Geforce BFG 280GTX a špatné nasvětlení u her při Vsync off

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
FragmeNT
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Geforce BFG 280GTX a špatné nasvětlení u her při Vsync off

Příspěvek od FragmeNT »

Zdravim vsechny zde na foru. Obracim se na vas se zajimavym probleme, s kterym si bohuzel nevim rady. Vlastim kartu BFG 280GTX OC2 pripojenou pres HDMI redukci k monitoru Dell 2408WFP (Rev. A01) a vzhledem k tomu, ze prevazne hraji Counter Strike, tak mam v ovladacich na stalo vypnuty Vsync. Rozhodl jsem se, ze si po dlouhe dobe zahraju neco jineho a poridl jsem si Bioshock a Dead Space. Vse slapalo v pohode, na plne detaily pri rozliseni 1920x1200 az do te doby, nez narazim na nejakou mistnost, kterou osvetluji poblikavajici svetla, napriklad zarivky (u Dead Space napr. hned po zacatku hry pri objeveni prvniho monstra - ve vytahu, v Bioshocku po vstupu do Rapture) - jakmile na takove misto narazim, tak nepoblikava cela mistnost (cely monitor) jak by mel, ale "blikot" je rozsekan na cca 5cm pruhy, ktere neblikaji rovnomerne, ale ruzne na preskacku pres cely monitor (artefakty to nejsou a FPS stale min. kolem 80). Jeste mi pripada, ze svetlo neobteka objekty, ale je ruzne nepriprozene pres ne. Tento jev se neprojevuje pri stalem nebo kolisavem svetle, ale jen u tech rychle blikajicich. Nejzajimavejsi na tom celem je, ze pokud dam Vsync ON, tak je vse v poradku! Tearingem (nebo jak se to jmenuje) to neni, tento jev pri vypnutem Vsyncu znam... Ale s timto nastavenim je to pro me nehratelne, protoze mi strasne zacne lagovat mys a zrejme se znasobi projev inputlagu monitoru, ktery se s Vsync off priliz neprojevuje. Nebo je to blbost a mys pozde raguje diky necemu jinemu? Kartu mam otestovanu 3DMarkem 2006, Furmarkem (Stress Test), FEAR1. Ovladace jsem zkousel troje a to 181.XX (uz nevim), 182.08 a momentalne tam mam posledni WHQL 182.50. Dale dodam, ze teplota pri full loadu nepresahne u her 80°C. Operacni system je Win XP SP3 + posledni DirectX, zbytek sestavy Core2Quad Q9400@3200MHz, 4GB Ram, dalsi asi neni podstatne.
Jde o to, ze pri tomto problemu se to neda hrat, je to hrozne neprijemne na oci a myslim, ze kdybych byl epileptik, tak rovnou lezim pod stolem :-) Diskuzi zde ctu pravidelne jiz nekolik let, ale nikdy jsem se nesetkal s tim, ze by nekdo na takovy problem narazil. Bohuzel vyzkouset PC s jinym monitorem nemuzu, protoze zadny nemam po ruce. Muze to tedy byt opravdu inputlagem monitoru a mam zacit uvazovat o jinem, nebo nekoho napada neco dalsiho?
Asus ROG STRIX Z270F Gaming, Intel Core i7 7700K (4,8GHz) + Noctua NH-D15S, 16GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2666MHz, SSD Kingston HyperX Savage 240GB, MSI 1080 Gaming+, LED monitor 27" BenQ EW2770QZ, Sound Blaster BlasterX G1 (USB), sluch. Beyerdynamic DT 880 (250ohm), Windows 10 Pro (1709)
barco
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Geforce BFG 280GTX a špatné nasvětlení u her při Vsync off

Příspěvek od barco »

Rozdvojeným hranám, rozhádzanému osvetleniu apod. zabrániš práve zapnutím vertikálnej synchronizácie. Tieto javy sa dejú práve vtedy, keď hra beží nad 60 snímkov za sekundu. Vsync je tu nato, resp. spôsobí to, že hru zamkne na konštantných 60FPS a obraz bude znova bez anomálii.
Čo sa týka Tvojej kombinácie HW + hra, tak je to asi najhoršia možná varianta :-( Dead Space je hra známa veľkým ingame lagom, Dell 2408WPF zasa monitor s 30ms inputlagom, viem o čom hovorím, práve sa do jedného pozerám. Tam nieje čo vymyslieť, pokiaľ sa aspoň trocha venuješ FPS, tak lag pocítiš.

