GTX260 (192SP) - podivné kolísání výkonu
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- Vlastik80
- Začátečník

-
GTX260 (192SP) - podivné kolísání výkonu
Založil jsem toto téma, protože jsem podobný problém nikde nenalezl, takže pokud to tu již někde je, tak se omlouvám. Ale oč jde- mám sestavu viz podpis, problém nastane když chci spustit nějakou OpenGL či DirectX aplikaci/hru, např. Lightsmark 2008 mi ukazuje v počáteční scéně kolem 90fps, přitom normálně mám kolem 300 či snad i více (1920x1200), prostě karta má takty na maximum, ale výkon je tak na třetině. Občas to naskočí na normál po zapnutí PC a vše jede normálně, ale někdy a to teď čím dál častěji jede karta na těch cca 30%. Vůbec nevím čím to může být, ovladače mám poslední WHQL, formátoval jsem i HDD, prostě jsem zkusil vše základní co mne napadlo a nic. Děkuji předem za jakékoli rady. DirectX jsem samozřejmě také dával poslední verze (tuším březen 2009, dal jsem online aktualizaci) a přesto nic. 
Naposledy upravil(a) Vlastik80 dne stř 6. kvě 2009, 22:35, celkem upraveno 2 x.
- Vivec
- Středně pokročilý

Re: Záhada s výkonem GTX260 192sp
přepíná karta na takty určený pro 3d? zkontroluj to riva tunerem
- Vlastik80
- Začátečník

-
Re: Záhada s výkonem GTX260 192sp
Karta přepne na 3D takty (576/999x2), teď jsem zkusil přehodit napájecí kabely, protože jsem si nebyl jistý zda to je ok, a jede to zatím dobře, Lightsmark 2008 první scéna kolem 370fps (1920x1200), zajímavé je že když jsem dříve blbě dal napájení tak karta pískala, ale teď nic, no snad to bylo v tom, protože jinak nevím...
- Vlastik80
- Začátečník

-
Re: GTX260 (192SP) - kolísání výkonu
Tak je to tu opět, po restartu jede GPU na cca 30% výkonu při plných taktech. Nevím čím si to vysvětlit, před restartem jela normálně, hrál jsem i FarCry 2 a vše bylo v pořádku. 
- glamb
- Nováček

-
A dělá to jenom v Lightsmark 2008 nebo i jinde? Já ted zkoušel na svý GTX260 ten Lightsmark a ve fullscreenu se ani nerozjel
(ale window mode vpoho). Zkus starší ovladače, třeba 180.48.
- Vlastik80
- Začátečník

-
Výkon klesne všude, bez ohledu na to zda je hra/aplikace DirectX či OpenGL. 
- barco
- Středně pokročilý

Skontroluj, či ide PCI-E na plných 16 liniek (PCI-E @ x16), napríklad cez GPU-Z alebo CPU-Z.
.
- Vlastik80
- Začátečník

-
Rozebral jsem PC, prověřil zapojení, vyndal GPU ze slotu a zase vše dal jak mělo být, odpojil jsem přídavné větráky co jsem tam dával, kdyby to bylo slabým zdrojem (mám Fortron 500W) a zatím to jede OK, ale kdo ví dokdy, GPU-Z:

Tak uvidím co bude dál, nenapadá mne co by to mohlo dělat, karta je v PCI-E 16x slotu, druhý co mám je 8x. (desku mám >> GIGABYTE <<< )

Tak uvidím co bude dál, nenapadá mne co by to mohlo dělat, karta je v PCI-E 16x slotu, druhý co mám je 8x. (desku mám >> GIGABYTE <<< )
- barco
- Středně pokročilý

Zdrojom by to nemalo byť, ale pre istotu môžeš pozrieť do špecifikácii, poprípade na štítok PSU či spĺňa podmienky na GTX260 - minimálne 35A na 12V vetve.
Predtým karta fungovala normálne, či sa takto divne správa od začiatku ?
Predtým karta fungovala normálne, či sa takto divne správa od začiatku ?
.
- Vlastik80
- Začátečník

