Převětrákování case
Moderátor: morke
- Novotak33
- Začátečník

Převětrákování case
Ahoj, momentálně mám na CPU BOX chladič a vzadu jeden 80mm větrák a ve zroji 120mm větrák.
Chtěl bych vyměnit CPU BOX za Arctic Cooling Freezer 7 PRO a ten 80mm Nonane větrák na 1800 ot/min za Noctuu NF-R8-1800. Chtěl bych tichý počítač, ale chtěl bych taktovat. Zkoušel jsem to, ale mám špatný kus CPU, takže bych se chtěl alespoň dostat na 3.6Ghz, takže počítám,, že bude potřeba cca 1.4V real. Slyšel jsem, že ten AC Freezer je u takovéhoto napětí hlučný, je to pravda ? A ještě, pomůžu si tou Noctuou oproti tomu noname chladiči ?
Díky za odpověďi.
Chtěl bych vyměnit CPU BOX za Arctic Cooling Freezer 7 PRO a ten 80mm Nonane větrák na 1800 ot/min za Noctuu NF-R8-1800. Chtěl bych tichý počítač, ale chtěl bych taktovat. Zkoušel jsem to, ale mám špatný kus CPU, takže bych se chtěl alespoň dostat na 3.6Ghz, takže počítám,, že bude potřeba cca 1.4V real. Slyšel jsem, že ten AC Freezer je u takovéhoto napětí hlučný, je to pravda ? A ještě, pomůžu si tou Noctuou oproti tomu noname chladiči ?
Díky za odpověďi.
- mistrczech
- Nováček

-
Re: Převětrákování case
ac freezer sem měl a byl tichý do cca 1500 otáček . na 1000 byl neslyšitelný , nějaké větší rozdíli mezi zvýšeným a normálním napětím sem nezaznamenal , každopádně ten 1800 otáčkovej větrák vyměň za něco co má cca 1000-1200 otáček pak budeš mít celkem tichý pc , pokud ti teda nějak hodně nehučí grafika či zdroj
- Ladin
- Začátečník

-
Ahoj. Spis bych vzal vykonnejsi chladic na cpu, pomuzes si o dost vic nez Noctua vetrackem
v zadni stene. Jakmile zvednes napeti a frekvenci procesoru, zacne se ti i vic zahrivat CPU.
Z toho duvodu se spis po divej po nejake vezi na cpu. Treba Thermalright, noctua nebo scythe
ma velmi kvalitni cpu chladice.
Vetraky staci od Akasy, hledej ale s kulickovyma loziskama. Pokud jim stahnes otacky tak nejsou skoro slyset,
snizovat otacky musis i u fanu noctua, jinak se ticheho pc nedockas (vlastni zkusenost)
v zadni stene. Jakmile zvednes napeti a frekvenci procesoru, zacne se ti i vic zahrivat CPU.
Z toho duvodu se spis po divej po nejake vezi na cpu. Treba Thermalright, noctua nebo scythe
ma velmi kvalitni cpu chladice.
Vetraky staci od Akasy, hledej ale s kulickovyma loziskama. Pokud jim stahnes otacky tak nejsou skoro slyset,
snizovat otacky musis i u fanu noctua, jinak se ticheho pc nedockas (vlastni zkusenost)
Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život. Čínské (výstižné) přísloví
- Novotak33
- Začátečník

Ahoj, jenom ještě tři otázky, už jsem sice jednou chladič sundával, ale už si to nepamatuju :hm . Tak se chci pro jistototu zeptat, jestli musím při sundavání chladiče použít nějaký šroubovák, abych ty černé pacičky, za které to drží v desce, dostal ven ? A ještě, jakým hadříkem mám otřít CPU, nebudu používat nějaké látky, abych dostal zbytky pasty dolu, pokud to není životně nutné a musím vyndat při čištění CPU ze socketu nebo ne ?
Díky za odpověďi.
EDIT :
Ještě jedna otázka : Obědnal jsem ty dva větráčky a jeden chci dát dopředu case a druhý dozadu case, jak mají foukat ? Ten přední má foukat dovnitř a ten zadní ven nebo jinak ?
Díky za odpověďi.
EDIT :
Ještě jedna otázka : Obědnal jsem ty dva větráčky a jeden chci dát dopředu case a druhý dozadu case, jak mají foukat ? Ten přední má foukat dovnitř a ten zadní ven nebo jinak ?
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Tak jelikož máš intel, tak nemusíš, nejspíše tím otočíš prstem, pokud se ti nestane to co mi, sundávej ty packy KŘÍŽEM!!!! jinak se ti stane že jedna strana bude nahoře a druhá ne, a pak se mi ta packa šprajcla, a já to páčil asi půl hodiny, abych nepojebal ani desku ani chladič. Jestli vyndat CPU ze socketu je celkem jedno, stejně to zabere 10 s
a já na očištění použil papírový kapesník, a taky to žije na nízkých teplotách.
A ano vepředu IN a v zadu OUT
Edit:\\ AC Freezer 7 mám, procesor vytaktovaný z 2,2 na 3 Ghz a nejde slyšet
A ano vepředu IN a v zadu OUT
Edit:\\ AC Freezer 7 mám, procesor vytaktovaný z 2,2 na 3 Ghz a nejde slyšet
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
- Novotak33
- Začátečník

