkej a z druhý dira s malým zavitem sice trochu předraženej za 59,- ale zas je tam vic matroše. a když sem ho sehnal v bolce tak si myslim že de sehnat všude kde prodávaj objektivy k DSLR.
jinak posuvné měřitko, taky bych koukal jak péro z gauče
Mám PRO1 DMC LPF mám, ale od Kenko (to samé jako Hoya, jdou ze stejné fabriky, jen Kenko je pro asijský trh). Určitě ho mohu doporučit, odlesky umí zkrotit slušněouderec píše:CPL Hoya PRO1 Digital DMC LPF - SLIM Low Profile Frame 1650,-
Co se týče Mooseho, netradiční CPL, které dokáže z fotografie vytvořit zázrak. Má své kouzlo, že bych ho také rád
All I know is that I know nothing. ~Socrates
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
- no-X
- Středně pokročilý

Fotka dobrá, ale na babičku bych volil nějaké měkčí sklo na plnou díru. Primoplan, Trioplan, možná Helios, Pentacon 50/1.8... 
- ouderec
- Začátečník

-
No jo, člověk musí fotit tím co má zrovna po ruce. Obstaral jsem si Sonnar 135/3,5 jsem zvědavej co z toho přes Velikonoce vyleze...
- tomas-tnt
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
http://img16.imageshack.us/img16/8990/t ... og0235.jpg
No on ten Trioplan vychazi taky na cca 800,- ... jenze postovny 150,- a prevod penez do zahranici 200,- (z toho by se jeden po..... Takze kdyz taham veci z venku, tak sou to uz vetsi zasilky. Takhle po jednom kusu se to nevyplati. Skoda toho aukra, kde sel trioplan za pakatel. konec
Jinak k porovnani Triotar/Trioplan. Pravda, ze sem toho s Triotarem zatím moc nenafotil, ale příjde mi, že je skoro ostrej od plný díry....žádný glow efekty se nekonají, aberace skoro žádná (mám pár fotek jehličnanů v protisvětle, což je na aberaci jak vyšitý ... a je to téměř úplně čistý). Večer snad hodím fotky, ať je to jasný.
Trinom: Známý s CNCčkem se vždy hodí. Mám výkres redukce M42/EOS, ale nevím, jestli by se mu to vyplatilo vyrábět, když se to dá dovést z ázije za 150 korun (poštovný zdarma). Dávám ten výkres, ale nemám to odzkoušený.
http://rapidshare.com/files/219554308/eos_m42.pdf.html
Jinak mám 3 redkuce M42/EOS. 2 z toho jsou s potvrzováním zaostření (což je superpohodlné) a mám pocit, že každá je jiná a má jinou hloubku (vzdálenost od snímače). Jak to nejlíp ověřit? Kalibrací na nekonečno? Máte s tím někdo zkušenosti?
ouderec: K portrétům - to cos vystavil je můj šálek kávy. Na tohle mám rád super takumar. Ale zjistil sem, že fotografované objekty to až tak rádi nemají. Sem cvaknul manželku, ukazuju jí úroveň detailů, každá řasa je vidět, prostě super...a ohlas? "Ježiš, smaž to, to je hrůza,...jaký vrásky a cosi..." Takže chápu, že by radši byly focení trioplanem na plnou díru a zrácely se v mlžném oparu
No on ten Trioplan vychazi taky na cca 800,- ... jenze postovny 150,- a prevod penez do zahranici 200,- (z toho by se jeden po..... Takze kdyz taham veci z venku, tak sou to uz vetsi zasilky. Takhle po jednom kusu se to nevyplati. Skoda toho aukra, kde sel trioplan za pakatel. konec
Jinak k porovnani Triotar/Trioplan. Pravda, ze sem toho s Triotarem zatím moc nenafotil, ale příjde mi, že je skoro ostrej od plný díry....žádný glow efekty se nekonají, aberace skoro žádná (mám pár fotek jehličnanů v protisvětle, což je na aberaci jak vyšitý ... a je to téměř úplně čistý). Večer snad hodím fotky, ať je to jasný.
Trinom: Známý s CNCčkem se vždy hodí. Mám výkres redukce M42/EOS, ale nevím, jestli by se mu to vyplatilo vyrábět, když se to dá dovést z ázije za 150 korun (poštovný zdarma). Dávám ten výkres, ale nemám to odzkoušený.
http://rapidshare.com/files/219554308/eos_m42.pdf.html
Jinak mám 3 redkuce M42/EOS. 2 z toho jsou s potvrzováním zaostření (což je superpohodlné) a mám pocit, že každá je jiná a má jinou hloubku (vzdálenost od snímače). Jak to nejlíp ověřit? Kalibrací na nekonečno? Máte s tím někdo zkušenosti?
ouderec: K portrétům - to cos vystavil je můj šálek kávy. Na tohle mám rád super takumar. Ale zjistil sem, že fotografované objekty to až tak rádi nemají. Sem cvaknul manželku, ukazuju jí úroveň detailů, každá řasa je vidět, prostě super...a ohlas? "Ježiš, smaž to, to je hrůza,...jaký vrásky a cosi..." Takže chápu, že by radši byly focení trioplanem na plnou díru a zrácely se v mlžném oparu
DSLR : Canon EOS 1000d
Analog SLR (kinofilm) : Praktica MTL5, Asahi Pentax Spotmatic, Zenit TTL
Analog TLR/SLR (středoformát) : Flexaret VI (dvouoké zrcadlo), Pentacon six TL + Biometar 80/2.8
Manual skla : CZJ Triotar 135/4, CZJ Sonnar 135/3.5 (zebra), Pentacon 135/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra, MC), CZJ Flektogon 35/2.4 MC. CZJ Flektogon 35/2.8 (crome) , CZJ Tessar 50/2.8 (chrome, zebra), CZJ Biotar 58/2 (chrome), Pentacon electric MC 50/1.8, Pentax Super Takumar 50/1.4, Pentax Super multi coated Takumar 55/1.8, Vivitar 28/2.8 (komine), Jupiter 37A 135/3.5, Helios 44M-4 58/2, Jupiter 9 85/2 (chrome)
Tak, a už je pomalu čas začít opravdu něco fotit, ne?
- ouderec
- Začátečník

