Nákup Microsoft Windows XP

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
dwine
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Nákup Microsoft Windows XP

Příspěvek od dwine »

Má v dnešní době ještě smysl kupovat originál XP?
just wine
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: Nákup Microsoft Windows XP

Příspěvek od zombux »

na to si snad musíš odpovědět sám ne?
ignorelist: kremrole a dezoláti
Aros
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Aros »

Dost podivná otázka... Samozřejmě jak pro koho a proč? Navíc nejde poznat, o které slovo ti tam přesně jde, jestli jako kupovat "originál," nebo kupovat "XP..."
Most people think time is like a river that flows swift and sure in one direction. But I have seen the face of time and I can tell you: They're wrong. Time is an ocean in a storm. You may wonder who I am and why I say this. Sit down, and I will tell you the tale like none, of which you have ever heard.
dwine
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dwine »

Jde mi o to zda má smysl kupovat ještě XP .. nebo počkat na sedmičky.
just wine
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

tak jestli to chceš koupit, tak si to kup, jestli chceš počkat, počkej. nechápu smysl dotazu...
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

dwine píše:Má v dnešní době ještě smysl kupovat originál XP?
já bych ten Tvůj dotaz poupravil:
Má smysl si dnes pořizovat legální OS? Samozřejmě, že ano, má to smysl. Je tu ale několik ALE:
Má cenu si dnes pořizovat za plnou cenu (Retail/(D)OEM verze) XP u kterých kterým sám Microsoft avizoval, že jim kolem roku 2010 ukončí podporu z hlediska většiny aktualizací (zůtane jen u vydávání těch nejzákladnějších bezpečnostních aktualizací řešících největší bezpečnostní "díry") a kolem roku 2012 (nebo 2014, někde jsem to četl, ale přesně už to nevím)?
Nemá - ekvivalent pořízení nějakého staršího auta, na které už stejně těžko seženeš kvalitní náhradní díly a myslím, že je to mrhání penězi, resp. nerozum..
Má smysl akce jménem legalizace windows nabídnutá oficiálně ze strany microsoftu, kdy je lze dnes legálně s posvěcením MS získat (například prostřednictvím různých akcí již on cca 350-ti kč a ty dva roky na nich ještě jet)?
Jsem toho názoru, že za tu cenu stroprocentně.. a pak, až budou sedmičky odladěné a ošetřené nějakým finálním Service Packem, tak si je zkrátka pořídíš, nebo zůstatneš i s vědomím rizik (bezpečnostních) které z používání neaktualizovaných XP vyplývají..
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Skim píše:a pak, až budou sedmičky odladěné a ošetřené nějakým finálním Service Packem
nevidím jediný důvod, proč s W7 čekat až na nějaký SP.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

Smith píše:
Skim píše:a pak, až budou sedmičky odladěné a ošetřené nějakým finálním Service Packem
nevidím jediný důvod, proč s W7 čekat až na nějaký SP.
tady jsem se možná měl vyjádřit přesněji, chtěl jsem naznačit, že se s přechodem yplatí počkat už jen kvůli tomu, že budou ze začátku dost drahé, a jejich prodejní cena bude klesat jen velmi pozvolna, takže tu klidně může ona prodleva, než na ně přejdu, být kdyby to měly být dva roky (dokud neskončí aktualizační podpora XP), tak to budou dva roky.. není kam pospíchat.. druhá věc je, jestli bude někdo muset pracovat s aplikací, která už s Win XP kompatabilní nebude s se 7 naopak ano, pak je holt ten dotyčný bude muset pořídit hned.. a za tu pálku, za kterou se budou nabízet.. ale to se teprve uvidí...
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

pokud vím, tak Microsoft ještě žádnou oficiální cenu W7 nezveřejnil, což je jedna věc ... a druhá věc, kupovat dnes OS, tak koupím jen a pouze W7 (tzn. počkám si do října na RTM a do té doby bych klidně jel na RC), kupovat 8 let starý OS, předpokládám, že pro nové PC, mi přijde poněkud jako blbost.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

