Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
karcer
Nováček
Nováček

Re: M42 a jiné manuální objektivy na DSLR

Příspěvek od karcer »

Jsem na M42 skla analfabet.Sice jsem si tohle vlákno celý pročetl a už i vím jaký bych si asi koupil objektivy ale nevím o žádným ani přibližným srovnáním s dnešníma sklama.Jen že canon 135 2.8 je na tom podobně jako sonnar 135...
A mě by zajímalo jestli bych si v ostrosti v daným ohnisku polepšil třeba 2.4 / 35 flektogonem oproti 17-55 od canonu.
Mám ještě canon 50/1.4 a canon 100 2.8 macro a víc nechci do canon skel dávat a tak bych rád ještě zabrousil ve vodách M42.Pořídil jsem na vaše doporučení jupiter 135 a jupiter 200 a je to fakt paráda :)
Takže mám si pořídit tu 35 ? Ještě by se mi líbila nějaká 85 ale má cenu ji kupovat když mám tu 100? Díky za rady
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Nevím, jak je na tom 17-55 od Canonu, ale většinou platí, že tyhle kratší zoomy dávají nejlepší výsledky v polovině rozsahu, což je v tomhle případě těch 35mm. Takže si nejsem jistý, jestli by sis polepšil. Chtělo by to zkusit předem :-) Světelnost je taky prakticky stejná...

S tou osmdesátkou... nevím, jak je na tom Canon Macro 100/2.8, ale předpokládám, že bude mít stejná pozitiva, jako ostatní makro-skla, tzn. dobrý bokeh a nízkou axiální CA. Což se hodí i na portrétní účely. Ony navíc ty osmdesátky (krom Jupiteru, Biometaru a Vivitaru) bývají nechutně drahý, takže by se ti to asi moc nevyplatilo.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

C 17-55 je sklo moc dobrých kvalit, a tady by sis myslím moc nepomohl. Širší starší M42 skla na tom nejsou až tak dobře, oproti jiným ohniskům. Tady bych odhadoval, že by si mohl dosáhnout technicky stejných výsledků.

C 100/2.8, tohle sklo je u Canonu taky vyhlášené. Nějakou tu 85 bych volil spíše kvůli větší světelnosti nebo bokehu, ale jak řiká no-x, nebude to levné :)
All I know is that I know nothing. ~Socrates

Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

JvtDeSiGn píše:C 17-55 je sklo moc dobrých kvalit
Tak 17-55/2,8 patří k nejlepším sklům na cropu... někteří co ho mají tak říkají, že mu chybí už jen červený proužek.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Smith píše:Tak 17-55/2,8 patří k nejlepším sklům na cropu...
Taky podle čísel, na APS-C s menším rozlišením (8mpx?) by si měl s ním dosáhnout lepší výsledků než s 24-70/2.8L

karcer
Nováček
Nováček

Příspěvek od karcer »

No mezi 17-55 a 24-70 jsem se dlouho rozhodoval a podle všeho by na cropu který dlouho nemíním měnit měla být o fous lepší než 24-70 + má stabilizátor který se mi někdy hodí když fotím nacamranej :)
I když zase Lko je Lko.. materiál..
No a myslel jsem zase že pevný sklo je pevný sklo a tak ta 35 mě lákala...
No ale dám na vás a asi ji řešit nebudu a koupim rovnou canon 35/1,4 :P
karcer
Nováček
Nováček

Příspěvek od karcer »

To byl vtip :)
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

karcer píše:No mezi 17-55 a 24-70 jsem se dlouho rozhodoval
řeším ten samý problém. Má teď 17-85, a chtěl bych něco světelnějšího. 17-55 by byla perfektní volba, ale bojím se krátkého konce. Častěji fotím na konci než na uplném začátku, tak rozsah 24-70 by byl ideálnější. Navíc ta padající cena 5D MkI taky láká :oops: , takže kupovat skla jen na crop se mi moc nechce. Taky s 24-70 nedostanu na konci na cropu 8mpx lepší výsledek jak s 17-85, a navíc kupovat červenej proužek když si focením tolik nevydělám... Toť otázka :roll:

Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

JvtDeSiGn píše:řeším ten samý problém. Má teď 17-85, a chtěl bych něco světelnějšího. 17-55 by byla perfektní volba, ale bojím se krátkého konce. Častěji fotím na konci než na uplném začátku
to já udělal přesně opačný krok ... ze Sigmy 17-70 na 17-40/4L ... zjistil jsem, že nejvíc používám zakladní širokáč v tohle rozsahu a světlost f/4 je pro mne dostatečná, takže nebylo co řešit :)
JvtDeSiGn píše:Navíc ta padající cena 5D MkI taky láká :oops:
ani mi nemluv :-D ... i když u mě pořád vede ten 1D MkII :oops:
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Smith píše:ani mi nemluv :-D ... i když u mě pořád vede ten 1D MkII :oops:
1D mkII(N) se chvíly ještě držet bude, ale 5D už padá pod 30. Tak musí (z)lákat i tebe :mrgreen:

