Pro začátek napíšu sestavu:
MB: Asus P5W-DH deluxe (i975express)
CPU: C2D e6700 2.66Ghz @ 3.40Ghz @1.45V (65nm)
GPU: Gainward HD4870GS (1GB)
2xHDD, pár větráčků, DVD mechanika, dedikovaná zvuková karta, 600W zdroj
RAM: 2x1GB A-DATA 800Mhz CL5
2x2GB A-DATA VITESTA 800Mhz CL4
@850Mhz CL5 2.0V
Přesně v této sestavě běžel počítač po dobu 8mi měsíců bez jediného problému.
Včera při spuštění UT2004 první BSOD. A při spuštění jakékoli jiné náročnější hry také. Nastavil jsem tedy BIOS na automatické hodnoty, co kdyby to bylo přetaktováním. BSOD znovu. Systém normálně funguje, ale BSOD přichází při spuštění náročnější hry.
Resetnul jsem CMOS, nepomohlo. Nastavení defaultních hodnot v BIOSu nepomohlo.
Zkoušel jsem paměti. 2x1GB fungovaly spolu bez problému, pouze se mi jaksi nerozběhnou C&C: Tiberium wars (original), které doteď fungovaly.
2x2GB vykazovaly dál BSOD. Tak jsem zkusil každou zvlášť, vždy pouze jeden modul. Oba dva vykazovaly BSOD. Dual channel celý najednou? Sice náhoda, ale co kdyby?
Zkusil jsem Vitesty na jiném počítači. Chodí jako hodinky.
Fajn, tak si prostě s mojí deskou třeba už nerozumí...
Zkusil jsem kamarádovy Kingston 2x1GB + moje A-DATA 2x1GB. Další BSOD.
Z toho usuzuji, že se jedná o chybu desky, přeci jenom už je jí 26měsíců a přes polovinu té doby běžela přetaktovaně.
Ale je to dost specifické-jakmile má 2x1GB, funguje (i když Red Alert 3 a Tiberium Wars jaksi nejdou spustit...). Pokud má 1x2GB, BSOD. Pokud má 4x1GB, BSOD.
Zkoušel jsem měnit napětí v BIOSu od 1.8 po 2.2V pro RAM, nepomohlo. Stejně tak nepomohlo manualní nastavení časovaní, nebo podle SPD. Ani manuální/automatické frekvence.
Ještě můžu zkusit flashnout BIOS na nejnovější verzi (tahle je asi rok stará), ale pochybuji, že by to mohlo pomoct, když dlouhodobě deska běžela. A zkusím samotné kamarádovi paměti.
Nenapadá vás, čím by to mohlo být? Jediné, co mě napadá, je dost specifická porucha desky.
Možná po resetu CMOSu jsem nezapl nějakou důležitou funkci (nebo naopak nevypl), měnil jsem pouze napětí, časování, frekvence a memory remapping.
Děkuji.
Podivné chování, možná deska?
- Sinuhet
- Nováček

-
Podivné chování, možná deska?
Linux 2.6.32 x64
- Mastodont
- Černá karta

-
Re: Podivné chování, možná deska?
Vadný řadič paměti v northbridge.
- Sinuhet
- Nováček

-
- Mastodont
- Černá karta

-
Můžeš zkusit reinstall, ale pokud to nezvládne víc jak 2x1GB tak je chyba v desce.
- Sinuhet
- Nováček

-
Ještě poznámka, tak nefunčnost C&C Tiberium wars a Red alert 3 byla způsobena chybějící zvukovou kartou, kterou jsem vyndal při testování... takže 2x1GB běží bez zjevných obtíží.
Linux 2.6.32 x64
- Mastodont
- Černá karta

-
Zkus reinstall systému s max ram.