Měly by recenze GK obsahovat výsledky s FSAA 8x (8xQ)?

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

Odpovědět

Měly by recenze GK obsahovat výsledky s FSAA 8x?

Ano
103
64%
Ne
31
19%
Je mi to jedno
28
17%

Celkem hlasů: 162
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Měly by recenze GK obsahovat výsledky s FSAA 8x (8xQ)?

Příspěvek od Vivec »

Stratos píše:tak prestanem tetsovat i hry ktere na maximalni detaily nechodej vubec na nicem tj CRYSIS a STALKER CLEAR SKY :) to je logika jak prase hele :). Hry ktere maji dobre zvladnutou optimalizaci a sou popularni mezi hraci proste nebudem testovat vubec protoze to prece nema smysl :)
laskevě mi nevkládej do úst, co jsem neřek, protože já si mysím, že testovat v nastavení kde mají karty mezi 0-25 fps taky nemá smysl

jakej smysl má testovat hru, která i na slabších kartách jede 100+ fps v 1680 s 4-8x AA? k takový hře stačí jeden test a konstatovat, že je pěkně optimalizovaná a víc se jí nezabývat, GK se odpradávna kupují kvůli hrám kde se láme chleba

rád bych ti připoměl to, kvůli čemu se hádáme:
U her kde maji karty za 2-3tisice 100+ FPS tohle myslim nehrozi, tech her je v testech cela rada tj u techto her by 8xMSAA nemel nijak uskodit.
takže sem laskavě nedávej rok starej test s radeonem 48xx protože ten rozhodně nespadá do kategorie 2-3k

navíc si s hranicí pro 8x AA začal na 100 fps, pak 60 a teď hry se 40+?
sam_217
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sam_217 »

dosahuji testovane karty vysokych FPS ktere lidi na 60hz monitorech stejne nevyuziji.
60Hz je malo, kdyz uz hraju hry tak monitor na 75Hz a je to znat!
nejlepe je vyuziti 100Hz monitoru, takze bych nerikal zrovna ze 70+FPS jsou na nic.

A tim spise ztraci testovani 8xAA ve hrach, kde 2-4k karty podavaji 40FPS bez AA

naopak smysl ma 8xAA testovat tam, kde karta zvlada 80+FPS a jestli to zvladne i s 8AA, ovsem takovych her, ktere jsou moderni a jedou takto rychle je malo, navic, ja si nemyslim, ze by 8xAA bylo tak strasne znatn kvalite obrazu, me staci 2xAA, kdyz zapnu 4xAA nevidim rozdil.
PC1: AMD Ryzen 5800X3D@default Noctua NH-D15S // X570 AORUS MASTER (rev 1.0) // 64GB Patriot Viper Steel 3600MHz@CL18-22-22-42 // 9070XT Pulse // MSI Optix MAG274QRF-QD - 1mrtvý quantum dot pixel!!! // Samsung PM961 (1TB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // LianLi O11 XL // SSR-850FX

PC2: Lenovo Legion 5 17ACH6H - Ryzen 7 5800H / 16GB / RTX 3070 mobile 130W TDP
Ssnake
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ssnake »

prave jsme vyresili jak do testu doplnit 8AA aby jeho narocnost na cas nestoupla, coz byl jediny problem, takze vsichni "anti8AA" cast s 8AA proste PRESKOCI...
FD node 202, ST45SF, Z97i, i7-4980HQ CB20:1718,CB24:254 NH-L9i, 2x8, R9NANO , 5100MAX
x850xtPE, x1950xtx, hd2900gt, hd3870, hd4890, hd5870 - - 6800ultra, 7900gtx, 8800gtx, 9800gtx+, gtx285
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

Ssnake píše:prave jsme vyresili jak do testu doplnit 8AA aby jeho narocnost na cas nestoupla, coz byl jediny problem, takze vsichni "anti8AA" cast s 8AA proste PRESKOCI...
nj snad se OBR premuze a 8xMSSA zacne zase pouzivat :)
Branox
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Branox »

Ssnake píše:prave jsme vyresili jak do testu doplnit 8AA aby jeho narocnost na cas nestoupla, coz byl jediny problem, takze vsichni "anti8AA" cast s 8AA proste PRESKOCI...
nechapem jak by sa tym skratil cas na vypracovani testu, keby sa ten "zbytecny"(minimalny vyditelny rozdil medzi 4AA) test s 8AA musel robit :)
PC : MB:GA-Z87 HD3 CPU:i5 4670K+TRUE 120 RAM:16GB HyperX Genesis HDD : Samsung 850EVO 500GB GPU:MSI GTX670PE PSU:be quiet! DPPro10CASE:Raven RV02-E DVDRW:LG SoundCard:Audigy 2ZS Speaker:Logitech Z-2300 LCD:HP LP2475w Mouse:Logitech G9 Keyboard:MS Sculpt Ergonomic
NAS: MB:GA-H97N-WIFI CPU:i3 4360T RAM:8GB HyperX Genesis HDD : 5x3TB WD RED PSU:Corsair CX430M CASE:Fractal NODE 304
NB: HP 8460p: Core i5, 8GB RAM, 250GB SSD ...
UB: DELL Latitude E7440: Core i5, 8GB RAM, 500GB SSD ...
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

jak je videt pro vetsinu lidi zde 8xAA zbytecny neni a sam OBR potvrdil ze rozdil mezi 4-8xAA je znacny
Ssnake
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Ssnake »

