Co jsem předělával:
LCD Samsun SyncMaster 171s – bílá barva (foto níže)

Specifikace:
Úhlopříčka: 17“
Kontrast: 350:1
Odezva: 25ms
Typ panelu: TN
Datum výroby: duben 2002
Původní cena: 20 500 Kč
Základní popis by jsme měli. Teď co bylo účelem. Především změnit design, po prvotních úvahách o integraci USB Hubu a změně diody ze zelené a červenou jsem od jakýchkoliv zásahů upustil. A to proto, že nebylo předem jasné, jestli monitor při rozebírání a následně skládání nepůjde do kytek.
Rozhodl jsem se pro kombinaci černá-žlutá. A po troše úvah jsem jako primární barvu zvolil žlutou, žlutou-melounovou. To je něco mezi oranžovou a žlutou, má to šmrnc, ale není to ani vyblitý jako žlutá, ale ani tak agresivní jako oranžáda. V černé barvě měl být podstavec a klasický auto-tuningová záležitost dvou dynamických pruhů. Ty měly potom ještě doprovázet dva slabší.
Problémy začínají
Nemám dílnu, nemám garáž a nemám zkušenosti. Takže celá záležitost se odehrávala na balkóně. Z toho plynou další problémy – málo místa, závislost na počasí, a ke všemu hned vedle rekonstruují obchoďák = vysoká prašnost. Prostě paráda...
Teoretickou přípravu jsem tradičně dělal z materiálu od Stoobiho a zbytek co mi zrovna padlo do oka. A protože se monitor ani zdaleka nepodobá skříni, některé otázky jsem si musel vyřešit sám. Tak například:
Q: Použít fólii nebo sprej?
A: Kvůli velké členitosti a hlavně zaobleným tvarům jsem fólii nechtěl riskovat. Volba padla na sprej.
Q: Plnič nebo základ na plasty?
A: Nepotřebuju zahlazovat škrábance ani nastavovat fyzické zásahy do monitoru, použiju základ na plasty.
Q: Matná nebo lesklá?
A: Osobně jsem dost proti leklým povrchům, chytají otisky, házejí odlesky... Takže u mě volba jasná – mat.
První kroky
Nejdřív jsem kompletně LCD rozebral a začal s broušením. Všechny díly jsem přebrousil nejdřív šmirglem hrubosti 160 a potom 400. Používal jsem na to takovou tu ruční brusku, co lze v OBI pořídit za 50,- přijde mi lepší než dřevěný špalík. Broušení je ta nejhorší práce z celýho barvení. Naštěstí jsem psychicky vydržel a šel na základní nástřik.

První barva byl základ na plasty. Koupil jsem si malý sperj 150ml (Dupli Color) a téměř vystačil... téměř. Hodilo by se 200ml. Ten základ je prasárna a doporučuju s ním dělat jenom s šátkem nebo respirátorem.
Byl jsem se mrknout v jednom obchodě specializovaném na barvy a teda výběr sprejů tragédie. Nicméně jsem vzal na zkoušku jeden 400ml PRIMA. Tuhle značku už NIKDY nekoupím. Protože když jsem ho šel vyzkoušet, zjistil jsem že nemá hnací plyn. Vyměněný už tlak měl, ale zato barva hrudkovala i po dlouhém protřepávání. Po nějakém průzkumu jsem hodil sprej do horké vody a to naštěstí pomohlo.
I kvůli hrudkování barvy jsem musel hodně přebrušovat. Tím pádem jsem na čelní rámeček nanesl postupně celkem 6 vrstev žluté. Vrstvy jsem přebrušoval mokrou 1000kou a všechno důkladně odmašťoval technickým lihem. Na fotce dole je vidět komplet vybavení.

Další spreje jsem už kupoval Dupli Color, Jak černý, tak ještě jeden žlutý a jeden bezbarvý na dokončení. Celkem je tedy bilance:
1x základ na plasty 150ml
2x Žlutá-melounová 400ml
1x Černá matná 400ml
1x Bezbarvý lak 400ml
Každou vrstvu jsem nechal min 1 den vytvrdnout, potom šla další. Největším problémem se ukázaly být a) hrudky ze spreje b) hrany na monitoru. Protože na hranách člověk vždycky brousí víc než uprostřed plochy. Tak to chtělo hodně opatrně.

Prvotní nástřik - jsou vidět světlejší místa, hlavně hrany.

Levá: Po třetím nástřiku už je barva celistvá, i hrany jsou překryté; Pravá: Nepříjemné hrudky ze spreje "PRIMA". Nikdy víc.

Některé díly jsou poměrně komplikované a špatně se stříkají. Hlavně prolisy pro šrouby.
Proužky a pruhy
Do téhle chvíle šlo všechno perfektně. Barva držela, byla rovnoměrně nastříkaná, hrany nebyly světlejší, prostě paráda. Časově ten základní nástřik trval cca dva týdny. Následně jsem tedy vzal krycí pásku a zakryl plasty tak, jak jsem je chtěl naproužkovat.

A tady jsem to celý posr*l. Ne že bych si za to mohl vysloveně sám, ale hlavní roli hrála trpělivost, která začala docházet. Navíc se ochladilo, začalo hodně foukat a klesla teplota. Proto jsem musel sprejem stříkat z menší vzdálenosti a to byl asi základní problém. S barvou pomaleji zasychající se potom kontury rozmazaly...

Nakonec jsem se rozhodl celý problém vyřešit tím, že jsem v modelářství pořídil emailovou barvu (bílou mat) a tou překryl rozmazané kontury. Není to ideální, ale další přebrušování a přestříkávání bych asi nervově nezvládl. A výsledek? Mrkněte se sami:

Díky za pozornost
Fenris