Bodré podoledne vespolek….
Zdravím, házím zde link na video s mým projektem, je to další ze způsobů, jak lze realizovat barevnou hudbu…
http://www.metacafe.com/watch/3147159/f ... sentation/
Ve videu je kompletní montáž, základní funkce a výsledný efekt.
Více o stavbě a funkci:
(Zdatnější uživatelé nechť odpustí výklad, realizace proběhla dle znalostí z druhého ročníku střední školy, tudíž je pravděpodobné, že realizace dle programovatelných obvodů či mikroprocesorů by byla efektivnější…)
Byl jsem inspirován stavebnicí barevné hudby, tudíž jsem si jí koupil, postavil a zjistil, že to umí mnohem víc, než ty upravené či snad koupené sound invertory k neonům, kvůli mikrofonu to je dle mého docela nic moc řešení. Rozhodl jsem se tedy pro vlastní projekt… Různě jsem uvažoval o možných řešeních ve skříni, nakonec jsem se rozhodl pro tvorbu panelu do 5,25“ pozice a výrobu vlastního osvětlovacího zařízení skříně…
Když bylo rozhodnuto, nabízela se otázka samotné realizace panelu, zde jsem z počátku neměl zcela jasno, zda ponechat základní funkci obvodu (basy, středy a výšky blikají dohromady) nebo postavit vlastní obvod umožňující zapnutí/vypnutí barevné hudby a následnou možnost si zvolit svit odděleně nebo v různých kombinacích… Samozřejmě hned od začátku se nabízelo řešení v podobě klasických kolébkových či podobných vypínačů, ale to mi nepřišlo jako efektivní řešení. Volba padla na mikrospínače, zde je samozřejmě problém v tom, že obvod je spojen po dobu zamáčknutí tlačítka… Bylo tedy třeba pouvažovat nad druhým ročníkem střední školy a zvolit si obvod a jeho zapojení pro funkci IMPULZ=1 (zapnuto) a STEJNÝ IMPULZ=0 (vypnuto)… Zvolil jsem tedy to, co jsem znal…. Klopný obvod 7473 (JK) a zapojit ho tak, abych vytvořil klopný obvod T, který plní funkci toho, co jsem potřeboval… Drží stav do té doby, než dostane impulz a tím pádem klopí do stavu opačného a zase čeká na další impulz…. Ideální pomyslel jsem si… Použil jsem dva KO 7473 kvůli počtu funkcí. Mým typem JK mohlo téct max. 7V (s vytvořeným chladičem to běží na 7,63V), takže nebylo možno tímto zapínat diody, které běží na konektorech stavebnice, kde je 12V. Tím bych ty šváby odpálil… Volil jsem tedy řešení přes relé… Tlačítko dá impulz, IO změní stav=>a relé sepne…. Byla vyřešena i tato otázka… Potom už jenom kupa pájení, další nečekaných problémů, různé poklesy v napětích a samovolné odepínání relátek, pokusy a omyly a bylo to na světě…. Potom zakomponování do plechové kostry, tvorba předního krytu panelu z plexi (lakování, broušení apod.) + další potřebné kryty z plexi, samolepky a panel jako takový byl hotov.
Dále byl na řadě externí box, který bude osvětlovat skříň, tam se mi zdálo komplikované řešení přes neony, či velkého množství LED. Zvolil jsem výkonové 1W LED. Potom tvorba boxu, nastavení potřebného napětí pro ideální svit a bylo hotovo. Intenzita svitu diod v boxu je libovolná a lze nastavit pro každou zvlášť. Diody bohužel nesvítí na svých maximálních parametrech, neboť to obvod nestačí už živit… Napájení celého zařízení je realizováno přes 12V v molexu. Toť vše…
Od nápadu k realizaci mi to zabralo něco málo přes měsíc čisté práce… Cena se vyšplhala něco málo přes 1000Kč a proběhla likvidace nefunkční DVD-RW mechaniky kvůli kostře…
Barevná hudba-prezentace hotového projektu
- Kowalczyk4
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Barevná hudba-prezentace hotového projektu
CPU: C2D E6600 @ 3,6GHz (1.63V real,rev.L634F), VGA: BFG 8800 GTX OC edition, MB: Asus Striker Extreme bios: 1303, RAM: OCZ PC2 6400 Flex XLC 800MHz @ 1066MHz 2x1GB, Sound: Creative Sound blaster X-Fi Fatal1ty, HDD: Seagate Barracuda 7200.10 160GB,320GB, Cooling: D-TEK Fuzion V2, Swiftech MCP655 Pump, 2x MCW30 chipset block, MCRES-Micro rev.1 reservoir, black tygon tubings with blue SmartCoils + Coolermaster Hydra 8800 + Alphacool Radiator NexXxoS Xtreme III + 3x AeroCool Turbine 1000
- M4r1hu4n3
- Mírně pokročilý
Re: Barevná hudba-prezentace hotového projektu
Fotky v lepší kvalitě jak na videu by nebyly? Přestože nejsem fanda pc kolotočů tak tohle se mi celkem líbí, vypadá to že je to dobře a kvalitně postavené. Lepší fotky by se opravdu hodily.
"Lepší než za ženštinami hampejznými se píditi, jest plodníkem svým dvakrát týdně řádně zatřásti." Jan Amos Komenský
- Trinom
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jo, nevypadá to zle. Sice bych to nedával do PC skříně, ale to je na tobě. Schéma by nebylo?
Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
- Kowalczyk4
- Nováček
- Kontaktovat uživatele:
Fotky někam hodím a večer to zde nalinkuju. Schéma mám pouze té stavebnice, zbytek jsem dělal za pochodu, ale určitě bych ho mohl sestavit...
Edit: Tady jsou fotky: http://www.flickr.com/photos/41327699@N02/
Edit: Tady jsou fotky: http://www.flickr.com/photos/41327699@N02/
CPU: C2D E6600 @ 3,6GHz (1.63V real,rev.L634F), VGA: BFG 8800 GTX OC edition, MB: Asus Striker Extreme bios: 1303, RAM: OCZ PC2 6400 Flex XLC 800MHz @ 1066MHz 2x1GB, Sound: Creative Sound blaster X-Fi Fatal1ty, HDD: Seagate Barracuda 7200.10 160GB,320GB, Cooling: D-TEK Fuzion V2, Swiftech MCP655 Pump, 2x MCW30 chipset block, MCRES-Micro rev.1 reservoir, black tygon tubings with blue SmartCoils + Coolermaster Hydra 8800 + Alphacool Radiator NexXxoS Xtreme III + 3x AeroCool Turbine 1000