GF GTX260 - zubatá grafika i při zapnutém AA + AF
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- Bohnice05
- Nováček

-
GF GTX260 - zubatá grafika i při zapnutém AA + AF
ZDravím, mám závažný problém, který mě teď už delší dobu trápí. Předměty, lépe řečeno hrany, které jsou v dáli, jsou zubaté a to i když nastavám AA a AF na max... extrém to je napříkald v GTA IV nebo Necrovision... ale i všech dalších hrách... dokonce v 3DMARku06 kde jsem zkoušel výkon je tento grafický problém ve videích...
Moje pc:
Grafická karta: Gainward 0025-Bliss GTX260 GS 896MB
RAM : 4x1 GB Kingstone 667 Mhz
Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual core 6000+ s 3,1 Ghz
Zakladni deska: Gigabyte GA-MA770-UD3
HDD : 250 Gb WD2500JS SATAII/300
Zdroj: Fortron 500W ATX FSP500-60GLN
Windows XP Home Edition SP 3.5
(kdyby bylo potřba dodat další informace tak se o ot pokusím)
Mám starý CRT 17" monitor, který už brzo vyměním a tak nevím jestli to není především tím, ale nejsme si jistý... Taky mi už na jendom foru někdo radil, že by to mohlo být zdrojem s nedostatečným výkonem. Že pro tuto kartu je minimálně 550 W a lépe i 700W (když beru i zbytek pc). Ale pak zase někod psal, že kdyb to bylo zdrojem nepojede hra ani pc vůbec grafika nebdue fungovat... takže zdroj nemůže ovlivnit grafikcý vzhled hry... tk nevím.
Nevěděl by někdo co by s tím mohlo být ? Opravdu Mne to velice trápí... děkuji...
Moje pc:
Grafická karta: Gainward 0025-Bliss GTX260 GS 896MB
RAM : 4x1 GB Kingstone 667 Mhz
Procesor: AMD Athlon 64 X2 Dual core 6000+ s 3,1 Ghz
Zakladni deska: Gigabyte GA-MA770-UD3
HDD : 250 Gb WD2500JS SATAII/300
Zdroj: Fortron 500W ATX FSP500-60GLN
Windows XP Home Edition SP 3.5
(kdyby bylo potřba dodat další informace tak se o ot pokusím)
Mám starý CRT 17" monitor, který už brzo vyměním a tak nevím jestli to není především tím, ale nejsme si jistý... Taky mi už na jendom foru někdo radil, že by to mohlo být zdrojem s nedostatečným výkonem. Že pro tuto kartu je minimálně 550 W a lépe i 700W (když beru i zbytek pc). Ale pak zase někod psal, že kdyb to bylo zdrojem nepojede hra ani pc vůbec grafika nebdue fungovat... takže zdroj nemůže ovlivnit grafikcý vzhled hry... tk nevím.
Nevěděl by někdo co by s tím mohlo být ? Opravdu Mne to velice trápí... děkuji...
- Thellwin
- Administrátor

Re: Grafický problém
Ten zdroj by měl stačit v pohodě, tak žravá sestava to není.
Mohl by jsi udělat screen kde by byly vidět ty zuby ? Nějak si moc neumím představit, jak ten problém vlastně vypadá. Ovladače od grafiky jsi zkusil přeinstalovat ? AA nastavuješ kde ? A v jakém rozlišení hraješ ?
Přesun z Her + upraven název threadu
Mohl by jsi udělat screen kde by byly vidět ty zuby ? Nějak si moc neumím představit, jak ten problém vlastně vypadá. Ovladače od grafiky jsi zkusil přeinstalovat ? AA nastavuješ kde ? A v jakém rozlišení hraješ ?
Přesun z Her + upraven název threadu
Goldnoob team proud member!
- zombux
- Odborník PCT

Re: Grafický problém
jiná verze ovladačů? tuším že některé verze trpí tím že nefunguje AF
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Thellwin
- Administrátor

- Trek
- Začátečník

Re: GF GTX260 - zubatá grafika i při zapnutém AA + AF
Nejlepsi to je dat ten antialiasing ovladacich - override any application settings (prepsat nastaveni aplikace). Tu jsem si takle hral jakoze s 16xAA a rikam si, ze to neni mozny, jakto ze jsou hrany zubaty a pak jsem zjistil, ze to proste nejelo.
- Bohnice05
- Nováček

-
nechápu tu poslední zprávu... takže jako v nastavení Nvidie bylo AF vypnuté ? Ja ho mám na 16x... a AA taky na max... tuším 8x...
na screenu to právě že mco vidět není, ale při pohybu... když se obraz začně hýbat ... a na videu to nepujde tak mco poznat protože nebdue v mco odbre kvalitě...
na screenu to právě že mco vidět není, ale při pohybu... když se obraz začně hýbat ... a na videu to nepujde tak mco poznat protože nebdue v mco odbre kvalitě...
- Krteq
- Středně pokročilý