Čiže Tvoj problém nieje v grafickej karte, ani v ovládačoch, iba v monitore.
.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

stejny problemy sem mel defakto pred nekolika lety kdyz sem mel svuj prvni LCD monitor NEOVO 19". Od te doby mam neustale zaplou VS napevno v driverech a mam klid. Tento postup doporucuju vsem co maji LCD monitor. Ono k cemu vic jak 60fps kdyz to stejne monitor nedokaze zobrazit. Prulom bude az u 120hz monitorů nebo snad u dalsi technologie jako OLED apod.
barco
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od barco »

Stratos píše:Od te doby mam neustale zaplou VS napevno v driverech a mam klid. Tento postup doporucuju vsem co maji LCD monitor.
Nemôžeš to takto vo všeobecnosti povedať. Vsync sa oplatí mať zapnutý iba vtedy, keď máš dostatočne výkonnú VGA, aby Ti daná hra bežala viac 60 FPS, inak nie.
Prečo ? Pretože pri jeho zapnutí dochádza až k ~ ½ poklesu FPS a pokiaľ by VGA potom nestíhala zobraziť 60FPS, tak by sa hra drasticky spomalila. Každý to môže vyskúšať, stačí si nastaviť vysoké hodnoty AA + AF ; maximálne detaily napr. v Crysis a zapnúť Vsync, uvidí, ako sa mu bude hrať :-)
Viac o vertikálnej synchronizácii napríklad na tweakguides.com.
Stratos píše:Ono k cemu vic jak 60fps kdyz to stejne monitor nedokaze zobrazit.
Napríklad niektoré, hlavne na multiplayer zamerané hry používajú engine, ktorý mení vlastnosti hry podľa počtu FPS, veľmi zjednodušene povedané. Dá sa to pozorovať už v zmieňanom Counter Strike, potom Call of Duty atď.

Nabudúce si treba dať väčší pozor pri písaní príspevku a najprv overiť svoje tvrdenie. Kvalita príspevkov > kvantita príspevkov ;-)
.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

CRYSIS sem doparil se zapnutou VS a zadnej problem sem nemel. Na lankach hraju COD4 take se zaplou VS a nemam problemy dokonce lidi co sedej vedle me mely dojem ze vysledny dojem ze hry je lepsi. Prece jenom kdyz pak fps skace mezi 50-150fps neni to moc dobry. Lepsi je mi stabilni stejne fps behem celeho hrani.

Bez zaple VS me stvaly nejvic ty horizontalni deformace (skakajici pruhy v obraze) v obraze je to dost rusive, jak popisuje problem autor vlakna.

Momentalne hraju FALLOUT 3 v 1920x1200 8xMSSA 16xANISO a fps se drzi kolem 40-60fps a je to krasne plynule zadne sekani jak popisujes ty, a to mam jeste nainstalovan high res map pack ktery narocnost jeste zveda o nakych 20-30%
barco
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od barco »

Nehovorím, že by nemala byť VS zapnutá v určitých prípadoch, reagoval som nato že ty doporučuješ ju mať neustále zapnutú a to je chyba.
.
FragmeNT
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FragmeNT »

Diky za tipy, ale asi jste me nepochopili... Jde o to, ze nepruhuje obraz jako takovy, ale pruhej ciste jen ten efekt svetla. Zkusim udelat screenenshot a pokud to na nem pude videt, tak muzeme vyloucit moniotor.
Asus ROG STRIX Z270F Gaming, Intel Core i7 7700K (4,8GHz) + Noctua NH-D15S, 16GB DDR4 Kingston HyperX Fury 2666MHz, SSD Kingston HyperX Savage 240GB, MSI 1080 Gaming+, LED monitor 27" BenQ EW2770QZ, Sound Blaster BlasterX G1 (USB), sluch. Beyerdynamic DT 880 (250ohm), Windows 10 Pro (1709)
barco
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od barco »

