SATA Multiplier/Multilane

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

SATA Multiplier/Multilane

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

Jak je to s podporou tehle vychytavek u modernich desek? Rad bych si poridil nejaky domaci NAS (asi na s.775) s RAID 5. Probelm je, ze bych tam chtel narvat co nejvic disku. Pri predpokladu, ze jeden maly bude na system, tak na data jich zbyva 6-7 jenom v pripade tech nejdrazsich desek. Takze me napadlo, jestli by neslo poridit normalni middle-end desku a nacpat do toho disky pomoci :

nejradsi - http://www.alza.cz/multilane-serial-ata ... d74242.htm
kdyz to bude nezbytne - http://obchod.eurocomputer.cz/Product.asp/kod=324815

ale nikde jsem to nevidel v provozu a nevim jak je to s kompatibilitou. Nejde mi o rychlost, kdyz se mi film bude kopirovat polovicni rychlosti, tak kvuli tomu plakat nebudu...
Dik.

PS : Jinak pokud ten kabel pasuje jen do 3rd party radice ( 3ware apod.), nedal by se sehnat nejaky levny radic s RAID 5 a pouzit na nej tenhle kabel?
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: SATA Multiplier/Multilane

Příspěvek od Aigor »

No jelikoz ten 3Ware kabel mam doma, tak ti muzu potvrdit, ze na normalni desku, to 100% nezapojis. Jinak by to melo byt (teoreticky) kompatibilni s ostatnimi RAIDy, ale levne fake-raid karty zase nemaji multi-lan konektory.
Ten druhy link - priznam se, ze sem to moc neprocital, tak si nejak neumim predstavit co je to zac.
Pokud chces levny fake-raid, tak asi nejlepsi moznost koupil vybavenejsi prkno, protoze dokoupit 2x nejakou kartu s 2xSATA vyjde na stejny penize, nebo draz a spis je to zadelavani na problemy.
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

To druhy je multiplier. Zastrcis do toho jeden konektor z desky a muzes na to zapojit az 4 disky s tim, ze funkcnost RAIDu apod by mela byt zachovana. Tz bys na desku teoreticky mohl osadit az 4x vic disku nez ma konektoru...

http://www.ioi.com.tw/downloads/cat_107 ... 8_mn_2.pdf
http://www.ioi.com.tw/products/proddeta ... ID=1070038
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Pripadne tohle vypada krasne, ale nemuzu najit nikde cenu... :/

http://www.ioi.com.tw/products/proddeta ... ID=1070063
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Ze jde o multiplikator jsem sice pochopil, ale nemam s nicim podobnym zadne zkusenosti, takze si nejsem zrovna jistej podporou RAIDu (i kdyz to vyrobce tvrdi), otazka je o jakem RAIDu mluvi - chipset/SW-Win/SW-Linux.
Mozna se pletu, ale zda se mi ze tohle neni dobra cesta. Napred bys asi mel napsat kolik chces vrazit do desky, protoze mam porad takovej pocit, ze tyhle karticky se moc nevyplati.
A opravdu budes mit hned na zacatku tolik disku? Jestli ne, tak by mozna vysel nejlip casem upgrade desky..

PS: Ten posledni link bude asi mastnej...
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

daleko lepsi reseni by bylo koupit radic do pci-e 8x , mel bys vystarano a bez problemu
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

podle mě hlavně nemá smysl tohle vůbec řešit, v současné době jsou k dostání 2TB disky, ty dát do úplně normálního řadiče, a místa by bylo habaděj
ignorelist: kremrole a dezoláti
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Flegy píše:daleko lepsi reseni by bylo koupit radic do pci-e 8x , mel bys vystarano a bez problemu
Az bude nejaky radic pro RAID 5 do PCIe za rozumnou cenu, tak mozna. :lol:
zombux píše:podle mě hlavně nemá smysl tohle vůbec řešit, v současné době jsou k dostání 2TB disky, ty dát do úplně normálního řadiče, a místa by bylo habaděj
Asi mi nezbyde nic jinyho...
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

co blaznis? za 2-5k sezenes uple v pohode, nereknu kdyby si chtel nejakej 12 a vice satovej radic, ale tohle je v pohode :wink:
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Flegy píše:co blaznis? za 2-5k sezenes uple v pohode, nereknu kdyby si chtel nejakej 12 a vice satovej radic, ale tohle je v pohode :wink:
IMHO za tyhle peníze žádnej RAID nekoupíš, tedy lepší než integrovaný. Takže nechápu smysl takové investice, ale možná se pletu... Máš nějaký konkrétní link?
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

tak netusim nynejsi presnou cenu (a nechce se mi to ted hledat... :oops: ) ale treba FastTrak TX4650 to umi z tech levnejsich... ten jestli se nepletu stoji cca 3.5k. Z tech levnejch obdob radicu co jsou na MB to muze bejt tusim Axago PCIS-60 nebo 50tka (ale ty sou do PCI).Ty se prodavaj kolem litru a 50tka jeste niz.
Osobne bych ale silne doporucoval Adaptec RAID 5805, je sice cenove trosku jinde, ale do budoucna (rozsireni pole ci jen pridani dalsich hdd) je to parada. k tomu jeste ups a ABM modul pro jistotu a je vystarano.
JornLande
Nováček
Nováček

Příspěvek od JornLande »

Ten Adaptec mi ale přijde dost drahej... Co tohle: http://netfox.cz/eshop/default.asp?cls= ... tiid=34389 ?
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

osobne nemam s 3warem moc dobry zkusenosti co se tyce kompatibility novejch woken, v linuxu je to parada. a 3ware mi nechtel sezrat seagate hdds

jinak osobni zkusenost mam s Adaptec RAID 31605. je to za ty prachy pecka :) , ted jen aby sli ceny 2TB hdd dolu :(
JornLande
Nováček
Nováček

Příspěvek od JornLande »

Věřim, že je pěknej, ale 15 000 CZK jenom za řadič? Opravdu nejsem Rockefeller...

