Taktování procesorů Intel
- Stanley
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Re: Taktování procesorů Intel
Tak stále žádný pokrok. Stále to nejde. Stále se ze 3,3 ani o krok nepohnu.
EDIT: Tak jsem pročetl celý thread o desce ASUS STRIKER EXTEME a to mi to celkem objasnilo. Asi se vykašlu na testy a dám CPU na default, případně na 3,3 a nechám to být. Na ty experimenty, co ta deska potřebuje nemám čas, ani náladu.
EDIT: Tak jsem pročetl celý thread o desce ASUS STRIKER EXTEME a to mi to celkem objasnilo. Asi se vykašlu na testy a dám CPU na default, případně na 3,3 a nechám to být. Na ty experimenty, co ta deska potřebuje nemám čas, ani náladu.
- Lokomotiva
- Začátečník
Až budeš mít čas a náladu, postni ty screeny.
Třeba se podaří vymyslet lepší nastavení.
Měl bys něco jako taktování pod veřejnou kontrolou....
Třeba se podaří vymyslet lepší nastavení.
Měl bys něco jako taktování pod veřejnou kontrolou....
- tielka
- Středně pokročilý
takto nějak by si měl mít nastavené
1.2 HT Voltage 1.3V
NB Voltage 1.35V
SB Voltage: 1.55V
CPU VTT Voltage 1.35V
Další nastavení:
PCIex na 101MHz
1.2 HT Voltage 1.3V
NB Voltage 1.35V
CPU VTT Voltage 1.35V
Další nastavení:
PCIex na 101MHz
- Stanley
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Zkusím to ještě poladit, ale není to opravdu pro mě životně důležité. Když to nepůjde, nechám tak. Ještě zkusím taky polaborovat s paměťma, mám totiž 4x1GB A-DATA Vitesta EE 800. Ne že by paměti byly špatné, ale 4x1GB téhle desce a OC asi moc nesvědčí. Zkusím nechat třebas jen 2.
Jinak díky za všechny rady. Jóooo, to byly časy, když jsem před lety taktoval nějaké staré AMDčko jumperama přímo na desce a povedlo přetaktovat ze 100MHz na 133 (nebo to bylo ze 133 na 160?) ....troška nostalgie.
Jinak díky za všechny rady. Jóooo, to byly časy, když jsem před lety taktoval nějaké staré AMDčko jumperama přímo na desce a povedlo přetaktovat ze 100MHz na 133 (nebo to bylo ze 133 na 160?) ....troška nostalgie.
- Mastodont
- Černá karta
-
Mě přijde, že dnes provozovat OC je na to, vzít si dovolenou 14 dnů, nakoupit si kotel kafe a lexaurinu a smrdět u toho. Testy jsou většinou na hovno, protože projde 12 hodin primu a potom padne TF2 po 5ti minutách hraní.
- Lokomotiva
- Začátečník
Jestli ale zvýší VTT Voltage až na 1,35V, musí zejména změnit GTL Voltage na cca 0,904V.tielka píše:takto nějak by si měl mít nastavené
1.2 HT Voltage 1.3V
NB Voltage 1.35V
CPU VTT Voltage 1.35V
Další nastavení:
PCIex na 101MHz
Jinak se asi stability nedočká.
Ovšem u dvojádra bych nechala VTT základních 1,1V a GTL taky v základu.
- Stanley
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
S napětím jsem zatím nehejbal, na to potřebuju víc času. Od začátku jsem doufal, že na takto "kvalitní" desce to bude sranda. Ale opak je pravdou, jak psal OBR v recenzi, tak tahle deska asi potřebuje hodně laborování. Nebo mám vadný kus, nevím.
Dneska jsem zkoušel osadit pouze 2 paměťové moduly. Zkoušel jsem je jak va bance A tak v bance B stále stejný výsledek.
Snad zítra se dostanu k tomu, abych si zkusil pohrát s napětím. Pak budu informovat.
Stále mi ale vrtá v hlavě, jak je možné, že na obyč desce, v obyč sestavě prostě nastavím frekvenci a je přetaktováno. A v druhé, kvalitní sestavě, se nedostanu ani kousek výš.
Dneska jsem zkoušel osadit pouze 2 paměťové moduly. Zkoušel jsem je jak va bance A tak v bance B stále stejný výsledek.
