Návrh chlazení

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
Dirty
Začátečník
Začátečník

Návrh chlazení

Příspěvek od Dirty »

Zdravím,
plánuji překopávat chlazení celého case, jelikož doteď byl PC především na hry a zkoušel jsem různé taktovací hrátky a nyní bych si z něj rád pouštěl HD a přecijen case hlučí a hučí. Hry teď moc nehraju, spíš občas UT3, takže výkon není moc potřeba, ale občas si rád zkusím nějakou novinku jak běhá a tak...

Takže o jakém železe tu vlastně mluvím?
Case: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=55056
CPU: C2D 6750@3.4GHz 1,45V real chlazené Thermalright Ultra-120 eXtreme
GPU: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=64120

Case je již rok starý a zabudované ventilátory mají zasviněná ložiska, takže žádná slast i přes redukci na 5V. Na cpu je nějaký vysavač, sice značkový (ted si nevzpomenu jestli TT, nebo TR), ale minimální otáčky 1300 jsou skoro moc. V PC jsou aktuálně 4 HDD, což je problém sám o sobě, ale v blízké budoucnosti plánuju linuxový file server na půdičku, takže disků se zbavím. Zbyde jen Raptor, který je dobře chlazený a utišený svým silent boxem...

Takže co se mi honí hlavou?
Nejradši bych z case vyházel všechny původní ventilátory, sebral vysavač z CPU a přiškrtil grafiku přes Riva Tuner. Dobrá, to asi neprojde při tomhle napětí na CPU... Takže co dát jeden 120mm ventilátor nasávací a druhý na CPU? vrchní otvory v case zalepit a prozatím rozmístit disky co nejdál od sebe, aby se nezahřívaly.

Otázka je co s dírou na bočnici. GPU sice vyfukuje teplý vzduch přímo do tohoto otvoru, ale na druhou stranu je přes něj slyšet kde se co šustne uvnitř case.

Takže pokud by měl někdo nějaké návrhy, tak pište, budu rád za každý nápad.
So Say We All!
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Návrh chlazení

Příspěvek od Stratos »

na disky bych vzal toto:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=59001

na CPU ten Thermaright 120 Extreme + 800ot 12cm Noctua

na grafiku S1+12cm 800ot Noctua.

ze skrine bych vyndal vsechny dosavadni ventilatory.
A hlavne si overil zda mas tichej zdroj pokud ne (namontovat NOCTUU)

A pouzil bych odhlucnovaci hmoty od Silentmaxxu (hlavne 1 vrstvu dost odstranuje vibrace a nizke tony od disků)

dyztak tady mas jak to mam udelano ja.
Komp momentalne neslysim ani v noci pri obsolutnim tichu.
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=68&t=124057
yNo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yNo »

Podle mne by jako fany stacili i NEXUSy:)
Nothin´
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

i XIlence nejsou spatny. Noctua je ale nejlepsi (bohuzel i nejdrazsi)
Dirty
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dirty »

Mno já teď polemizuju nad tím jestli koupit 2xULN + 1xP12, nebo 2xFLX+1xP12...
Do grafiky se mi šahat nechce, jelikož ji plánuju do budoucna prodat a nechci zničit tu nálepku. Jediná možnost je SW snížení otáček ventilátorů. Pokud se přehrává HD film přes GPU akceleraci, tak se přepne GK do 3D režimu, aby měla větší takty, nebo zůstane na 300/300? Pokud by zůstala na 300/300, tak není problém jí fixně snížit otáčky na 30%... Ted má teploty kolem 40°
Zdroj Corsair HX620.... ten jeho ventilátorek se točí, že se skoro netočí, takže o hluku se mluvit nedá.
Disky půjdou stejně brzy pryč. Na raptora snad nemá cenu dávat ještě jeden box...
Zbývá dořešit jestli nechat otvor po ventilátoru na bočnici, nebo ho zaslepit. Ona tamtudy vyfukuje GK, ale zase tím otvorem jde všechen hluk ven.
So Say We All!
WerK
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od WerK »

Mam GTX260 a staci mit klidne i pauznutej film -> karta bezi na 3d taktech. Teplotne je to ale naprosto v pohode, zdaleka netopi tolik, jako pri hrach. Zrovna v rivatuneru se da fan u GTX serie nastavit skutecne podrobne. Ja jsem si takhle u referencni gtx260 snizil minimalni otacky na 25% oproti vychozim 40% a upravil teplotu, kdy zacnou stoupat otacky. Takhle sice ma karta pri filmu kolem 70 stupnu, ale je naprosto neslysna. Kdyz zapnu nejakou gamesu, tak vetrak bez problemu zrychli, podle me lepsi reseni nez nastavovat fixne xx%
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

Stratos píše:Noctua je ale nejlepsi (bohuzel i nejdrazsi)
Tak co pročítám sekci FAQ Jaký ventilátor tak tam docela hodně píšou že Noctuy jsou předražené a hlučné. Že je mnohem lepší vzít ty Nexusy. Bohužel jsem nemohl porovnat v praxi, ale kámoš ty Noctuy má, má asi 4 a říká že asi na ty Nexusy taky přejde protože ty už má 2 a říká že jsou lepší.
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
WerK
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od WerK »

arxeiss píše:... Bohužel jsem nemohl porovnat v praxi, ale kámoš ty Noctuy má, má asi 4 a říká že asi na ty Nexusy taky přejde protože ty už má 2 a říká že jsou lepší.
Ja to vidim podobne, mam starou Noctuu S12 (kupoval jsem kdyz byl ten jejich tower U12F uplne novej) a celkem skarede ji piska lozisko
arxeiss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arxeiss »

ten samý má ten kámoš a říkal že tam možná vymění tu Noctuu na tom pasivu za Nexus
PC : CPU: C2D E5200 2500Mhz @ 3750Mhz a AC Freezer 7PRO MB: Gigabyte GA-P31-DS3L rev.2,1 GPU: ATI Radeon 3650HD 256MB RAM: A-Data Vitesta 2x2GB Zdroj: Forton OEM 400W HDD: Samsung F2 500GB
Netbook : Asus EEE CPU: Intel Atom N270 1,6GHz RAM: A-Data 2GB HDD: 250GB 5400ot/min
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“