Intel Core 2 Duo E5x00 - rady, problemy, taktovanie
- izerS18
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nové Pentium DC E5200 - zkušenosti,rady,názory....
z 10 na 9? Za 20 let to pojede, pokud to někdo nespálí či nerozmlátí. V bývalé práci jedou CPU od Intelu 12let staré. Ano, pracují na tom doktoranti a moc jim výzkumy nejdou 
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
- Syntex
- Začátečník

-
Nejhorší boxový chladič neni Inteláckej, ten je ještě hodně dobrej.
V podpisu máš napsaný LN2 Pot a tady píšeš, že chladíš boxem, co je pravda?
- Novotak33
- Začátečník

Tak sem se dostal na moje vysněné 4Ghz
, hurááááá
. Ale ne zrovna při pěkném napětí : 1.7V v BIOSu ( idlle 1.72V a burn 1.68V real ), ale dostal jsem se na to. K mému překvapení to ale třeba v Benchmarku WinRARu nepřineslo mnoho výkonu navíc, z cca 1270KB/s se to zvedlo na 1390KB/s , ale to bude spíše tím, že mám už takhle hodně vyhnanopu sběrnici a při 4Ghz sem jenom zvýšil násobič.
Zde je validator : http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=600962
Zde je validator : http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=600962
- dem0
- Nováček

-
co ti na tom není jasné? já to chápu tak, že dokázel projet SuperPi s boxem na 4.2Ghz a vlastní LN2 pot. Jinak předpokládam, že provozuje na boxu kolem 3.2Ghz, víc moc uchladit nejdeSyntex píše:Nejhorší boxový chladič neni Inteláckej, ten je ještě hodně dobrej.
- Blue Storm
- Odborník PCT

pokud je mi známo, tak ještě pořád neexistuje žádná možnost, jak provozovat PC chlazené tekutým dusíkem dlouhodoběSyntex píše:Nejhorší boxový chladič neni Inteláckej, ten je ještě hodně dobrej.
2dem0:s tím Super PI máš pravdu, ale jinak ho provozuji na základní takt, což na mojí práci bohatě stačí a aspoň se mi méně zahřívá
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- Novotak33
- Začátečník

To Blue Storm : A zkoušel si ho třeba podvoltovat ? Když jedeš na def. taktu, tak by to možná stálo za zvážení.
Jinak, k tomuto tématu, mě najel na 2.5Ghz při napětí 1.00V real, ale byl jen cca 40 min stabilní ve Linpacku, zkoušel jste to také někdo ? Na kolika V Vám jel na defaultní frekneci, jenom pro zajímavost ?
Jinak, k tomuto tématu, mě najel na 2.5Ghz při napětí 1.00V real, ale byl jen cca 40 min stabilní ve Linpacku, zkoušel jste to také někdo ? Na kolika V Vám jel na defaultní frekneci, jenom pro zajímavost ?
- Blue Storm
- Odborník PCT

nene...undervolt jsem vůbec nezkoušel...pro mě to stejně ani nemá moc cenu a kdyby mi šlo o elektřinu, tak to stejně poznám maximálně v pár korunách na ročním vyúčtování
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
- Novotak33
- Začátečník

Já to nemyslel zrovna kvůli elektřině, ale proto, že když jsem měl BOX chladič a takto sem to podvoltoval, tak byla teplota v Linpack testu po cca 15 minutách na 50°C, což je skvělé, takže ten chladič ani moc neřval, takhle jsem to myslel.
- Novotak33
- Začátečník

Ještě jeden dotaz, když jsem CPU nataktoval na 3Ghz, tak mu stačilo napětí 1.23V real v Burnu, ale když jsem zvedl frekvenci na 3.2Ghz, tak musí mít celkem vysoké napětí 1.33V real v burnu, je to kusem nebo to může být třeba tím, že jsem vyhnal frekvenci FSB na 356x9 Mhz a nestačí napětí třeba něčemu jinému ? Díky za odpověď
Frekvency Latch mám na 200Mhz a NB by mi měl běžet podle nějakého výpočtu, co jsem našel na PCTuningu na cca 1800Mhz, není to už moc ? NB je na default napětí.
Frekvency Latch mám na 200Mhz a NB by mi měl běžet podle nějakého výpočtu, co jsem našel na PCTuningu na cca 1800Mhz, není to už moc ? NB je na default napětí.
- dem0
- Nováček