-
Kartu vlastním cca třičtvrtě roku a doposud nebyl problém.
EDIT: Tak zatím to funguje bez problémů, zvažoval jsem koupi GTX275 nebo Radeonu 4890, ale výkonově bych si myslím razantně nepomohl, myslím že rozumnější bude později koupit novou GPU s podporou DX11 a osadit jí nové PC, včetně kompletní výměny většiny dílů (MB, CPU, RAM, zdroj atd.) Zatím co mám snad ještě něco vydrží a snad si na tom ještě i pár her zahraji....
EDIT2: Tak a je to tu pro změnu zase, kdybych alespoň věděl co to způsobuje...
Jinak zdroj má 30A/12V na větvi... (a já jsem z těch problémů také na větvi, doposud gpu jela normálně, nechápu co se děje) Teploty karty jsou cca 50´C v klidu, 80´C v zátěži
EDIT: Tak zatím to funguje bez problémů, zvažoval jsem koupi GTX275 nebo Radeonu 4890, ale výkonově bych si myslím razantně nepomohl, myslím že rozumnější bude později koupit novou GPU s podporou DX11 a osadit jí nové PC, včetně kompletní výměny většiny dílů (MB, CPU, RAM, zdroj atd.) Zatím co mám snad ještě něco vydrží a snad si na tom ještě i pár her zahraji....
EDIT2: Tak a je to tu pro změnu zase, kdybych alespoň věděl co to způsobuje...
Jinak zdroj má 30A/12V na větvi... (a já jsem z těch problémů také na větvi, doposud gpu jela normálně, nechápu co se děje) Teploty karty jsou cca 50´C v klidu, 80´C v zátěži
- Vlastik80
- Začátečník

-
Re: GTX260 (192SP) - podivné kolísání výkonu
Objevil jsem asi jádro pudla:

Co s tím??? Proč to někdy naskočí 1x a jindy normálně 16x ???

Co s tím??? Proč to někdy naskočí 1x a jindy normálně 16x ???
- Vlastik80
- Začátečník

-
Tak jsem asi nalezl přesně co je zodpovědné za to že karta jede někdy 16x PCIe a někdy 1x PCIe, je to vlastně mou neopatrností, kartu jsem k bedně nepřišrouboval a ona vlastní vahou "visela" a vylamovala PCIe 16x slot, naštěstí je deska celkem dobrá práce a slot se nehýbe, ale odnesla to karta, 2 kontakty se z části "odlouply" a zřejmě nedosedaly na plochy kontaktů zcela a náhodně tak způsobovaly že karta jela 1x PCIe, kartu jsem tedy fixoval šroubkem k bedně, takže by to mohlo být ok, zde je vidět jak to "odnesly" chudáci kontakty....

(Je pak diskutabilní zda je lepší kupovat novou GPU, či novou desku pokud by si člověk mohl vybrat co by "odešlo"...) Snad je tím problém diagnostikován (budu kontrolovat) a vyřešen. Nebyl sem totiž zvyklý na tak těžké karty, GTX260 192SP je opravdu dlouhá a těžká karta...
EDIT: Nevyřešeno, nevím zda toi dělají ty kontakty (pak bych klidně koupil novou GPU, protože je asi neopravím) a nebo zda to je chyba jinde, každopádně opět GPU-Z ukazuje:

Už nevím jak to řešit, novější Bios není ve final verzi, jen beta, nevím zda by bylo rozumné ho dát či koupit novou GPU...
Sice mám na desce ještě jeden slot PCIe 8x, ale nevím zda bych si tím pomohl, navíc ten slot je příliš blízko PCI slotům kde mám Tv kartu a tak by se tam obě nevešly....
EDIT2: Flash na novější Bios nevyřešil nic, karta jede opět 1x PCIe....
EDIT3: Tak jsem se s těmi kontakty nejspíš zmýlil, jsou v pořádku, nejsou poničené, koukal jsem na jiné fotky GTX260 a mají to také jako já (některé) - prostě 2 kratší kontakty... Tím jsem se dostal do slepé uličky, nevím co to tedy způsobuje, leda že by karta svou vahou skutečně udělala chybu někde v PCIe slotu, jinak nevím....

(Je pak diskutabilní zda je lepší kupovat novou GPU, či novou desku pokud by si člověk mohl vybrat co by "odešlo"...) Snad je tím problém diagnostikován (budu kontrolovat) a vyřešen. Nebyl sem totiž zvyklý na tak těžké karty, GTX260 192SP je opravdu dlouhá a těžká karta...
EDIT: Nevyřešeno, nevím zda toi dělají ty kontakty (pak bych klidně koupil novou GPU, protože je asi neopravím) a nebo zda to je chyba jinde, každopádně opět GPU-Z ukazuje:

Už nevím jak to řešit, novější Bios není ve final verzi, jen beta, nevím zda by bylo rozumné ho dát či koupit novou GPU...
Sice mám na desce ještě jeden slot PCIe 8x, ale nevím zda bych si tím pomohl, navíc ten slot je příliš blízko PCI slotům kde mám Tv kartu a tak by se tam obě nevešly....
EDIT2: Flash na novější Bios nevyřešil nic, karta jede opět 1x PCIe....
EDIT3: Tak jsem se s těmi kontakty nejspíš zmýlil, jsou v pořádku, nejsou poničené, koukal jsem na jiné fotky GTX260 a mají to také jako já (některé) - prostě 2 kratší kontakty... Tím jsem se dostal do slepé uličky, nevím co to tedy způsobuje, leda že by karta svou vahou skutečně udělala chybu někde v PCIe slotu, jinak nevím....
- Vlastik80
- Začátečník

