Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem
- karcer
- Nováček

-
- no-X
- Středně pokročilý

Re: M42 a jiné manuální objektivy na DSLR
135mm Pancolar neexistuje, takže Pentacon, nebo SonnarTrinom píše:Pokud už není v tahu, tak tu měli Jupitera 37 za 3 nebo 5 stovek (Warhawk ví kde). Brát jsem ho nebral, mám Taira a přislíbenej Pentacon nebo Pancolar (od strejdy, už si název nepamatuje, ale je to 135ka).
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- tomas-tnt
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Ještě je u mechanických M42 mezikroužků potřeba dávat pozor na kvalitu vnitřního nástřiku. Viděl jsem pár kousků, kde se ten vnitřní nástřik loupal - a to je vcelku průser (můžete to házet odlesky a navíc si tak člověk zavleče bordel do foťáku).
Mě se podařilo sehnat M42 mezikroužky fi Schacht, který jsou v "zebra" provedení (na fotce vpravo).

Sigism... Proč potřebuješ odstranit kolíček na M42 objektivu?
ad ostření na DSLR. Tyhle novější foťáky prostě nejsou na manuální ostření stavěný - hledáček je oproti starým manuálním kamerám mizerný. Proto jsem rád za redukci s čipem - alespoň nějaká pomoc.
Mě se podařilo sehnat M42 mezikroužky fi Schacht, který jsou v "zebra" provedení (na fotce vpravo).

Sigism... Proč potřebuješ odstranit kolíček na M42 objektivu?
ad ostření na DSLR. Tyhle novější foťáky prostě nejsou na manuální ostření stavěný - hledáček je oproti starým manuálním kamerám mizerný. Proto jsem rád za redukci s čipem - alespoň nějaká pomoc.
DSLR : Canon EOS 1000d
Analog SLR (kinofilm) : Praktica MTL5, Asahi Pentax Spotmatic, Zenit TTL
Analog TLR/SLR (středoformát) : Flexaret VI (dvouoké zrcadlo), Pentacon six TL + Biometar 80/2.8
Manual skla : CZJ Triotar 135/4, CZJ Sonnar 135/3.5 (zebra), Pentacon 135/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra, MC), CZJ Flektogon 35/2.4 MC. CZJ Flektogon 35/2.8 (crome) , CZJ Tessar 50/2.8 (chrome, zebra), CZJ Biotar 58/2 (chrome), Pentacon electric MC 50/1.8, Pentax Super Takumar 50/1.4, Pentax Super multi coated Takumar 55/1.8, Vivitar 28/2.8 (komine), Jupiter 37A 135/3.5, Helios 44M-4 58/2, Jupiter 9 85/2 (chrome)
Tak, a už je pomalu čas začít opravdu něco fotit, ne?
- sigismundus
- Nováček

-
Kolíček vadí jednomu zobáčku na bajonetu. I když mám nasazenou redukci. Díky tomu nemůžu dotáhnout objektiv až nadoraz. Ale zatím jsem to vyřešil isolepou. Používám totiž prozatím na manuály Nikon D70.
- no-X
- Středně pokročilý

HD video z 5D Mk-II a M42 manuálních skel
- Soligor 28/2.8
- Zeiss Jena Flektogon MC 35/2.4
- S-M-C Takumar 50/1.4
- Jupiter-9 85/2
- Vivitar 135/2.8
http://www.youtube.com/watch?v=LEbb0cH3_HI&fmt=22Our lenses, and what I’ve read about them online:
Soligor 28mm/1:2.8
Great lens, vignettes hard, has great linear, smooth adjustment of the iris (in addition to stops). Not the best 28 around, but definitely good and fast and a great price. We got ours for about $50 off of Ebay, great condition.
Zeiss Jena 35mm/1:2.4
Considered one of the best 35’s around, especially in the price range sharp, beautiful, and fast. Can be gotten for under $200 off of ebay.
Takumar Super-Multi-Coated 50mm/1:1.4
The Super-Multi-Coated is supposed to be better the the super-takumar for at least two reasons: 1. Passes more light 2. Sharper wide open . We got this lens for about $100 off of Ebay.
Jupiter-9 85mm/1:2
A fast 85 for $125, looks great, acts great, beautiful, and they still have loads of ‘em in the former Soviet Union. I read somewhere that the earlier models are better quality.
Vivitar 135mm/1:2.8
Gotta be careful with Vivitar because they don’t actually make lenses, they just steal them. Some are great, some suck. Look around online, I found some very intelligent man who wrote what serial numbers are good and what aren’t. Probably on a FlickR board, that’s where most of the good info I find is… ours is supposedly one of the “good” serial numbers…so far I find it beautiful.
- matyikeee
- Nováček

