Problém s CPU a RAM

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
FxFilip
Nováček
Nováček

Problém s CPU a RAM

Příspěvek od FxFilip »

Zdravim všechny potřeboval bych poradit mám 2 problémy jeden týkající se CPU Intel a druhý týkající se RAMek,před třemi dny jsem upgrejdoval PC

základ :
Intel Core 2 Duo 2,33GhZ (7x333Mhz) E6550
RAM DDR2 Transcend 2x 1GB 800Mhz CL5
Gigabyte GA-P35-DS3L (rev 2.0)
Fortron 400W ATX
ATI Sapphire HD 3870 512Mb
BIOS F7
OS WIN 7 RC

a měnil jsem zdroj za 500W a měnil jsem ramky za Kingston 2x2GB 1066Mhz CL5
a dával jsem lepší chladič AC Freezer 7.

CPU jsem přetaktoval na 430x7 (3,04Ghz)
vše proběhlo bez sebemenších problémů,bios mě tam pustil aniž bych musel zvyšovat napětí
až mě to překvapilo jak snadně to šlo.
Teplota při zátěži nestoupla nad 50°C
ale bylo tam něco špatně pač CPU-Z místo násobiče 7 ukazoval 6,ale když jsem koukal do BIOSu a do správce PC všude mi to ukazovalo výsledných 3,04GHz
tak jsem to nechal být.

ale najednou dnes zapnu počítač a koukal jsem a vrátili se mi takty na základních 333x7
a přitom nebyl nikde nějaký problém
tak se chci zeptat jestli nevíte čím by to mohlo být?

A ještě mám problém s ramkama (promiňte že to píšu sem) jak jsem
si koupil zmiňované Kingston 1066Mhz 2x2GB
tak je zapojim vše ok a koukám počítač mi je všude uvádí jako 800Mhz
a přitom mi MB podporuje až 1333Mhz
tak nevim co stím řikám si jestli se nějak nemusí v BIOSu nastavovat že se změnila frekvence ramek nebo jestli se to musí udělat jinak.
Tak kdybyste někdo věděl jak mi pomoct tak budu vděčný za každou radu..děkuji

//Stano - je zbytočné písať celý text tučným
Novotak33
Začátečník
Začátečník

Re: Problém s CPU a RAM

Příspěvek od Novotak33 »

Nevím, jak je to s tím CPU, ale ty u těch RAM si musíš vyhrát v BIOSu s děličkou.
morty30
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od morty30 »

A vypnul jsi v biosu šetřící funkce EIST a jím podobné?Ty když není CPU v zátěži snižují automaticky násobič,pro snížení spotřeby.je třeba je vypnout.
Naposledy upravil(a) morty30 dne sob 27. čer 2009, 12:07, celkem upraveno 1 x.
Novotak33
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Novotak33 »

Při zapnutých šetřících funkcích se nesnižuje dělička, ale NÁSOBIČ PROCESORU, takže se akorát podtaktuje ten CPU, ale s RAMkama to nic neudělá ! To by se musela snižovat FSB, ale ta se nesnižuje !
viky58
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od viky58 »

No pokud se ti takty vratíly na puvodni po "restartu " tak některé desky to dělaji a je to ochrana v připadě problému nebo když problém nastane tak raději ta deska vrati na defaultni hodnoty :)
FxFilip
Nováček
Nováček

Příspěvek od FxFilip »

to by mě tak sedělo že deska při opakovaném resetu vrátí defaultní nastavení,a tak by mě zajímalo zda to lze nějak vypnout jinak ,stím CPUčkem je to ta funkce v biosu EIST.
Novotak33
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Novotak33 »

Možná, že by pomohlo zvýšit napětí na CPU o cca 0.01 V, třeba to jenom na defaultním napětí tvůj CPU holt nezvládá. Hlavně nepíšeš, jestli jsi vůbec testoval stabilitu systému ? Ono mě také jde CPU na 3.7Ghz s 1.45V real, ale jakmile jsem zapl OCCT, tak se mi PC okamžitě restartoval. Stáhni si prográmek OCCT a zvol test Linpack ( to je vlastně Intel Burn Test, ale je integrovanýá do programu ) a nech program běžet minimálně 3. hodiny, jestli spadne, musíš zvýšit napětí na CPU.

EDIT : Ale sleduj hlavně teploty !
FxFilip
Nováček
Nováček

Příspěvek od FxFilip »

stabilitu jsem samozřejmě zkoušel přes OCCT ale jen 1 hodinu pak jsem test uznal za hotový.
teploty mě nestoupnou při zátěži nad 60°C
Novotak33
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Novotak33 »

Tak to zkus projet znovu, ale v Linpack testu ( je to v OCCT ) a nech to běžet minimálně 3. hodiny, mnohdy test spadne po cca 1 a půl hodině. Pokud to spadne, tak přidej o těch cca 0.01V na CPU.
Nelekej se, při tom Linpack testu ti možná půjdou teploty k 70°C nebo i přes, ale je to u tohoto testu normální, ovšem také by to nemělo jít přes těch cca 70°C .
FxFilip
Nováček
Nováček

Příspěvek od FxFilip »

jak jsem zkoušel stabilitu v OCCT tak to bylo v tom módu Linpack,a jelo to hodinu bez problému a teploty nešly nad 60°C,ale zkusim to tedy ještě jednou na delší čas.

<-EDIT-> zase se mi to vrátilo do defaultu tak jsem to taktnul na 460x7 = 3,22Ghz a zvýšil jsem napětí o 0,05V ramky jedou na 2,4x460 = 1100hz a testuju to v OCCT v Linpacku jede to přes 4h 30min a stále bez chyby a teplota nevylezla výš jak na 62°C a fan má ještě rezervu 1000rpm. Tak uvidíme jestli se to nevrátí do základu.
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“