Nestandardní chování DDR2 modulů

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
Odpovědět
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Nestandardní chování DDR2 modulů

Příspěvek od Vlastik80 »

Zdravím všechny,

jelikož jsem nenalezl podobné či shodné téma založil jsem toto. Můj problém spočívá v tom že jsem si koupil tyto paměti:

2x 2GB DDR2 800MHz PC6400 CL5 KINGSTON HyperX BOX

Postupně totiž měním staré co jsem měl na desce (4x 1GB 800MHz). Takže teď mám 2x 2GB 800MHz + 2x 1GB 800MHz, ale ty nové jedou jen 667MHz a staré 2x 1GB 800Mhz, nechápu v čem je problém??? Děkuji předem za rady a náměty jak to vyřešit.

PS: Časování pamětí je: (dle Sandry- moduly jsou 2x stejné)

Obrázek

Nevím co dělám špatně, ale asi něco ano.
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Nestandardní chování DDR2 modulů

Příspěvek od Mr. Dirk »

Co se ti ukazuje v záložce SPD v CPU-Z?
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

CPU-Z:

Obrázek
Obrázek
Obrázek

:(

EDIT: Možná mi prodali 667MHz moduly, nevím, nepoznám to, viz štítek z modulu:

Obrázek

:?: Každopádně BIOS u starých 1GB ukazuje default 800MHz a u nových 667MHz...
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Kingston uvádí že napětí na tento typ má být 2V, ale na pamětech je 1.85V, jak tomu mám rozumět??? Mám nastavit v Biosu natvrdo 2V na RAM? Co ale ty ostatní moduly 1GB, nepoškodí se tím??? Tak nějak nevím co dělat...
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

Paměti v pohodě běhají i při 2.3V dlouhodobě. Série HyperX na frekvenci 800Mhz jsou ve skutečnosti 667Mhz přeznačené na 800Mhz, což zvládnou při 2V. Pokud by nefungovali ani na 2V tak zkus 2.2V a pokud ani to tak je normálně vrať a požaduj jiné.
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Ať dělám co dělám ukazuje to 667MHz, asi vrátím paměti a pořídím nějaké jiné 800MHz, snad už 800MHz (2x400) ukáží... Nechápu kde je problém, ale Kingstony asi desce nesedí, nebo Biosu, nevím, tak či tak s nimi mám degradaci na 667MHz...

Dal jsem do PC jen jeden 2GB modul a nastavil v Biosu frekvenci napevno na 800MHz, teď mi CPU-Z ukazuje:

Obrázek

Takže běží na 800Mhz? (400 duálně) A proč ukazuje časy 5-6-6-18 když to má být 5-5-5-15? Nechápu pořád proč Bios nevidí že to je 800Mhz paměť a ukazuje že je (při auto frekvenci) 667Mhz...
Vyřešilo by kdybych koupil jinou paměť 800Mhz (třeba TUTO) nebo by to opět viděl Bios jako 667? Díky
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Intel čipsety neumí nastavit různou frekvenci pamětí a podle Memory karty v CPU-Z je frekvence 400MHz (tedy 800MHz efektivně). To co ukazuje SPD je irelevantní, jsou to profily pro MB, ze kterých si deska vybere, pokud je v BIOSu paměť nastavena na Auto (případně podle SPD nastaví ostatní parametry, jako např. časování, pokud je frekvence nastavena manuálně a časování na auto).

Mnoho pamětí má nastaveno na default (SPD) horší časování než to, které mají uvedeno. Je to u těch pamětí, které mají zároveň vyžadovánu pro dané parametry voltáž vyšší než 1,8V. MB sami od sebe nezvyšují napětí ze základních 1,8V, a tak by se při takovém časování atd. počítač nerozjel. To co je na štítku jsou parametry, na kterých má paměť jet při manuálním nastavení a ne, že tak pojedou automaticky.
Naposledy upravil(a) Caderom dne čtv 21. kvě 2009, 20:17, celkem upraveno 2 x.
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

Oops přehlédl sem ten screen s tou záložkou. :oops: Mosím se přestat celý den učit.
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Takže nastavím 800Mhz napevno, ale ještě musím přidat 0.3V na paměti? Nestačí jen napevno 800MHz? Omlouvám se za neznalost, ale toto jsem nikdy nemusel řešit, až teď. Prostě mne mrzí že deska nepozná že to je 800Mhz a že to musím dát ručně... Asi starý Bios, ale nový je tuším jen beta a ten se mi nechtělo dávat. (teď mám tedy verzi F3)
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Podle tech screenshotu maji ty 2GB moduly v SPD stejne hodnoty jako 667 a protoze zvladaji i 800, tak je Kingston prodava jako 800 bez zmeny SPD :)
Zajimave, ze tyhle s chladicem zvladaji CL5 az pri zvysenem napeti a podobne od Kingstonu bez chladice zvladaji CL5 pri normalni a jsou i levnejsi.
Pokud mi neco neuniklo, tak bych tyhle vratil a vzal obycejne.