-
zdravim,
mam zrkadlovku sony A200,zohnal som si adapter,a mam uz aj jeden HELIOS 44m-5..
ale chcel by som nejak vyriesit..makro fotenie .zaobstaral som si na aukro.cz vivitar 28 mm f 2.5
bude to dobre reseni ?.mam este dokoupit nejake medzikrouzky...
a dalej by som chcel kupit jednu 135 mm nevem ci pentacon ci sonnar ?...
dekuji...
mam zrkadlovku sony A200,zohnal som si adapter,a mam uz aj jeden HELIOS 44m-5..
ale chcel by som nejak vyriesit..makro fotenie .zaobstaral som si na aukro.cz vivitar 28 mm f 2.5
bude to dobre reseni ?.mam este dokoupit nejake medzikrouzky...
a dalej by som chcel kupit jednu 135 mm nevem ci pentacon ci sonnar ?...
dekuji...
- no-X
- Středně pokročilý

Širokoúhlý objektiv na makro? Na makro je třeba alespoň 40-50mm. Pokud chceš fotit něco živýho, tak alespoň 80-135mm.
Ze 135mm máš nejlepší vzít Jupiter-37A nebo 37AM. Je to tentýž optický design jako Sonnar, ale za zlomek ceny.
Vivitar 28/2.5 je od Kironu. Je považovaný za jednu ze slušných osmadvacítek, ale jsou i lepší. Z Vivitarů třeba 28/2.8 od Komine nebo 28/1.9 od Tokiny.
Ze 135mm máš nejlepší vzít Jupiter-37A nebo 37AM. Je to tentýž optický design jako Sonnar, ale za zlomek ceny.
Vivitar 28/2.5 je od Kironu. Je považovaný za jednu ze slušných osmadvacítek, ale jsou i lepší. Z Vivitarů třeba 28/2.8 od Komine nebo 28/1.9 od Tokiny.
- matyikeee
- Nováček

-
tak ..na HELIOSE>.makro nejake nevim, keby som este kupil makro medzikruzky ?...a nevem na 135mm budem mat ..okolo 70 eur..dufam ze mi vyjdu nejake medzikruzky..a nejaka slusna 135mm..
- ashe
- Nováček

-
No tak jsem koupil legendárního Jupitera 9 a začal mě zajímat rozdíl nezi definicí měkkké měkkčí a nejměkčí kresby a kresbou neostrou. Nebo snad není? 
- Trinom
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Zdravím. Tak opět jsem upgradoval fotovýbavu
Přibyla mi Tokina 19-35/3,5-4,5 AF (to samý, co ztracený Voigtländer, ale nevrtí předním členem) a Pentacon 135/2,8. Zatím si hraju, až bude něco kloudnýho, tak ukážu fotky.

Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj- Metrix1
- Začátečník

Trinom Tokina 19-35/3,5-4,5 AF ja mam Voigtländer 19-35/3,5-4,5 AF

DSLR ---Sony A 200
AF Sklá ---Voigtländer 19-35 /f3,5 4,5 ,Tokina AT-X pro 270 28-70 / f2,8 ,Minolta 50 f1,7 , Minolta 70-210 (Bercan) f4
MF Sklá ---Pentacon MC electric 29 f2,8 , Pentacon MC eletric 50 f1,8 , Helios 44M 58/f2 Jupiter Optics,Helios 44M-2 58/f2 KMZ ,Helios 44M-5 MC 58/f2 Jupiter Optics ,Meyer Optik Gorlitz - Domiplan, 50/2,8 ,aus Jena DDR T1 50/2,8 , Makinon makro MC 135/2,5 , Meyer Optik Gorlitz - Orestor 135 F2,8
AF Sklá ---Voigtländer 19-35 /f3,5 4,5 ,Tokina AT-X pro 270 28-70 / f2,8 ,Minolta 50 f1,7 , Minolta 70-210 (Bercan) f4
MF Sklá ---Pentacon MC electric 29 f2,8 , Pentacon MC eletric 50 f1,8 , Helios 44M 58/f2 Jupiter Optics,Helios 44M-2 58/f2 KMZ ,Helios 44M-5 MC 58/f2 Jupiter Optics ,Meyer Optik Gorlitz - Domiplan, 50/2,8 ,aus Jena DDR T1 50/2,8 , Makinon makro MC 135/2,5 , Meyer Optik Gorlitz - Orestor 135 F2,8
- yarmil
- Nováček

-
Zdarec,mám momentálně tři Heliosy-44M,2/58.Poraďte jak je otestovat.Popř.kde stáhnout zkušební obrazec.Dík za tip.
- no-X
- Středně pokročilý

Ideální je vzít prakticu nebo zenit s klínovu matnicí, pokud máš a nejdřív zkusit, jestli u všech sedí nekonečno - nebo alespoň, jestli ho mají všechny stejně posunutý (to spíš). Pokud ano, pak stačí stejný záběr (klidně něco vzdáleného z okna, pokud máš výhled) cvaknout s každým objektivem třeba na f/5.6. Pak jen porovnáš ty tři snímky (hlavně rohy) a měl bys mít jasno.
Přidávám pár ukázek bokehu s Night Primoplanem 80/1.9 - první tři mírně přicloněné, další tři myslím na plnou díru...