-
k tomu, že na 3.2 potřebuje víc štávy je normální
zda je to FSB zjištíš sám, ne? nastavíš vyšší násobič a uvidíš, zda se něco změní a nemusíš nic počítat
zda je to FSB zjištíš sám, ne? nastavíš vyšší násobič a uvidíš, zda se něco změní a nemusíš nic počítat
- izerS18
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
napětí co máš, jsou naprosto v klidu. Až od 1,4v to více řeš. Jinak změna FSB versus násobič = napětí bude chtít CPU stejně/oddchylka 0,01v.Novotak33 píše:...
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
- Novotak33
- Začátečník

Ahoj, sorry, že ještě otravuju, ale když jsem se koukal na některé z mých starších příspěvků, teprve když jsem začínal tento procesor taktovat, bylo to na jiném fóru, tak že se mi povedlo dostat na 3.2Ghz s napětím cca 1.28V ( http://img80.imageshack.us/img80/6387/2 ... 5vcore.png ). Ovšem háček je v tom, že tady to projelo Linpack jenom 3 hodiny ( tedy podle nastavení ), myslel jsem, že je to třeba málo, tak jsem dal 12 hodin, ale to to spadlo asi po 3 a půl hodině. Na tomto napětí, co mám teď 1.31-33 V to projelo těmi 12 hodinami. Zajímá mě, jestli v tom Linpacku stačí ty tři hodiny nebo těch 12 ? Kdyby jenom ty tři, tak to bych se mohl dostat ještě výš, nebo pro jistotu radši těch 12 ?
Díky za odpověď.
Díky za odpověď.
- izerS18
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
I ty 3 bohatě stačí. Stejně žádná aplikace v PC ti CPU tak nazatíží...
- ThomasVT
- Začátečník

-
já testoval na 4GHz svuj procák v orthosu a pokaždý mi běžel bez chyby přes 10hodin, ale pak vypsal chybu jednou při 25 hodinách jednom při 17ti... tak sem se na to vykašlal a zvedl napětí o 0.125V... otázka jestli stačí tři hodiny?... netušim ale čím dýl to testuješ tím menší je pak šance že ti to v reálu nějaká aplikace/hra schodí... až chyba příde zjistíš žes měl testovat dýl =)Novotak33 píše:...
CPU: Ryzen 9 5950 X (Thermalright Royal Pretor), GPU: Intel ARC B580, RAM: 128 GB Kingston Fury 3600 MHz (@3600 MHz), MB: Asus ROG Strix B550-A, Case: Antec Flux, PSU: Corsair RM 1000 X Shift
- Novotak33
- Začátečník

Ahoj, stala se mi celkem divná věc. Musel jsem znovu zvýšit napětí na CPU, protože na tom, na kterém předtím prošel test linpack 1 hodinu, nechtěl najednou projít ani 5 min. Všiml jsem si, že předtím, když to tou hodinou projelo nekolísalo tolik to napětí, teď kolísalo od 1.36V do 1.38V. Tak jsem tomu o dva kroky přidal. V idlle bylo napětí pořád stejné cca 1.39V, ale v burnu to bylo stabilně na těch cca 1.38V real. Šel jsem mezitím pryč a když jsem přišel domů a zapl jsem monitor, tak tam byl jenom spořič obrazovky, tak jsem zajezdil myší, ale nic, tak jsem to po cca 5 minutách chtěl restartovat, ale nešlo to, tak jsem zmáčkl tlačítko na vypnutí a najednou se to okamžitě vypnulo. Tak jsem ten PC zapnul a ukázal mi BIOS checksum error, podtím bylo napsáno, že se opravuje BIOS ze záložního, tak jsem počkal a potom jsem vjel do BIOSu a ten byl místo F10, jen F6 a CPU jede na 1.9Ghz, ale to je tím, že deska nastavila špatně násobič, protože ho ještě od tohoto BIOSu nepodporuje. Nevíte, co se mohlo stát ?
Díky za odpověď.
EDIT : To ThomasVT :
Jenže já to testuju v Linpacku. Mělo by to být tak, že jedna hodina v linpacku je jako 12 hodin v Orthosu nebo Prime95
Díky za odpověď.
EDIT : To ThomasVT :
Jenže já to testuju v Linpacku. Mělo by to být tak, že jedna hodina v linpacku je jako 12 hodin v Orthosu nebo Prime95
- ThomasVT
- Začátečník