To čo si popísal sú typické príklady vysokých FPS -> obraz sa začne deformovať, preksakujú hrany a podobne a nato je liekom VSync. Vypadá to nápriklad takto.
Skús teda spraviť screeny, keď tvrdíš, že problém je niekde inde :-)
.
Herkis
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Herkis »

Ohledně ingame lagu u Dead Space má barco pravdu. Tahle hra se nedá hrát se zapnutým Vsync. Měl jsem sice malinko jiný problém s touto hrou a svou grafikou 8800GTS512 přetočenou na takty 9800GTX+, a to, že se silně hřála a fps lítaly zbytečně vysoko (200 až 300fps). Vyřešil jsem to profilem v RivaTuneru, který mou GK v této hře podtočil na přibližně poloviční takty čipu. Zkus si snížit takty ve 3D (stačí přes nTune nebojaksetojmenuje) při hraní této hry, možná ti to pomůže.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Herkis píše:Ohledně ingame lagu u Dead Space má barco pravdu. Tahle hra se nedá hrát se zapnutým Vsync. Měl jsem sice malinko jiný problém s touto hrou a svou grafikou 8800GTS512 přetočenou na takty 9800GTX+, a to, že se silně hřála a fps lítaly zbytečně vysoko (200 až 300fps). Vyřešil jsem to profilem v RivaTuneru, který mou GK v této hře podtočil na přibližně poloviční takty čipu. Zkus si snížit takty ve 3D (stačí přes nTune nebojaksetojmenuje) při hraní této hry, možná ti to pomůže.
mozna je to problem Nvidia + Dead SPace ja sem s tim orpavdu nemel problem VS mam natvrdo zaplou neustale v CCC panelu uz roky. Defakto ji vypinam jenom kdyz po me chce nekdo nakej test apod.
Herkis
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Herkis »

Ne, je to možná problém s myší. Zkoušel jsem jich několik - microsoft, logitech a nakonec jsem zůstal u nějaké laserové noname za pár stovek. U té šla nastavit asi nejrozumnější citlivost na pohyb. Ale to sem nepatří.
Mít "natvrdo" nastavený Vsync v ovladačích není úplně vždy zárukou, že bude opravdu zapnutý.

P.S. Nemusíš mě citovat, když mi odpovídáš. A nemusíš už vůbec odpovídat, jestli nemáš návrh na řešení problému. A na tvé konstatování, že "Nvidia+něco = problém, zatímco ty+ATI = nejlepší věc na světě" snad dostatečně slouží tvůj fanklub, není potřeba to zde neustále opakovat.
FragmeNT
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FragmeNT »

Takze pravdu mel ten, kdo rikal ze je to Vsyncem :-) Opravdu to bylo tim. Bohuzel nemam bezne zapnuty fraps a kdyz jsem spustil DeadSpace s Vsync on v ovladacich a zaroven i ve hre, tak hra jede pouze 30FPS! Proto to bylo nehratelne. Po vypnuti Vsync v menu hry a ponechano pouze v ovladacich (tnx diskuze na GameSpote), naskocilo to na 60FPS, hra je jiz hratelna a pruhy pri blikani se opravdu nevyskytuji. To same Bioshock. Diky vsem a klidne LOCK.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

FragmeNT píše:Takze pravdu mel ten, kdo rikal ze je to Vsyncem :-) Opravdu to bylo tim. Bohuzel nemam bezne zapnuty fraps a kdyz jsem spustil DeadSpace s Vsync on v ovladacich a zaroven i ve hre, tak hra jede pouze 30FPS! Proto to bylo nehratelne. Po vypnuti Vsync v menu hry a ponechano pouze v ovladacich (tnx diskuze na GameSpote), naskocilo to na 60FPS, hra je jiz hratelna a pruhy pri blikani se opravdu nevyskytuji. To same Bioshock. Diky vsem a klidne LOCK.
to bude tim, ja to ve hrach nezapinam pouze v CCC panelu. Takze sem rad ze si to vyresil :)
Klidne to VS nech zaple furt, je to lepsi.
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“