To jaký systém preferuji je věc jiná, autorův dotaz ale nezněl, zda raději koupit Windows XP, Visty, Sedmičky nebo si pořídit Linux (případně který systém je lepší..) ale, zda má smysl si pořizovat dnes originál XP, na což jsem mu názorně odpověděl (za jakých předpokladů ano, za jakých ne) diskutovat o čemkoliv ostatním už je pak klasické vybočování mimo téma protože jak je vidět, tak každý preferujeme něco jiného (ty pravděpodobně Visty/ Windows 7) já zase Win XP Home + jejich 64 bitovou odnož (WXP Prf 64 bit, jejichž nerobzalenou originálku jsem viděl na ebay nedávno prodávat za cca 20$), Visty jsem mile rád ignoroval, a boom ze sedmiček jde zatím taky zcela mimo mě, takže asi tak pro vyjasnění situace, myslím, že autor má podkladů k přemýšlení až až..
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Skim píše:já zase Win XP Home + jejich 64 bitovou odnož (WXP Prf 64 bit, jejichž nerobzalenou originálku jsem viděl na ebay nedávno prodávat za cca 20$)
pozor, XP Pro x64 jsou odnož Windows 2003 Serveru, ne Windows XP.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Skim píše:To jaký systém preferuji je věc jiná, autorův dotaz ale nezněl, zda raději koupit Windows XP, Visty, Sedmičky nebo si pořídit Linux (případně který systém je lepší..) ale, zda má smysl si pořizovat dnes originál XP
pokud se budeme bavit o novějším/novém PC, tak odpoveď na autorovu otázku je velmi jednoduchá... ne, nemá.
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Samozřejmě, že ne. Pokud XP, tak koupit Vistu Business a downgradovat na XP Professional.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Caderom píše:Samozřejmě, že ne. Pokud XP, tak koupit Vistu Business a downgradovat na XP Professional.
a možná ještě chytřeji - počkat chvíli než MS uvolní termín, po kterém bude mít koupená vista automaticky nárok na bezplatný upgrade na 7 - pak není problém podle libosti downgradovat i upgradovat.
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

zombux píše:
Skim píše:já zase Win XP Home + jejich 64 bitovou odnož (WXP Prf 64 bit, jejichž nerobzalenou originálku jsem viděl na ebay nedávno prodávat za cca 20$)
pozor, XP Pro x64 jsou odnož Windows 2003 Serveru, ne Windows XP.
díky za opravu, ze serverových 2003 samozřejmě, jsou ale tak podobné ovládáním klasickým, které mi sedí, xpčkům, že jsem je nepřesně spojil do jedněch, zkrátka určo je větší rozdíl win 2003 server-vista než win 2003 - XP. Pamatoval jsem si, že mají jiný základ, jen nevěděl z jakého OS vychází a dál to nedohledával, ale fakt je, že správná terminologie je základ, bakule by o tom mohla vyprávět :-)

Caderom: nesouhlasím když profíky, tak jedině přes legalizační akci, kdy za ně člověk dá 5x až 10x méně, platí přesně co jsem psal, navíc proč dávat 3 tis. za systém, když jej nebudu používat? To fakt raději počkat s XPčky a pak koupit za nějakou rozumnou cenu sedmičky po skončení jejich podpory, za tímto si stojím... pač jinak bych si ťukal na čelo..
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

