Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
parizov
Nováček
Nováček

Re: Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem

Příspěvek od parizov »

Stránky o redukcích na Olympus 3/4 v azbuce: http://oly43club.ru

Obsahují i návod na programování chipu (v angličtině): http://oly43club.ru/forum/index.php?showtopic=351. Pokud tomu dobře rozumím, tak po naprogramování má s objektivem lépe spolupracovat stabilizátor :?: (v těle fotoaparátu).
HentaiRush
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HentaiRush »

Chtěl bych se zeptat co je toto za sklo.. Nějáký tilt/shift?

Obrázek
Wannabe dickface... :]
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Ano. Stačí si do googlu zadat název výrobce uvedený na objektivu - Hartblei. Předělávají různé objektivy (většinou pro středoformát) na tilt-shift a chtějí za to obvykle nekřesťanské peníze :)
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Voris
Nováček
Nováček

Příspěvek od Voris »

Jak to vypadá s novým fórem?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

JvtDeSiGn je poslední dobou dost zaneprázdněný, bližší info nemám...
iff
Nováček
Nováček

Příspěvek od iff »

Krásný večer přeji, zdravím všechny nadšence fotící manuálními skly...já s nimi fotím moc ráda, zatím mám sbírku takovou:
Helios 58/2
Tessar 50/2,8
Tair 300/4
Exakta 70-210/4-5,6 (ta ale nějak špatně ostří se mi zdá)
nejnovější do sbírky je Industar 50/3,5 (z něho jsem nadšená, měli ho v bazaru za kilčo a fotí moc hezky)
No a ještě mám s pentax bajonetem
Takumar 135/2,5
Gemini 28/2,8
S touto výbavičkou fotím na Samsungu GX-1S (volila jsem tohoto Samsunga kvůli světelnému hledáčku, věděla jsem, že budu chtít využít Heliose, první moje M42 sklo, měla jsem jej na zenitu)...no další objektivy jsem dostala (dva) a zbytek koupila po bazarech. Ještě blbnu s lenbaby original...
Jdu se k Vám pro radu, jaký je dobrý objektiv - pevné oh. 85 nebo 100 (jestli teda takovej je).
Přeji příjemný zbytek večera :-D :-D
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Objektivy v ohniscích 85-100 jsou většinou velmi drahé a blbě dostupné. Ze závitových je skvělý Pancolar MC 80/1.8, ale je hodně vzácný a stojí tak 7 tisíc... Asi nemá smysl radit Biotar 75/1.5 nebo Helios 40-2 85/1.5, které jsou ještě dražší... Nejlevnější osmdesátky jsou Jupiter-9 85/2, Biometar 80/2.8 a Vivitar 85/1.8. Jupiter se dá ještě poměrně sehnat, i když ceny rostou drasticky. Bohužel je hodně variabilní kus od kusu a čím novější, tím větší šance na špatný kus. Biometar se dělal pro exakta bajonet a M42. Ty jsou vzácné. Později byl optický design přepočítaný a vyráběl se s bajonetem pro Pentacon Six. Ty jsou poměrně časté, ale ceny taky vylítly nahoru (několik firem je skupovalo ve velkým a předělávalo na tilt-shift), ale pořád jsou akceptovatelné. Přes redukci není problém, objektiv je to ostrý, ale bokeh nemá nijak výjimečný. Vivitar je poměrně vzácný, ale taky se občas objeví. Na plnou díru je dost měkký, po zaclonění pěkně ostrý.

Kolem 100mm jsou ceny trochu nižší. Oblíbený je Trioplan 100/2.8 - aby byl ostrý, je třeba víc clonit, ale na retro fotky je skvělý. Existuje i 105mm Takumar, ale není běžný ani levný. Asi nejschůdnější je Pentacon/Orestor 100/2.8. Moc často se neobjevuje, ale chodí pod tisícovku a určitě nezklame.
iff
Nováček
Nováček

Příspěvek od iff »

no-X díky za vyčerpávající odpověď, budu hledat, prolezu bazary (no až se dostanu do města bez dětí...s nima to nejde :twisted: ), ty Biometary jsou stejně velké pro závit M42 i pentacon six (nebo jsou ty pro pentacon větší?). Redukci mám zatím jen na M42, na pentacon six jsem zatím nikde nenašla...
A jaká je vega 90/2,8 pro Kiev?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Starý biometar je menší, nový je větší, spíš širší... Vega by neměla být špatná, zvlášť za ty peníze.
iff
Nováček
Nováček