-
tomas-tnt
díky, docela jsem se musel zasmát z jednoho důvodu:
super takumar jsem si koupil nedávno a o víkendu mám v plánu navštívit babičku, takže je jasné co bude následovat
uvidime jak to dopadne, když ok tak třebas zas něco přihodím
Pěkné svátky všem!
díky, docela jsem se musel zasmát z jednoho důvodu:
super takumar jsem si koupil nedávno a o víkendu mám v plánu navštívit babičku, takže je jasné co bude následovat
uvidime jak to dopadne, když ok tak třebas zas něco přihodím
Pěkné svátky všem!
- Blue Storm
- Odborník PCT

2no-x:včera mě Holda přivedl k nápadu, koupit si na Nikona D40 redukci z Nikon bajonetu na M42 objektivy, ale vůbec nevím, jaký objektiv bych si měl koupit...chtěl bych nějaký s větší ohniskovou vzdáleností než má seťák u D40 (18-55) a nějaký, který se hodí na focení přírody (i když nevím, jestli se podle toho dají nějak objektivy rozlišit)
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- Trinom
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tak mi do sbírky přibyl Helios 44M-4 a makro mezikroužky. Tady jsou nějaké fotky...

... Ještě šilhám po blesku Metz Mecablitz 60CT-2, ale ten budu muset nejdřív otestovat.

EDIT: Ještě doplňuju jednu makrofotku (f=11).

... Ještě šilhám po blesku Metz Mecablitz 60CT-2, ale ten budu muset nejdřív otestovat.
EDIT: Ještě doplňuju jednu makrofotku (f=11).
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj- kutilka
- Nováček

M42 obbjektiv vlastní výroby - kopie slavného Rodenstockova Imagonu, měkce kreslícího objektivu s nastavitelným změkčením. 
- Trinom
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tak ho ukaž...kutilka píše:M42 obbjektiv vlastní výroby - kopie slavného Rodenstockova Imagonu, měkce kreslícího objektivu s nastavitelným změkčením.
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj- kutilka
- Nováček

Rád bych, ale jaksi to nejde... 
- Trinom
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
A to proč?
- Nováček

Nějak mi nešlo přidat obrázek.
Omlouvám se za nedokončený vzhled, ve střední části přibude zaostřovací prstenec.Je to jen funkční prototyp.
Parametry: 2-8/160
Omlouvám se za nedokončený vzhled, ve střední části přibude zaostřovací prstenec.Je to jen funkční prototyp.
Parametry: 2-8/160
- HentaiRush
- Začátečník

- Trinom
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
pěkný. nemáš někde dokumentaci? Docela bych se i koukl.
- Nováček

Trinom: Klasická verze je na: http://martyfoto.host.sk/imagon.html, já jsem si ji zdokonalil. Toto zdokonalení podléhá však přísnému utajení.