Windows XP home - vypnuti veci, zbytecne zatezujicich system
Moderátor: Loki5567
Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
- qwertik
- Nováček

-
Windows XP home - vypnuti veci, zbytecne zatezujicich system
Ahoj, koupila jsem si Acer Aspire one, na kterem uz byly nainstalovane Windowsy XP home s SP3. Pri prvnim spusteni se spoustely cca 5 minut, takze jsem si probehla net a neco jiz povypinala (napr. zmenila windows vzhled na klasicky, zrusila jakysi stin kolem kurzoru atd.), ale porad mi prijde, ze je to celkove naprd, takze bych vas chtela pozadat, jestli byste poradili, co jeste odstranit. V msconfig jsem povypinala vsechno, co by se nemuselo spoustet po startu woken, ale porad je to malo se mi zda. Diky.
- NoTHX
- Středně pokročilý

-
Re: Windows XP home - vypnuti veci, zbytecne zatezujicich system
změna vzhledu bude mít na výkon minimální vliv (je to totéž, jen jiné obrázky, jednoduše řečeno
) bylo by nutno vypnout službu obsluhující vzhled(y), nicméně to by zase mělo silné vedlejší nežádoucí účinky.
pro začátek by mělo stačit toto (vypnutí nepotřebných služeb)
http://pctuning.tyden.cz/pokrocila_opti ... prvni_cast
více osekat windows půjdou nějakým programem (pozor na jeho výběr, často spíš škodí)
http://pctuning.tyden.cz/pokrocila_opti ... druha_cast
kromě TuneUpUtilities existuje ještě XPManager, oboje lze použít "jednorázově", tedy zkušební verze stačí, nevím jak TUU ale XPM nemá ani ve zkušební verzi žádná omezení, v jeho případě to chce číst popisky k jednotlivým položkám, díky nim by to i začátečník měl zvládnout
Kromě těchto dvou nevím o žádném "bezpečném" ořezávátku windows, každopádně doporučuji příliš neexperimentovat (a před uložením změn si pomocí nástroje Obnovení systému udělat bod obnovení kdyby se něco potento
)
//edit: nevím jak moc ho využíváš, ale i s 512MB RAM (pokud nemáš víc) lze základní práce provozovat i bez stránkovacího souboru (nastavuje se v ovládacím panelu Systém -> pokročilé), toto obvykle způsobí že Windows značně ožijí, nevýhoda je snížení použitelné paměti (tu co supluje stránkovací soubor) tady se pak může stát že paměť také může dojít
Ale za zkoušku nic nedáš, vždy to lze snadno uvést do původního stavu na tomtéž místě.
pro začátek by mělo stačit toto (vypnutí nepotřebných služeb)
http://pctuning.tyden.cz/pokrocila_opti ... prvni_cast
více osekat windows půjdou nějakým programem (pozor na jeho výběr, často spíš škodí)
http://pctuning.tyden.cz/pokrocila_opti ... druha_cast
kromě TuneUpUtilities existuje ještě XPManager, oboje lze použít "jednorázově", tedy zkušební verze stačí, nevím jak TUU ale XPM nemá ani ve zkušební verzi žádná omezení, v jeho případě to chce číst popisky k jednotlivým položkám, díky nim by to i začátečník měl zvládnout
Kromě těchto dvou nevím o žádném "bezpečném" ořezávátku windows, každopádně doporučuji příliš neexperimentovat (a před uložením změn si pomocí nástroje Obnovení systému udělat bod obnovení kdyby se něco potento
//edit: nevím jak moc ho využíváš, ale i s 512MB RAM (pokud nemáš víc) lze základní práce provozovat i bez stránkovacího souboru (nastavuje se v ovládacím panelu Systém -> pokročilé), toto obvykle způsobí že Windows značně ožijí, nevýhoda je snížení použitelné paměti (tu co supluje stránkovací soubor) tady se pak může stát že paměť také může dojít
- qwertik
- Nováček

-
Re: Windows XP home - vypnuti veci, zbytecne zatezujicich system
Diky moc, hned se na to vrhnu.
Jinak strankovaci soubor jsem vypla uz predtim a bylo hned urcite znat zlepseni. Jinak mam ho vicemene hlavne na net a na nejakou praci sem tam do skoly, vzhledem k tomu, ze ho vyuzivam jen tak 2x do tydne o vikendech u rodicu, tak nepotrebuji zase nejaky extra zazrak, ale prece jen jsem zvykla z velkeho dvoujadroveho notasu na rychlejsi reakce, tak se snazim to tak trochu zlepsit a vetsinu nepotrebnych veci odstranit a povypinat. RAM ma 1GB.
Jinak strankovaci soubor jsem vypla uz predtim a bylo hned urcite znat zlepseni. Jinak mam ho vicemene hlavne na net a na nejakou praci sem tam do skoly, vzhledem k tomu, ze ho vyuzivam jen tak 2x do tydne o vikendech u rodicu, tak nepotrebuji zase nejaky extra zazrak, ale prece jen jsem zvykla z velkeho dvoujadroveho notasu na rychlejsi reakce, tak se snazim to tak trochu zlepsit a vetsinu nepotrebnych veci odstranit a povypinat. RAM ma 1GB.