Dlouhodobý problém s přehříváním... (graf z EVERESTu)

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

MadmanCZ
Začátečník
Začátečník

Dlouhodobý problém s přehříváním... (graf z EVERESTu)

Příspěvek od MadmanCZ »

Dobrý den.
Potřebuji radu. Dlouhodobě mám problém s přehříváním PC. Nová Case Apevia X-Plorer (na case je jeden větrák "in" a to na CPU a 2 "out") pomohla jen z části. Při vysokých teplotách okolí se nestíhá chladit CPU (v pokoji 28 stupňů). Při normálních ano.

Udělal jsem diagnostiku everestem a zjistil jsem, že je to velice divné. 4 minuty v maximálním zatížení se CPU drží někde okolo 60 stupňů. A potom z ničeho nic během 15-20 vteřin se teplota vyhoupne přes stovku. Viz. obrázek:

GRAF: http://www.jpeg.cz/view-571_ds.jpg.html

Neví někdo čím by to mohlo být?

Děkuji.

edit: Se starou case se PC přehříval za jakýchkoli podmínek.
James.Sniper
Začátečník
Začátečník

Re: Dlouhodobý problém s přehříváním... (graf z EVERESTu)

Příspěvek od James.Sniper »

No problém může být velice prostý, špatné teplotní čidlo...
Je chladič na CPU čistý (není zanesený prachem)? Je dobře nanesena pasta na CPU? Pokud je na obě otázky odpověď ANO, tak je vše v pořádku.
Ještě bych při zátěži zkusil šáhnout na chladič od CPU (ale pozor 60°C už docela pálí) a jestli na něm budeš schopen aspoň chvíli udržet ruku, tak je podle mě vše OK.
Skokové výkyvy teploty znamenají špatně nasazený chladič/ špatně nanesená pasta. Ale ty skoky by byly hned a ne po 4minutách zátěže.
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

Ahoj, napiš sem pls. přesně co máš za sestavu (typ a CPU + rycholst (stačí modelové označení), pak hlavně základní desku a tak.. vypadá to totiž, že máš buď nedochycený chladič na těch packách (v případě že máš box), nebo tam nemáš pastu, nebo máš extrémně nerovnou základnu procesoru (heatspread) na které chladič nesedí.
Protože ty teploty jsou fakt šílený a je to o brzké poslání procesoru do křemíkového nebe, takže písni toto info a hlavně ještě před tím vypni kompíka, sundej chladič co tam máš a překontroluj přítlak, smaž pastu (zbytek, žváýkačku apodobně.. nezbyla tam ještě na chladiči folie? (u některých chladičů bývá.. třeba u toho, co mám já, byla..) a natři cpu silikonovou vazelínou, pak přilož chladič a koukni, kde všude se to obtiskne a pak dej vědět, ideální by bylo foto.. v nejhorším případě bude třeba chladič a případně i CPU lehce zbrousit ("vylapovat")
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
MadmanCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MadmanCZ »

Nejdřív popíšu, co znamená v mém případě "dlouhodobě".

Kdysi, asi před rokem a půl jsem si koupil novou PC sestavu.

Typ CPU: DualCore AMD Athlon 64 X2, 2600 MHz (13 x 200) 5000+
Název základní desky: Gigabyte GA-M56S-S3
RAM: 2GB
GPU: ATI Radeon X1950 pro
Zdroj: 350W

Zanedlouho jsem zjistil, že se PC (cpu) přehřívá. Koupil jsem nový chladič, poměrně drahý. Problém ale stále přetrvával. Musel jsem mít otevřenou boční stěnu, abych si mohl alespoň zahrát např. nějákou hru. PC se mi vždy po nějáké době vypnul kvůli přehřátí. Pastu jsem předělával nesčetněkrát na oba chladiče (základní i koupený). Nyní jsem byl přesvěčen, že bude problém v špatné cirkulaci vzduchu. Stará case totiž neměla žádný out větrák. Nyní jsem se to rozhodl vyřešit a koupil jsem solidní bednu. Která je údajně parádně řešena s chlazením (musel jsem ale na CPU nasadit základní chladič, protože je v součásti bedny boční větrák zavedený přimo na CPU, ten dokoupený chladič by pro tento účel neseděl). První týden žádný problém. 100% zatížení a 60 stupňů. Dnes se mi ale PC opět začal vypínat (samozřejmě v zatížení... asi proto, že je venku teplo). Stáhnul jsem EVEREST a udělal tu diagnostiku... Po 5 minutách žačala teplota šíleně stoupat... Nevím proč. Navíc mám pocit, že ty out větráky foukají šíleně málo... Jestli se třeba neusazuje vevnitř teplo.
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

