Boot do DOSu z Win7
Moderátor: Loki5567
Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
- Agaga
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Boot do DOSu z Win7
Ahoj, mám Win 7 a potřeboval bych nabootovat do DOSu, ale za boha se mi to nedaří... :/
Nejdřív jsem to zkoušel pomocí flash disku, kde se mi nakonec podařilo vytvořit bootovací medium, ale deska zřejmě nechápe, že chci bootovat z něj (mám Asus P5Q Pro, kde je na výběr krom HDD a dvd mechaniky akorát removable device, ale když to z něj nechám nabootovat, tak mi to napíše něco jako: insert bootable medium...).
Tak jsem to zkoušel ještě přes CD, kde se mi to nakonec podařilo (pomocí tohoto image: http://www.bootdisks.us/ms-dos/5/ms-dos ... mages.html), ale tady se zase nemůžu dostat na žádnou jinou jednotku než na samotný CD a já v tom DOSu potřebuju spustit soubor, kterej mám na disku resp. na flashce (a pokud ho vypálím na to boot CD, tak ho nelze spustit, jakoby tam nebyl).
Nejdřív jsem to zkoušel pomocí flash disku, kde se mi nakonec podařilo vytvořit bootovací medium, ale deska zřejmě nechápe, že chci bootovat z něj (mám Asus P5Q Pro, kde je na výběr krom HDD a dvd mechaniky akorát removable device, ale když to z něj nechám nabootovat, tak mi to napíše něco jako: insert bootable medium...).
Tak jsem to zkoušel ještě přes CD, kde se mi to nakonec podařilo (pomocí tohoto image: http://www.bootdisks.us/ms-dos/5/ms-dos ... mages.html), ale tady se zase nemůžu dostat na žádnou jinou jednotku než na samotný CD a já v tom DOSu potřebuju spustit soubor, kterej mám na disku resp. na flashce (a pokud ho vypálím na to boot CD, tak ho nelze spustit, jakoby tam nebyl).
Intel Core 2 Quad Q9300, ASUS P5Q PRO, Kingston 2x2GB DDR2, EVGA Geforce GTX260 896MB, HDD Samsung 1TB
- zombux
- Odborník PCT

Re: Boot do DOSu z Win7
... nicméně nemožnost nabootovat nemá vůbec nic společného s tím, jestli je na harddisku nainstalovaný systém Windows XYZ, Linux ABC nebo vůbec nic. problém ve Windows 7 určitě nehledej.
ignorelist: kremrole a dezoláti
- NoTHX
- Středně pokročilý

-
DOS sám o sobě neumí zacházet s NTFS což běžně používají všechna windows od verze 2000 výš. Lepší by bylo svěřit se co v tom dosu chceš dělat, je velmi pravděpodobné že to půjde i bez takových krkolomností 
- zombux
- Odborník PCT

těžko říct, já dost dobře nechápu co přesně je za problém. jasněže soubor na NTFS nebude z DOSu vidět - tedy pokud je na harddisku nebo flashce s NTFS, nebude vidět tudíž nepůjde ani spustit. pak, ten soubor připálený na to CD nejspíš nebude vidět kvůli špatnému výpalu (žonglování s multisession, bootovací image atd).
já osobně bych udělal normální bootovací flashku a ten soubor na ní zkopíroval - jen při formátování je třeba vybrat FAT32. pak to musí jet.
edit: už mi svítá http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 9#p7832089 - tj viz výše
já osobně bych udělal normální bootovací flashku a ten soubor na ní zkopíroval - jen při formátování je třeba vybrat FAT32. pak to musí jet.
edit: už mi svítá http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 9#p7832089 - tj viz výše
ignorelist: kremrole a dezoláti
- Agaga
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
potřebuju přeflashovat na starší bios pomocí afudos utility (jinak to snad vůbec nejde), ten flash disk je normálně bootovací, zkoušel jsem ho na noťasovi a tam jsem z něj nabootoval, ale tady na tom PC to nějak nejde, jakoby ho deska neviděla, prostě dá se tam v menu boot zvolit akorat "removable device", kdežto na noťasovi se mi tam zobrazí "USB Flash device ..." (nějaký přesný označení)
jinak ta flashka je FAT, takže teoreticky bych se na ní měl dostat potom co nabootuju přes CD, nicméně se mi to nepodařilo...
jinak ta flashka je FAT, takže teoreticky bych se na ní měl dostat potom co nabootuju přes CD, nicméně se mi to nepodařilo...
Intel Core 2 Quad Q9300, ASUS P5Q PRO, Kingston 2x2GB DDR2, EVGA Geforce GTX260 896MB, HDD Samsung 1TB
- LiveBomb
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
A pres to removable device si bootovat zkousel? 
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
- Agaga
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
LiveBomb píše:A pres to removable device si bootovat zkousel?
- NoTHX
- Středně pokročilý