-
Ještě mám doma ATi Radeon PCIe RX1550, pokud by i u něj GPU-z ukazoval PCIe 1x pak je chyba asi ve slotu... (nebo sw apod., ale ne v gpu)
- Vlastik80
- Začátečník

-
Tak zatím to u Radeonu 1550 ukazuje PCIe správně, uvidím co časem. Pokud vše OK, bude chyba asi v GTX260 někde...
GPU-z Radeon:

GPU-z Radeon:

Naposledy upravil(a) Vlastik80 dne čtv 7. kvě 2009, 08:51, celkem upraveno 1 x.
- Vlastik80
- Začátečník

-
Mrknul jsem ještě do Biosu, u položky init display first bylo PCI, tak jsem dal na PEG (volby jsou tuším PCI, PEG a PEG2 - asi v závislosti na počtu PCIe slotů)
Bios:

Zatím sleduji Radeon a u něj je stále 16x PCIe... Pokud to bude i nadále v pořádku pak zkusím dát zpět GTX260 a uvidím co to udělá, pokud to bude u GTX260 zlobit, pak je asi chyba v ní.
Bios:

Zatím sleduji Radeon a u něj je stále 16x PCIe... Pokud to bude i nadále v pořádku pak zkusím dát zpět GTX260 a uvidím co to udělá, pokud to bude u GTX260 zlobit, pak je asi chyba v ní.
- Vlastik80
- Začátečník

-
Asi je to jasné- u Radeonu se mi nestalo že by bylo jinak než 16x PCIe, u GTX260 po opětovném zapojení OK, pak hra, restart a PCIe 1x, takže bych usoudil že to je vada GPU GTX260.
- vindy
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
nenapisal si zostavu, ale toto sa tu uz riesilo.. pri Intel chipsetoch niekedy (zvacsa pri OC) pri nizkom napati chipsetu pada pocet liniek na 1. Vyriesis to jednoducho, zvys napatie na North Bridge tak o 0.1V a malo by uz ficat korektne. na tej atine ti to neblblo preto, lebo ma nizsiu spotrebu a tak zostalo viac stavy pre maticnu...
edit: tak to si nedokazem dobre predstavit, ako je vobec mozne ze to tam drzalo, vsak karta ma skoro 1 kg a neprisrobovat ju - tak to chce odvahu
niektori kartu upevnuju aj na druhej strane (pri napajacich konektoroch) aby rozlozili tu zataz
edit:
Kód: Vybrat vše
kartu jsem k bedně nepřišrouboval a ona vlastní vahou "visela" a vylamovala PCIe 16x slot- Vlastik80
- Začátečník

-
Tak jsem kompletně rozdělal PC, resp. vypojil kabely, zapojil zvlášť GPU na 2 samostatné větve, resetoval Bios a vše dal dohromady, zatím to šlape, uvidím co s postupem času.
Zde nastavení Biosu, pokud někdo vidíte nějakou chybu, prosím za upozornění a děkuji předem.

PS: Je možné že jsem měl přetíženou nějakou napájecí větev, v těch kabelech jsem měl děsný bordel, asi jsem napájel z 1 větve HDD i GPU a to se asi nedělá. Nevím... Teď je to každopádně vše zvlášť.
Zde nastavení Biosu, pokud někdo vidíte nějakou chybu, prosím za upozornění a děkuji předem.

PS: Je možné že jsem měl přetíženou nějakou napájecí větev, v těch kabelech jsem měl děsný bordel, asi jsem napájel z 1 větve HDD i GPU a to se asi nedělá. Nevím... Teď je to každopádně vše zvlášť.
- vindy
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Robust Graphic Booster by som nastavil na Disabled, pokial sa da, PCI Express frequency na 101 alebo 103MHz, a ak nepomoze, tak este skusit trochu zvysit napatie na (G)MCH ->Graphics and Memory Controller Hub a tiez PCI-E Overvoltage (ale to zrejme nepomoze, kedze grafika ma 2 napajacie konektory)
- Vlastik80
- Začátečník

-
Po tom co jsem dal GPU na 2 napájecí větve samostatně je vše prozatím v pořádku, uvidím jak to pojede dál, případně pak budu řešit další možnosti (Rg booster apod.), každopádně děkuji za rady a tipy. 
Ps: Booster jde jen Auto/Fast/Turbo...
Ps: Booster jde jen Auto/Fast/Turbo...