BRunner píše:
Já mám něco takového
. Jenom ta čára uprostřed by asi byla lepší pod úhlem 45 stupňů.
Jak je to s matnicema u Canonu bohužel netuším, u Pentaxu je jedna a body se na ní promítají, takže to funguje bez problémů. Akorát člověk neví, kde přesně jsou, když ostří. Ale já jakožto odchovanec kompaktu stejně většinou ostřím na prostředek a potom prostě "překomponuju" (to je ale hrozný slovo
) Nějak jsem nepochopil, když nechám zapnuté všechny AF body, jak občas přinutit foťák aby ostřil tam co chci já, takže to pak stejně znamená přepnout do režimu výběru ostřicího bodu a znova zaostřit... to je tak možná dobré při focení ze stativu, ale jinak to zdržuje...
cabman píše:Jde to, ale má to velké "ALE".
Já jsem se o to jednou pokusil a chtěl jsem jí napasovat do 40D. Vzalo jsem tu originální z Canona a do jejího tvaru jsem přesne vybrousil z prakticy. Pasovala perfektně a ostření fungovalo naprosto přesně. To "ale" je v tom, že matnice z prakticy má z vnitřní strany něco jako lupu - je vypouklá. NEmá to kupodivu vliv na kvalitu obrazu, ale dvířka u D40 prostě nejdou pořádně dovřít. Při dovírání násilím se může poškodit signalizace ostřících bodů (toho prostčedního).
Tak že pokud vezmeš matnici která bude plochá z obou stran a obrousíš ji na tvar, pravděpodobně to bude úspěch.
Díky, podívám se na to. Originální pentaxí matnice jsou taky trochu vypouklé, tak to třeba půjde. Záleží na tom, jak je ta z Praktici silná. Bylo by to fajn, člověk ušetří a navíc ta 20 let stará made in DDR je o třídu lepší než ta čínská.
No konkrétně se mi s těmi ostřícími body jedná o tohle :
Canon 400D má 9 ostřících bodů, které mohu vybírat buď pomocí hledáčku, nebo pomocí LCD. Pokud dám jejich výběr, vždy mi jeden z nich svítí, kolečkem je vyberu a potvrdím stisknutím spouště. Během výberu mi tedy svítí aktuální vybraný. Při ostření jsou zhasnuty a v momentě, kdy dojde k zaostření, daný bod problikne a přístroj pípne. To vše bych řekl, že je normální u zrcadlovek obecně.
No a teď ten problém -
Canon 10/300/350/400d camrea change split-image or micro-prism focusing screen the focus point will disappear,can only use center focus point, can't use to change focus point function. For resolving this problem...... We will mark focus point in the focusing screen Comparison BE 1:1,The focusingscreen will be able to use and change focus point.Focus point will show but can not bright.
Z tohohle jsem dost dobře nepochopil, jestli ty ostřící body jsou tam jenom naznačeny (na LCD si vyberu ostřící bod, podle vybraného zaostřím, foťák mi pípne ale v hledáčku nic neproblikne, ani nebude při výběru svítit. Nebo je to myšleno tak, že to vybrat půjde, ale body budou tmavé a nepůjdou tak dobře vidět...
Je mi jasné, že teď už řeším voloviny /hlavně je ta matnice dělaná na manuální skla/, ale zajímá mě to. googlil jsem po dalších fórech v AJ a pár lidí je z toho zmateno stejně jako já, případně je jim odpovězeno od někoho kdo má 40D , kde je konstrukce jiná. Vesměs si to ale všichni chválí.
Na zkoušku bych i rád vybrousil matnici z nějakého starého kinofilmu, napadá mě diamantové příslušenství a dremel, co se mi tady válí. Případně ještě lépe pracovní CNC. Ale tohle zapadne stejně v propadlišti šílených nápadů
)