E6400 + Zalman CNPS9500 AT : PROBLÉM !! Prosím o radu
Moderátor: morke
- Decimus
- Nováček

-
E6400 + Zalman CNPS9500 AT : PROBLÉM !! Prosím o radu
Dobrý den,
už poměrně dlouho řeším problém s chlazením svého E6400@2700Mhz. Dlouho jsem používal Freezer PRO 7 ale teploty v idle 50 stupňů na jádře a v burn okolo 61 , mě přesvedčily abych chladič vyměnil. Pořídil jsem si tedy Zalmana CNPS 9500AT, důkladně jsem ho upnul,vše jsem utáhl jak se patří ale teploty se téměř nezměnily...jsem z toho už celkem zoufalý. Přestože mám jeden 120mm ventilátor na sání a jeden 120mm ventilátor + na zdroji jako výfuk, mám pořád teploty procesoru takto vysoké. Dokážete mi někdo poradit v čem může být problém ?? Byl bych Vám moc vděčný. Jen dodám že procesor provozuju na základním napětí tzn. 1.25 V...
už poměrně dlouho řeším problém s chlazením svého E6400@2700Mhz. Dlouho jsem používal Freezer PRO 7 ale teploty v idle 50 stupňů na jádře a v burn okolo 61 , mě přesvedčily abych chladič vyměnil. Pořídil jsem si tedy Zalmana CNPS 9500AT, důkladně jsem ho upnul,vše jsem utáhl jak se patří ale teploty se téměř nezměnily...jsem z toho už celkem zoufalý. Přestože mám jeden 120mm ventilátor na sání a jeden 120mm ventilátor + na zdroji jako výfuk, mám pořád teploty procesoru takto vysoké. Dokážete mi někdo poradit v čem může být problém ?? Byl bych Vám moc vděčný. Jen dodám že procesor provozuju na základním napětí tzn. 1.25 V...
- Mirek E.
- Začátečník

-
Re: E6400 + Zalman CNPS9500 AT : PROBLÉM !! Prosím o radu
Zkus chladič sundat a opět nasadit. Možná jsi někde udělal chybu. Co jsi použil za pastu?
B650M-HDV | 7600X + Elite 360 | Trident Z5 32GB 6000/30 | 9070XT Swift | SN850 1TB + KC3000 2TB | Focus GX 650W | Prime AP201 | UltraGear 32" QHD 165Hz | Nari, Basilisk V3 35K, Gigantus V2 XXL
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
PS5 1TB | MP600 PRO LPX 2TB
- NoSKill
- Začátečník

No pozeral som charakteristiky a testy tohoto chladica a rozhodne by to mal chladit lepsie ( inak ked si uz menil freezer pro 7 si mohol prihodit este nejaku tu korunu a kupit si nieco este vykonnejsie a tichsie )
Skus este zistit ci nieje problem v nerovnosti povrchu - teda ci plocha procesora a chladica su dokonale rovne - tam este moze byt zrada ze to uplne nedosada.
Neviem presne ako to pozries - pritlac chladic a procesor k sebe a pozri oproti svetlu ci nieje strbina, pripadne vsetku teplovodivu pastu zotri dole a daj len na stred a po pritlaceni ci sa rovnomerne roztlaci na celu plochu...atd.
Skus este zistit ci nieje problem v nerovnosti povrchu - teda ci plocha procesora a chladica su dokonale rovne - tam este moze byt zrada ze to uplne nedosada.
Neviem presne ako to pozries - pritlac chladic a procesor k sebe a pozri oproti svetlu ci nieje strbina, pripadne vsetku teplovodivu pastu zotri dole a daj len na stred a po pritlaceni ci sa rovnomerne roztlaci na celu plochu...atd.
- Decimus
- Nováček

-
Použil jsem pastu kterou Zalman dodáva k tomuhle chladiči, není nikterak kvalitní,ale nic jiného sem po ruce neměl...nevěřím ale že by pasta ovlivnila teplotu o 5-10 stupňů. Chladič jsem přišrouboval co se dá. Zkusím doma sundat a znova osadit,mrknu taky na tu rovinost..teď jsem bohužel v práci takže to nemůžu ověřit. Já jsem práve u Freezera myslel že chyba bude ve způsobu usazení, ty plastové kolíčky stojej fakt za prd, tady u toho zalmana je plastová spona, na kterou se chladič přišroubuje...myslel jsem že tím se to vyřeší,ale nevyřešilo,tak jsem z toho takovej znechucenej ... no nic,zkusim tu rovinost jak říkáte,jinak fakt už nevim...
- Skim
- Začátečník

