Prosím o radu s OC Core2 Duo E6600

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
deema
Nováček
Nováček

Prosím o radu s OC Core2 Duo E6600

Příspěvek od deema »

Dobrý den, mám problém s přetaktováním C2D E6600. Zkoušel jsem už snad všechno možné, ale stále to nejde. A tak prosím o radu zkušenějších uživatelů nebo těch, který měli stejný problém jako ja a podařilo se jim to vyřešit.

Moje sestava je CPU Core2 Duo E6600 (2,4 GHz) + BOX chladič, deska Gigabyte GA-965P-DQ6 (chipset P965, ve své době high-end deska s pověstí dobré přetaktovatelnosti), paměti Kingston 4 GB DDR 2 800 MHz (2x512 MB + 1x 1GB + 1x 2GB), graf. karta GeForce 7950GT 512 MB, disk Seagate Barracuda 7200.10 320 GB, zdroj Tagan 430 W, OS Win XP SP 3.

A teď k jádru problému. CPU mi nejde přetaktovat ani o 1 MHz! I při minimálním zvednutí FSB se systém restartuje a naběhne v defaultním nastavení. Jedině kdy mi šel nataktovat bylo když sem tam ty ramky nechal jenom v jednom slotu (1GB), tak jsem myslel, že to je ramkama, ale od kamárada jsem si půjčil kit 2x 1 GB A-Data vitesty, ale problém stále přetrvával. Zkousil jsem snad všechno možné (vypnout/zapnout fukce EIST, C1E, měnit časování pamětí, škalovat napětí atd atd atd), ale prostě pořád to nejde, a já už nevím rady co s tím. Je vadná deska, CPU nebo já? Nebo slabý zdroj? Poraďte prosím.
viky58
Černá karta
Černá karta

Re: Prosím o radu s OC Core2 Duo E6600

Příspěvek od viky58 »

mám takový dojem že prostě tohle bude sestavou , hlavně kde bych ja viděl problém je ty tvoje ram (2x512 MB + 1x 1GB + 1x 2GB) to je dost vražendá kombinace :) ,dale pak to chlezení je na pytel pokud chceš taktovat ty maš BOX chladič ( slabé a bude slyšet pokud přidaš na cpu )
GeForce 7950GT 512 MB :) 7950 je dost žravá karta a tím padém se dostaváme ke tvojemu zdroji Tagan 430 W a jsme podle mne doma te zdroj je slaby na tuhle sestavu a pokud chceš taktovat tak je opravdu na pytel

tedka se tě zeptám máš posledni bios ne desce ?

pokud ano je to asi slabým zdrojrm , pokud namáš posledni bios na desce tak flešnout na posledni ver biosu pro tvoji desku

jo to co ty popisuješ je je ochrana desky a HW když přetaktuješ cokoliv tak deska si zjíštuje jestli je všecko OK a pokud není tak hodnoty vratí na default

skus si pujčit silnější zdroj nebo aspon nakej kloudnej a nemyslím tím EC a podobně
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

IMHO tam může být nějaký bug v uloženém nastavení, zkus ClearCMOS a nastavit to znova. Ideální je mít nejnovější BIOS. Jinak problém s přetaktováním u této desky také může způsobovat primární bootování z CD, zkus v BIOSu nastavit boot pouze z HDD. Zdrojem to asi nebude, 430W by tuhle sestavu měla udržet i s vyšším OC.
`x3on
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od `x3on »

souhlasim s caderom... zkus to cele rozebrat a z desky vytahnout na 20 minut baterku.. + jeste zmackni powebutton pak to sloz.. zkus tam nechat jen 1x 2 gb ramku a zkus oc.. mozna bys mohl zkusit nekde sehnat od nekoho na puceni +- 550 w zdroj... i kdyz si myslim ze 430 staci
PC | x3on is now known as `x3on | `x3on je majitelem rádia fox
deema
Nováček
Nováček

Příspěvek od deema »

