GeForce GTX 2xx a podtaktování v režimu 2D

Všechny ovladače, problémy, řešení a doporučení pro grafické karty a nebo jejich BIOSy.

Moderátoři: morke, Walker1134

Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: GTX260/280 a podtaktování v režimu 2D

Příspěvek od Shit »

Trek píše:...
To je Tvůj názor a troufám si tvrdit, že nemáš pravdu.
Ono to dělá i na čistých Windows (bez altern. kodeků a pod.)
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Tak znovu, snad ti to dojde. Jak je tedy možné, že to uživatelům i s různými OS, přehrávači, kodeky a bordelem v systému s některými WHQL ovladači funguje a některými ne? Jediné co z toho logicky vyplývá je nějaký bug v ovladačích.

Jinak my víme jak to má fungovat, jen ty tu ignoruješ základní fakta a stále si meleš svoje.

Link na specifikace - NVIDIA GeForce® GTX 200 GPU Architectural Overview
Power Management Enhancements
GeForce GTX 200 GPUs include a more dynamic and flexible power management architecture than past generation NVIDIA GPUs. Four different performance / power modes are employed:
  • Idle/2D power mode (approx 25 W)
  • Blu-ray DVD playback mode (approx 35 W)
  • Full 3D performance mode (varies—worst case TDP 236 W)
  • HybridPower™ mode (effectively 0 W)
...For 3D graphics-intensive applications, the NVIDIA driver can seamlessly switch between the power modes based on utilization of the GPU. Each of the new GeForce GTX 200 GPUs integrates utilization monitors (“digital watchdogs”) that constantly check the amount of traffic occurring inside of the GPU. Based on the level of utilization reported by these monitors, the GPU driver can dynamically set the appropriate performance mode (i.e., a defined clock and voltage level) that minimizes the power draw of the graphics card—all fully transparent to the end user.

The GPU also has clock-gating circuitry, which effectively “shuts down” blocks of the GPU which are not being used at a particular time (where time is measured in milliseconds), further reducing power during periods of non-peak GPU utilization.

All this enables GeForce GTX 200 graphics cards to deliver idle power that is nearly 1/10th of its maximum power (approximately 25 W on GeForce GTX 280 GPUs). This dynamic power range gives you incredible power efficiency across a full range of applications (gaming, video playback, surfing the web, etc).
Many other areas of the GeForce GTX 200 GPU pipeline have been reworked to improve performance and reduce various processing bottlenecks....
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Shit píše:
To je Tvůj názor a troufám si tvrdit, že nemáš pravdu.
Ono to dělá i na čistých Windows (bez altern. kodeků a pod.)
To uz je lepsi, akorat jedina situace kdy neco kloudnyho muzes prehrat je pokud mas xp media center, vista ultimate nebo vista home premium, protoze ty maj cisty jediny mpeg2 kodek.

Takze pouzivas ciste nainstalovany jeden z techto OS a prehravas neco Windows media playerem s whql drivery od nvidie a sledujes to gpu-z a vidis, ze se to nepodtaktovava?

Pokud ano, tak uznavam, ze je to chyba v ovladacich, ale moc tomu neverim.

---------------------------------------------------------

Jinak si vsimnete rozdilu mezi windows media player a jinymi prehravaci, windows media player je nejak spesl udelanej (neni videt framerate z frapsu), asi pouziva nejak spravne 2d, zatimco jine prehravace asi inicializuji directx pro 3d (media player classic) = chyba v aplikacich z nedostatku znalosti programatoru.

----------------------------------------------------------
Komentare:

For 3D graphics-intensive applications, the NVIDIA driver can seamlessly switch between the power modes based on utilization of the GPU

Ano to perfektne sedi, aplikace jsou spatne naprogramovany a inicializuji 3d misto 2d, proto dojde k navyseni taktu.

that constantly check the amount of traffic occurring inside of the GPU. Based on the level of utilization reported by these monitors, the GPU driver can dynamically set the appropriate performance mode
Aplikace jsou spatne naprogramovany a zapinaji 3d a asi generuji prilis mnoho trafficu (narozdil od windows media player)

The GPU also has clock-gating circuitry, which effectively “shuts down” blocks of the GPU which are not being used at a particular time (where time is measured in milliseconds), further reducing power during periods of non-peak GPU utilization.

To nic nerika o frekvenci a pochybuju, ze je nejaka utilitka, ktera vokaze co je vyplyho a co zaplyho.

