rozšíření RAM?

Problematika SDRAM, DDR1/2/3 SDRAM, RDRAM, SO DIMM a další, včetně čteček pamětí.
rifficek007
Nováček
Nováček

rozšíření RAM?

Příspěvek od rifficek007 »

ahoj :)
prosím o radu:
mám tuhle sestavu:

Zákl.deska TForce6100-AM2 SAM2,PCI-E16,PCI-E1,dch 4DDR2,LAN,2sATA2,mATX,vga
Procesor AMD Sempron 64 2800+ (socket AM2, Manila) – box
Paměť DIMM 512MB DDR2 SDRAM 667MHz
Grafická karta GeForce 6100 na základní desce
Pevný disk 160GB WD1600BB 7200RPM/8,9ms/2MB/Ultra ATA100
Skříň se zdrojem Eurocase Midi ATX ML5410,300W-12cm,P4, ATX, 4x5,25", (2+2)x3,5" DB
Zvuková karta integrovaná na základní desce
Síťová karta síťová karta 10/100 Mbps RJ45 na základní desce
DVDROM LG GSA-H10N, černá, bulk

a chtěl bych rozšířit RAM, protože mi to občas hlásí nedostatek a taky je to pomalejší.
Pomohlo by to? a jestli ano, poraďte prosím, čím to rozšířit nebo jak....., co koupit a jestli to zvládnu i sám :D
díky moc předem
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: rozšíření RAM?

Příspěvek od Lokomotiva »

Pořiď si ještě jednu, nejlépe stejnou.

Jaká to je ti poví CPU-Z na kartě SPD.

Poznat to bude a sám ji jistě osadíš, pokud jsi jen průměrně zručný.
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Podle me nema dneska cenu kupovat 512MB modul. Jestli mas Vistu, Win7 nebo je planujes, tak kup urcite alespon 2GB modul (800MHz). Pro XP by mohl stacit 1GB, ale jestli nepotrebujes tolik setrit, tak vem stejne 2GB. Tak na 99% by ti s novou pameti mel behat i ten starsi modul.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Jenže asymetrický Dual Channel pak nerozchodí a to je škoda výkonu, mít je Single Channel.

Sempron podporuje max.667 MHZ-ové paměti, takže 800 MHz může být problém.

Pro Vista i W7 se mi víc osvědčilo strčit do USB tak 2 GB slušnou flashku a nakonfigurovat ji Ready Boost.

Tím zmizí swapování na disk a to zrychlení je docela znát.

No a pro XP je 1 GB Dual Channel opravdu OK a znát to jako přínos bude.
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Doted mel single channel a integrovanou grafiku. Realne nepozna single a dual channel, ale 512MB RAM navic se muze hodit. Pri stejne cene 667MHz a 800Mhz bych vzal ty rychlejsi, i kdyz pobezi na 667Mhz. Nebo od nekoho koupit levneji starsi 667MHz.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
rifficek007
Nováček
Nováček

díky moc :D
takže jestli to dobře chápu, pořídim
Paměť DIMM 1GB DDR2 SDRAM 667MHz nebo 800MHz a obsadím to do pc sám,
teda troufnu si na to, snad najdu nějakej obrázek nebo postup, jak to kam strčit a co s tím, až to tam bude, jestli nějaký instalace nebo ovladače (kdyžtak poraďte) :D
ještě 1x díky
Liutasil
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Liutasil »

Tak ja bych ti doporucoval taky tedko spise koupit 1Gb a vic, nez 512 Mb kvuli dual chanel. Ta Ram pamet se ti bude hodit vic a dual chanel stejne poznas asi nejvice ve hrach (na ktere bych si s tvoji sestavou (s prominutim) moc netrofl :wink: ).

Presne tvoji desku neznam ale instalace RAM bude skoro vsude stejna..
Postup asi takto :
Musis mit vypli pocitac (nekdy se hodi i vypnout zdroj - ja to tedy delam temer vzdy - sem radsi opatrnejsi, ale neni to nutnost).
Pak mas u toho volneho slotu dve bile "pacicky". Tak ty odklopis (pokdu je uz odklopene nemas - nevim jak a jestli ses v tom hrabal a nebo jak ti to kdo postavil).
No a pak si nastavis tu svoji novou RAMku tak nejak aby "sedela" (na jedne strane je vic pinu a na druhe min, takze pokud se netrefis na poprve, tak musis tu pamet otocit ;-) ).
Potom co to mas takto "nasazeny", tak na to jen rovnomerne zatalcis (hlavne po stranach, aby se packy zacvakly tak nejak stejne (kdyz zatacil jen na jedne strane, tak ta packa na te strane se zatalci, ale pulka te pameti nebude zacvakla a uz se to blbe dela i blbe vyndava -takze na to pozor).
Potom co tam mas tu pamet, tak jen zkontroluj jestli vse tedy sedi (jen tak jako jestli to o neco nezadrhlo, jestli packy docvakly, jestli sedi i stred atd.). Pak staci zapnout zdoj a pocitac. S tou instalaci ovladacu nvm, ale tusim ze by ti to melo najit samo (ja jsem uz zkousel nekolik druhu ramek, a vzdy si to rozumelo). takze asi v 99% pripadu by si ovladace nepotreboval. Pokud ale ano, tak ani nevim jaky, jak je nainstalovat (teda to by pak bylo asi jednoduche) ale jak je najit atd. Nikdy jsem to nedelal :-)