-
a to nejde flashnout starší bios z flešky rovnou z biosu? (omlouvám se za příliš opakující se slova
)
ano to bys teoreticky měl, pokud DOS umí použít oddíl na USB zařízeníAgaga píše:jinak ta flashka je FAT, takže teoreticky bych se na ní měl dostat potom co nabootuju přes CD, nicméně se mi to nepodařilo...
- Agaga
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
nejde, napíše mi to, že aktuální bios je novější a nenabídne mi to možnost přeflashovaníNoTHX píše:a to nejde flashnout starší bios z flešky rovnou z biosu? (omlouvám se za příliš opakující se slova)
ano to bys teoreticky měl, pokud DOS umí použít oddíl na USB zařízeníAgaga píše:jinak ta flashka je FAT, takže teoreticky bych se na ní měl dostat potom co nabootuju přes CD, nicméně se mi to nepodařilo...
já hlavně nechápu jak je možný, že nemůžu nabootovat z tý usb flashky, přece je to dost nová deska, tak by to měla umět...
- Agaga
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
hhhh neuvěřitelný
, stačilo zadat do google: "asus p5q pro boot flash usb" a hned první příspěvek mi odpověděl, stačí zmáčknout F8 během POST a vybrat tu flashku, ale co je nejlepší, že mi to při flashování biosu napsalo: "bios file is too old"
vážně začínám Asus milovat 
- LiveBomb
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
BTw. jestli se flashuje Asus, neni tam na to nejaky program pro Windows? Asus Update se to jemnuje.
Proc to neflashujes pres to?
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
- Agaga
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
LiveBomb píše:BTw. jestli se flashuje Asus, neni tam na to nejaky program pro Windows? Asus Update se to jemnuje.
- LiveBomb
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Prave ze povoli. Musis do options, tam povolit BIOS Downgrade, pak update biosu ze souboru, pri flashovani nechat smazat nastaveni (nejaky ROM) a ejhle, starsi bios je tam.
- Shit
- Odborník PCT

Hoď si do google "afudos236ES" (to ES je nutné); sosni a použij následující parametry flashe z prostředí MS-DOS (já používám k flashování boot. flashku a MS-DOS z WMe)Agaga píše:..ten prográmek nepovolí flash na starší verzi biosu
Kód: Vybrat vše
AFU236ES /iFILE.ROM /pbnc /nES poznáš tak, že při parametru /h se bude hlásit jako ES.
- Agaga
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
to jsem zkoušel, ale hlásí to že to není kompatibilní bios, což ovšem není pravda...LiveBomb píše:Prave ze povoli. Musis do options, tam povolit BIOS Downgrade, pak update biosu ze souboru, pri flashovani nechat smazat nastaveni (nejaky ROM) a ejhle, starsi bios je tam.
mistr! funguje to!Shit píše:Hoď si do google "afudos236ES" (to ES je nutné); sosni a použij následující parametry flashe z prostředí MS-DOS (já používám k flashování boot. flashku a MS-DOS z WMe)Agaga píše:..ten prográmek nepovolí flash na starší verzi biosukde FILE.ROM je vlastní obraz souboru BIOSu.Kód: Vybrat vše
AFU236ES /iFILE.ROM /pbnc /n
ES poznáš tak, že při parametru /h se bude hlásit jako ES.