Edit:
Na CZC u nich pisou 800Mhz a CL5 jen pri 2.0V, pri normalnim napeti jen 667Mhz :(
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=44958
Naposledy upravil(a) Zivan dne čtv 21. kvě 2009, 21:01, celkem upraveno 2 x.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Na štítku je 1,85V, tak pro jistotu ještě těch 0,05V přidej a přitom můžeš rovnou nastavit časování na 5-5-5-15.
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Teď jsem jen nastavil 800Mhz napevno, napětí jsem neměnil a jedou 800Mhz, zajímá mne tedy zda musím zvyšovat i napětí a za druhé zda by nebylo tedy lepší paměti vrátit s tím že mi nejdou a vzít si jiné které snad už nebudou jen "přepsané 667MHz moduly"... :?:

EDIT: Nalezl jsem kdesi podobný problém a Kingston se k tomu přímo vyjádřil takto:

Thank you for your mail.

Please provide me with the actual HyperX part number printed on the module label starting with KHX !

You need to be aware though that programms such as SiSoft Sandra, CPU-Z, etc can only read the information programmed into the SPD chip on each module.

These modules are programmed at a lower speed than the one advertised to ensure full compatibility, ie in this case 667 MHz, not 800 MHz.

In order to reach the advertised speed of 800 MHz, the modules need to be overclocked - please refer to the information on our HyperX website : http://www.kingston.com/hyperx/default.asp

Even after a successful overclocking, the SPD will still only report the lower speed of 667 MHz, the actual 800 MHz speed of the memory is reported by the BIOS.

PS: Nevadí že jsem koupil paměti zvlášť a ne v kitu 2x2GB?
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Napětí musíš nastavit takové, aby to bylo stabilní, to ti nikdo takhle neřekne, záleží na konkrétním kusu. Výrobce udává 800MHz CL5-5-5-15 při voltáži 1,85V, na tohle máš záruku.

Výměna ti pomůže akorát v tom, že budeš mít o maximálně 1W nižší spotřebu, když nastavíš těm Kingstonům voltáž 1,85V. 0,05V navíc je nic, o možnostech případného přetaktování ti to nic neřekne.

U kitu máš zaručenu funkčnost v dual-channelu, ovšem dneska není s paměťmi žádný problém. To mohlo způsobit problém maximálně ještě v době DDR1 a starších nVidia čipsetů v případě, že jsi koupil paměti z dvou různých revizí, které se významně lišily.
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Takže to nechám jak to je, jen nastavím voltáž manuálně bude-li OS nestabilní.... :)
Killer
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Killer »

Zdravim, mam podobny problem, tak se s dovolenim zeptam. Mel jsem 2x1GB DDR2 A-DATA 800 a dokoupil k nim papirove ty same moduly. Ale ted mi SPD v CPU-Z pise 333 a ne 400? Netusite proc? Mam se povrtat v BIOSu, nebo to nechat?
1) ASUS H97-Pro, Core i5 4590 3.3GHz, Gelid Tranquilo rev.2, 2x8 GB RAM Crucial Balistix Sport DDR3 1600, MSI GTX 1060 Armor, 128 GB SSD Crucial MX100 + 1TB WD Blue, Asus Xonar DG, 550W Seasonic S12G, Corsair Obsidian 550D
Vlastik80
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vlastik80 »

Pokud to jsou 800Mhz moduly tak bych klidně nastavil napevno v Biosu 800Mhz... :wink:
Killer
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Killer »

Tak jsem juknul do BIOSU a opravdu je tam SPD AUTO a frekvence 667. Tak jsem zmeniul SPD na 2.40 (je tam fakt hodne moznosti, snad az po 4.0+), prepsalo se to na 800, ale zase mi tam cervene blikalo varovani System voltage no optimised ci tak neco. To asi neni dobre, co?
1) ASUS H97-Pro, Core i5 4590 3.3GHz, Gelid Tranquilo rev.2, 2x8 GB RAM Crucial Balistix Sport DDR3 1600, MSI GTX 1060 Armor, 128 GB SSD Crucial MX100 + 1TB WD Blue, Asus Xonar DG, 550W Seasonic S12G, Corsair Obsidian 550D
JozoM
Nováček
Nováček

Příspěvek od JozoM »

Skusil jsi ti pameti i samostatne ? Mnel sem ty sami pameti a standartne podle SPD resp. JEDEC behaji na 800MHz 1,8V CL6, standartni bootovani.
Zkus nastartovaj jenom stymi 2x2GB a resetni CMOS. Pokud ti nepojedou na 800MHz, treba je reklamovat ! Sechni pameti s frekvenci do 800MHz musi bootovat standartne na 1,8V 800MHz...
Jenom ty 1066MHz atd. treba jim v BIOSu prehodit napeti a delicku na 1066MHz.
Killer
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Killer »

O.K. Dik. Tak jeste zkusim ty nove 2X1GB Ty stare slapaly v pohode na tech 800.
Odpovědět

Zpět na „Paměti“