Holda píše:Otázkou zase je, zda se Canon/Nikon/?Sony? nevyplatí víc kvůli opravdu širokému výběru (moderního) příslušenství. Kvůli tomuhle jsem odkopnul před pár lety Oly a pořídil Canon.
A co přesně myslíš tím moderním příslušenstvím? Myslím, že Pentax má celkem slušně pokrytý celý rozsah standartních ohniskových vzdáleností jak zoomama tak pevnýma sklama. Jenom jich má o polovinu míň než Canon nebo Nikon, protože nemusí mít ten samý dvakrát - s/bez stabilizátoru

A pak vždycky můžeš šáhnout po nějakém starším kousku, který vyjde levněji. Navíc všechny staré AF objektivy mají ostření z těla, takže není tam moc toho co by se mohlo rozbít a ani není problém s kompatibilitou, což jak jsem se dočetl není třeba u Canonu vždy pravidlem. No a podpora od ostaních výrobců je pro Pentaxí bajonet v podstatě stejná jako pro Canon/Nikon, mimo Tokiny, která v rámci Hoyi sdílí některá skla s Pentaxem, takže Tokina pro K bajonet objektivy vůbec neprodává. Ale spousty starších skel člověk sežene i pro Canon/Nikon/Sony, takže to není až tak pádný argument, snad jen že člověk se musí víc bát, jestli ten objektiv bude OK (motory ostření, stabilizátor).
Ale to je jedno, nechci tady zakládat nějakou značkovou flameware (z AMD/Intel nVidia/ATi už jsem dávno vyrostl

). Jen jsem chtěl upozornit, že menší firma může za stejný peníze nabídnout víc muziky... A argument, že všichni okolo mají Canon/Nikon u mně neobstojí, protože pochybuju, že všichni okolo mi s velikou radostí budou půjčovat svoje L-kový skla
Majk ale hlavně nenepasal co plánuje fotit a jaký plánuje další růst... Já jsem chtěl foťák spíš na hraní, tak pro mně byla důležitá ta stabilizace v těle a dobrá podpora manuálních objektivů...
Pokud někdo chce fotit halové sporty, nebo plánuje přechod na FF tak mu určitě Pentax doporučovat nebudu...