Branox píše:
nechapem jak by sa tym skratil cas na vypracovani testu, keby sa ten "zbytecny"(minimalny vyditelny rozdil medzi 4AA) test s 8AA musel robit :)
tak si to tu precti jeste jednou, tim ze se prida test s 8AA (u 1680 a 1920) a misto 22her se otestuje 18, prip. se neotestuje 4AA tam, kde je fps velmi vysoke u vsech karet.... se podivej na test 4890vsgtx275 : ve velke casti her je hratelne fps na vsech kartach i v rozliseni 2560+4AA!!!!

pro tebe je zbytecny test s 8AA, pro me je zbytecny test s 0AA a s 4AA nebo 1680 a niz. Chci snad aby se s takovym testovanim prestalo? ne, protoze vim ze nekdo jiny o to zajem ma, jen odpurci 8AA jsou v****** k***** ktere se neohlizi na zajmy ostatnich a nesmyslne brani NV, nebo mas jiny duvod? toze TY to NEVIDIS neznamena vubec nic, protoze plno lidi ten rozdil vidi...
FD node 202, ST45SF, Z97i, i7-4980HQ CB20:1718,CB24:254 NH-L9i, 2x8, R9NANO , 5100MAX
x850xtPE, x1950xtx, hd2900gt, hd3870, hd4890, hd5870 - - 6800ultra, 7900gtx, 8800gtx, 9800gtx+, gtx285
sam_217
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sam_217 »

Ja taky ten rozdil nevidim :|

Ja byhc spis povazoval za dulezitejsi rozdil v plynulosti mezi 60Hz vykreslovanim a 75Hz, protoze kdo ma monitor 1680x1050 a jede jen na 60Hz a ma vysoke FPS, je dost osizen protoze 75Hz vidite vsechno jemneji, ale 8xAA si nevsimnete, naopak by me vsichni ukamenovali jakej sem nejvetsi papalas ze kecqam nejaky voloviny protoze to neni poznat, pritom je to daleko viditelnejsi rozdil, nez 4xAA a 8xAA......
PC1: AMD Ryzen 5800X3D@default Noctua NH-D15S // X570 AORUS MASTER (rev 1.0) // 64GB Patriot Viper Steel 3600MHz@CL18-22-22-42 // 9070XT Pulse // MSI Optix MAG274QRF-QD - 1mrtvý quantum dot pixel!!! // Samsung PM961 (1TB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // LianLi O11 XL // SSR-850FX

Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Ale kolik lidí má LCD, které na plné rozlišení zvládne víc než 60 Hz?
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
sam_217
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sam_217 »

Tak o tomhle zrovna moc nevim, ale mam Philips, kteremu na vstupu DVI tech 75Hz nefunguje (rozmazanej obraz), presto ze to driv slo, ale na VGA 75Hz jede (pri tom nativu 1680x1050), jeho cena byla asi 4200,- kc, uz sem ho kvuli tomu ze na DVI to nejede i reklamoval, napsali mi prej, ze obnovovaci frekvence 75Hz pri rozliseni 1680x1050 neni vyrobcem uvedena, monitor je plne funkcni atd atd.....
zvlastni zustava, ze obraz je na VGA plynulejsi i s 60Hz - testuju to na Call fo Duty 4, a zacinam si myslet ze proste ten digital nejak ty hre nesedi, protoze jiny hry s tim nemaj problem, jako treba crysis, tam je rozdil 60 a 75Hz neviditelny, jenze u CoD4 jsou vysoky FPS a hodne to podle me rozhazuje ten obraz, pritom bych rekl ze crysis na 50FPS v tu chvli vypada mnohem plynulejsi nez CoD4 na 150FPS, vsechno by vyresila Vsync, ale jakmile ji zapnu, mam zpomalenou odezvu mysi - proste se kurzor hejbe o chvilku pozdejs nez bez Vsync, ale nic to nemeni na tom, ze tech 75Hz zustava vic znat, nez nepouzitelne 8xAA.....

Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Tak to nevím, čím to může být. Já mám zase na VGA rozmazaný obraz, nevím jestli je to monitorem nebo grafikou, ale je mi to víceméně jedno. Navíc sám píšeš, že těch 75 Hz je znát jenom v CoD 4, takže to asi nějak extra všeobecně přínosné nebude.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Neřešil bech, kde má kdo hranice hratelnosti, ale do recenzí bych zahrnul vše - ať si může každý vybrat. V současné době se do recenzí zahrnují i výsledky z her při AA 4x, ať jsou na 15 FPS, nebo na 150 FPS. Nevím, proč by se k tomu mělo najednou přistupovat odlišně jen proto, že nejde o AA 4x, ale 8x.

Druhá věc jsou souhrnné grafy. Pokud je web používá, klidně by v tom mohl pokračovat. Bohužel efektivnější a rychlejší způsob, jak si čtenář může dva produkty porovnat, není. Bylo by ale zajímavé přidat i graf, kde by byly jen průměry z her s výsledky (např.) mezi 25 - 85 FPS.

Zavřelo by to ústa těm uživatelům, kteří tvrdí, že ATi v průměrech získává lepší výsledky při nehratelných nastaveních. Odečtení 5FPS v nehratelném nastavení ovlivní průměr méně, než odečtení zbytečných 50FPS - rejpalové by si sice nepomohli, ale zavřelo by jim to ústa.

Poslední věcí je, že je zvykem testovat hry v nejnáročnějším nastavení. Používáme nejvyšší detaily, nejkvalitnější textury, nejvyšší AF, tak proč by mělo být omezováno zrovna FSAA?
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Kamikadze
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kamikadze »

no-X píše:Poslední věcí je, že je zvykem testovat hry v nejnáročnějším nastavení. Používáme nejvyšší detaily, nejkvalitnější textury, nejvyšší AF, tak proč by mělo být omezováno zrovna FSAA?
Protoze rozdil v dohlednosti, kvalite textur a podobne je vzdy jasne patrny, coz se o 8× AA rict rozhodne neda? Neda se to rict ani o 16AF, ale u nej je vliv na fps daleko mensi nez u AA.
Dalsi vec je urcite zvyk a pocet lidi, kteri danu vec pouzivaji. Asi vsichni si nastavi nejvyssi detaily, vetsina si nastavi i 4× AA, ale kolik lidi v praxi opravdu pouziva 8× AA? Urcite se to bude odvijet podle toho, kolik lidi pozna rozdil. Ze je teoreticky videt na tocicim se vetraku je pekne, ale v praxi jej vidi podstatne mensi skupina lidi.

Mimochodem udivuje mne, proc jista skupina lidi neustale spojuje tuto anketu s PCT. Zkusim proto jeste jednou rict, ze tato anketa a testy grafik na magazinu nemaji vubec nic spolecneho a jen na OBRovi, jestli bude v testech vykonnych karet 8× AA pouzivat ci nikoliv (svuj nazor napsal pred par dny).

Nicmene flame okolo 8× AA sleduji uz od vzniku tohoto vlakna. Momentalne jsem kvuli skole na nejblizsi dva tydny casove mimo, ale pak bych rad udelal clanek o 8× AA se srovnavacimi screenshoty a testy v par hrach. Osobne jsem opravu zvedavy, jak dobre bude rozdil 4 a 8× AA videt ve hrach jako Race Driver GRID, Far Cry 2 a podobne.
Vincent Vega v diskusi pod více než pozitivním testem Sapphire HD 5770 s oceněním poté, co byl autor lynčován za hanění dokonalé ATI, píše:Prosím autory PC Tuningu, aby zavedli novou hvězdu, třeba platinovou nebo diamantovou, a s tou odměňovali všechny ATi karty. Navíc také žádám, aby jste u karet této značky nepoužívali na závěr sloupeček s názvem "nevýhody", ale přeměnili ho na "nepodstatné drobnosti". Už mě totiž nebaví i potom, co danou kartu vychválíte do nebes, pročítat všechny ty komentáře od dětí, jak jste na jejich značku zlí. Děkuji
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

noxi :)
FSSA se omezovat bude dokud tu bude testovat OBR :). Vsak sam napsal ze 8xAA testovat nebude protoze by ATI vychazela lip v testech a to on proste neprenese pres srdce :lol:
Pavel.P.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Pavel.P. »

Kamikadze píše: Osobne jsem opravu zvedavy, jak dobre bude rozdil 4 a 8× AA videt ve hrach jako Race Driver GRID, Far Cry 2 a podobne.
To zní, jako kdyby se nemělo testovat ani v 4xAA, jelikož to v té hře ani nepostřehneš :) Já třeba s AA nehraji vůbec a nějak mi to nevadí (takový zaklínač byl výjmka).