jj, vypadá to tak, koukal jsem a ten radeon 1950-ka topí sám o osbě docela dost a je dost pravděpodobné, že se právě po těch pěti minutách to teplo v bedně nakumuluje tak, že to začne vadit, viz ta brutální teplota motherbordu (71 je už skoro sauna, stejně tak se ti ohřívá nadměrně disk - protože 50 je moc, i když jsou venka tu "vedra"..).. jinak ta teplota Case je v Everestu označena taky jako AUX nebo jinak?jen jako ilustrace na jednom pc mám teploty disků 39 (zanesené prachem a nižší airflow) a na druhém cca 30 (zcela vyfoukané a postavené nedávno a teplota uvnitř (resp. teplota AUX je do třiceti °C i v zátěži 32 při zatížení i grafiky) ale nemám tak žhavé zobrazovadlo, protože ty 7600GT tolik netopí, navíc s alternativním chlazením.
Takže co s tím, ten alternativní chladič je jaké konstrukce - podobný jako box nebo klasická věž? Doporučoval bych Ti zkusit sundat ten větrák funící na procesor z boku (který právě nejspíš bude ochlazovat nějaké z teplotních čidel, ale myslím těch, které regulují rychlost větráku na CPU (možná proto se točí tak pomalu a nestačí CPU dostatečně ochlazovat) Je zapojený přes PWM regulaci přímo do desky? Jestli jo, tak by mělo by jít o 4 pinový konektor. Zkusil bych to proto vypojit a zapojit (ten větrák na CPU) na nějakou manuální regulaci - Zalaman Fanmate ideálně (mám jej na obou pc a spokojenost veliká - podporuje i monitoring otáček navíc, napětí jde nastavit při připojení na 12 v větev od 5V do cca 11.5V). Pak ten větrák nechat jet přes ten regulátor. Druhou věcí je, jak máš vyřešený odfuk ze skříně? Potřebuješ dostat teplý vzduch od grafiky (jaký má chladič, konstrukcí podobný zalmanu, nebo ten referenční co dává na Atiny třeba Sapphire?) ven ze skříně, ideální bude nějaký hodně foukající 12 cm fan (AC či Accutake z levnějších) č Noctua z dražších. A pošli sem pls (třeba v malování načrtlé schémátko chlazení jak to máš teď (pozice disků, grafiky a hlavně odfukujících větráků + kde je zdroj). Jinak dobrý článek, který se tím zabývá je teba tu:
http://www.umbel.xf.cz/cooling/cooling.htm

Ještě jsem koukal, zdroj máš jaký 350-ku Fortona? Má 12 cm fan vespod? Aby vypomáhal těm ostatním větrákům v jejich práci. Teplý vzduch totiž stoupá vzhůru a hlavně ty klasické chladiče (oproti věžím při jejich "vodorovné" orientaci) foukají teplý vzduch do všech směrů a rozšiřují ho po skčíni. Hodil by se, když už tak něaký těsný windtunnel (zase viz info z článku..), nějak se to vydumat musí podařit.
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
MadmanCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MadmanCZ »

Out větrák to má na hroní stěně. A nahoře vzadu.

Ještě tu připadá v potaz jedna věc... Ta bedna umí regulovat otáčky out ventilátorů (manuálně - kolečkem vepředu bedny)... Zvyšuje napětí které jde na ventilátory a reaguje na to i podsvícení led diodami. Já s kolečkem můžu kroutit jak blbej a podsvícení nereaguje a otáčky ventilátorů už vůbec ne... Mám to si špatně zapojený... Má to být píchlý na nějáký kábly co jdou z case a já jsem to píchl na zdroj. To bude možná ono...

Jen naprosto netuším jak to zapojit. Už při sestavování jsem si s tím lámal hlavu, ale nepodařilo se mi to.
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

jj, tak to vypadá, jinak jsem našel obrázek té skříně - viz:
Obrázek
skříně a fakt bych osobně odstranil ten funící větrák z vrchu a šoupl tam nějakou slušnou věž, která bude nasávat zepředu, i kdybys kvůli tomu musel ten stávající prodat a šoupnout tam backplate. To CPU má totiž (pokud máš ještě 90 nm verzi toho Athlona a ne už 65 nm, která topí o poznání méně) TDP 89 W (zjistíš v Everestu v info o CPU a více pak tady http://www.cpu-world.com/CPUs/K8/TYPE-A ... %20X2.html) TDP stejné (+ podobnou plochu) jako Prescott na mém druhém pc (89W), kterého uchladit v nějakých rozumných mezích a při relativní tichosti je také nadlidský výkon (navíc se mi zdá, že topí, jak stárne (5 let) čím dál tím víc :-) )

P.s.: Posílal jsem ti soukromou zpávu s nějakými obrázky, přečti si ji pak pls (černá lišta nahoře u hlavičky stránky (FAQ/ Pravidla/Už. Blogy atd, tak pod tím..)