BRunner
Nováček
Nováček

Příspěvek od BRunner »

JvtDeSiGn píše:řeším ten samý problém. Má teď 17-85, a chtěl bych něco světelnějšího. 17-55 by byla perfektní volba, ale bojím se krátkého konce. Častěji fotím na konci než na uplném začátku, tak rozsah 24-70 by byl ideálnější. Navíc ta padající cena 5D MkI taky láká :oops: , takže kupovat skla jen na crop se mi moc nechce. Taky s 24-70 nedostanu na konci na cropu 8mpx lepší výsledek jak s 17-85, a navíc kupovat červenej proužek když si focením tolik nevydělám... Toť otázka :roll:
Pokud zrovna nelpíš na Canonu tak za sebe bych doporučil Tamrona 2.8/28-75. Na Canon se dá sehnat i dost pod 10k a podle toho co jsem s ním zatím nafotil je to opravdu skvělý objektiv. Navíc i když je FF tak je příjemně malý. U známého fotografa jsem měl v ruce 5Dčko s gripem a Lkem 2.8/24-70 a myslel jsem, že mi to utrhne ruce :o
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

Taky 24-70/2.8L má 1 kg :-D

T 28-75/2.8 jsem bral v úvahu, jako možnost jen když bude potřeba světelnší sklo. Ale zase poměrně měkčí na plnou díru, pomalé AF, a ten začátek už je tak tak na APS-C.

Warhawk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warhawk »

Trochu odbočím, vybírám nový záklaďák na APS-C (400D) a zatím jsem přes všechno dorazil k Tamronu 17-50 2,8. Měl jej někdo z místních opravdu v ruce ? Je to docela kontroverzní sklo, lišící se kus od kusu (chtěl bych si navybírat) s mizerným mech. provedením... Jenže obrazová kvalita je nadprůměrná.
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

Měl jsem ho v ruce - je to chrastítko :) , ale jak píšeš obrazově je nadprůměrný.
Fotky - http://www.dyxum.com/dforum/topic12145.html
Uživatelské hodnocení - http://www.dyxum.com/reviews/lenses/rev ... IDLens=268
http://www.dynaxexpedicia.net/forum/ind ... wtopic=471
(vše n Sony/minoltě)
AMD RYZEN 5 5600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire Pulse Radeon RX 9070, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Nebylo by tohle lepší řešit v samostaných threadech? Na AF fototechniku je tu celá sekce :roll:
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HentaiRush »

Máte někdo zkušnosti s fotopuškou? :) Našel jsem na aukru za nějáký 2k.. Skloubit to s DSLR.. hmhm.. stojí ten objektiv za něco? 300/4.5..
(aukce je samozřejmě dávno skončená)

Obrázek
http://aukro.cz/item620839960_zenit_fs_ ... super.html
Wannabe dickface... :]
Warhawk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warhawk »

Je to objektiv Tair, hledej, už se tady o něm psalo

+ Docela slušná obrazová kvalita

- špatné ostření (dole kroužkem)
- je velký a těžký

Tolik co jsem pochytil z řeči jiných. Vyzkoušet bych si jej chtěl, ale hitparáda to asi nebude :-)
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

JvtDeSiGn píše:1D mkII(N) se chvíly ještě držet bude, ale 5D už padá pod 30. Tak musí (z)lákat i tebe :mrgreen:
Láká láká ... ale dnes jsem si uvědomil jednu velkou výhodu 1D MkII (N) - za předpokladu, že si pořídím 400/5,6L USM - ta výhoda je funkční AF i při světlosti f/8 (tzn. 400/5,6 + 1,4x TC) a tohle mi 5D nenabídne :oops:
Trinom
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Přesně tak, AFka si řešte tady - http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... &start=140

Jinak jsem včera vylezl na noc kejklířů a muzejí a mám nějaké foto. Dost jsem toho nafotil manuálama, něco Tokinou. Galerie je tady. BTW, po dlouhém půl roce jsem zas uvedl server do použitelného stavu a budu dávat fotky tam. Po zkouškách bych ho rád překopal na velkou galerku.

Pár ukázek
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Co je čím focené asi uhodnete...
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Prozraď... ty první dvě by mohly být stopětatřicítky. Líbí se mi, jaký bokeh má dvojka, ale jelikož Pentacon i TAIR mají dobrý bokeh, tak se to těžko určuje. Hádal bych TAIR, ale jelikož tam nejsou žádná výrazná OOF světla, tak si jistej nejsem :-)
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“