Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: M42 a jiné manuální objektivy na DSLR

Příspěvek od no-X »

Warhawk píše:Na závěr bych rád uvedl, že jsem relativně nezkušený začátečník (mluvíme stále o focení :razz: ) pro kterého je zajímavá makrofotografie a příroda pro kterou by M42 mohly být dostačující.
Já bych řekl, že manuální objektivy jsou snad i na makro a přírodu lepší. Třeba si vůbec neuvědomuju, že bych kdy slyšel o AF zoomu, který by byl pověstný svým typickým bokehem. Většina zoomů má větší rozdíly mezi středovou a krajovou ostrostí a víc aberují...

Co se těch delších skel týče, tak z dvoustovek je asi nejoblíbenější MC Sonnar 200/2.8 a Jupiter 21M 200/4 (ten se vejde pod kilo) a z třístovek MC Sonnar 300/4 nebo TAIR-3 300/4.5, jak radí Jvt. Ale osobně bych doporučoval vzít nějaký stabilizovaný APO zoom, který tyhle ohniska obsáhne obě, nebude na tom o moc hůř a hlavně bude lehčí, bude použitelný na delší časy... MF teleobjektivy jsou většinou dost neforemný a těžký. Většina lidí, co znám, si je jednou-dvakrát vyzkoušela a od tý doby jim leží v polici.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
kutilka
Nováček
Nováček

Příspěvek od kutilka »

Pentacon 4/200 mám, Sonnaru 2,8/200 nesahá ani po paty.
Sonnar 4/300 je skvělý. :)
http://www.abload.de/image.php?img=sonn ... 00l9tk.jpg
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Máš možnost srovnání Sonnarů 180/2.8 a 200/2.8? Měl jsem 180/2.8 a moc mě ostrostí nenadchnul... A dosud nevím, jestli je to vlastnost, nebo jsem měl horší kus, nebo jsem něco dělal blbě, nebo jsem jen čekal moc.
kutilka
Nováček
Nováček

Příspěvek od kutilka »

Kdysi jsem si dělal takový testík... :)
Sonnar 2,8/180 je na plnou díru měkčí, dal by se použít jako portréťák.
Ale kdo má menší a lehčí 2,8/200, nechává jej doma... :(
http://www.abload.de/image.php?img=testsonnarygkd9.jpg
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Díky. Dvoustovka vypadá dobře. Mimochodem, všiml sis, že ten 180mm je na f/2.8 neostrý jen v jednom směru? To by mohlo znamenat, že některý z členů bude decentrovaný. Když koukám na schéma, obsahuje 180mm verze tmelený triplet zatímco 200mm verze ne. Asi fakt bude něco na tom, že všechny objektivy této konstrukce budou dost variabilní kus od kusu:

180 / 200
Obrázek Obrázek
kutilka
Nováček
Nováček

Příspěvek od kutilka »

Je možné, že u objektivů na 6x6 nebyly až tak přísné tolerance. APS-C využívá zlomeček plochy a tudíž se musí mnohem víc zvětšit.
U objektivů na 24x36 byly asi tolerance montáže přísnější... :)
Warhawk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warhawk »

Děkuji pánové za informaci. Nebudu se hamounit a zatím si počkám na to, jak mě sednou stávající pokusné skla a pak se uvidí. Nečekám, že zůstanu jen u M42, nicméně se mi líbí že za "málo peněz, hodně muziky".
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Ano. České republika je zemí, kde jsou lidi ochotní platit horentní sumy za novou výbavu, ale prakticky nic za použitou. Takže ceny nového zboží máme nejvyšší v Evropě, zatímco použitá německá a ruská fototechnika je u nás velice levná, takže většinou končí v Číně, nebo na ebayi a pár Ukrajinců se z toho má dobře. Pokud si lidi uvědomí, co jim starší optika může nabídnout, až v okamžiku, kdy jí tu bude méně, než jinde po světě a bude dražší, než na ebai, tak už bude trochu pozdě, protože přestane být levnou kvalitní alternativou, ale stane se z ní luxus.
kutilka
Nováček
Nováček