All this enables GeForce GTX 200 graphics cards to deliver idle power that is nearly 1/10th of its maximum power (approximately 25 W on GeForce GTX 280 GPUs).
Ano takto pekne mi to funguje, mam GTX295 + 9800GTX a WHQL 182.50.

------------------------------------------
Zaver:
Porad si myslim, ze aplikace jsou spatne napsany a spatne inicializujou DirectX.
Pokud ale Shit potvrdi tu cistou instalaci, tak asi pro nektery ovladace a karty je tam chyba.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Trek píše:Takze pouzivas ciste nainstalovany jeden z techto OS a prehravas neco Windows media playerem s whql drivery od nvidie a sledujes to gpu-z a vidis, ze se to nepodtaktovava?
Nějak tak.
Stejné takty naměří i Everest či RivaTuner.
Já patřím mezi ty šťastnější, jelikož se 180.48, 182.08 i 182.50 mně makaj takty v pohodě.
Špatné takty jsem měl na 178.xx a 181.xx.
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Shit píše:
Trek píše:Takze pouzivas ciste nainstalovany jeden z techto OS a prehravas neco Windows media playerem s whql drivery od nvidie a sledujes to gpu-z a vidis, ze se to nepodtaktovava?
Nějak tak.
Stejné takty naměří i Everest či RivaTuner.
A kdyz pouzijes gspot co tam vidis za kodeky ze se poustej pro to video? Je to fakt cisty? Nejsou tam naky kodeky od nera, power ciname, apod?
Ja normalne pouzivam installedcodecs utilitu nebo jak se to jmenuje a musim vzdycky povypinat spoustu kodeku (ala nero, aver, ...)

Aj vidim, ze ti to funguje :-), tak nekdo komu to nefunguje sem a jiste to doresime.
RaslB
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RaslB »

Shit píše:Já patřím mezi ty šťastnější, jelikož se 180.48, 182.08 i 182.50 mně makaj takty v pohodě.
Špatné takty jsem měl na 178.xx a 181.xx.
Ja som na tom rovnako
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Vcera jsem neco delal v 64-bit Vista a zjevne tam byla chyba v ovladacich 182.22 nebo tak nejak - bezelo to porad full, dal jsem posledni 182.50 a je to ok.

Takze chyba byla ta, ze to nepodtaktovalo vubec, ale tak jak to funguje dneska to je dobre, proste aplikace, ktery pouzivaj plny 3d (resp. asi volani 3d funkci directx) vyhonej kartu na plny takty.

Coz je velka skoda u Media playeru classic HC, kvuli akceleraci videa. Se naskyta otazka - pouzivat MPC a mit plny takty grafiky a slaby vytizeni procaku (< 5%) nebo WMP a podtaktovanou grafiku a vytizenej procak (full hd asi 20 - 30 procent).

Prekerni situace.
rodier
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rodier »

ja mam 260gtx, 185.68 a taky mi to blbne. Vypnul jsem v ovladacich tu podporu pro 2 monitory a zatim OK :)

jen se chci zeptat, jestli se daj nejak vnutit otacky vetraku? Pres Riva Tuner muzu ovladat jedine v direct control u performance 3D kolik ma byt..ale u standard 2D a low power 3D ne..
Nejradeji bych nejaky registry tweaker abych nastavil fan control na auto a mohl nastavit ze treba do 60C at jede 30% .. 70C 40%.. a tak. mam otevrenou case a tech 40% v idle je zbytecne moc a je to navic dost slyset..
Obrázek
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Koukam mas ASUS. Skus SMART DOCTOR od ASUS. Ja mam taky ASUS kartu a v tomhle programku si muzu nastavovat otacky v zavislosti na teplote. tj nastavis si treba do 60°C 0% otacek do 70°C 20% otacek apod.
Trek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trek »

Stratos píše:Koukam mas ASUS. Skus SMART DOCTOR od ASUS. Ja mam taky ASUS kartu a v tomhle programku si muzu nastavovat otacky v zavislosti na teplote. tj nastavis si treba do 60°C 0% otacek do 70°C 20% otacek apod.
To mas recht, ale ja osobne po hrani se SmarDoctorem a tak jsem seznal, ze RivaTuner je lepsi. Da se to v nem nastavit v low level stylu a aktivujes aby to nastavil po startu - nastavi to a vypne se, zatimco takle musis mit porad pustenej smartdoctor, kterej zazira pamet a musi mit nainstalovany obskurni ovladace.
Herkis
Redaktor PCT
Redaktor PCT