Snad zítra se dostanu k tomu, abych si zkusil pohrát s napětím. Pak budu informovat.
Stále mi ale vrtá v hlavě, jak je možné, že na obyč desce, v obyč sestavě prostě nastavím frekvenci a je přetaktováno. A v druhé, kvalitní sestavě, se nedostanu ani kousek výš.
- Lokomotiva
- Začátečník
Máš vznešenou desku a jak známo urozenost zavazuje...
- Stanley
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Tak mě napadá, nemám na taktování na této desce slabý zdroj? Mám ten co je v podpisu - Enermax Liberty 500W. Zkusím vyhodit grafiku (8000GTS OC) a dát tam nějakou obyč. Tahle potřebuje samostatné napájení. Tak tím něco ušetřím a uvidím, jestli se zlepší možnost přetaktování - resp stabilita. Mám dojem, že teď už je nestabilní i nepřetaktovaný. Ale cca dva roky fungoval naprosto bez zaváhání.
- Syntex
- Začátečník
-
Spíš ne, tohle jsou dobrý zdroje.
Tahle deska je dobrá pro ty, kteří vědí kam sáhnout a proto umožnuje dost nastavení. Tomu, co s taktování nemá moc zkušeností to dokáže zamotat hlavu.
Tahle deska je dobrá pro ty, kteří vědí kam sáhnout a proto umožnuje dost nastavení. Tomu, co s taktování nemá moc zkušeností to dokáže zamotat hlavu.
- Stanley
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Fakt se na to vykašlu, jak jsem už psal, jen jsem to chtěl zkusit a hlavně mi bylo divným, proč to někde jde a někde ne.
Budu se věnovat něčemu užitečnějšímu
Budu se věnovat něčemu užitečnějšímu
- Stanley
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem to ještě zkusil a stále nulový výsledek. Ještě doplním, že testuju na čisté instalaci Win 7. Ale to by nemělo mít vliv. Jak zapnu Orthos, tak po pár vteřinách konec, někdy se Win 7 ani nerozjedou.
Nastavení jsem zkoušel nějak podobně:
- PC Express sloty na - 101MHz
- Ref. takt napevno na - 250MHz
- paměti LINKED i UNLINKED, většinou na 800MHz
- frekvenci nechávám stabilně na 3,6GHz (FSB 400MHz) (předpokládám, že tuhle frekvenci by měl procesor bez problémů zvládnout, na jiné sestavě šel bez úpravy napětí)
- časování pamětí nechávám na AUTO
Voltage:
zkoušel jsem různé hodnoty a různé kombinmace cca kolem těchto hodnot
VCORE max na - 1,35V
MEM - 2,05V
1.2HT - AUTO (ale zkoušel jsem i 1,3V)
NB - +-1,35V
SB - +-1,55V
CPU VTT - AUTO (ale zkoušel jsem i 1,35)
Teplota CPU lezla cca k 41stupňům, což by mělo být OK, ale zdá se mi, že od pamětí jde nějak moc velké teplo a když sáhnu na heatspreadery, tak jsou dost rozpálené.
Nastavení jsem zkoušel nějak podobně:
- PC Express sloty na - 101MHz
- Ref. takt napevno na - 250MHz
- paměti LINKED i UNLINKED, většinou na 800MHz
- frekvenci nechávám stabilně na 3,6GHz (FSB 400MHz) (předpokládám, že tuhle frekvenci by měl procesor bez problémů zvládnout, na jiné sestavě šel bez úpravy napětí)
- časování pamětí nechávám na AUTO
Voltage:
zkoušel jsem různé hodnoty a různé kombinmace cca kolem těchto hodnot
VCORE max na - 1,35V
MEM - 2,05V
1.2HT - AUTO (ale zkoušel jsem i 1,3V)
NB - +-1,35V
SB - +-1,55V
CPU VTT - AUTO (ale zkoušel jsem i 1,35)
Teplota CPU lezla cca k 41stupňům, což by mělo být OK, ale zdá se mi, že od pamětí jde nějak moc velké teplo a když sáhnu na heatspreadery, tak jsou dost rozpálené.
