Zapojení rozšiřujícího SATA portu způsobuje zatuhnuí PC

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
V
Začátečník
Začátečník

Zapojení rozšiřujícího SATA portu způsobuje zatuhnuí PC

Příspěvek od V »

Po nainstalování BRD mechaniky do rozšiřovacího SATA slotu se mi katastrogálně zakousává PC.

Mám CPU Q9300, 6 GB RAM, Vista-64bit. Desku mám Gigabyte GA-X48-DS5.
Tato deska disponuje 8x SATA porty. 6 portů je klasika, ty mám již obsazené a proto jsem použil další - 2 jsou fialové - označené jako G-Sata (měly by mít jiný řadič, místo chipsetového ICH9R externí od Gigabytu GBB36X).
Tento řadič se mi po několika pokusech podařilo nainstalovat, ale problém přetvává.

Jakmile je BRD mechanika zapojena na tento port, PC je prakticky nefunkční...
Systém sice najede v pořádku, ale potom se silně zakousává a všechna 4 jádra jedou na maximum :) (doho jsem nedosáhl ani při ripování HD :) ).

Pokud do tohoto portu zapojím jinou mechaniku či HDD (vyměním port a BRD dám na "klasické" sata), PC jede znatelně lépe (sice to taky trochu zlobí, ale už to není tak hrozné).
Zdánlivě tedy problém v BRD mechanice :) ale i přesto se to pokousává, což by nemělo...
Je-li tento rozšiřující fialový slot prázdný, jede PC skvěle. Samozřejmě jsem odzkoušel oba fialové sloty.
Ve správci zařízení je vše v pořádku a zařízení jako taková jinak plně fungují...
Při obsazení portu čímkoliv prostě PC zatuhává a při obsazení BRD mechanikou zatuhává katastrofálně...

Prosím tedy někoho, kdo má zkušenosti s těmito rozšířeními o radu
Předem moc děkuji
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení rozšiřujícího SATA portu způsobuje zatuhnuí PC

Příspěvek od Igoreso »

mam stejne zkusenosti..
ja to vyresil tak ze tam nic nezapojuju.. :) coz ti asi nepomuze..
ale skus klasiku,novej Bios,Ovladace a pokud nepomuze,skouset ostetni SATA zarizeni co mas jestli s nakym dobre nepojede a tim uvolnis dobrej SATA port...
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Viděl bych to na špatnou mechaniku, která zřejmě jede v PIO módů namísto UDMA. To by vysvětlovalo to vytížení CPU.

Mrkni do správce zařízení v jakém módu zrovna jede řadič.
V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od V »

Igoreso - aktuální mám všechno...
Zkoušel jsem všechno kromě systémového HDD. Víceméně je to nastejno. Cokoliv jiného se seká jen trošičku a občas.

Krteq - to je těžší.
Ve správci mám klasicky jako Řadiče IDE ATA/ATAPI několik řadičů:
2x ATA Chanel 0 a 2x Chanel 1 (Jedou na DMA 5, jedno na DMA 4 (stará mechanika).

Pak klasicky řadič chipsetu, tj. 2x onen ICH9.
Tady už ale údaje o DMA nejsou.

Řadič GBB36X se už ale nainstaloval jinam, jako Řadiče paměťových zařízení a také nemá žádné údaje o DMA

I kdyby to bylo v mechanice, tak proč to pak kouše, byť výrazně slaběji, i když je v tom daném portu cokoliv jiného? Např. HDD co je v DMA 5, zatímco je BRD mechanika úplně vypojená?
Prostě ty dva porty z nějakého důvodu nemůžu použít naplno :sad:
P_V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od P_V »

máš ten řadič nastaven v biosu jako AHCI?
V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od V »

On v BIOSu neni :) to je taky asi zvláštní...
Je tam jen ten chipseťácký - ICH9R.
Spíš to vypadá, jako by tam ty dva sloty byly pro okrasu :(

Když tam na AHCI přenastavim klasické SATA, tak mi PC nenajede - hlásí ztratu jakehosi souboru... (z hlavy teď už nevím)
Takže jsem to musel dát zpět na původní.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“