Upgrade domací sítě - výběr zařízení

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Upgrade domací sítě - výběr zařízení

Příspěvek od Holda »

Ahoj, konečně jsem se rozhodnul upgradovat domácí síť. Momentálně je to takto: z WDM mi jde kabel domů do switche, z něj potom utp do dvou PC a jedno UTP k WiFi AP, ke kterému se připojují 2 zařízení.
Problém je, že switch je starý a začíná šumět, v noci to vyloženě otravuje, navíc mi zpomaluje připojení na internet. Připojení přímo z WDM dosahuje zhruba 95MBit, přes switch pouze 85MBit a AP je snad ještě starší, umí pouze WEP a podporuje jen 11MBit/s.
Chtěl jsem se optat, zda existuje v rozumné cenové relaci (1500?) zařízení, které by zvládlo funkci současných zařízení najednou. Tzn. přímo do něj kabel z WDM a dále by vysílalo WiFi + možnost připojit nějaká zařízení přes UTP.
Potřebuju, aby to i routovalo, mám od providera jen 5 IP adres a někdy je to už málo.
Díky za každou radu :)
.
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Upgrade domací sítě - výběr zařízení

Příspěvek od aliencz »

Trochu mi to přijde jako vtip. Nicméně pomiňme humor a doptám se nejprve na vysvětlení pojmů, co je myšleno ve tvém případě pod zkratkou WDM:

1. Vlnový multiplex WDM (Wavelength Division Multiplex) optika?

Aby bylo jasné, jakým technickým způsobem jsi k internetu skutečně připojen.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

no nasvícený vlákno asi domů nemá.Určitě tam má minimálně převodník na ethernet.
Evergreenem je již 10000x zmíněný Linksys WRT54GL Wireless-G Router, Switch, Linux
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=34778
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Teoreticky by vlákno mohl mít, ale tak maximálně rok a on píše, že to má stařičké. O2 u to má vychytané a leckde i aplikováno. V profibranži pak docela běžně.

Tak mě to právě zarazilo, co tím teda myslí a že tam má tak vysoké datové toky (cca 100Mbit) download/upload ...? Od providera. Nějaká kabelovka to určitě nebude. Takže to prozatím na klasický WiFi router nevidím.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Možná si pletu dojmy a pojmy, nevím proč, ale ve sdružení se říká Media convertoru WDM. Každopádně je to toto http://www.wifi-shop.cz/media-konvertor ... 100base-tx
UTP z něj mi jde do PC, tohle mám hozený na půdě v racku společně s vanou.
Vybavení je starý protože původně jsem měl na střeše AP s anténou na 2,4Ghz, přes léto jsme ale natáhli na barák optiku v rámci eliminace 2,4Ghz v síti a už jsem nějak po celý tý anabázi neměl sílu řešit. Tedy datové toky co jsem uvedl jsou reálné (tedy jen pro down, up je menší, kolem 30MBit).
Nyní mám trochu času i peněz, tak jsem si řekl, že bych si mohl dopřát větší rychlost na ntb a klidný spánek bez šumícího switche v pokoji.
.
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Má optiku, sem si to myslel :-)
Předpokládám, že WDM měnit nechceš, resp. nemůžeš (patří providerovi?). nebo jsi "součástí" providera?

Asi mě budou kamarádi tlouci, alé já jsem velmi spokojen s G-LAN WiFi n-kovým routerem od EDIMAX
http://interlink.tsbohemia.cz/default.a ... tiid=78185
http://www.edimax.pl/cz/produce_detail. ... &pl2_id=18
Firmware (soft routeru) je kompletně v češtině.

Je k tomu možné dokoupit skutečné vychytávky, jako třeba anténní adaptér pro vyvedení anténního svazku pro maximalizaci dosahu WiFi signálu:
http://www.edimax.pl/cz/produce_detail. ... &pd_id=130
na který lze zpětně namontovat původní MIMO antény adaptéru, nebo jakákoliv jiné výkonové antény RPSMA.

Proč nemít G-LAN síť 1000 Mbit, když už všichni léta dělají G-LAN adaptéry. Na kratší vzdálenosti domácích instalací často není vůbec nutné měnit kabeláž na CAT6. Jede to spolehlivě i na CAT5.

Proč nemít n-kovou WiFI, když všichni dělají n-kové klienty.

Soft routeru je skutečně úctyhodný, tahle krabice umí doslova všechno.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Díky za radu. WDM moje není, ale vyměnit by asi šel i když by to znamenalo vyměnit ho na obou stranách spoje. Asi by to ale moc nepomohlo, protože přípojný bod je stejně celý osazen 100MBit vybavením. Nicméně moc se mi do toho teď nechce. Časem (tzn. asi zase léto) se ode mě povedou další dvě optické trasy, takže nastane i obměna HW v racku a jelikož mám veškerý HW zdarma v rámci nějaké takovéhle akce, tak bych s tím na ní spíš počkal.
G-LAN mě už napadla, ale má to podle mě háček v UTP vedoucího z WDM do bytu, jsou to 4 patra a opravdu nevím, jak by se to chovalo a znamenalo by to asi tažení kabelu nového. A kdybys viděl jak je to tažený, tak bys asi také změnil názor :)
.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