-
ajo tak to sorry... jestli to tak fakt je tak sem nemusel ztracet dva dny testovanim kdyz mi k tomu stacilo 6 hodin hh... du na ten linpack... 4.12GHz sem este netestoval...Novotak33 píše:EDIT : To ThomasVT :
CPU: Ryzen 9 5950 X (Thermalright Royal Pretor), GPU: Intel ARC B580, RAM: 128 GB Kingston Fury 3600 MHz (@3600 MHz), MB: Asus ROG Strix B550-A, Case: Antec Flux, PSU: Corsair RM 1000 X Shift
- Syntex
- Začátečník

-
Novotak33: Prostě to spadlo a hodilo to záložní bios, nic zvláštního. Resetni CMOS, hod novej bios a nastav nějaký rozumný hodnoty.
Nechápu jak můžeš prát do procesoru 1,7V real na 4,0GHz, to je bud nějakej hodně špatnej kousek nebo děláš něco špatně.
Taky nechápu proč taktuješ procesor když máš 6600, to i na základní frekvenci ten procesor usíná, protože ho grafika brzdí.
Nechápu jak můžeš prát do procesoru 1,7V real na 4,0GHz, to je bud nějakej hodně špatnej kousek nebo děláš něco špatně.
Taky nechápu proč taktuješ procesor když máš 6600, to i na základní frekvenci ten procesor usíná, protože ho grafika brzdí.
- Novotak33
- Začátečník

BIOS se nahrál ze záložního a když to naběhlo do Winů, tak sem znovu přes intenet nahrál F10.
Chtěl jsem jenom zkusit, kolik dá maximálně a bylo to 4225Mhz, bylo by to super, kdybych dělal něco špatně, ale asi bohužel ne
. Mám všechno na defaultu, kromě samozdřějmě FSB, napětí CPU a RAM, násobiče, Frekverncy latch na 200Mhz a to je snad vše, co mám nastaveno jinak. Vlatně ještě u pamětí mám časování 5-5-5-15 @ 960Mhz.
Mě nejde o grafický výkon, vím, že 6600 není už dobrá karta, ale mě na hry zatím stačí. Začal jsem převádět video, takže mi o to taktování celkem jde.
Mohlo by se přetaktování zlepšit, kdybych tam nahrál novější BIOS F11c, ale je to zatim jenom BETA ?
Chtěl jsem jenom zkusit, kolik dá maximálně a bylo to 4225Mhz, bylo by to super, kdybych dělal něco špatně, ale asi bohužel ne
Mě nejde o grafický výkon, vím, že 6600 není už dobrá karta, ale mě na hry zatím stačí. Začal jsem převádět video, takže mi o to taktování celkem jde.
Mohlo by se přetaktování zlepšit, kdybych tam nahrál novější BIOS F11c, ale je to zatim jenom BETA ?
- Syntex
- Začátečník

-
Mohlo, ale nemusí. Zatim to nedělej, flashování biosu na beta verze je riskantní, sice vše může chodit dobře, ale taky se může stát, že ti už nemusí bios naběhnout nikdy 
Když taktuje, tak dávej děličku paměti na minimum, předejdeš tak problémům s nestabilitou ram.
Když taktuje, tak dávej děličku paměti na minimum, předejdeš tak problémům s nestabilitou ram.
- ThomasVT
- Začátečník

-
taktovat jde na jakymkoliv biosu... de o to jakej kousek procaku mas(myslim si)... jestli si na 1.7V mel 4GHz tak to bych vzivote tak nenechal... ja ho provozuju na stalych 1.34V pri 4.16GHz uz i to topi dost v zatezi i kolem 78st. takze si spis najdi vhodny takty pro tvuj procak na nizsi frekvenci nez 1.4 a nebo na frekvenci kterou uchladis...Novotak33 píše:BIOS se nahrál ze záložního a když to naběhlo do Winů, tak sem znovu přes intenet nahrál F10.
Chtěl jsem jenom zkusit, kolik dá maximálně a bylo to 4225Mhz, bylo by to super, kdybych dělal něco špatně, ale asi bohužel ne. Mám všechno na defaultu, kromě samozdřějmě FSB, napětí CPU a RAM, násobiče, Frekverncy latch na 200Mhz a to je snad vše, co mám nastaveno jinak. Vlatně ještě u pamětí mám časování 5-5-5-15 @ 960Mhz.