-
Zkus sem postnout screenshot z nějaké kontrastní scény (např. hrana střechy + obloha apod.) ať víme jak se to projevuje.
Jinak jak správně poznamenal Thellwin, Anizotropní Filtrování textur nemá s anti-aliasingem takřka nic společného.
Jinak jak správně poznamenal Thellwin, Anizotropní Filtrování textur nemá s anti-aliasingem takřka nic společného.
- Bohnice05
- Nováček

-
to ze screenshotu nejde vidět jak už jsem napsal... možná jsem to spíš špatně popsal... nejde ani tak o zubaté hrany (trochu ano) ale jakoby problikávaly (a všimnout si toho lze jen při pohybu obrazu - neboli postavy )... špatně se to popisuje... a na screenu to opravdu vidět není ... bohužel
tady je video z Mass Effectu http://www.youtube.com/watch?v=JF76YY0CV5Y (není to tak dobře vidět - ale na začátku ty šprušle - nebo čáry) potom na konci videa, když se podívám do dálky, tk ty blikající čáry jdou vidět dost jasně - opravdu to nejsou blikající světla jak by se mohlo zdát )
pak video z GTA IV http://www.youtube.com/watch?v=QA2UpYWottg
obojí sledujte v lepší kvalitě... první je v HD a druhé video v HQ... (pak to půjde lépe vidět ten graf. problém)
tady je video z Mass Effectu http://www.youtube.com/watch?v=JF76YY0CV5Y (není to tak dobře vidět - ale na začátku ty šprušle - nebo čáry) potom na konci videa, když se podívám do dálky, tk ty blikající čáry jdou vidět dost jasně - opravdu to nejsou blikající světla jak by se mohlo zdát )
pak video z GTA IV http://www.youtube.com/watch?v=QA2UpYWottg
obojí sledujte v lepší kvalitě... první je v HD a druhé video v HQ... (pak to půjde lépe vidět ten graf. problém)
Naposledy upravil(a) Bohnice05 dne úte 12. kvě 2009, 18:25, celkem upraveno 1 x.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
V GTA IV Anti-Aliasing nefunguje vůbec, ani při vynucení v ovladačích.
- Bohnice05
- Nováček

-
ale ono nejde o vyhlazování hran... spíš o to že ty hrany blikají ... na videu už to snad jde vidět lépe než kdžy to budu jen popisovat...
- Bohnice05
- Nováček

-
takže nikdo neví ?
- no-X
- Středně pokročilý

Před GTX260 jsi měl grafickou kartu, která ti tohle v těch stejných hrách nedělala? 
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- Bohnice05
- Nováček

-
předtím jsem měl ASUS EN 7600 GT (256 MB), na které hrát takové hry bylo nemožné... ale už se to nedá považiovat za to samé pc. Protože je vše komplet nové. Nejdřív jsem koupil dvoujádro místo toho jednoho a s ním i nutně zdroj 500 W, protože styrý 300 W by to neutáhnul. (To byl asi říjen minulého roku) Teď v lednu nebo jak jsem koupil novou grafiku i různé hry. Možná jsem napřad ten problém ani nepozoroval. Pak jsem si ho začal všímat a napadlo mne, že to může být starou základní deskou ( M2NPV-MX ... už docela starší, dokonce kancelářský typ). Koupil jsem tedy novou, ale problém se nijak nezlepšil. Teď už je z původního pc jen mechnika, harddisk a skříň. Potom ještě 17" CRT Monitor. Ještě mě napadá že už možná ten monitor dosluhuje prostě. Ale na to nikdo ani na jiném fóru nereagoval. Tak nevím. Ale i tak si chci teď koupit nový. A když by za to mohl zdroj jako mi tvrdili na ono druhém fóru, tak bych to chtěl mít stvrzené vícekrát, abych mohl počítat při volbě monitoru s náklady ještě na zdroj. Ale očividně s tím víc lidí nesouhlasí, takže zdroj za to nebude moct... A monitor ? To nevím...
- no-X
- Středně pokročilý