Dík
MadmanCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MadmanCZ »

Takže jsem správně zapojil bednu otáčky na ventilátorech se regulovat dají, ale na teplotu žádný efekt.
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

hmm.. to vypadá opravdu buď na prach (před chvilkou jsem čistil u sebe prachem zanesený Pasiv na Northbridge/ chipsetu (který se právě kvůli prachu dost brutálně ohříval - a s tím oteploval i CPU, protože z něj chladič zespod právě nasává vzduch..) a teploty jen touto úpravou o nějaké ty 4 stupínky slezly (všude..) a nebo to nedotažení chladiče. Ideální bude fakt poslání fotky, jinak se ty chyby hledají dost obtížně. Hlavně pošli typ toho alternativního chladiče, je totiž vidět že to ten box nezvládá (nebo špatně přiléhá) a zkus v pondělí objednat ten zalmaní regulátor (stojí 80 kč)
Ale jde to otestovat i jednodušeji, pokud položíš na pasiv chladiče ruku, je vařící, nebo jen relativně teplý? Při těchto extrémních teplotách bys na něm totiž správně nemohl ani udržet ruku.
Takže jak jsem psal, pošli sem typ toho náhradního chladiče, který máš, případně zkus pořídit nějakou tu levnější věž (třeba ten AC Freeer 64 je fajn), pak odšroubuj šroubovákem ten stávající chladič, pač nejspíš dělá víc škody než užitku (přetlak + ti tam vhání zbytečně prach) no a hlavně napiš, jak na tom s teplotou je samotné těleso chladiče po dotyku, ještě z dob, co jsem měl Atlona XP (1700+) s klasickým hliníkovým chladičem si pamatuju, že už při teplotě procesoru 60 stupňu byl dost horký, takže při té stovce musí doslova sálat teplo do okolí, pokud ne, tak ti tam nedrží.. hlavním kritériem zkrátka je změnit tok vzduchu ve skříni tak, aby ses s tou teplotou v case pohnul co nejvíce dolů (možná jde o teplotou NB) jinak možná trošku ovlivňuje i ta plastová bočnice (hliník je hliník a trochu lépe pohlcuje teplo), ale ten efekt bude podle mě minimální. Stejně tak by pomohlo vyměnění chladiče na GK (zase jsi nenapsal jaká koncepce chladiče na ní je). ieální bude accelero + 12 cm fan. Teplo pohltí z velké části chladič a bude se pomaleji uvolňovat do skříně, kdy ho ty dva fany vzadu budou (doufejme) stačit vyfukovt zase ven.. no fakt ale je, že je to běh na dlouhou trať, taky bych mohl vyprávět..
MadmanCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MadmanCZ »

No já tower chladič mám... Je to ten chladič co jsem dokupoval. Na staré case jsem ho měl.

http://www.frostytech.com/articleimages ... 5_pspc.jpg
http://rwlabs.com/images/articles/everc ... alo_14.jpg

Ale vzhledem k tomu, že na této case je ten boční větrák ještě k tomu s rourou která vede vzduch přímo na chladič tak jsem ho tam nedával, protože je to udělaný na ten obyčejnej.

Skusit to můžu...
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

to jo, ale aby to bylo fakt na 100% funkční tak by ten windtunel musel být udělaný opravdu natěsno, takovým těm přidávaným ke skříni bych se vyhnul, navíc už ten graf ukazuje, že by ta věž mohla chladit velmi dobře...
takže vzhůru do toho, uvidíš jak to dopadne, pastu tam dáváš jakou Arctic MX-1čku?
MadmanCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MadmanCZ »