PS: omlouvam se az takovou "jednoduchost" toho navodu. Nevim, jak ses v tom orientovanej, tka sem se snazil to napsat co nejsrozumitelneji.
/ videl jsem obrazek tve desky a melo by to tak jit
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

kupis si dve 1GB a tu 512 "vyhodis"... jej hodnota sa rovna asi hodnote jedneho piva....
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
Liutasil
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Liutasil »

jj...
To by bylo pro tebe dneska asi nejlpepsi - pokud tedy neplanujes brzkou vymenu kompu (vlastne staveneho) nebo velky upgrade tveho stareho.
GaGy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GaGy »

klidně ji tam nech... že nebudeš mít dual channel vůbec neřeš ... ve většině aplikací není přínosný vůbec a v některých jen v rozdílu pár procent... 8-)
9800X3D - Liquid Freezer III │ 32Gb 6000Mhz Cl36 Expo Tweaked │ Nitro+ RX 9070 XT │ TUF GAMING B850-PLUS WIFI │ XPG CORE REACTOR II VE 750W │Lian Li LANCOOL 217 │ Samsung 990 PRO 2TB + Samsung SSD 990 EVO Plus 2TB │ 32" Dell Alienware AW3225QF - 4K - 240Hz │
Lenovo - Legion 5 - RTX 3060 + Ryzen 5600H
Samsung Galaxy S25 - 256Gb
Liutasil
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Liutasil »

jde spis o to, ze jestli uz bude jednu ramku kupovat, tak zda se hodi koupit uz dve (napr. kdyz kupujes pres e-shop a postou si to posilas) - dneska je to par stovek za 1GB ram, takze pak zalezi na uzivateli, zda to do toho da (ale jinaz ze zkusenosti - pameti neni nikdy dost ;-) )
rifficek007
Nováček
Nováček

:D díky za radu
mrknu na eshopech, kde to pořídit a za kolik a spáchám to :D
doufám že to zmáknu, ikdyž jsem se nikdy v pc nevrtal, jen když když jsem to čistli od prachu.
Než to pak otevřu, tak to vytáhnu i ze sítě (jsem opatrnej taky, od doby, kdy jsem dostal pecku jako dítě, když jsem se u babičky vrtal obrovským hřebíkem v zásuvce :D )
a co se týká her, tak to je v poho, protože hry nehraju.
Udělal bych i upgrade pc, ale nevím jak, co do toho dát a tak všechno kolem toho :D
přece jen nejsem ajťák :D
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

rifficek007 píše: Udělal bych i upgrade pc, ale nevím jak, co do toho dát a tak všechno kolem toho :D
přece jen nejsem ajťák :D
Pokud uvažuješ o upgradu, nedávej už peníze do tohohle PC.

Deska, jiné paměti a procesor nestojí tak málo.

Tak aby ti pak nechyběly.

Tohle je opravdu povedený dvoujádrový procesor:

http://www.alza.cz/amd-phenom-ii-x2-250-d126441.htm

Jenže úplně málo nestojí, že?

Tak to ještě zvaž.
rifficek007
Nováček
Nováček

ještě než se do toho pustím...., je nějakej rozdíl od jakýho výrobce to koupím?
aby mi to potom fachalo - doporučte
díky :D
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tak ještě jednou:

Stáhni si CPU-Z a podívej se na kartu SPD.

Tam uvidíš výrobce (někdy) a frekvence a časování, která pro tvoji paměť výrobce doporučuje.

Pokud koupíš od stejného výrobce a dle nejvýkonnějšího nastavení, které v SPD najdeš, uděláš nejmenší chybu.
rifficek007
Nováček
Nováček

takže mám tady
DDR2
PC2-5300 (333MHz)
Kingston

....ještě něco, co bych měl znát? :D
jo a jinak díky
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Jde o ty sloupečky, nejvíc je zajímavý ten pravý.

Je tam třeba 333 5-5-5-18 pod sebou?

Pak by bylo vhodné koupit zase paměť Kingston 667 MHz CL5.
rifficek007
Nováček
Nováček

tak tam je
333
5,0
5
5
15
20
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Fajn.

Takže 667 MHz-ová paměť s CAS Latency 5.

Třeba:

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=35610
rifficek007
Nováček
Nováček

díky moc :D
ještě by se ta moje popelnice dala něčím vytunit (aspoň trochu) nebo je to už pak zbytečná investice? :D
Zamčeno

Zpět na „Paměti“