Příspěvek od iff »

no-X píše:Starý biometar je menší, nový je větší, spíš širší... Vega by neměla být špatná, zvlášť za ty peníze.
právě Vegu jsem viděla na aukru za 900,- a ruský objektivy se mi líbí...chjo, že jsem se nechala doma od koupi odradit :twisted: ...příště si do toho nenechám kecat
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Ty, Iff, odkudpak jsi? :)
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
ouderec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ouderec »

Pentacon - historie a současnost
http://www.matonoha.cz/pentacon
iff
Nováček
Nováček

Příspěvek od iff »

Trinom píše:Ty, Iff, odkudpak jsi? :)
Od Slavkova (u Brna) :-D

...dneska ráno jsem konečně viděla východ :D :D :D :D ...to jsem si zablbla s industarem (jdou na něj namontovat předsádky z lensbaby přes redukci :roll: :D )
sigismundus
Nováček
Nováček

Příspěvek od sigismundus »

Zdravím.
Narazil jsem na jeden problém se svým Super Takumarem 200/4. Začalo se to projevovat tak měsíc zpátky. Někdy mi nechce zaostřit na nekonečno. Dřív to vůbec nedělal, netuším, kde může být problém. Pro ilustraci přikládám dvě fota focená chvilku po sobě. Obě na f/8.
Obrázek Obrázek

Netušíte někdo, kde by mohl být problém? Díky za jakékoli rady.
Canon EOS 30D, Canon Digital Rebel XT
Super-Takumar 35/3.5, CZJ Flektogon 35/2.8 (zebra), CZJ Pancolar 50/1.8 (zebra), Helios 44-2 58/2, Jupiter-37A 135/3.5, Super-Takumar 200/4
flickr
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Uvolněný optický element. Když je zapadlý ve správné poloze, je to ok, když se posune, je to špatné. Je to znát i z toho způsobu rozmáznutí/přesazení jedním směrem v kombinaci s tou axiální aberací kolem všeho :-)
sigismundus
Nováček
Nováček

Díky. Je pravda, že se dá trošku otáčet s předkem, ale odšroubovat se nedá. Mám ho dát do servisu?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Může to být nějaký z vnitřních členů... Ale klidně i ten přední, stačí málo. Jestli ho chceš mít ve 100% stavu a nemáš nástroje a zkušenosti, tak asi ten servis. Nevím, jaký máš přehled, já používám 3K Foto (tuším na Francouzské), ale je třeba se domluvit předem nebo telefonicky, aby tam byl pán, který to servisuje. Případně nedaleko odtud je ještě fotoservis v Krymské ulici - jednou jsem se tam byl na něco ptát, pán se jevil velmi slušně, ale zkušenosti s opravou tam nemám.
BRunner
Nováček
Nováček

Příspěvek od BRunner »

Specifikace a optická schémata objektivů Takumar které jsem posbíral po uživatelských manuálech ke starým zrcadlovkám Pentax.
Dal jsem to na mflenses.com, ale třeba ne všichni chodíte na anglický fóra.

Wide angle
Obrázek

Normal
Obrázek

Short telephoto
Obrázek

Telephoto
Obrázek

Long telephoto
Obrázek

Special lenses and zooms
Obrázek

Super Takumars specifications
Obrázek

Super + SMC Takumars specifications
Obrázek

SMC Takumars specifications
Obrázek
sigismundus
Nováček
Nováček

Pěkný počtení o Takumarech. Díky za něj.
no-X: Tak už je objektiv na Krymské. Opravdu je hnutý přední člen (celá ta přední část, co se dá odšroubovat). Hotovo by mělo být za týden, dám vědět jak to dopadlo.
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Kdybys řekl, tak bych ti to zařídil. u nás máme na tohle jednu moc šikovnou paní a dělá i levně. Mě ho čistila a taky se jí to povedlo trošku rozhodit, tak jsem jí to donesl, moc se omluvila a seřídila. Teď to mám tak, že můžu ostřit i kousek za nekonečno (moje přání). Veškeré věci obvykle opravuje do druhého dne.
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“