aliencz píše:Proč nemít n-kovou WiFI, když všichni dělají n-kové klienty.
třeba proto, že mezi n-ková WiFi je stejně rychlá/pomalá jako g-čková :-D a hlavně stále není finální verze.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Holda píše: G-LAN mě už napadla, ale má to podle mě háček v UTP vedoucího z WDM do bytu, jsou to 4 patra a opravdu nevím, jak by se to chovalo a znamenalo by to asi tažení kabelu nového. A kdybys viděl jak je to tažený, tak bys asi také změnil názor :)
Tak na WLAN vstup z WDM je ti G-LAN tažení zatím zbytečné, na vstupu máš stejně jen 100Mbit. Takže tam klidně nech vedení jaké je. G-LAN je pro síťovou komunikaci mezi počítači, popř. domácím serverem.
Smith píše: třeba proto, že mezi n-ková WiFi je stejně rychlá/pomalá jako g-čková :-D a hlavně stále není finální verze.
To jsou zase kecy :-(
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

aliencz píše:
Holda píše: G-LAN mě už napadla, ale má to podle mě háček v UTP vedoucího z WDM do bytu, jsou to 4 patra a opravdu nevím, jak by se to chovalo a znamenalo by to asi tažení kabelu nového. A kdybys viděl jak je to tažený, tak bys asi také změnil názor :)
Tak na WLAN vstup z WDM je ti G-LAN tažení zatím zbytečné, na vstupu máš stejně jen 100Mbit. Takže tam klidně nech vedení jaké je. G-LAN je pro síťovou komunikaci mezi počítači, popř. domácím serverem.
Upřímně mezi počítači GLAN nepotřebuju, jediné co využívám je síťová tiskárna :)
Jde spíš jen o ten internet.
.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Osobně sice krabice od Edimaxu nenávidím ale pokud to funguje - proč ne.N draft jako výhodu nevidím.Stále jsem přesvědčen že ten Linksys bude asi nejlepší volba.

jinak WDM se používá na páteřní spoje (přesněji tedy DWDM) a je to poněkud dražší technologie na to aby bylo použita jako poslední míle.aliencz by ti to mohl potvrdit ...

aliencz: se pochlub jak rychle ti N-draft jede
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Pak je to asi jedno a postačí jakýkoliv dobře vybavený WiFi router s dobrým renomé, např. ten LinkSys. (Třeba si na mě jednou vzpomeneš, až budeš kopírovat nějaké zálohy 50-ti filmů DVD na diskové úložiště :-)).

Síťovou tiskárnu máš přes LAN, nebo USB? Je třeba koupit takové zařízení, aby to umožńovalo stávající připojení tiskárny.
--------------
N-Draft mi jede dvojnásobnou rychlostí. Stejně tak mi jede více než 2,5x rychleji G-LAN externí disk, připojený na G-LAN router/switch, oproti původnímu zasíťování na 100Mbit lajně. O komunikaci PC-to-PC po G-LAN nemluvě. Jasně, nevyužije to asi každý, takže skutečně to každý nepotřebuje. Já hodně přesouvám DVD zálohy a to je balík dat, takže je to pro mě alespoň částečná úleva. Dělám také PC servis a občas je potřeba přesunout desítky gigabajtů dat do jiného PC např. kvůli výměně/formátování HD a G-LAN propojení je velmi účinné. Investice do G-LAN sítě s n-kovým WiFi routerem rozhodně nelituji.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Tiskárna je připojená přes jedno PC přes !LPT! :lol:
To PC beží prakticky stále, takže netřeba tu tiskárnu připojovat přímo na síť, mám jí jen nasdílenou.
Děkuji teda za rady, zjistím, jestli nějaké zařízení jako ten Linksys nemáme ve sdružení na skledě :)
V nejhorším ho koupím.
.
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

dvojnásobnou rychlostí než co?Uveď nějáké číslo.
Jinak já mám také Gbit ethernet doma.Ovšem řešil bych to spíš samostatným switchem.
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Weslo píše:dvojnásobnou rychlostí než co?Uveď nějáké číslo.
Jinak já mám také Gbit ethernet doma.Ovšem řešil bych to spíš samostatným switchem.
Než přes g-wifi. Hovoříš o WiFi, ne? No a když něco kopíruju hodinu a nebo jen půl hodiny, tak je to rozdíl.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

aliencz píše:
Smith píše: třeba proto, že mezi n-ková WiFi je stejně rychlá/pomalá jako g-čková :-D a hlavně stále není finální verze.
To jsou zase kecy :-(
To nejsou kecy, to je vlastní zkušenost s WiFi 802.11n ... jeden router s n-kovou WiFi mám doma, takže asi tak ;-)
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Tak jsem si přes víkend udělal menší srovnání WiFi 802.11g s WiFi 802.11n ... při vzdálenosti +/- 2 m od AP bez překážek byla n-ková WiFi asi cca 1 MB/s rychlejší než g.
Jakmile jsem ale testoval rychlost přes překážky (1 strop a 2 stropy), tak byla rychlost přes g i n více méně stejná.

O něco víc rychlejší n-ková WiFi je, když AP jede v čiště n režimu (ten je pro mne ale nepoužitelný, takže pro mne jsou důležitější výsledky v g/n režimu) ... tam je oproti g rychlejší asi o 2 MB/s.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“