Problémy, rady a tipy při přetaktování AMD CPU

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Odpovědět
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Problémy, rady a tipy při přetaktování AMD CPU

Příspěvek od flanker »

tak hodně štěstí, jsem na to i tak zvědavej, staré procesory je zajímavé sledovat při OC, ještě je nejdřív můžeš potrápit trochu na vzduchu, než se vrhneš na DICE, aby byl znát o kolik potom dál půjdou .
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
8ball
Nováček
Nováček

Příspěvek od 8ball »

Jasny urcite udelam porovnani mezi vzduchem a DICE :-D .
Taky bych moh jeste mit AMD Sempron 2500+ Palermo a MSI K8N Neo3 (nForce4).
Co mam brat radsi?

dik 8ball
Pracuju na modu "Decent flames". Hotovo na 91%.
Baneshee
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Baneshee »

Rozhodne ten Sempron, bude mit vetsi potencial a na desce s nForce 4 bys mohl neceho dosahnout. Na KT600 asi rychle narazis na strop FSB a jestli nema ani AGP/PCI lock tak to nema cenu zkouset vubec
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
8ball
Nováček
Nováček

Příspěvek od 8ball »

Dobre tak ja radsi pudu do toho Semprona...
Diky vsem za rady.
Pracuju na modu "Decent flames". Hotovo na 91%.
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wass »

Zdravím, vzhledem k tomu, že už mám novou desku, kde jde měnit násobič HT, jsem se rozhodl o něco přetaktnout můj procesor, prozatím s box chladičem. Základní komponenty jsou:
- AMD Athlon 64 X2 6000+
- Gigabyte GA-MA790X-UD3P - AMD 790X
- 4x1GB Kingston DDR2 800MHz KVR800D2N6
- Fortron ATX-400PNF 400W
Přečetl jsem si o tom články na pctuningu, ale jednu věc nemůžu pochopit, jsou tím paměti. Jestli to chápu dobře, tak když mám 800MHz DDR2, tak jejich základní frekvence je 400MHz? Zkusil jsem zvýšit FSB z 200 na 220, aby byl výsledek 3,3GHz, všechno jsem nastavil tak, jak má být, jen u těch pamětí nemůžu měnit frekvenci ale jen "typ" mezi 800, 667, 400 a 333. Snížil jsem to teda na 677 a všechno jelo ale zkrátka nemůžu pochopit ten princip s těmi pamětmi, jak jejich frekvence odvíjí od FSB, když FSB je 200 a základní frekvence pamětí je 400... mohl by mi to prosím někdo znalý vysvětlit? Budu vděčný za každou radu :)
Moje webovky > www.wass.ic.cz ;)
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

No tak nejsem nějaký odborník, ale zkusím to :)
Začneme pamětí. Že se frekvence zvyšuje s FSB asi víš :) Takže: Když v BIOSu dáš paměti 800, tak ti asi CPU-Z ukazuje 400MHz. To je v pořádku. 800MHz je efektivní frekvence. U pamětí DDR2 je to vlastně 400 x 2 :) Když jsi je v biosu podtaktoval na 667 efektivně, CPU-Z (popř. něco jiného) ti ukáže nějakých 333, z mojí zkušenosti i třeba 334 atd. :) Když máš paměti Kingston 800MHz, tak děličku pamětí drž tak, aby ti CPU-Z neukázalo víc než těch 400MHz (800MHz efektivně) a mělo by to šlapat dobře :) A můžeš zkoušet, při kolika nejvíce jsou tvoje paměti stabilní v přetaktovaném stavu atd. :) Snad jsi to z mého vysvětlení pochopil :oops:

PS: Rád vidím člena scalecars... 8)
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wass »

Takže navyšovat FSB můžu podle toho, jakou mám zvolenou efektivní hodnotu pamětí v BIOSu, nikde tam žádnou děličku u pamětí nemám, můžu tam nastavit pouze tu efektivní hodnotu, takže snížim efektivní hodnotu na 667Mhz > 333MHz a navyšuji FSB tak, abych nepřesáhl 400MHz. Teď mám defaultní hodnoty a CPU-Z mi ukazuje 376,6MHz, neměl by ukazovat 400MHz? A ještě nechápu to, že když zvednu FSB o 20MHz, tak o kolik se zvednou ty paměti? Je toho nějak moc, už se v tom neorientuju :lol: :) Jinak taky rád vidim někoho ze scalecars, tady jsem to zrovna nečekal :)

EDIT: Tak při 667MHz mi CPU-Z ukazuje správných 334MHz, taky jsem zjistil, že při 800MHz (v CPU-Z 376MHz) mi CPU-Z ukazuje násobič pamětí 8 a při 667MHz (v CPU-Z již správných 334) mi to ukazuje násobič 9 a taky tak potom vychází +-3000MHz na procesoru, takže to vypadá, jakože se od pamětí se odvozuje CPU :-D Taky sem zkusil nastavit 3,45GHz, padalo to při bootování, takže jsem zvýšil voltáž o 0,025, později o 0,05V a jelo to, ale pak se to při memtestu po minutě kouslo a nereagovalo to, takže jsem to vrátil zpět. Jinak čtu tady, že se ten můj procesor dá tak na 3,3GHz a když ho někdo dostane na vyšší frekvenci, že už je to "dobrý kus" ale na jiných webech sem ho viděl i na 4,1GHz a běžel stabilně... a myslím si, že by měl jít více než o 0,3GHz, ale uvidím.
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