Jak ti blbla kompatibilita s new Win? Já mám Vista x64...
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

nevim proc, ale obcas se na chvilku odpojil a pak jel dal.
ono cena radice pro tolik disku je to adekvatni, nerikam ze by nebylo krasny kdyby stal 2k, ale je to preci jen serverova zalezitost (a nebo pro highend workstation)
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

nj, ale pokud to správně chápu, tazatel se ptá na "levný" řadič, aby nemusel investovat do extra drahé základovky. Takže pokud koupím levnější MB + 3,7k za FastTrak TX4650, tak jsem cenově úplně jinde, nebo nastejno jako s nejvyšším modelem MB a jedinej rozdíl je zabranej slot :?

3Ware je už jiná kategorie, tohle je plnokrevnej HW-RAID s vlastním procesorem a cena tomu taky odpovídá. Jinak každý výrobce publikuje pravidelně compatibility list se seznamem testovaných disků, pokud tohle dodržíš, pak nevidím problém.
Když jsem vybíral řadič, nejvíc stížností a problémů obecně bylo na Adaptecy (nekompatibilita) a Promise (pomalost). Nejlíp vycházeli 3Ware a Areca. Ovšem to se bavíme o profi řešení na serverech pod 24h zátěží, to jen tak když jste to tu nakousli.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

jasny, ale lepsi lowend/mainstream deska a hw raid radic za 3.5k nez "highend" deska se sw radicem ;)

jinak ja obecne s adaptecama nemam problem. zkousel jsem uz dost kombinaci co se tyce znacek disku (a skoncil jsem u samsungu).osobne mi server jede 24/7/365 a zatim totalni spokojenost.

3ware sem nevolil kvuli cene/sas linku.
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Flegy píše:jasny, ale lepsi lowend/mainstream deska a hw raid radic za 3.5k nez "highend" deska se sw radicem ;)
S tím naprosto souhlasím, ovšem FastTrak TX4650 není HW RAID, proto můj předch. příspěvěk.
JornLande
Nováček
Nováček

Příspěvek od JornLande »

Takže jak to tak pročítám, ten 3ware by snad měla být dobrá volba. Ještě se vás tu chci zeptat - radí mi, abych si pořídil tzv. RAID edition edition disků, do čehož se mi ale moc nechce, jednak proto, že největší jsou 1 TB, a druhak proto, že jsou výrazně dražší. Já bych do toho RAID5 pole nacpal jeden Seagate http://netfox.cz/eshop/default.asp?cls= ... tiid=87025 (to proto, žeuž ho prostě mám) a pak pro začátek 3 WD tyto http://netfox.cz/eshop/default.asp?cls= ... iid=118007 - nějak si neumím představit, že by ty disky nějak záhy klekly, kor když komp ani zdaleka nejede 24/7.

A ještě dotaz z jiného soudku - postavím RAID5 ze třech disků, zkopíruju do pole data ze stávajícího plného 1,5 TB disku a ten pak následně přidám do pole. Jak dlouho tak mám očekávat, že bude trvat.... teď si nemůžu vzpomenout na přesný název... no prostě takový to přerozdělení dat mezi všechny 4 disky? A to se musí udělat v kuse, nebo se to může po částech (myslím vypnout mezitím komp)?
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

RE disky jsou pro tento účel vyhozená investice. Sám je taky nepoužívám, hlavně kvůli ceně a hlučnosti. Mají svůj význam u malých serverů 24/7. U 3Ware ti můžu poradit pokud na něco narazíš. Prvně si určitě stáhni aktuální Compatibility List, u MB to není tak důležitý (testují většinou server-edice), ale hlavně na HDD. Hodně problémový byly třeba nějaký edice Samsungů kvůli nedodržení SATA specifikací, tak abys potom nenadával na řadič... :wink:

Při výběru srovnej ceny 4port a 8port varianty, budoucí rozšíření se může hodit. A mrkni na ceny řadičů Areca, ty by měly být ještě o fous lepší, hlavně výkon a nějaké fíčurky navíc. Já šel do 3Ware hlavně proto, že Areca momentálně nebyla nikde k sehnání.

VŘELE DOPORUČUJU stáhnout a aspoň zběžně pročíst manuál (cca 300 stran u 3Ware), na rozdíl od ostatního HW jde o dost chytrou hračku a ušetříš si pozdější problémy.

Co se týká přidání disku, tak rebuild trvá podle celkové velikosti pole, procenta zaplnění a podle nastavení řadiče. Přesně se to říct nedá, mě to jelo cca 2 dny a někomu jinýmu třeba 6h. Důležitý přitom ale je, že na PC můžeš během rebuildu normálně pracovat a nijak zvlášť tě to neomezuje.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“