Díky moc za odpověď.
Mám E5200 @ 3Ghz, ale BOX už celkem přestává stačit a hlavně je při kódování videa hodně slyšitelný.
Mám E5200 @ 3Ghz, ale BOX už celkem přestává stačit a hlavně je při kódování videa hodně slyšitelný.
- Skim
- Začátečník

-
K tomu, co už tady bylo řečeno bych snad jen dodal, že procesor opravdu není třeba vyndavat, stačí trocha šikovnosti a ani desce bys při tom nic udělat neměl. Na samotné očištění procesoru třeba já používám isporpopyl alkohol, kterým pokapu takové ty kruhové placaté vatové čistící "tampóny" (či jak se to správně nazývá) pak tu plochu vypucuju i odmastím zároveň (jen pozor na vyfoukání případných chlupů z vaty..někdy je potřeba) a nová pasta pak o to lépe přilne, samotnou pastu pak někdu rozetírá do tenkého filmu (já třeba používám prst a rozetírám ji přes igelitový sáček, abych tam fakt nedostal žádnou mastnotu a zatím spokojenost), někdo tam jen plácne kapku pasty, která by se měla po po utáhnutí chladiče na procesoru měla po jeho heatspreaderu rovnoměrně rozetřít , co je účinnější nevím, ale jde to více způsoby...
Jo a ještě bych k těm chladičům pro přetaktovaná CPU přidal do výběru CoolerMaster RR-CCH-LB22-GP Hyper 212 (pokud ho zeženeš starší, třeba za cenu Freeezra (do těch 400 kč), tak o to lepší, je sice potřeba ho pořádně utáhnout a ještě vybavit backplatem (měl by být součástí balení) ale díky čtyřem heatpipe trubičkám naa měděné základně chladí opravdu parádně i na zcela neslyšitelných 5V a to i silně přetaktované CPU (i v recenzi na PCT se umístil výborně), stačí mít realativně slušný odfuk vzadu + dobře uspořádané kabely před samostným chladičem kvůli airflow (já to vyřešil dvěma 8 cm fany pod sebou na 5V každý.. +poměrně pracným kabel managmentem..)
Má totiž 12 cm fan už v základu a realtivně velký počet lopatek, takže opravdu i na těch 5V přes redukci funí dost...
Jo a ještě bych k těm chladičům pro přetaktovaná CPU přidal do výběru CoolerMaster RR-CCH-LB22-GP Hyper 212 (pokud ho zeženeš starší, třeba za cenu Freeezra (do těch 400 kč), tak o to lepší, je sice potřeba ho pořádně utáhnout a ještě vybavit backplatem (měl by být součástí balení) ale díky čtyřem heatpipe trubičkám naa měděné základně chladí opravdu parádně i na zcela neslyšitelných 5V a to i silně přetaktované CPU (i v recenzi na PCT se umístil výborně), stačí mít realativně slušný odfuk vzadu + dobře uspořádané kabely před samostným chladičem kvůli airflow (já to vyřešil dvěma 8 cm fany pod sebou na 5V každý.. +poměrně pracným kabel managmentem..)
Má totiž 12 cm fan už v základu a realtivně velký počet lopatek, takže opravdu i na těch 5V přes redukci funí dost...
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
- Novotak33
- Začátečník

Já už jsem objednal ten AC Freezer. Objednal jsem k tomu dva Nexusy 80mm, abych je dal dozadu a dopředu, tak snad to bude stačit.
Vždyť ten AC Freezer má 3 heatpipe, myslíš, že ta jedna bude hrát takový rozdíl ?
Vždyť ten AC Freezer má 3 heatpipe, myslíš, že ta jedna bude hrát takový rozdíl ?
- Skim
- Začátečník

-
Pokud už ho máš objednaný tak to tak nech ten CM je sice lepší (http://pctuning.tyden.cz/hardware/skrin ... te?start=7 ) ale fakt má asi význam jen u brutálně přetočených CPU na vysoké voltáži, kde plno rozvine svůj potenciál, a nejlépe, pokud jej seženeš starší a za stejné peníze jako toho freezra (jako se to stalo mě..) a taky nemusíš vymontovávat při instalaci desku
hlavně se pak poděl o výsledky, sice nemáš stejnou desku, ale právě freezra jsem na pár pc už taky montoval a byl v pohodě. Jo a ještě je možná lepší nenehávat na jeho základně tu samolepku ale setřít ji (odmastit) a šoupnout tam nějakou klasickou pastu (třeba AC MX-2), testoval jsem to a na prakticky identických pc byly na stejném procesoru C2D E8400 a desce (Asus P5Q) byly na tom s nově nanesenou tenší vrstvou pasty asi o 4-5 stupňů lepší teploty (a to na tom pc byla ještě relativně topící HD4850 s výfukem dovnitř a na tom druhém chladná HD3650)
Teploty tu myslím psát nemá cenu, pač máš jinou desku a třeba mě ty čidla o pár stupňů nadsazujou, pač i dost záleží na verzi biosu atd.. ale ta recenze je myslím v tomto docela dobrým měřítkem.
Tak ať to jde.
Teploty tu myslím psát nemá cenu, pač máš jinou desku a třeba mě ty čidla o pár stupňů nadsazujou, pač i dost záleží na verzi biosu atd.. ale ta recenze je myslím v tomto docela dobrým měřítkem.
Tak ať to jde.
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Nevím jestli jsi vzal dobře ty 80. 120 se ti nevejdou? mají průtok 150% na 1000 ot/min toho co 80 na 2500 nebo kolik to vytáhnou. Logicky tišší, a učinější. Samozřejmě musíš brát dobré kousky.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
- Novotak33
- Začátečník

