Hitachi disk - "chyba čtení disku"

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Dogg
Začátečník
Začátečník

Hitachi disk - "chyba čtení disku"

Příspěvek od Dogg »

Ahoj,
mám problém se starým hitachi 80GB diskem (našel jsem v přehledu o hw toto označení ATA HDS728080PLA380). Teď jsem v Linux Madriva, takže pracuju jen s tím co je na CD a k datům na HDD se nedostanu. Když nechám pc normálně načíst tak to pokaždé napíše "chyba čtení disku" a nazdar. Nedostanu se prostě ani do nahrávání win. už se mi to stalo 2x. Poprvé to šlo do servisu a týpek nám řekl, že to bylo virem a že máme instalovat poslední aktualizace do winxp. Tak fajn pravidelně stahuju aktualizace jak do win tak do nod32 a občas to projedu antispywarem. Jenže za půl roku se mi stane zvláštní věc. Opět BSOD tak resetuju a "chyba čtení disku" - znova resetuju a žádná změna. Na hodinu vypnu celej počítač a pak to zkusím a hle ono to jde! Ale teď je to po třetí a situace je stejná jako před rokem... doufám, že mi zase bude nějakej "expert" tvrdit, že to bylo virem a špatnou ochranou nebo snad ano?

Takže se chci zeptat, jestli se to někomu už stalo a pokud není jiná cesta než to dát za 500,- do opravy tak bych radši koupil novej a kvalitní hardisk, ale hlavně spolehlivej. Co byste doporučili? Cena kolem 1000,- (stačí menší objem dat). Desku mám DFI infinity nF4x a na krabici je podpora serial ATA.
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Hitachi disk - "chyba čtení disku"

Příspěvek od Dzin »

A co za utilitu na diagnostiku disku jsi zkousel? Hitachi má nastránkach přímo, tak uvidiš jak je na tom hdd.
SMART sem posli taky.
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
Dogg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dogg »

ať se snažim sebevíc tu utilitu na těch stránkách nemůžu najít. a smart je co?
Briketa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Briketa »

Tady jsou ke stažení utility pro Hitachi disky.

http://www.hitachigst.com/hdd/support/download.htm

S.M.A.R.T. je technologie, která monitoruje disky a upozorňuje na chyby, SMART disku přečteš třeba SpeedFanem.
PC: Core i5-13500, Asus TUF B660 PRO GAMING, Kingston HyperX 2 x 16GB DDR4 3200 MHz , Kingston KC3000 1024GB, MSI RX6600 Mech 8GB, HP w2207, Asus DRW-2014L1T
NB: Dell Latitude 5510
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

S.M.A.R.T. přečteš také v Linuxu pomocí
smartctl -a /dev/jméno_zařízení ,
za předpokladu, že máš k nainstalovaný balík smartmontools.
Dogg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dogg »

to bude asi problém. momentálně nemůžu nic stahovat a ukládat, když není na co.... mám OS načtenej z CD :(

tak aspoň co byste mi doporučili teda za ten novej disk, pokus už s tim nic nevymyslím? chci koupit větší tak jako tak...

díky
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

A /home nebo /tmp není na nějakém RAM disku? Pokud ano, tak si smartmontools možná můžeš nainstalovat tam, nebo snad připojit nějaké blokové zařízení, na které půjde zapisovat. Omlouvám se, ale instalační CD Mandrivy už nějak neznám, momentálně ho tu nemám, ale předpokládám, že tam bude i balík smartmontools, zkus si ho tam vyhledat a rozbalit si ho do /home, nebo /tmp nebo prostě kamkoliv, kam můžeš zapisovat. Volné místo si zjistíš pomocí df. Pokud tam ten balík nemáš, můžeš si ho i stáhnout, 32bitovou verzi třeba zde: smartmontools-5.38-3mdv2009.0.i586.rpm, 64bitovou verzi třeba zde: smartmontools-5.38-3mdv2009.0.x86_64.rpm.
Doufám, že budeš mít čím, nevím, co máš k dispozici (prohlížeč, wget, ?). Důležité je, abys měl někde místo pro zapisování. Pak si ho tam můžeš i rozbalit, přesuň si ho do podadresáře, který si vytvoříš, a pak tuším nějak takhle:
rpm2cpio smartmontools-5.38-3mdv2009.0.i586.rpm | cpio -idmv
nebo
rpm2cpio smartmontools-5.38-3mdv2009.0.x86_64.rpm | cpio -idmv
Potom si ho odtud spusť.

S výběrem disku ti asi neporadím, ale na to si raději založ samostatné téma.
Dogg
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dogg »

díky za vyčerpávající návod, ale už jsem to vyřešil jinak. hardisk se připojil na jinej PC a tam to v diagnostice našlo asi 64MB poškozených souborů, ale starší data to přežily. takže musím koupit novej disk. todle už je na vyhození
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“