Dělička pamětí - myšleno nastavení efektivní hodnoty v BIOSu :)
No jestli máš v BIOSu nastaveno 800MHz efektivně, tak by mělo CPU-Z ukazovat 400MHz. To nevím. No tak zkus prostě taktovat tak, aby to nepřesáhlo 400MHz (800Mhz efektivně). Máš to nastavený na auto, nebo ručně 800MHz? Jinak o kolik se zvednou paměti když o něco zvedneš FSB taky nevím. Já vždy podtaktuji paměti a pak taktuji a když jsem konečně s výsledkem spokojený tak doladím paměti, aby to bylo co nejblíže 800MHz efektivně :) Jestli je to správný postup nevím, ale funguje to. A při běžné práci stejně nepoznáš rozdíl mezi 667MHz a 800MHz, takže to prostě podtaktuj a máš to :)
PC: CPU: Intel Core i5 2500K @4.4 GHz + Coolink Corator DS Gk: MSI Radeon R9 280X Gaming RAM: Kingston 8GB 1600MHz CL9 SSD: Crucial MX300 1TB MB: Asus P8P67 Pro OS: Windows 10 Home x64
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

Wass píše:Takže navyšovat FSB můžu podle toho, jakou mám zvolenou efektivní hodnotu pamětí v BIOSu, nikde tam žádnou děličku u pamětí nemám, můžu tam nastavit pouze tu efektivní hodnotu, takže snížim efektivní hodnotu na 667Mhz > 333MHz a navyšuji FSB tak, abych nepřesáhl 400MHz. Teď mám defaultní hodnoty a CPU-Z mi ukazuje 376,6MHz, neměl by ukazovat 400MHz? A ještě nechápu to, že když zvednu FSB o 20MHz, tak o kolik se zvednou ty paměti? Je toho nějak moc, už se v tom neorientuju :lol: :) Jinak taky rád vidim někoho ze scalecars, tady jsem to zrovna nečekal :)

EDIT: Tak při 667MHz mi CPU-Z ukazuje správných 334MHz, taky jsem zjistil, že při 800MHz (v CPU-Z 376MHz) mi CPU-Z ukazuje násobič pamětí 8 a při 667MHz (v CPU-Z již správných 334) mi to ukazuje násobič 9 a taky tak potom vychází +-3000MHz na procesoru, takže to vypadá, jakože se od pamětí se odvozuje CPU :-D Taky sem zkusil nastavit 3,45GHz, padalo to při bootování, takže jsem zvýšil voltáž o 0,025, později o 0,05V a jelo to, ale pak se to při memtestu po minutě kouslo a nereagovalo to, takže jsem to vrátil zpět. Jinak čtu tady, že se ten můj procesor dá tak na 3,3GHz a když ho někdo dostane na vyšší frekvenci, že už je to "dobrý kus" ale na jiných webech sem ho viděl i na 4,1GHz a běžel stabilně... a myslím si, že by měl jít více než o 0,3GHz, ale uvidím.

na AIR určitě ne, stabilně také ne, na 99% to byl DICE a nebo LN2...

viz nějaké rekordy jsou uvedeny zde, včetně chlazení

http://ripping.org/database.php?act=records
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
Wass
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wass »

Taky mi to přišlo divné, dal jsem to jako špatný příklad, 4GHz už je výjimka, já doufám, že to dotáhnu někam do 3,5GHz, ale uvidím. Jinak jsem zkoušel 3,4GHz a po startu Windows se mi nenačítaj ATI Catalysty, napětí jsem měl zvýšené na 1,375, když jsem zkusil 3,35 a voltáž původních 1,35 tak to zase jede.
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

Hlavně hlídej teploty :)
d3moon
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od d3moon »

Zdravím, mám menší problém se svým phenomem x4 9650(2,3ghz) a to sice ze mi nejde nataktovat víc než o 300mhz potom uz se pc nerozjede a po resetu mi bios hlasí spatny overclocking... zkousel sem zvisit napeti na procesor,napeti na pameti ale porad to nejde... hral jsem si s nb a ht multiplikatorem ale nic ... porad to max dostanu na 230x 11.5 (12xtam ani nemam :) ....
mam desku asus m4a78pro ktera je na taktovani pomerne dobre prizpusobena a ruzne na forech sem cetl jak to nekteri dohnali az na 3,5 ghz atd ... no nevim jestli muze byt problem treba v pametech(2x 1gb adata 2x1gb transcent=4gb :) .. mam 4 gb ale kazdej dual od jineho vyrobce a navic s nema v biosu moc neumim no :) tak potrebuju trosku poradit v cem muj problem muze spocivat... dekuju moc :)
Naposledy upravil(a) d3moon dne čtv 13. srp 2009, 18:52, celkem upraveno 1 x.
Michael24
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michael24 »

