procetl jsem mnoho nazoru jaky firewall a kde co, bohuzel druhu firewallu je mnoho.
O co me jde:
pouzivam na Win Vista Sunbelt personal firewall (posledni verzi, free status). Tento firewall mne uplne nejvic vyhovuje. Ale nastal problem, jelikoz jsem presel na Win 7 a kerio (dale budu pouzivat tuhle zkratku) me haze OS do BSOD. Nez bych se dockal nove verze, tak asi umru. A bez FW se me OS provozovat na internetu nechce (a windows firewall moji duveru nema).
Proto shanim FW co ma tyto funkce (me pozadavky
Dokaze filtrovat prichozi/odchozi komunikaci
Dokaze filtrovat dve zony (duveryhodna/internet jako u keria)
Dokaze nastavit tyto zony zvlast u kazdeho programu (treba sdileni souboru povolit do duveryhodne (eg jeden seznam IP adres) a do internetu (vsechny ostatni IP, i ty co nejsou definovane) nepovolit)
Tyto zony lze menit, nebo mit vice pravidel (vice IP adres pro zonu, ci rozsah, i s maskou)
Prehled bezicich procesu/programu a s kym a jak komunikuji (otevreny port a tak, prehledne, detailne)
Zaznamy na neotevrene porty
Moznost nastavit si blokovani portu rucne (pridat pravidla)
Blokovani chovani aplikaci (spousteni, zmeny)
Nastaveni pravidel pro protokoly DHCP, Broadcast, DNS (jako u keria)
Nastaveni pravidel pro porty/protokoly (napriklad zakazat UDP pro tuto IP a tak...)
Pokud by umel blokovat POPUP okna, cookies, atp. je vitane
Kontrola jako NIPS a HIPS je taky vitana
Spousteni hned po startu systemu (mysleno ze se pousti co nejdrive, ne az nabehne pulka veci po spusteni
Proste, kerio v jinem provedeni. Free, nefree nevadi. Cesky byt nemusi, anglicky umim. Pokud mozno, detailni nastaveni firewallu a prehled co a jak s cim komunikuje (i naslouchani na portech a tak). Kdybych vsechny firewally instaloval a pak odinstaloval, zbytecne si zabordelim OS (jelikoz zadny software po sobe neuklidi, a ja nebudu hledat kde co si nechal...). Tim ale nemyslim ze chci jeden. Klidne hazte postrehy, ja na internetu pohledam detaily a pak ho vyzkousim.
Firewall nemusi nutne splnovat vsechno. Ale pokud vicemene splnuje, budu rad za vas tip:)
Diky predem
(a pardon jestli jsem moc narocnej. Je to diskuze, tak pojdme diskutovat