Skim píše:to jo, ale aby to bylo fakt na 100% funkční tak by ten windtunel musel být udělaný opravdu natěsno, takovým těm přidávaným ke skříni bych se vyhnul, navíc už ten graf ukazuje, že by ta věž mohla chladit velmi dobře...
takže vzhůru do toho, uvidíš jak to dopadne, pastu tam dáváš jakou Arctic MX-1čku?
Nevím jaký je rozdíl mezi tou co říkáš a tou co mám... Evercool

edit: Zítra předělám a určitě dám vědět...
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

teplovodivá pasta, kterou mažeš (a nanést ji někdy správně - rovnoměrně v tenkém filmu po celé ploše CPU je taky docela věda) základnu cpu při každé výměně/ odstranění chladiče je důležitá ke správnému přenosu tepla z heatsprederu (doslova tepelného "šiřitele") procesoru na chladič, který pak teplo předává zase dál do okolí okolí. Ale to již předpokládám nastudované máš. Pasty accutake osobně neznám, ale mezi kladné stránky oné pasty Arctic MX1-čky patří mimo jiné (kromě dobré ceny.. cca 80 kč za velkou tubu) i výborná roztíratelnost (skutečně má podobnou konzistenci jak klasická pasta na zuby a nehrudkovatí + snadno se roztírá..), téměř okamžité zahoření (tj že není pořeba čekat destíky hodin než si sedne a plní svůj přenosový účinek v maximální míře + trvanlivost) a dále její nevodivost (mám dojem, že díky absenci stříbra), takže je možné ji používat prakticky všude bez obav z nějakého kraťasu/ zkratu a apodobně..
MadmanCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MadmanCZ »

S tower chladičem je to mnohem horší. Boční větrák na CPU je s ním bezúčelnej, takže jsem tam dal ten základní chladič. Psatu jsem koupil Artic MX-2. Dal jsem ji tam. Koupil jsem 12cm vyfukovací ventilátor. Dal jsem ho tam.

Suma sumárum... Stále téměř stejné. Už fakt nevím čím by to mohlo být.
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

hmm.. vypadá to fakt na nějakou zapeklitost (ještě mně napadá chyba cpu.. jestli netrpí nějakými power leaky/ úniky proudu, ale že by k tomu docházelo až po pěti minutách a projevovalo se to takto.. v čistě teoretické rovině to možné je, prakticky jsem se s tím ale ještě nesetkal) čidly to nebude, ta když klamou, tak konstantně (ukazují třeba o 20 stupňů míň/ víc). Jo, pošli sem do fora pls. nebo po SZ screen ze CPU-Z, ať vím, jakou revizi Athlonu přesně máš, ta X2-ka 5000+ má podle linku, co jsem do fora posílal posílal, TDP (hodnotu maximálního tepelného vyzařování) buď 65W nebo 89 (65 nm rep. 90 nm výrobní proces) což zase není tolik (u C2D to Intel v označování trochu šmelí a tak mají sice TDP 65 W, tak při plné zátěži (Linpacku - ten ale ty nezkoušej, CPU by ti mohlo i shořet.. ) až kolem 110-ti W, po přetaktování (natožpak se zvýšenou voltáží) ještě víc (120 - 130W). Zbývá fakt ten přítlak. Alias nerovná základna, otestuj proto tělo chladiče, jestli je při těch 100 stupních opravdu naomak (postačí prst) tak horké, ten 120 cm fan totiž skutečně pomůže v 99% případů (už samoný fakt, že tam je a točí se.. stačí klidně (podle původních otáček na 7 - 9V). A potom ještě (pokud fakt nebude to tělo horké) naposledy sundej chladič, opatrně a rovnoměrně (ať se ti omylem neotře o CPU ho opatrně nadzdvihni..) a podívej se, jestli je pasta rozetřená a hlavně obtisklá všude rovnoměrně (pro přenos tepla může být dokonce lepší větší přítlak u středu chladiče an CPU (konvexnost) ale pasta by měla být správně v těchto místech jen víc rozetřena tlakem, chybět nesmí nikde.
Další věc, co jsem si všiml, u toho větráku, který funí na procesor, je taková plechová (plastová) mřížka (opatřená nápisem "ASPIRE") šla by domontovat?. Je to na ní totiž ještě nějaká perforace či co a ta určo brání průtoku vzduchu.
Jinak ta regulace od Zlamanu je fajn pro to, že můžeš regulovat otáčky manuálně podle potřeby (jestli si pamatuju správně tak jsi psal, že se ti ten větrák na chladiči CPU točí dost pomalu..)
A potom si zkus určitě udělat ten vlastní windtunnel, vezmeš A3-kovou čtvrtku, přiložíš ji k boxovanému chladiči, zkaroutíš do čtverce (ty rozměry +/- změříš.. a rohy opatrně ohneš) pak sestřihneš do patřičné vzdálenosti od boxu (ať ti nesleze dovnitř do desky) a zapřeš zevnějšku o ten otvor ve skříni.. toto utěsnění je fajn, pač ti pak přicházející vzduch nenarušuje airflow ve skříni.. měl jsem tak na 10V puštěného Artica TC-čko (točil se na neslyšných 600-800 rpm) a zvládal v pohodě uchladit (na upraveném chladiči pro socket A) Celerona 850-ku (TDP asi 30W)
Takže sumárům toho, co jsem psal:
1) Zjistit verzi CPU (Everest a ještě lépe aktuální verzí CPU-Z (viz google/ faq zde)
2) překontrolovat přítlak/ obtisknutí pasty + zaslání fotky.. jak jsem psal, pokud to člověk nevidí na vlastní oči, tak se může snažit pomoci sebevíc, ale neudělá s tím nic.. totéž vnitřek pc..
3) a) sundat ten plastový kryt větráku na windtunnelu
3) b) zkusit si udělat ze čtvrtky ten archaický tunel (slepit ty kraje můžeš i paírovou lepenkou.. estetické to moc nebude, ale jde nám o zkoušku funkčnosti
jinak to, že ten původní chladič chladí ještě hůř je fakt nelogický (podle těch grafů chladil o cca 15 stupňů líp než box), ale asi tam fakt bude ještě nějaká chyba, kterou jsi buď nepopsal/ nevšiml si, nebo ji člověk bez té fotografie nepozná (opravdu to hodně ulehčíš, když si alespoň na odpoledne od rodičů/ (kamaráda/ přítelkyně) půjčíš buď digitál nebo nějaký slušnější fotomobil (2 mpix a víc ideálně, ale 1 MBpix je +/- taky dostačující) a vše to ofotíš..
MadmanCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MadmanCZ »