No možná bych zkusil vyndat některý paměťový moduly a zkusit taktovat jenom s 1GB, popřípadě podívat se, na kolik ti jedou voltů, popřípadě bych jim přidal. 2,0V zvládnou bez problémů :) Jinak s Phenomem 9650 zkušenosti nemám, takže moc neporadím. Jo a teď mě trkla do očí jedna věc, nepíšeš, jestli jsi na začátku paměti podtaktoval? Předpokládám, že to jsou 800MHz, tak je podtaktuj na 667MHz, bude to někde v nastavení v BIOSu, u M2N - E SLI je to Advanced - CPU configuration - RAM configuration, nebo tak nějak :)

EDIT: Jo tak ty jim napětí přidáš, nevšiml jsem si :oops:
d3moon
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od d3moon »

Michael24 píše:No možná bych zkusil vyndat některý paměťový moduly a zkusit taktovat jenom s 1GB, popřípadě podívat se, na kolik ti jedou voltů, popřípadě bych jim přidal. 2,0V zvládnou bez problémů :) Jinak s Phenomem 9650 zkušenosti nemám, takže moc neporadím. Jo a teď mě trkla do očí jedna věc, nepíšeš, jestli jsi na začátku paměti podtaktoval? Předpokládám, že to jsou 800MHz, tak je podtaktuj na 667MHz, bude to někde v nastavení v BIOSu, u M2N - E SLI je to Advanced - CPU configuration - RAM configuration, nebo tak nějak :)

EDIT: Jo tak ty jim napětí přidáš, nevšiml jsem si :oops:
Jj pameti jsem podtaktoval na 667mhz jelikoz defaultne se jejich takt zvedl na 940mhz a to uz by pc asi neustalo ale jo az budu mit cas tak zkusim moduly vytahnout a taktovat pouze s jednim.... :) jinak je teda docela realna sance ze to tema ramkama muze byt?
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Nech tam 2x1GB, bude to pro pamě´tový řadič jednodušší než 1x1GB, Command Rate dej 2T.

Frekvenci pamětí sniž na 667MHz, ale napětí jim nastav 2,0V (pokud výrobce nepředepisuje ještě víc).

Násobič HT 7, násobič NB 8.

S napětím procesoru to nepřeháněj, určitě nechoď přes 1,4V.

No a zvyšuj frekvenci FSB.
d3moon
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od d3moon »

Lokomotiva píše:Nech tam 2x1GB, bude to pro pamě´tový řadič jednodušší než 1x1GB, Command Rate dej 2T.

Frekvenci pamětí sniž na 667MHz, ale napětí jim nastav 2,0V (pokud výrobce nepředepisuje ještě víc).

u procesoru mi bios stejne vic jak 1,3V nedovolí nevím proc ... :/ jinak nasobic ht mam na 7 a nb taky na 7 a na ty pameti se teda zkusim podivat .. diky :)
d3moon
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od d3moon »

Lokomotiva píše:Nech tam 2x1GB, bude to pro pamě´tový řadič jednodušší než 1x1GB, Command Rate dej 2T.

takze uspech!!vytahnul jsem 2x1gb a najednou to jde taktovat jak pomasle ... dostal sem se az na 3001mhz .... jedine co me ale zarazi ze jsem dal pameti na 667 a pc nenabehlo a hlasilo to chybu overclockingu ... tak sem tal tohle nadstaveni na "auto" a pc jede v pohode a ramky jedou na 1044mhz :o :o nechapu ... jinak me zarazila jeste jedna malickost a to ze jsem pc pretaktoval ... normalne vse valilo v poradku .. pc jsem vypnul,vecer prijdu domu,pc zapnu a nejelo ... tak nasledoval reset a zase chyba overclockingu,tak sem to musel podtaktovat a zas to vali :) no ulet .. asi si hold cpu musi zvyknout ze ho ted budu trapit
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

napětí by také bodlo, zkus navýšit napětí na NB voltage o 0.1V a u CPU třeba přes AOD na 1.4V (teoreticky se domnívám, že tato ASUSka má nějaký jumper, kterým "povolíš" vyšší hodnoty napětí v BIOSu).
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

d3moon píše: takze uspech!!
No, to se mi moc nezdá být úspěch. Do stability tomu asi ještě dost chybí....

Napiš co máš za paměti - konkrétně - nejlépe odkaz na web jejich výrobce - nebo výpis z karty SPD z programu CPU-Z.

A jak jsi ty paměti vlastně měl nastavené - co jsi jim nastavil ručně?
flanker
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od flanker »

pro stabilitu buď 3h prime a nebo LinX 12-16 000 na 15 resp 10 smyček pro vyšší obtížnost výpočtu.
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“