Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: M42 a jiné manuální objektivy na DSLR

Příspěvek od Smith »

Warhawk píše:Smith, HentaiRush - jasně, tuto možnost občas využívám, jen je to docela pracné a zdlouhavé.
Pokud ti jde o kvalitu a možnosti postprocesingu, tak jedině RAW
Warhawk píše:Dle mého názoru mám přísné síto na fotky, ale i tak se mi doma hromadí...
Při dnešních cenách disků není nějaké hromadění fotek problém ... jsem se teď díval a můj adresář "Canon EOS" má 215 GB :oops:
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HentaiRush »

Smith píše: Při dnešních cenách disků není nějaké hromadění fotek problém ... jsem se teď díval a můj adresář "Canon EOS" má 215 GB :oops:
No někde jsem četl radu, ať se všechny rawy vypálej na cd/dvd a na kompu se nechaj jen náhledový snímky o zanedbatelný velikosti v Jpeg.. :)
Wannabe dickface... :]
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

To ale vyjde dráž, než to zálohovat na discích a zabere to i víc místa. Krom toho mám tu zkušenost, že 10 let staré HDD fungujou, zatímco s 10 let starými CD bývá problém...
Nejlepší moderátor ve výslužbě
kutilka
Nováček
Nováček

Příspěvek od kutilka »

no-X : Chtěl bych si pořídit pro testování rozsáhlé sbírky objektivů helicoid. Jaká je, prosím, kvalita helicoidů, nabízených na eBay, co se týče preciznosti chodu a kvality vůbec. Díky. :)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Já používám ty od Alexe (hk300) z MFL fóra. Na ebai je prodává tuší Attila (attila931). Při ostření mají nepatrnou vůli, ale to je asi tak vše, co bych jim vytknul. Ostatní jsou dražší a mají menší rozsah...
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

HentaiRush píše:No někde jsem četl radu, ať se všechny rawy vypálej na cd/dvd a na kompu se nechaj jen náhledový snímky o zanedbatelný velikosti v Jpeg.. :)
mě ani tak nejde o cenu, kterou zmiňuje no-X (DVDčka už totiž opravdu dražší než disky) a místo ... ale spíš o to, že u CD/DVD nemám nikdy zaručeno, že ho ještě po 5 nebo 10 let přečtu ... takže nechávat něco tak důležitého jako jsou fotky JEN na CD/DVD, to ani omylem.

Všechny CR2 (RAW), JPG, TIFF, PSD, a kdoví v čem mám ještě nějaké fotky, nechávám na disku v desktopu, zálohuji na disk v serveru a z něj ještě na zálohovací server o 200m dál :oops: a ještě aby toho nebylo málo, tak jednou měsíčně se snažím zálohovat na DVD-RAM :)
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Metrix1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Metrix1 »

No- x to cislo mas na strane 62 .
DSLR ---Sony A 200
AF Sklá ---Voigtländer 19-35 /f3,5 4,5 ,Tokina AT-X pro 270 28-70 / f2,8 ,Minolta 50 f1,7 , Minolta 70-210 (Bercan) f4
MF Sklá ---Pentacon MC electric 29 f2,8 , Pentacon MC eletric 50 f1,8 , Helios 44M 58/f2 Jupiter Optics,Helios 44M-2 58/f2 KMZ ,Helios 44M-5 MC 58/f2 Jupiter Optics ,Meyer Optik Gorlitz - Domiplan, 50/2,8 ,aus Jena DDR T1 50/2,8 , Makinon makro MC 135/2,5 , Meyer Optik Gorlitz - Orestor 135 F2,8
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Myslel jsem ten Helios :-)

btw. pár obrázků z dnešní procházky s Vivitarem 55/2.8 Macro 1:1 (by Komine)

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

až bude po zkouškách, půjdu se taky projít :-)
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Metrix1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Metrix1 »