Bohužel, 80mm jsou ty největší kousky, co se mi do case vejdou. Vzal jsem tyhle dva Nexusy, jsou dobré ? http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=54745
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
V tom se tak extra nevyznám, ale Nexus jsou dobré větráky, tak snad problém nebude
- Skim
- Začátečník

-
Co do výběru zařadit ještě Arctic Fan 3, jsou sice hluboké cca 4.5 cm, ale díky tomu (hluboké lopatky) mají na 8 cm famózní průtok vzduchu a kdybys je vybavil redukcí na 10 v (viděl jsem ji prodávat i od 25-ti kč tuším) tak už na tuhle voltáž jsou prakticky neslyšné (i když źcela tiché jsou na 7v, na těch 10 v uslyšíš aerodynamický hluk procházejícícho vzduchu + takový brum (když k němu přiložíš ucho..) a stojí polovic.. jen aby se tam právě vešly.. a také je šikovné je odizolovat nějak šikovně od zadní strany skříně, pač trochu vibrují.. já tam mám cca 1 cm gumové podložky + pár gumiček a asi 3 cm dlouhé šrouby s matkami, které jsou právě těmi gumičkami odizolované od plastového těla chladiče.. kdyžtak bych ofotil.. jede už to tak 5 let zcela bez problémů a tiše..
i když jestli je ten Nexus na 1500rpm taky zcela tichý, tak by to v konečném součtu mohlo vyjít nastejno a ten 1 stupeň, který by to možná udělalo možná za tu práci a další shánění taky nestojí..
i když jestli je ten Nexus na 1500rpm taky zcela tichý, tak by to v konečném součtu mohlo vyjít nastejno a ten 1 stupeň, který by to možná udělalo možná za tu práci a další shánění taky nestojí..
- dem0
- Nováček

-
Bejt tebou vemu CM Hyper 212, který dosahuje cca 2-3C horších teplot jak Thermalright Ultra eXtreme za poloviční cenu.
- Novotak33
- Začátečník

Tak mi přišli ty dva Nexusy, ale uchycení je místo šroubků přes nějaké gumové něco
. Jak to mám přes to upevnit ?
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Tak to je to samé, dáš to z jedné strany jako šroubek, a pak to strčíš do toho větráku, a protáhneš, a mělo by to držet, pokud myslím to co máš ty.
- Novotak33
- Začátečník

Ty tyčinky vypadají takhle, ale nevím, až pokaď to mám zasunout . http://pictureup.cz/picture/verejny/458 ... 007090.jpg
Mám to zasunout až podsuď ? : http://pictureup.cz/picture/verejny/128712871.jpg .Nebo podsuď ? : http://pictureup.cz/picture/verejny/5945942.jpg
Mám to zasunout až podsuď ? : http://pictureup.cz/picture/verejny/128712871.jpg .Nebo podsuď ? : http://pictureup.cz/picture/verejny/5945942.jpg
- arxeiss
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Tak to nevím, zkus a uvidíš
ale spíš jak na tom prvním
- Novotak33
- Začátečník

Asi to tam dám podle toho prvního obrázku, protože kdybych to dal podle toho druhého, tak si myslím, že by to zrovna moc ty vibrace netlumilo, když by ten větrák byl prakticky připojený na case.
- Novotak33
- Začátečník

Tak už to mám naistalované
.
Měl jsem akorát problém s tím Arcticem, protože se mi několikrá zohýbaly ty dvě bílé nožičky, co se dávají do desky, bude to mít nějaký vliv na funkčnost ?
A ještě, zacvakal a zatočil jsem ty nožičky správně ?
http://pictureup.cz/picture/verejny/827 ... 007091.jpg
http://pictureup.cz/picture/verejny/305 ... 007092.jpg
Měl jsem akorát problém s tím Arcticem, protože se mi několikrá zohýbaly ty dvě bílé nožičky, co se dávají do desky, bude to mít nějaký vliv na funkčnost ?
A ještě, zacvakal a zatočil jsem ty nožičky správně ?
http://pictureup.cz/picture/verejny/827 ... 007091.jpg
http://pictureup.cz/picture/verejny/305 ... 007092.jpg