Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: M42 a jiné manuální objektivy na DSLR

Příspěvek od JvtDeSiGn »

ashe - první helios, druhý jupiter? (menší hloubka, teplejší poddání)

Jinak moc hezké fotky :wink:

no-x - pokud by bylo pár skel na výběr, tak odhadneš. Sám jsem chtěl počítat podle lamel clony, ale zavedlo by mě to do slepé uličky koukam.
All I know is that I know nothing. ~Socrates

Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
ashe
Nováček
Nováček

Příspěvek od ashe »

nebudu vás napínat přátelé - jak je vidno není to jednoduché :)
1. šnek ..Super Takumar 50/1,4
2. šnek ..Pancolar electric 50/1,8
3. šnek ..Canon macro 60/2,6 USM
4. orch ..Helios 44M-4 58/2
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

ashe: nejen že to není jednoduché, ono je to skoro nemožné :-D Kdybys dal dopředu možnosti, tak se dá něco vydumat. Existuje asi jen málo objektivů, který jsou opravdu unikátní a mají svůj jedinečný "rukopis".

Pro pobavení : Test 10ti 28mm objektivů z roku .... no z roku koně
http://www.pbase.com/steephill/28mms

DSLR : Canon EOS 1000d
Analog SLR (kinofilm) : Praktica MTL5, Asahi Pentax Spotmatic, Zenit TTL
Analog TLR/SLR (středoformát) : Flexaret VI (dvouoké zrcadlo), Pentacon six TL + Biometar 80/2.8
Manual skla : CZJ Triotar 135/4, CZJ Sonnar 135/3.5 (zebra), Pentacon 135/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra, MC), CZJ Flektogon 35/2.4 MC. CZJ Flektogon 35/2.8 (crome) , CZJ Tessar 50/2.8 (chrome, zebra), CZJ Biotar 58/2 (chrome), Pentacon electric MC 50/1.8, Pentax Super Takumar 50/1.4, Pentax Super multi coated Takumar 55/1.8, Vivitar 28/2.8 (komine), Jupiter 37A 135/3.5, Helios 44M-4 58/2, Jupiter 9 85/2 (chrome)
Tak, a už je pomalu čas začít opravdu něco fotit, ne?
nobor
Nováček
Nováček

Příspěvek od nobor »

Jakube zdravím,
už se těším na objektiv od tebe :)
Trinom
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Kluci, tak co, jak to vymyslíme s těma tématama? Jaký vytvořit a kdo mi s tím helfne? Navrhuji toto:

Toto téma zanechat pro rady s výběrem
Založit téma TESTY objektivů
Založit téma Fotografové fotografům, aneb pomožme si, když je třeba.

Pokud vás něco ještě napadne, tak to napište. Myslím, že se to tu dost rozjelo a bude opravdu vhodné to trošku roztřídit.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Ty testy bych ale doporučil opravdu jen na testy, ne na post s jedním obrázkem a komentářem jako "mám ten objektiv rád :inlove: "

Prostě buďto srovnání na různých clonách, nebo srovnání s jiným sklem, nebo třeba různé fotky, ale nějaký obsáhlejší komentář (ostrost, abereace, bokeh, na co je vhodný).

To by bylo nejlepší, ne? :-)
Nejlepší moderátor ve výslužbě
seppemaster
Nováček
Nováček

Příspěvek od seppemaster »

rozhodně by to bylo příjemné nějak rozdělit.
1) určitě, jak už tu píšete chce to téma na samotné testy a představení objektivů.
2) taky co bych považoval za užitečné jsou typy do začátku. když to vezmu podle sebe, tak jsem se díky tomuhle vláknu a testům no-x rozhoupal nějakej manuál vyzkoušet. ale často ho opruzuju přes PM když chci vědět na co si dávat u starých skel pozor, která se dají dobře opravit, která ne. jaký si mám pořídit na skla redukce, nebo ostatní příslušenství. všiml jsem si, že se tu experimentuje s vlastní výrobou skel a používají se objektivy na které redukce nejsou a určitě je škoda ty skla nevyzkoušet...prostě myslím, nějaký ty zajímavý typy jak si něco i udělat sám
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