No-x pekne foto
jaj tak to sme sa nerozumeli tam zacina cislom 7285338 :D
DSLR ---Sony A 200
AF Sklá ---Voigtländer 19-35 /f3,5 4,5 ,Tokina AT-X pro 270 28-70 / f2,8 ,Minolta 50 f1,7 , Minolta 70-210 (Bercan) f4
MF Sklá ---Pentacon MC electric 29 f2,8 , Pentacon MC eletric 50 f1,8 , Helios 44M 58/f2 Jupiter Optics,Helios 44M-2 58/f2 KMZ ,Helios 44M-5 MC 58/f2 Jupiter Optics ,Meyer Optik Gorlitz - Domiplan, 50/2,8 ,aus Jena DDR T1 50/2,8 , Makinon makro MC 135/2,5 , Meyer Optik Gorlitz - Orestor 135 F2,8
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

No-X to už viděl, ale hodím to i sem.
Takumar 200, vzdálenost 8,5 km, clona 8, 1:1, opar jak prase, je to focený úhlopříčně přes celý Brno
Obrázek
a po PP ve fotokrámu
Obrázek
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Metrix1: Díky, zajímalo mě, ze kdy tahle verze z KMZ s bílýma popiskama je. Protože já je sice mám dva, ale oba jsou to mimoprodukční vzorky (jeden zaměstnaneckej, druhej politickej), takže ze sériovýho čísla nevyčtu datum výroby.
Metrix1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Metrix1 »

No ja som ho kupil aj so zenitom E myslim si že ten zenit ja aj funkcny ale ja som nikdy na kinofilm (zrkadlo )nefotil tak neviem ako to pracuje co kde nastait :)
DSLR ---Sony A 200
ouderec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ouderec »

Zdravím všechny přítomné!
Mám dotaz na následující objektivy:
PORST 135/1,8 (dobrá světelnost, ale dá se to vůbec na plnou díru použít??? Kolik je tak přijatelná cena?)
VIVITAR 20/3.8 (nějaké zkušenosti?)
Díky a ať Vám to všem dobře fotí!
Warhawk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warhawk »

No ono u takových světelností jde spíše o to, že objektiv 1.8 zaloněný na 3,5 bude mít ostřejší kresbu než objektiv začínající na 3,5. (aspoň v téhle představě žiju) :)

no-x před časem jsi psal, že si pořídil Heliose tuším,že 44-2 z testovací série. Testoval jsi jej nějak, nebo byl jen do "sbírky" . (btw: teď jde vidět zase 44-2 se s/n začínajícím 7777.. :-)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

ouderec píše:Zdravím všechny přítomné!
Mám dotaz na následující objektivy:
PORST 135/1,8 (dobrá světelnost, ale dá se to vůbec na plnou díru použít??? Kolik je tak přijatelná cena?)
Pokud je to verze s M42 závitem, tak by to mělo býto totéž, jako mám já (Spiratone). Podivná konstrukce. Na f/1.8 to není až taková katastrofa, jak jsem čekal, ale clonění mu moc nepomáhá. Čekal jsem, že na f/1.8 to bude úplně mimo místu a po zaclonění na tom bude jako průměrná stopětatřicítka, ale ne... to sklo prostě nemá smysl používat jinak, než na f/1.8...
ouderec píše:VIVITAR 20/3.8 (nějaké zkušenosti?)
Pokud myslíš ten z Paladixu, tak už je prý prodaný :-)
Warhawk píše:No ono u takových světelností jde spíše o to, že objektiv 1.8 zaloněný na 3,5 bude mít ostřejší kresbu než objektiv začínající na 3,5. (aspoň v téhle představě žiju) :)
U většiny objektivů to tak je, ale tohle je výjimka... zvláštní
Warhawk píše:no-x před časem jsi psal, že si pořídil Heliose tuším,že 44-2 z testovací série. Testoval jsi jej nějak, nebo byl jen do "sbírky" . (btw: teď jde vidět zase 44-2 se s/n začínajícím 7777.. :-)
Mám dva vzorkový... jeden začínající na 0, což je vzorek pro nejvýše postavené zaměstnance továren a druhá začínající na 00, což je vzorek pro vysoce postavené politiky (tři nuly pak znamenají předpordukční vzorek). Srovnával jsem to z řadovou verzí z MMZ a fakt je znát, že je to výběrový / spěciálně seřízený kus. I když je to mechanicky docela troska a optika vypadá taky mírně jetě, je krásně rovnoměrně ostrý až do rohů.
ouderec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ouderec »