CPU Z:

http://www.jpeg.cz/view-876_cpuz.jpg.html

Pasta (Artic MX-2) je rozetřena naprosto rovnoměrně... Uhlazoval jsem to ještě kreditkou.

Dal jsem zepředu další dva 8cm fany.... Vtahovací... Takže mám zaplněných všech 5 slotů pro fany...

- Přítlak chladiče na CPU je správný, testoval jsem oba chladiče co mám a nic se tím neřeší.

Problém stále přetrvává... Už opravdu netuším, čím by to mohlo být...
DAveDOG
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od DAveDOG »

A odkud jste? Třeba by se našel nějaký dobrovolník co by se na to podíval na místě. Jeden pohled (nebo osahání) je lepší než to tu plnit stovkami vět.
UFO PORNOOOOO!

"To není meloun!!!"
MadmanCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MadmanCZ »

Tak jsem to vyřešil... Po roce... Měl jsem násobič v biosu nastavenej na auto a ono se to automaticky nastavovalo na maximum 13x což bylo asi moc... Stáhl jsem ho na 6x což je asi málo, ale výsledek je slušný... V 100% zátěži 46 stupňů.

Everest:

http://www.jpeg.cz/view-676_Bez_n_zvu.jpg.html

CPU-Z:

http://www.jpeg.cz/view-162_cpuuu.jpg.html

edit: Nyní v tom musím najít nějáký kompromis... Výkon(nastavení násobiče)/chlazení
Skim
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Skim »

zdravím, tyhle teploty už jsou v pohodě.. zvedni to ještě na tu desítku násobič, pokud budou obě jádra do 65-ti stupňů (+/- 2 stupně kolísání) tak je to ořád skvělý výsledek. já myslím, že k nějakém,u zlepšení došlo..a co jsem viděl rozdíly, tak je to zhruba 5 stupňů na 400 Mhz, teď jsi na 52, takže minimálně o 500 - 800 mhz bych ještě přidal a pokud to bude stejně lineárně stoupat jako teď, tak to je v pohodě :-)
jo a to cpu má fakt nakonec minimální TDP (65W) - i podle podle kódového označení )2. revize jádra Brisbane) jde o 65 nm, takže zase nějak extra netopí, aby to nešlo uchladit..
http://www.cpu-world.com/CPUs/K8/AMD-At ... OBOX).html
jo a maximální provozní teplotu udávají 68°C, takže bych si to hlídal..
btw dnes jsem taky docela zapracoval na už asi týden vlyaďovaném systému chlazení.. nacpal jsem dozadu nahoru i druhý 8 cm fan AC-3ku na 10V(@12V) (jeden dává průtok 48 m3, což ej na 8 cm už tak úctyhodné :-) při 10v cca 40, druhý taky ofukuje to z bezprostřední blízkosti tu věž jak ďas (v součtu 80 kubických metrů za hodinu) no a teploty spadly v zátěži zhruba o 8 - 10 stupňů (při hlavním fanu jedoucím na 5V) takže ono toho chlazení není nikdy dost
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“