Tohle (pokud mluvíš o tom, co vidím já) není věc monitoru, ani zdroje, ani desky.
To, co já vidím v tom videu je pravděpodobně normální z-fighting. Prostě hrany dvou polygonů se při pohybu jakoby různě prolínají, protže Z-buffer není pro danou situaci dostatečně přesný. Takže když mají oba polygony velmi blízké hodnoty, může dojít k tomu, že vlivem nedostatečné přesnosti se v jednom snímku vypočte jako bližší jeden polygon, v druhém snímku druhý polygon, takhle se to při pohybu střídá a problikává to. Je to dané hlavně tím, jak je napsaná hra. Negativně by to mohl ovlivnit i výrobce hardwaru, pokud by nějakým hackem v driverech používal méně přesný z-buffer, ale nVidia v poslední době žádnou aféru kolem toho neměla, takže to ber prostě jako vlastnost určitých her. Spíš se divím, že sis toho nevšiml už dříve. Objevuje se to sem-tam v některých hrách, co existuje 3D akcelerace. Možná jsi měl štěstí na takové, kterých se to netýkalo
http://en.wikipedia.org/wiki/Z-fighting
To, co já vidím v tom videu je pravděpodobně normální z-fighting. Prostě hrany dvou polygonů se při pohybu jakoby různě prolínají, protže Z-buffer není pro danou situaci dostatečně přesný. Takže když mají oba polygony velmi blízké hodnoty, může dojít k tomu, že vlivem nedostatečné přesnosti se v jednom snímku vypočte jako bližší jeden polygon, v druhém snímku druhý polygon, takhle se to při pohybu střídá a problikává to. Je to dané hlavně tím, jak je napsaná hra. Negativně by to mohl ovlivnit i výrobce hardwaru, pokud by nějakým hackem v driverech používal méně přesný z-buffer, ale nVidia v poslední době žádnou aféru kolem toho neměla, takže to ber prostě jako vlastnost určitých her. Spíš se divím, že sis toho nevšiml už dříve. Objevuje se to sem-tam v některých hrách, co existuje 3D akcelerace. Možná jsi měl štěstí na takové, kterých se to netýkalo
http://en.wikipedia.org/wiki/Z-fighting
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- Bohnice05
- Nováček

-
no teď to mám v podstatě všude, snad v každé hře... ale vím že například můj známý se stejnými hrami ten problém na svém pc nemá ...
btw : a to s tím tedy nejde nic dělat ? ...
například v GTA 4 to je opravdu žalostné a podle mne to nemůže být jen tak... díval jsem se na gameplay hned z několika různých pc... ať lepších než moje nebo i horších a ještě nikdy jsem stejný problém na videu neviděl...
btw : a to s tím tedy nejde nic dělat ? ...
například v GTA 4 to je opravdu žalostné a podle mne to nemůže být jen tak... díval jsem se na gameplay hned z několika různých pc... ať lepších než moje nebo i horších a ještě nikdy jsem stejný problém na videu neviděl...
- zombux
- Odborník PCT

no tak a jiné verze ovladačů jsi teda zkoušel?
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Bohnice05
- Nováček

-
měl jsme prvně starší - ty co byly v dobu koupě karty ... někdy v tom lednu... pak myslím byly nové... pak tyhle co mám... čili jsme prostřídal 3 ovladače a nevím zda jít ještě do starších...
- Aros
- Začátečník

Ne, to by mělo smysl, jen pokud bys měl hodně starou kartu, tak zkusit něco z doby, kdy frčela na prodejích. S GTX260 vážně nemá cenu zkoušet nic staršího. Je prostě pravda, že v některých hrách AA nefakčí u jednoho nebo druhého výrobce. Zrovna ale nVidia s tím problémy, ehm, moc nemá... Vypadá to, na to co říká No-X - mě hrany přeblikávají s toutéž kartou ve Falloutu 3(nezávisle na ovladačích), ale nikde jinde jsem to nezpozoroval...
Most people think time is like a river that flows swift and sure in one direction. But I have seen the face of time and I can tell you: They're wrong. Time is an ocean in a storm. You may wonder who I am and why I say this. Sit down, and I will tell you the tale like none, of which you have ever heard.
- Bohnice05
- Nováček

-
možná se mi tím neustálým hraním na pc oko už tak vypracovalo že to dost pozoruju ... dokonce už od oka rozpoznám více fps jako je 30 což někdo v jendom článku tvrdil, že se poznat nedá... že to vidí jen hráči... ja hraju coda 4 a wow hlavně... pak i hodně normálních her...
taky k tomu určitě přispívá fakt, že sedím docela blízko monitoru... teď si kupuju nový... LCD 22" čili když bude tenší tak si jeju můžu umístit na poličku před sebou a ne tak špatně jak jsem doposude měl nynější monitor... ten nový tedy bude dál ode mne a ještě k tomu bdue mít vyšší rozlišení... snad to nějak pomůže ... uvidím
taky k tomu určitě přispívá fakt, že sedím docela blízko monitoru... teď si kupuju nový... LCD 22" čili když bude tenší tak si jeju můžu umístit na poličku před sebou a ne tak špatně jak jsem doposude měl nynější monitor... ten nový tedy bude dál ode mne a ještě k tomu bdue mít vyšší rozlišení... snad to nějak pomůže ... uvidím