- tielka
- Středně pokročilý
pokud cpu jel na jiné desce v oc ok tak je chyba ram,deska .je fakt že na 400 fsp by to mělo šlapat bez maturování
- Stanley
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Už jsem to psal na začátku, že na jiné, obyčejné kancelářské sestavě, jsem zvednul jen frekvenci a procesor šlapal na 3,6. Zkoušel jsem takhle 2 E8400 a oba šlapali. Akorát že u jednoho z nich byl rozdíl na jádrech až 6stupňů. U toho druhého je teplota stejná u obou jader.
Zřejmě je opravdu problém buď u pamětí, nebo v desce. Asi bych to tipoval na desku. Možná ještě vyzkouším jiné paměti. Uvidím, s jakým výsledkem. Ale paměti mám 4+1GB A-DATA Vitesta EE 800MHz a mám dojem, že jsem zkoušel 2 a ty druhé 2 (jeden pár a pak ten druhý pár) a stále stejný výsledek, což by ukazovalo spíš na desku.
Nebo si tahle deska s A-DATA Vitestama nerozumí
Zřejmě je opravdu problém buď u pamětí, nebo v desce. Asi bych to tipoval na desku. Možná ještě vyzkouším jiné paměti. Uvidím, s jakým výsledkem. Ale paměti mám 4+1GB A-DATA Vitesta EE 800MHz a mám dojem, že jsem zkoušel 2 a ty druhé 2 (jeden pár a pak ten druhý pár) a stále stejný výsledek, což by ukazovalo spíš na desku.
Nebo si tahle deska s A-DATA Vitestama nerozumí
- tielka
- Středně pokročilý
já bych tam dal jenom jednu pamět a pak bych taktil,a data stěma mužeš dělat co chceš tam bych strach neměl asi bych prvně potaktil paměti co umí a pak cpu
- Stanley
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Jednu paměť? To mi přijde jako blbost. Dvě v DCH by měly fungovat naprosto v pořádku. A jak jsem psal, nechávám je na 800MHz, takže problém bude zřejmě jen v desce.
- Mastodont
- Černá karta
-
To co pise tielka je naprosta blbost. Pameti musi fungovat tak jak je zapojis.
- tielka
- Středně pokročilý
no nekecej a to si přišel jak?
- Blue Storm
- Odborník PCT
2tielka:dvě stejné paměti ze stejného kitu mají z 90% stejný potenciál pro přetaktování a navíc, když je udržuje na frekvenci +- 800MHz, tak není důvod tam nechávat jen jeden modul
PC: Intel Core i7-8700K | Asus Strix Z370-G Gaming | GTX 980 Ti | Corsair Vengeance LPX 2× 8 GB | HyperX Fury 240 GB | Intel 600p 512 GB | WD Blue SSD 250 GB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
NTB: Apple MacBook Pro 13" 2020 | Phone: Apple iPhone XS
- Stanley
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Tak už jsem se na to chtěl vykašlat a vrátit na defaultní hodnoty a ejhle, jeden den PC vypnu a další den už vůbec nenaběhlo.
Přehazoval jsem paměti, měnil paměti, testoval Memtestem, rozebral PC, smontoval PC, vyměnil grafiku a stále nic. Několik resetů BIOSu a po několikátém pokusu opět naběhnul, ale CPU detekoval jako 2GHz. několi resetů BIOSu a CPU už je správně na 3,0GHz. PC zapnu, funguje a po chvíli hraní CoD5 modrá smrt s chybou "Hardware Malfunction".
Reset, spustím PCMARK06, ten proběhl OK, tak testuju ORTHOSem a ten skončí vždy po pár minutách se stejnou chybou "Hardware Malfunction".
Zítra půjde deska na reklamaci.
Přehazoval jsem paměti, měnil paměti, testoval Memtestem, rozebral PC, smontoval PC, vyměnil grafiku a stále nic. Několik resetů BIOSu a po několikátém pokusu opět naběhnul, ale CPU detekoval jako 2GHz. několi resetů BIOSu a CPU už je správně na 3,0GHz. PC zapnu, funguje a po chvíli hraní CoD5 modrá smrt s chybou "Hardware Malfunction".
Reset, spustím PCMARK06, ten proběhl OK, tak testuju ORTHOSem a ten skončí vždy po pár minutách se stejnou chybou "Hardware Malfunction".
Zítra půjde deska na reklamaci.