Přidávám pár ukázek bokehu s Night Primoplanem 80/1.9 - první tři mírně přicloněné, další tři myslím na plnou díru...
- Trinom
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Však jo, o toho jsem přišel, jen byl černej. Ta Tokina mi přijde o trošku lepší. Nědělá takový prasárny v protisvětle. Jinak se už těším na polarizák. Teď jsem byl na srazu amerik a chyběl mi...Metrix1 píše:Trinom Tokina 19-35/3,5-4,5 AF ja mam Voigtländer 19-35/3,5-4,5 AF
PS: Smithi, jakej průměr je ten tvůj polarizák?
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj- Trinom
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Něco ze srazu amerik v Třebíči
Tair
Tair
Tokina
Tokina
Helios
Helios
Až si najdu trošku času a reinstaluju server, tak k sobě vyvěsím kompletní galerku.
No a nakonec dám svojeho Forda a jeho mladšího bratříčka od Mercury.

Tair
Tair
Tokina
Tokina
Helios
HeliosAž si najdu trošku času a reinstaluju server, tak k sobě vyvěsím kompletní galerku.
No a nakonec dám svojeho Forda a jeho mladšího bratříčka od Mercury.

Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj- Smith
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
77mm ... do léta plánuju pořídit si druhý, ale těch 2-2,5k :/Trinom píše:PS: Smithi, jakej průměr je ten tvůj polarizák?
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
- BRunner
- Nováček

-
Tak jsem neodolal a pořídil Trioplan 100. No, je to hodně složitý objektiv... Asi bude hodně dlouho trvat než se s ním sžiju. Člověk vůbec netuší, co z toho vyleze. Není sice z nejostřejších (vše foceno z ruky, takže to nemusí být chyba objektivu
)

ale když se zadaří, tak se dějou věci! Malováno Trioplanem:

A ještě dvě z Industaru 50-2 na plnou díru s mezikroužky, tenhle objektiv snad nemá chybu:

ale když se zadaří, tak se dějou věci! Malováno Trioplanem:
A ještě dvě z Industaru 50-2 na plnou díru s mezikroužky, tenhle objektiv snad nemá chybu:
- JvtDeSiGn
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Trinom - ta fotka nápisu Thunderbird focena s heliosem přes sklo je vážně ohromující 
All I know is that I know nothing. ~Socrates
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
- parizov
- Nováček

No, ta je opravdu moc pěkná. Já jsem ale spíš na ty "kytičky", a tak se mi líbí ty, které naposled vložil no-x a BRunner
. Tady je jeden můj pokus: http://www.parizov.webzdarma.cz/P3144135m.jpg, Auto Revuenon 1,4/55.
Mám dotaz, trochu OT, ale možná ani ne tolik (zaostřování s manuelními objektivy, hlavně na makro, není asi tolik rychlé). Nedávno tady někdo doporučoval nějaký sprej na hmyzí makro. Jaký je, na to zpomalení hmyzu, nejlepší (teď nemyslím Biolit
)?
Mám dotaz, trochu OT, ale možná ani ne tolik (zaostřování s manuelními objektivy, hlavně na makro, není asi tolik rychlé). Nedávno tady někdo doporučoval nějaký sprej na hmyzí makro. Jaký je, na to zpomalení hmyzu, nejlepší (teď nemyslím Biolit
- tomas-tnt
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
parizov: No to s tím sprejem jsem nadhodil já, protože jsem o tom kdesi četl (používají ho i profíci)...konkrétní typ nemám, ale v principu jde o to podchladit hmyzáka -> volil bych něco co zchladí a nenechá žádnou stopu...dusík, halon...fakt nevím? zkus pohledat na netu ... jsou i česká fóra, kde se řeší speciálně makrofoto.
Jinak....zrovna u makra bych klidně používal manuální objektiv. Autofokus si stejnak s makrem většinou neporadí a i u AF skel se doostřuje ručně, nebo posuvem foťáku v řádu desetin milimetru (makrosáňky). Vhodná manuální skla jsou na makro ideální.
Jinak....zrovna u makra bych klidně používal manuální objektiv. Autofokus si stejnak s makrem většinou neporadí a i u AF skel se doostřuje ručně, nebo posuvem foťáku v řádu desetin milimetru (makrosáňky). Vhodná manuální skla jsou na makro ideální.
DSLR : Canon EOS 1000d
Analog SLR (kinofilm) : Praktica MTL5, Asahi Pentax Spotmatic, Zenit TTL
Analog TLR/SLR (středoformát) : Flexaret VI (dvouoké zrcadlo), Pentacon six TL + Biometar 80/2.8
Manual skla : CZJ Triotar 135/4, CZJ Sonnar 135/3.5 (zebra), Pentacon 135/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra, MC), CZJ Flektogon 35/2.4 MC. CZJ Flektogon 35/2.8 (crome) , CZJ Tessar 50/2.8 (chrome, zebra), CZJ Biotar 58/2 (chrome), Pentacon electric MC 50/1.8, Pentax Super Takumar 50/1.4, Pentax Super multi coated Takumar 55/1.8, Vivitar 28/2.8 (komine), Jupiter 37A 135/3.5, Helios 44M-4 58/2, Jupiter 9 85/2 (chrome)
Tak, a už je pomalu čas začít opravdu něco fotit, ne?