K těm testům by to chtělo na záčátku nadhodit nějaký "standardizovaný test". Něco jako testovací tabulku (testovací obrazec). Každý kdo bude chtít zahrnout nějaký objektiv do testu, tak si stáhne obrazec a nafotí několik snímků s různými clonami a vše bude vzájemně porovnatelné. Chtěl jsem tím říct, že by bylo nádherné, kdyby všichni testovali skla za stejných podmínek...(trochu utopie)

Stávající vlákno je fajn všeobecný pokec.

Mě osobně zajímají i opravy, protože u těchto starších skel je údržba nutná. Co se oprav týče, tak zatím spíše čerpám z mflenses.com, prakticausers, nebo flicker galerie....tam tyhle diskuze běží v podstatně větším počtu uživatelů.

Analog TLR/SLR (středoformát) : Flexaret VI (dvouoké zrcadlo), Pentacon six TL + Biometar 80/2.8
Manual skla : CZJ Triotar 135/4, CZJ Sonnar 135/3.5 (zebra), Pentacon 135/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra, MC), CZJ Flektogon 35/2.4 MC. CZJ Flektogon 35/2.8 (crome) , CZJ Tessar 50/2.8 (chrome, zebra), CZJ Biotar 58/2 (chrome), Pentacon electric MC 50/1.8, Pentax Super Takumar 50/1.4, Pentax Super multi coated Takumar 55/1.8, Vivitar 28/2.8 (komine), Jupiter 37A 135/3.5, Helios 44M-4 58/2, Jupiter 9 85/2 (chrome)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

standardizované testování je utopie, protože každý má jinou DSLR
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

No je pravda, že třeba takovou Sigmu (DSLR) tady asi moc lidí nemá :-D

Takže se zase vrátíme k tomu, že budem dávat po jedné fotce čehosi s komentářem ... "ten můj Helios je fakt super" (samozřejmě nezapomenu opravit barvy, doostřit a preventivně to protáhnout fotošrotem).

A srovnávací testy vícero objektivů najednou je docela náročná záležitost. Já se snažím měnit skla co nejmíň (přecejenom prach na snímači a ve vnitřku těla není úplně vyřešená záležitost), tak jsem vlastně ještě žádný pořádný srovnávací test nedělal. :?

Popřemýšlejte jak z toho ven?

Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

tomas-tnt píše:(samozřejmě nezapomenu opravit barvy, doostřit a preventivně to protáhnout fotošrotem).
Tak na použití Photoshopu u digitální fotografie není nic špatného ... ale samozřejmě do testu tyhle techniky nepatří.
tomas-tnt píše:Já se snažím měnit skla co nejmíň (přecejenom prach na snímači a ve vnitřku těla není úplně vyřešená záležitost)
Nesmíš se toho bát ... já za posledních 14 dnů přehodil na svých 40D a 350D objektivy minimálně 50x.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
tomas-tnt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomas-tnt »

Zkusím sem naházet několik pokusů s Triotarem *T (můj první upload na abload.de, tak nevím jestli hodím správné linky)

Obrázek
první určitě na plnou díru,
zbytek nevím, ale bylo hnusný světlo (kolem poledne, jasno - moc ostrý)
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Při převodu z RAWu semtam změna expozice a živosti barev, jinak bez úprav
Všiml jsem si, že na plnou díru to trochu dělá efekt podobný trioplanu (zamlžení), ale mnohem méně intenzivní

parizov
Nováček
Nováček

Příspěvek od parizov »