Příspěvek od Herkis »

Přidávám se do klubu těch, kterým automatické podtaktování nejde. Mám Asus GTX275, zkoušel jsem zatím jen ovladače 182.50. a 185.68, OS Vista64. Mám vypnutou podporu více monitorů a nastaven režim výkonu jednoho monitoru. Aplikace, které by mohly blokovat podtaktování (vyjmenované zde) jsem ukončil. RT se mi nechce používat, protože mám zato, že režim 2D by měl i snížit napětí a zablokovat napájení nepoužívaných částí čipu.
Má někdo další tento problém s GTX275?

Edit:
Tak nakonec jsem to rozchodil. Ovladače 182.50 a vypnout Rockstar GSC (pro spuštění GTA4). Tady mají výhodu ti, kteří si SW cracknou a tyhle utilitky nepoužívají. Docela bych přivítal, kdyby detekce 3D měla profily - něco jako RT server.

Edit2:
S novými ovladači 185.85 funguje změna taktu 2D/3D i se spuštěným Rockstar GSC.
Naposledy upravil(a) Herkis dne úte 19. kvě 2009, 10:51, celkem upraveno 1 x.
Pavelll
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Pavelll »

S novýma ovladačema 185.85 už opravili zasekavani na 3D taktech při spuštěném ICQ atd... v kombinaci Vista 64b. :D Takže to zas na chvili funguje tak jak má na mém PC.
goelr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od goelr »

Pavelll píše:S novýma ovladačema 185.85 už opravili zasekavani na 3D taktech při spuštěném ICQ atd... v kombinaci Vista 64b. :D Takže to zas na chvili funguje tak jak má na mém PC.
no mam presne stejnou kombinaci...a fungovalo mi to jen chvili...ted uz karta zase jede naplno :sad:

EDIT: jen jsem zkusil prehrat ovladace stejnou verzi a uz to zase jede 8-)
CPU: AMD RYZEN 7 9850X3D MB: ASUS ROG STRIX B650E-F GK: GAINWARD GeForce RTX 5080 Phoenix 16G RAM: Kingston FURY 32GB SSD: Samsung 850 PRO, Crucial M4 HDD: Seagate 8TB PSU: Seasonic Focus Gold 850W Case: Fractal Define R6
d@rkWolf
Nováček
Nováček

Příspěvek od d@rkWolf »

mě by osobně bodlo manuální nastavení, nemám moc náladu na vtipy umělé demence driverů, stačilo by do menu od nV tray ikony přidat další položku s volbama 2D / low 3D / 3D / auto a hotovo...defaultně by bylo auto, kdo by chtěl, nebo měl problém s nějakou aplikací, která zcela evidentně ani omylem nepotřebuje full 3D výkon, prostě by si to přepl ručně, kdyby se to při auto přepínalo na max

Riva Tuner apod. je naprd, protože tím se daj nakonfigurovat jen profily frekvencí a možná otáčky ventilátoru semtam, ale na spotřebuju jakožto nejdůležitější vlastnost tohoto přepínání profilů má největší vliv se spotřebou úpravy napětí a ty se přes RivaTuner přepnout myslím nedají
C2D E8400, AC Freezer7 Pro, Gigabyte GA-EP45-DS3P, Corsair 4GB Twinx XMS2-6400 800MHz CL5, Gigabyte GTX260 896MB DDR3, WD6400AAKS, Asus My Cinema P7131Dual
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Ale dají :)
WerK
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od WerK »

Tak to vypada, ze s novejsimi ovladaci (190.38) se blyska na lepsi casy, z mych pokusu vyplyva, ze karta ted prehazuje frekvence skutecne podle zateze a ne podle pritomnosti nektere aplikace. Napr. javovskej JDownloader u kteryho driv byla karta furt v 3d taktech, nahodi kartu na vyssi takt jenom kdyz vykresluje nejaky efekt, behem par sekund se zase vrati zpatky. Pauznuty video taky umozni karte se vratit do 2d clocks.
glamb
Nováček
Nováček

Příspěvek od glamb »