Příspěvek od kutilka »

no-X : Naprostý souhlas!
A proto všichni na fotoburzu 18.4.2009 do Ostravy!!
Já tam jezdím pravidelně už několik let... :)
Warhawk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warhawk »

Jejda, to jsem vůbec nevěděl, že je fotoburza v Ově. Je tam co k vidění ? (No asi ano, jinak by si to tu nepsal :-D )
Jsou nějaké podrobnosti ?
kutilka
Nováček
Nováček

Příspěvek od kutilka »

no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

To je škoda, pro mě je to bohužel dost z ruky :-)

Kodak Meniscus...

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
kutilka
Nováček
Nováček

Příspěvek od kutilka »

Už třetím rokem pátrám po burzách a bazarech po něčem takovém... :)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Tenhle meniscus je za 150 korun z aukra, koupený prakticky omylem :) Bohužel žádné jiné z těch starých objektivů tenhle efekt nedělají. Některé jsou dokonce ostřejší, než mainstreamové teleobjektivy z 80. let.

Jinak nejsnazší asi bude sehnat vest-pocket kodak, nebo starší modely kodak folding camera. Na těch byly. Menisců bylo víc verzí, nejdřív klasické, pak achromatické (ten můj), pak se zase používaly klasické, protože achromatický design tehdy jaksi nikdo neocenil... Na fotce se meniscus od jiných objektivů pozná snadno - nemá vepředu čočku, ale jen díru.

Koukal jsem teď na aukro a momentálně tam aparát s meniscem není žádný, ale na ebai jich je hafo tak za $25-30, ale obávám se, že kvůli poštovnému to vyjde skoro na tisícovku.

Můj by měl pocházet z kodak #2 folding cartridge hawk-eye model b. Něco jako toto
nobor
Nováček
Nováček

Příspěvek od nobor »

Bodrý večer:) zakoupil jsem super takumar 1,4/50 - pravděpodobně thoriová skla, neboť je to pěkná hnědule. Opticky dost dobrý, vč. 1897731, na přepínači 37800. Jak dlouho ho mám smažit před UV a dá se podle čísel určit co je to za typ? Předem děkuji.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Pokud je žlutej, tak je to thoriová verze Super Takumaru... udělej si fotku objektivu s bílým pozadí (podrž ho před papírem nebo před stěnou). Doporučuju jednou tejdně udělat srovnávací fotku. S 11W UV výbojkou je to tak na měsíc. Největší rozdíl udělá první tejden.
ouderec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ouderec »

Ahoj všem,
tak jsem o Velikonocích testl mou novinku - sonnar 135/3,5 + mezikroužky, makra to dělalo docela pěkný, ale z ruky dost makačka, velikej odpad - nu což na digitálu nevadí :-)
přeji všem pěkný den
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
nobor
Nováček
Nováček

Příspěvek od nobor »

No smažím ho před pětistovku, všude smrdí ozón a na linu se udělala menší tsunami.
kutilka
Nováček
Nováček

Příspěvek od kutilka »

K tomu Takumaru :
Nechal jsem si ho přeměřit na propustnost v naší optické laboratoři, "smažil" jsem ho v UV peci na vytvrzování tmelené optiky 3x po 2hod. a pak jsem si jej nechal opět přeměřit a propustnost se zvětšila o cca 22% !
Byl tak horký, že jsem jej neudržel v ruce - musel jsem ho nechat ve vypnuté peci vytemperovat cca 2hod. Optika se neroztmelila, vazelina nezatuhla ani nevytekla, ani se dovnitř nic nevypařilo. Nažloutlé zabarvení téměř zmizelo.
nobor
Nováček
Nováček

Příspěvek od nobor »

to B.B. : to je dobrá zpráva, už jsem to vypnul, pokračování zítra a dám ho blíž. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“