to: NO-X
Ano, máš pravdu, ten Vivtar je z Paladixu. Docela se mi líbila ta cena, tak jen jestli by za to stál. (až se třeba zas někdy objeví).
Jinak PORST 135/1,8 je taky z Paladixu (m42), chcou tam za něj docela hodně peněz, co myslíš, je to adekvátní, nebo se jedná o klasickou předraženinu?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Na ebai je ještě dražší. Záleží, co od toho čekáš. Je to zároveň samozřejmě i kuriozita a když se podíváš na ceny moderních 135/1.8, tak je to o něčem jiném. Samozřejmě jsou opticky mnohem lepší, ale také jsou 10x dražší.

Pozitivem tohohle 135/1.8 je tedy (v porovnání s novými) relativně slušná cena. Na f/1.8 se imho dají udělat snímky, které by snesly A4, ale netvrdím, že to bude snadné. Jelikož objektiv není nijak extra ostrý, neostří se snadno, a taky při téhle hloubce ostrosti stačí minimální front/back-focus těla a je problém. Pozitivní je ještě jedna věc - ta světelnost imho sedí. Není to jako u většiny starých objektivů, kde f/1.4 ti dá tolik světla, jako moderní f/2 sklo. Srovnával jsem to s f/2.5 lantharem a ten rozdíl přes jedno clonové číslo tam podle času opravdu je. I kontrast je použitelný a dá se s ním pracovat.

Slabá stránka je samozřejmě nižší ostrost (i když u těchto starých f/1.8 není moc s čím srovnávat) a hlavně velmi silná axiální chromatická aberace. Taky se na plnou díru nechová dobře, když s ním fotíš někde venku za denního světla - ostrost je pak výrazně nižší, než když se s ním fotí za omezeného osvětlení někde v místnosti. Možná by pomohla sluneční clona, ale na tenhle průměr nemám, takže to nemžu vyzkoušet.

Každopádně si všimni rozdílu v ostrosti mezi sprejem v místnosti a záběrem z balkonu, který je mnohem slabší... (vše na f/1.8 v původním rozlišení bez doostření)

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
kutilka
Nováček
Nováček

Příspěvek od kutilka »

Pokusy s profesionálním projekčním objektivem Super Meostigmat 2,2/141, který se používá pro 35mm filmové projektory.
Není bůhvíjak ostrý, nicméně má ostrost velice vyrovnanou v celé ploše, má axiální chromatickou aberaci, ale používám jej na plnou díru (samozřejmě nemá clonu!) na náladovky, portréty ap.
Při světelnosti k poměru s ohniskem má děsně malou hloubku ostrosti - musí se velice pečlivě ostřit.
Líbí se mi jeho bokeh...
Obrázek
Obrázek
A takto kreslí na nekonečno...
Obrázek
A takověto má rozložení ostrosti po ploše...
Obrázek
A tu jsou MTF, nasimulované v profi programu ZEMAX na nekonečno a na 3m.
(Na nekonečno má o fous lepší kontrast, rozlišení je stále stejné i na 3m.)
http://www.abload.de/image.php?img=mtfnekonenop7j5.jpg
http://www.abload.de/image.php?img=mtf3mo2pd.jpg
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Kluci, dávejte sem ty odkazy "direktlink" a ne tyhle 1:1, díky
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“