Mohu potvrdit, že s 190.38 na W7 se frekvence opravdu přehazují dle zataže, jenže mi to přijde až moc citlivy. I přesun okna mi zvyšil frekvenci na max, ikdyž je pravda že za okamžik se vratila do 2D. Podle mě je tohle častý střídání jestě horší a to jak z pohledu životnosti karty tak i spotřeby.
Co se týče přehrávání videa - tak to běží na středních taktech, což je oproti předchozim ovladačům úspěch, ale stale to nejsou 2D takty..
Ja osobně zustavam u stařičkejch 180.48, sice jsem dle testů ochuzen o nějaky ty FPS, ale karta se podtaktovává tak jak má.. Stále ale doufám, že s nimi nezustanu až do výměny grafiky..
glamb
Nováček
Nováček

Příspěvek od glamb »

Jsem jediný, komu se s novými ovladači (190.xx) grafická karta automaticky přetaktovává jako na horské dráze? Viz screen z rivatuneru - nebyly spusteny žádné náročné aplikace, jen jsem serfoval na netu a pod. Myslim, že nvidia se vydala špatnym směrem co se týče powermanagmentu - alespon ve vztahu s mou GK.
Obrázek

Edit - 2 WerK: nemam nic proti dynamicky změně taktu jako je tomu v připadě CPU. Ale když se mrkneš na ten muj graf, tak takty jsou skoro vždy na max a jen občas skočej do 2D. Při bežný práci ve woknech bych čekal spíš obracenej tvar grafu (vetšinu času ve 2D a občasné výkyvy do 3D). Třeba za to může aero, třeba je problem s W7, třeba je to jen shoda nahod.. No alespon že stary 180.48 fungujou furt spolehlive..

Edit 2: S beta verzí ovladaču 191.00 už jsou takty ve 2D stabilní. Avi video je přehráváno na střední takty. Konečně se po dlouhé době blízká na lepší časy..
Naposledy upravil(a) glamb dne ned 20. zář 2009, 22:46, celkem upraveno 2 x.
WerK
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od WerK »

glamb píše:Jsem jediný, komu se s novými ovladači (190.xx) grafická karta automaticky přetaktovává jako na horské dráze? Viz screen z rivatuneru - nebyly spusteny žádné náročné aplikace, jen jsem serfoval na netu a pod. Myslim, že nvidia se vydala špatnym směrem co se týče powermanagmentu - alespon ve vztahu s mou GK.
Obrázek
Myslim, ze je to ted normalni, asi holt nvidia nasadila agresivnejsi powermanagement oproti drivejsku. Ze by to karte nejak skodilo si nemyslim. Precejenom CPU tohle vyuzivaji hodne dlouho a treba v notebooku mi procesor taky porad meni frekvenci, nikdy jsem s tim nemel problem.
Spike44
Začátečník
Začátečník

Re: GeForce GTX 2xx a podtaktování v režimu 2D

Příspěvek od Spike44 »

Zdravím, power management nvidie raději nekomentovat. V některých věcech se člověk prostě musí spolehnout sám na sebe.
Narazil jsem ale na problém se svou Zotac GTX260 216sp 65nm PCB:0651f009 FW:191.07 576/1242/999/1.06V.

Na hry mám samostatný systém. Drtivou většinu času však strávím "kancelářskou prací" v jiném systému. Používám 3 monitory a má GTX260 běží pořád v Extra taktech :( Chtěl jsem si ji v tomto systému ručně softwarově podtaktovat(včetně napětí), ale nemohu takty snížit(MSIAB a RivaTuner) pod 435/937/750 :( Rád bych kartu podtaktoval do klasických 2D taktů - 300/600/100 1.05V

U druhé grafiky 9800GT mi funguje automatické podtaktování správně!

Jediné co mě napadlo je v biosu karty si nastavit Extra takty na úroveň 2D taktů a v systému na hry kartu softwarově "přetaktovávat" zpět na Extra takty, ale to mi přijde jako šílené řešení :(

Neměl byste někdo prosím nějakou radu jak jednodušeji toto vyřešit?
C2D E6750 2.6Ghz@3.2Ghz 8x400 defaultV | ASUS Striker Extreme, fsb 400MHz, bios 1801 | 4x2GB Patriot Viper 4-4-4-12-1T 400Mhz | Zotac GTX260 (216sp) ?/?/? Mhz | intel SSDM80G2 + >3TB onLAN | Creative X-Fi Xtreme Gamer | Thermaltake Touchpower 750W modded w/ 14cm BlueLED fan || watercooled w/ noFan possible || 26" LG W2600HP S-IPS || W7 x64
Odpovědět

Zpět na „Ovladače a BIOSy“