No tak BIOS mám nejnovější. A s těma ramkama mi to nešlo ani když sem si půjčil od kámoše kit 2x1 GB A-Data. A chápu kdyby to zdroj neunesl kdybych to taktoval fakt moc a zvedal třeba i napěti, ale ja změnim FSB o 1 MHz a PC se hned restartuje a naběhne v defaultu. A výkonnější zdroj si od nikoho bohužel půjčit nemůžu. A s tím boxovaným chladičem to jenom zkouším, samozřejmě, že bych si koupil jiný chladič kdyby to šlo nějakým způsobem nataktovt, ale takhle na zákl. frekvenci stačí ten boxovaný. Jo a ještě takový dotaz trošku mimo (i když to je asi hlavní důvod proč to chci taktovat)...myslíte, že kdybych tu svoji 7950-ku vyměnil za GTS 250 nebo za GTX 260 nebrzdil by ty grafiky ten můj nenataktovanej CPU??
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Velmi častá, ale špatně položená otázka ... CPU ti dodá ve hře určité "fps", které se většinou nedá moc ovlivnit (mírně třeba nastavením fyziky), kdežto u grafické karty velmi závisí na grafickém nastavení. Tvůj CPU dá v Crysis třeba 40fps, GTX260 v rozlišení 1920x1200 s 4xAA => 30fps, výsledek ~30fps, tedy není brzděna, ovšem pokud by to bylo GTX260 v rozlišení 1280x1024 bez AA => 60fps, tak bude konečný výsledek ~40fps, protože CPU nestíhá dodávat informace. Ale dá se říci, že C2D 2,4GHz už je na GTX260 pomalý, chtělo by to OC alespoň na 3,0GHz.
dem0
Nováček
Nováček

Příspěvek od dem0 »

PCI-E frekvenci si uzamkl?
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

dem0 píše:PCI-E frekvenci si uzamkl?
Prosím? :?
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

Mr. Dirk píše:
dem0 píše:PCI-E frekvenci si uzamkl?
Prosím? :?
Toto:
Obrázek

btw. o kterém nastavení jsi se domníval, že měl na mysli :?:

//Mr. Dirk - Mno PCI-E nen PCI. ;-)
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
ICEBRETON
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICEBRETON »

zkus snizit delicku pameti, ty mas FSB:RAM 1:1.5 to odpovida 1066MHz:1600MHz. zkus tam dat 1066:1333 (1:1.25), taky trochu zvedni napeti, na cpu i ramkach a uvidi se.

//edit: sry, nejak sem to prehlid. myslel jsem ze to foto postoval autor threadu.
Naposledy upravil(a) ICEBRETON dne pát 19. čer 2009, 13:45, celkem upraveno 1 x.
NTB: ProBook 4740s
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

jestli byl ten přízpěvek na mě, tak ten bios je z mé desky, ale ten přízpěvek byl určený Dirkovi, pač je možné, že tam Dirk (případně i autor threadu) takovouto možnost nastavení nemá, takže mu to deska nastavuje automaticky, jinak tyhle děličky se používaly už za dob Pentií 4 (nebo dokonce ještě dříve na některých deskách pro Atlony XP) a sám jsem to při taktění Pentia 4 z podpisu (2.8@3.4 Ghz na původní napětí, zlobily ramky) taky používal kvůli stabilitě.. a proto, že to ani jinak nešlo.. právě kvůli pamětem..
Btw, pc takhle to provozuju po většinu času záměrně, natvrdo třeba na net, filmy a starší hry (GTA SA apod..) - zkrátka když nepotřebuju vysoký výkon, méně pak kvůli spotřebě (přeci jen těch 2 - 8 W či kolik to udělá (pc mám sice napojené na ampérmetr, ale ten měří poněkud haluzně a v zátěži udává spotřebu kolem 100 W..) účty zase tolik nevythrne) a abych ty komponenty šetřil (hlavně desku,o které si moc velké iluze nedělám) pokud potřebuju výkon, tak jde CPU samozřejmě na tuto třídu klasicky taktovat (3.5 - 3.6 GHz) na základní voltáži (1.225 V +/-) .. s patřičným nastavením ostatního, takže klasika.. a ani už to neuvádím v podpisu, pač je to stejně zbytečné..
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“