zombux píše:
Caderom píše:Samozřejmě, že ne. Pokud XP, tak koupit Vistu Business a downgradovat na XP Professional.
a možná ještě chytřeji - počkat chvíli než MS uvolní termín, po kterém bude mít koupená vista automaticky nárok na bezplatný upgrade na 7 - pak není problém podle libosti downgradovat i upgradovat.
Samozřejmě že jejich koupě je za jistých okolností (pokud mi sedí ovládáním a chci je používat) uričtým řešením, menší potíž je v tom, že ten downgrade/ upgrade lze dělat až od nějaké vyšší verze (Ultimate nebo Business, teď nevím.. ), za kterou si zase člověk připlatí.. takže bych zase vyčkával.. a když se dostanou na těch 2500 kč, tak už by to mohlo být rozumné řešení..
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Skim píše:Samozřejmě že jejich koupě je za jistých okolností (pokud mi sedí ovládáním a chci je používat) uričtým řešením, menší potíž je v tom, že ten downgrade/ upgrade lze dělat až od nějaké vyšší verze (Ultimate nebo Business, teď nevím.. ), za kterou si zase člověk připlatí.. takže bych zase vyčkával.. a když se dostanou na těch 2500 kč, tak už by to mohlo být rozumné řešení..
nevím, to by mohl člověk pořád na něco čekat, navíc ceny OS prakticky nepadají. jo, na downgrade je třeba Business nebo Ultimate verze, v čemž je možnost downgradu na XP Professional a v budoucnu Seven (asi taky Business). OEM verze VB stojí dnes 3400Kč, a vzhledem k tomu že to je na nový počítač, tak bych ten litr už neřešil, vzhledem k tomu jaké to přináší výhody (možnost nahodit vlastně 3 operační systémy).

pak je samozřejmě krabicovka za poněkud jinou cenu, o kterou tady asi nepůjde, ovšem retail verze jakéhokoli systému se normálnímu člověku nikdy nevyplatí.
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

zombux píše:
Skim píše:Samozřejmě že jejich koupě je za jistých okolností (pokud mi sedí ovládáním a chci je používat) uričtým řešením, menší potíž je v tom, že ten downgrade/ upgrade lze dělat až od nějaké vyšší verze (Ultimate nebo Business, teď nevím.. ), za kterou si zase člověk připlatí.. takže bych zase vyčkával.. a když se dostanou na těch 2500 kč, tak už by to mohlo být rozumné řešení..
nevím, to by mohl člověk pořád na něco čekat, navíc ceny OS prakticky nepadají. jo, na downgrade je třeba Business nebo Ultimate verze, v čemž je možnost downgradu na XP Professional a v budoucnu Seven (asi taky Business). OEM verze VB stojí dnes 3400Kč, a vzhledem k tomu že to je na nový počítač, tak bych ten litr už neřešil, vzhledem k tomu jaké to přináší výhody (možnost nahodit vlastně 3 operační systémy).

pak je samozřejmě krabicovka za poněkud jinou cenu, o kterou tady asi nepůjde, ovšem retail verze jakéhokoli systému se normálnímu člověku nikdy nevyplatí.
jasné, tady se asi shodneme, jen s tím rozdílem, že já si ještě nějaký ten čas rád počkám, pač používám programy, které na Vistách tehdy, když jsem je zkoušel, zlobily, a chtěl bych, aby ty sedmičky, až na ně přejdu byly fakt odladěné, ale to už jsme ebatou zase někde jinde..
btw, když jsi nakousl ty 3 systémy, je možný v případě dongradu z Vist (Business) na XP Prf i klasický duall-boot - to znamená používání dvou systémů zároveň? (XP Prf zprvu na net a na práci a pak jen na tu práci.. a 7 na zábavu + multimedia)? Zatím se mi to nikde nepodařilo vyzjistit.. a kdyby to bylo možné, tak by to byla fajn alternativa..
No a pro autora asi bude fakt ideální řešení zatím jet právě tom duall-bootu, na jednom oddílu s RC sedmičkama, které si alespoň oťuká + si k tomu může levně splašit ony OEM profíky či homy a pak zkrátka uvidí, co mu sedne víc... a podle potřeby si pořídí, co mu bude vyhovovat..
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

já bych se tím vůbec nezabýval, prostě bych nahodil systém a hotovo. dualboot je k ničemu, stejně člověk časem zjistí že používá jen jeden systém a druhej nechá jen hnít. podle mých zkušeností ve Windows 7 funguje prakticky všechno, není důvod pořád čekat na service packy.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

přesně tak... klidně teď nahodit W7 RC a po vydání RTM koupit licenci ... dualboot je nesmysl, já teda nevím jak tebe, Skime, ale mě by nějaké restartování do jiného OS pěkně otravovalo ... a čekat na nějaký service pack je prostě zbytečné, W7 je prakticky vylepšená a více odladění Vista.
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“