No, já nevím, ale mně se toto vlákno právě líbí proto, jak je různorodé. Vůbec mně, jako začátečníkovi, nevadí ani ta okrajová témata. Když ho čtu průběžně, tak se u toho vůbec nenudím... Nebylo by lepší pokračovat stále stejně, ale např. testy objektivů (a jiné) vždy nadepsat nějakým domluveným slovním spojením, aby je bylo možno nalézt pomocí vyhledávače? A bylo by to vlastně oddělené a bez práce 8-)
Warhawk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warhawk »

Smím-li do toho také kecnout - mi se rovněž líbí téma jaké je a vyhovuje mi to. Testy samostatně ano (třeba vystavit na www, nabízím k tomu prostor) ale moc bych to nerozsekávál. Raději vše pokupě :-)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Ono je to hezké na počtení, ale absolutně nepoužitelné, když chce člověk něco najít :-)
ashe
Nováček
Nováček

Příspěvek od ashe »

Také se přikláním k zachování současného stavu. Když si chci něco najít většinou mi to vyhledávání najde. A zkušenosti noxe které jsou k nezaplacení :wink: se mi nechce hledat na více vláknech :)
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

Mělo by se to rozdělit, najít nějakou informaci je nemožné. Časem se tu díky tomu budou množit opakující se dotazy. Rozdělení bych viděl podobně jako Trinom. Je otázkou, kdo se ale bude dělat s prvními posty.
.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Prej já... Něco připravím, ale nechvátejte na mě. Osobně si myslím, že by nejlepší byly tři thready - výběr, testy a něco, ke by se řešily zkušenosti s prodejci, podvody, ztráty atd., jak zmínil Trinom. Na ten výběr by se i nějaký již hotový FAQ našel :roll: ale na testy budu muset alespoň něco slušného připravit.
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

nobor - zdravím, vítej na pct foru a ve focení s M42 skly :)

tomas-tnt - nečistoty v těle jsou docela dobře řešeny u Sigmy :wink: . Jinak kdo by stim problém neměl... Teďkon jsem zkoušel fotit s fernobjektivem s TC, tak plná díra dosahovala F16. Tak jsem zase viděl, že bych si měl očistit snímač. O více zacloněných fotkách raděj nemluvě :lol: . Taky po výměně matnice se musím přiznat, že mam solidní nepořádek aji pod ní :lol:

Testování skel, to bude téměř vždy neobjektivní, pokud to nebude dělat jeden člověk, za stále stejných podmínek. Určitě znáte porovnání z the-digital-picture.com. Taky otázkou jestli se přesně člověk v ostření trefí, a o výstupu u DSLR raděj nemluvě. Na testy by byl nejlepší výstup raw, ale je to nepraktické. Nevim jak ostatní, ale já na tohle používám základní výstup, 0 0 0 3. I když třeba ten výstup ostrosti u rozdílných těl výrobců bude taky jiný. Pokud by se to mělo dělat přesně, tak rovnou za přísnějších podmínek. A testovací karty ISO12233 by to chtělo mít třeba na A1.

Prostě zas tolik bych to nehrotil. Dal bych téma třeba fotky s M42 skly, rady tipy apod., a na takové testy bych to dal zvlášť. Pro detailnější rozdělený by to chtělo třeba udělat forum přímo na MF skla. Což myslím, že je to v aktuální době docela zbytečné, když jsem tu na pct... Najít tady něco je problém, to ano, ale je přecijen stále diskuze. A v těch se vždy špatně hledá :)
All I know is that I know nothing. ~Socrates

Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Osobně myslím, že menší fórum zaměřené na manuální skla by se v ČR uživilo snadno - lidí, které to zajímá, stále přibývá. Řešit to ve větší míře na tomto fóru, které je orientované zcela jiným směrem, je jednak docela nevhodné a hlavně člověk nikdy neví, kdy se to přestane líbit vedení fóra (což se samozřejmě může i nemusí stát, ale stále je to nejistota, tématicky to sem nepatří). Jde jen o to, aby to někdo rozjel po technické stránce (hosting + fórum), ostatní by nebyl problém.
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“