...
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Kamikadze píše:Momentalne jsem kvuli skole na nejblizsi dva tydny casove mimo, ale pak bych rad udelal clanek o 8× AA se srovnavacimi screenshoty a testy v par hrach. Osobne jsem opravu zvedavy, jak dobre bude rozdil 4 a 8× AA videt ve hrach jako Race Driver GRID, Far Cry 2 a podobne.
Nevybral jsi si zrovna dobré hry. Např. v Race driver: Grid, Far Cry 2 nebo i Crysis je už v enginu nadefinováno pro karty nVidia poučití 4 vzorků MSAA + 8xCSAA ( vyšší výkon, ale nižší kvalita) namísto plnohodnotného 8xMSAA.
Crysis - FSAAProfilesDX10.txt píše:Version (1.00)

DeviceGroupID 'NVIDIA'
{
VendorID = 4318 // NVidia
Devices
{
MinID = 0x0000
MaxID = 0xFFFF
}
}

FSAAProfile 'CSAA'
{
DeviceGroup = NVIDIA
Mode
{
Samples = 4
Quality = 8
Desc '8x'
}
Mode
{
Samples = 8
Quality = 8
Desc '8xQ'
}
Mode
{
Samples = 4
Quality = 16
Desc '16x'
}
Mode
{
Samples = 8
Quality = 16
Desc '16xQ'
}
}
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

=>Krteq: Já to vidím přepsané přesně tak, jak je to v ovladačích nVidie - tedy "8x" znamená 4 plnohodnotné + 4 coverage vzorky, "8xQ" je plný 8x multisampling. Doufal bych, že tohle Kamikadze ví...
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

OK, jen jsem chtěl upozornit, že se musí plnohodnotný 8xMSAA nastavit u GeForce karet na 8xQ. V to, že si je toho Kami vědom doufám.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Toho si bohužel není vědomo dost lidí. Problém je v tom, že CSAA se plně "chytá" jen na některých hranách a v některých aplikacích. nVidii se sice povedlo zredukovat počet těch her, kde se nechytalo vůbec, ale nic se nemění na tom, že CSAA vyhlazuje průsečíky polygonů jen s nižší účinností (4x). Pak není divu, pokud se někomu rozdíl mezi 4x a 8x zdá lidem malý - neporovnávají totiž se skutečným 8x...
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Kamikadze
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kamikadze »

Pavel.P. píše:
Kamikadze píše: Osobne jsem opravu zvedavy, jak dobre bude rozdil 4 a 8× AA videt ve hrach jako Race Driver GRID, Far Cry 2 a podobne.
To zní, jako kdyby se nemělo testovat ani v 4xAA, jelikož to v té hře ani nepostřehneš :) Já třeba s AA nehraji vůbec a nějak mi to nevadí (takový zaklínač byl výjmka).
S tim bych si dovolil nesouhlasit. Rozdil bez AA a s AA drtiva vetsina uzivatelu urcite pozna na prvni pohled. Kostrbate hrany jsou proste skarede a treba nove GTA IV jsem za nemoznost zapnout AA uplne nenavidel. Ta grafika je paradni, ale absence AA ho strasne srazi. Take 2× AA moc neresi. Je to lepsi, ale rozdil proti 4× AA je porad znatelny. To u 8× AA neplati a mnoho lidi ho v pohybu nevidi. To, ze je videt na 500 % zvetsenem vyrezu screenu je hezke, ale k cemu mi to v praxi je? Ja chci videt rozdil v pohybu, v praxi. Ten jsem zatim nevidel jinde nez u specialniho dema, ktere sem NoX dal, aby dokazal obrovsky rozdil 4 a 8AA.
Krteq píše:...
Ty hry jsem placnul z fleku. O "svindlovani" ze strany NVIDIE vim, je o tom hodne threadu tady. Jak jsem rikal, momentalne se musim ucit a delat to nebudu. Vrhnu se na to nekdy za dva tydny a nejspis se stejne jako u HD 4770 s poznatky podelim i tady na foru... (s tim, ze mne tu nekteri pote jiste narknou z toho, ze jsem recenzi delal s Igorem Stankem, ale na to uz jsem si tak nejak zvykl)
Vincent Vega v diskusi pod více než pozitivním testem Sapphire HD 5770 s oceněním poté, co byl autor lynčován za hanění dokonalé ATI, píše:Prosím autory PC Tuningu, aby zavedli novou hvězdu, třeba platinovou nebo diamantovou, a s tou odměňovali všechny ATi karty. Navíc také žádám, aby jste u karet této značky nepoužívali na závěr sloupeček s názvem "nevýhody", ale přeměnili ho na "nepodstatné drobnosti". Už mě totiž nebaví i potom, co danou kartu vychválíte do nebes, pročítat všechny ty komentáře od dětí, jak jste na jejich značku zlí. Děkuji
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“