Chybné sektory, chybný blok, struktura - jak to vyřešit

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Jasper
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Chybné sektory, chybný blok, struktura - jak to vyřešit

Příspěvek od Jasper »

Zdravím, mám nějaký problém s diskem. Poslední dobou se mi párkrát stalo, že se systém restartoval těsně před zobrazením přihlašovací obrazovky. Párkrát vyskočila systémová bublina, že nějaký soubor je poškozen (něco k čemu se zrovna přistupovalo, chache v Opeře).
Výsledek CHDISKu:

Kód: Vybrat vše

51199999 kB místa na disku celkem.
  47491380 kB v 198463 souborech uzivatele.
    118144 kB v 33054 rejstrících.

28 kB v chybnych sektorech.

395891 kB pouzívá systém.
     65536 kB zabírá soubor s protokolem.
   3194556 kB na disku je volnych.
      4096 bajtu v kazdé alokacní jednotce
  12799999 alokacních jednotek na disku celkem.
    798639 volnych alokacních jednotek
Píše že je 28kB chybných sektorů, ale na konec napíše, že svazek je v pořádku.
Zde je log z kontroly chyb v HD Tune:

HD Tune Pro: SAMSUNG HD642JJ Error Scan

Scanned data   : 610236 MB
Damaged Blocks : 0.1 %
Elapsed Time   : 134:32
1  Error at 3007 MB (LBA 6158444)
2  Error at 14728 MB (LBA 30163996)
Nějaké hlášky z Event logu:

Zařízení \Device\Harddisk0\DR0 má chybný blok.
Předchozí se mi ukazuje poslední dobou často (5x za 24hodin, 14x za týden, 183x celkem).

Stínové kopie svazku C: byly přerušeny kvůli selhání výpočtu volného místa. 

Konfigurace stránkovacího souboru pro výpis stavu systému se nezdařila. Přesvědčte se, zda na spouštěcím oddílu disku je stránkovací soubor a zda je na něm dostatek místa pro uložení obsahu celé fyzické paměti.

Struktura systému souborů disku je poškozena a je nepoužitelná. Je nutné na svazek \Device\HarddiskVolume1 spustit nástroj chkdsk.
SMART:
Obrázek

Jde to nějak vyřešit, nebo to je na reklamaci? Ty vadné sektory by měly jít nějak vyřadit, ale nevím čím a jestli to bude chtít formát a nebo ne... Na stránkách mají nějaký bootovací ISO diagnostický program ES Tools. Jde to opravit nějak tímto? Nemohl jsem to ještě vyzkoušet, nemám CD...
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: Chybné sektory, chybný blok, struktura - jak to vyřešit

Příspěvek od zombux »

předpokládám že systém souborů máš NTFS. podívej se na "Current Pending Sector Count" - znamená to 28 vadných sektorů, které se SMART právě snaží realokovat abys nepřišel o data. což opravdu znamená, že povrch disku není v pořádku - tj. záloha a reklamace. dočasně bys to mohl zkusit opravit pomocí chkdsk /r, ale problémů tě to nezbaví.
ignorelist: kremrole a dezoláti
Jasper
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jasper »

Jj, NTFS. Aha, jsem myslel, že se ty sektory nějakou utilitkou označí jako nepoužitelné a pak to bude vpoho... Zkusil jsem napsat do obchodu, jestli to berou na reklamace. Jestli jo, tak doufám, že to řeší výměnou, mám jen jeden disk a nemůžu mít komp měsíc bez disku :D
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

no, ono to je trochu jinak. kdysi v dřevních dobách když disky neuměly SMART, tak opravdu bylo možné/nutné vzít software, označit vadné sektory jako nepoužívané a frčet na zbytku disku. SMART to celé ovšem řeší sám, a to právě přes realokaci sektorů. má na to vyhrazené servisní sektory (několik desítek až stovek), a v případě problému s vadným sektorem jeho obsah přemístí (realokuje) do servisního sektoru. v závislosti na využití konkrétního vadného sektoru tato operace nemusí být okamžitá, během ní je tenhle sektor označen jako pending. když servisní sektory dojdou, jsou pak už označeny jen jako offline uncorrectable.

čili, tvůj výpis znamená, že na disku je 28 vadných sektorů, které právě SMART přealokovává - časem se objeví v Reallocated Sectors Count.

teď možná budu kecat: co se týče označování vadných sektorů, to dneska řeší taky SMART, a když narazí na vadný sektor který už nemá z čeho zálohovat, tak se ten sektor prostě sám od sebe nevyužije. nebijte mě jestli kecám, ale myslím že to takhle funguje. čili označování dneska už (asi) nemá smysl a je to automatické.

druhý problém je že tyhle čísla málokdy zůstávají stejná, a vadné sektory se časem množí. takže doporučuju prostě zazálohovat data a reklamovat, případně za pár šlupek koupit ještě jeden disk, pokud si nemůžeš dovolit bez něj existovat, za dnešní směšné ceny už to není problém.
ignorelist: kremrole a dezoláti
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

Na reklamáciu to určite je, nenechať sa odbiť a trvať na výmene.

Zomb: dík za info
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“