-
61 °C v Burnu (pokud by šlo o zahoření v Linpacku) není při téhle frekvenci žádná tragédie, zvlášť teď v létě, ale těch 50 v iddle je fakt moc (obvykle bývá 40 - 45 u jader, základna cpu mívá ještě o cca 4 stupně méně) jak na tom byly teploty jader, byly podobné, nebo tam byl ropztyl (jestli jsi to tedy měřil Coretempem/ Everestem)..? pokud chladič nedosedá, tak to fakt vypadá na potřebu vylapovat povrch cpu (a raději i základny chladiče) a ta pasta se taky hodí.. třeba klasickou Arctic MX-2ku splašíš za pár kaček (ta tuba je tak veká, že ti určo zbyde dost na jedno až dvě otestování přítlaku (chce to nanést pastu jen na cpu v tenkém filmu, utáhnout chladič, pak sundat a zkouknout, zda je obtisk toho filmu skutečně všude na chladiči..
jinak třeba mě teploty spadly po výměně nějaké aušuspasty + vylapování chladiče o 15 stupňů a hlavně jsou ty jádra v zátěži i bez ní na stupeň stejně horká (spíš vlažná), takže se ničeho neboj a zkus to, i když bys eventuením lapováním o záruku přišel (a hlavně se ta CPU pak hůře prodávají), tak to při taktění rozhodně stojí za to... ale jak píšu, 60 stupňů fakt není žádná tragédie..
jinak třeba mě teploty spadly po výměně nějaké aušuspasty + vylapování chladiče o 15 stupňů a hlavně jsou ty jádra v zátěži i bez ní na stupeň stejně horká (spíš vlažná), takže se ničeho neboj a zkus to, i když bys eventuením lapováním o záruku přišel (a hlavně se ta CPU pak hůře prodávají), tak to při taktění rozhodně stojí za to... ale jak píšu, 60 stupňů fakt není žádná tragédie..
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
- Decimus
- Nováček

-
Teplotu měřím v Everestu a jádra mají jak v klidu tak v zátěži na +- jeden stupeň stejnou teplotu, to tedy vylučuje že by chladič dosedal nerovnoměrně ne? Jinak jak říkáte ta teplota v zátěži me až tak netíží, ale v klidu 50 se mi zdá opravdu hodně... ještě me napadla možnost s nedostatečným prouděním, mám totiž před nasávacím ventilátorem antiprachový filtr, zkusím ho sundat a uvidím o klik se teploty uvnitř case změní...
- NoSKill
- Začátečník

Tiez sa priklanam skus kvalitnejsiu pastu. Mne na bloku GPU ( sice vodnom ) po vymene pasty za MX-2 klesli teploty o 10 stupnov
- Skim
- Začátečník

-
No ten antiprachový filtr Ti sice něco z airflow vezme, ale zase tolik by to být nemělo, kor, když tam máš vpředu ještě nasávací ventilátor.. jakou máš jeho konstrukci, takový ten plastový od primecooleru (cca za 35 kč) nebo nějaký kvalitnější hliníkový? Já to třebas ženu bez ventilátoru jen podtlakem (vzduch saju větrákem na CPU, teď jsou jsou třicítky jsem ho dočasně šoupl na 5V) takže mi jde maximální odfuk ven ze skříňky a z toho filtru jsem tam nechal jen ten 3 mm jemný molitan (ty plastové tyčky jsem vystříhal štípačkama, takže tam není prakticky žádná ztráta zlaku vzduchu při sání.. btw když jsme u toho, máš v Everestu uvedenou teplotu vnitřku case (Aux?) myslím tuto:

ta je také hodně směrodatná..
jinak jsem ještě koukal do specifikace toho CPU, které máš (65 nm) a je tam maximální doporučená teplota uvedená právě těch 61°C, což je sice už na hraně, ale jestli to jede, tak se snad nic neděje..

ta je také hodně směrodatná..
jinak jsem ještě koukal do specifikace toho CPU, které máš (65 nm) a je tam maximální doporučená teplota uvedená právě těch 61°C, což je sice už na hraně, ale jestli to jede, tak se snad nic neděje..
O'old PC MB MSI 865PE Neo2-P CPU Intel P4 Prescott 2.8 GHz (800/1MB/1.35V) Spire SP450B0 RAM DDR 2GB PC3200 A-DATA CL3, VGA Leadtek Winfast A7600 GT TDH 256MB DDR3 (G73,128 bit,560/1400)+Primecooler PC-VGAHG2 AL (5V) Audio Sblive! 5.1 HDD Hitachi HDS722516VLAT80 (164,7 GB), DVD LG 4160B Case E-case BT C808 PSU Seasonic SS-400ET LCD NEC MultiSync EA191M (19"/PVA)
- Decimus
- Nováček

-
Ten prachový filtr mám plastový a přesně jako Vy, jsem vystříhal ty plastové výztuže takže zůstala jen velká díra ve které je molitan. Doma jsem ho sundal a žádné změny teplot jsem nezaregistroval...moje základovka (Asus P5LD2) žádné teplotní čidlo které by měřilo teplotu okolí nemá, jen na grafické kartě mám čidlo ,,ambient,, které mi jakš takš dává informace o teplotě vzduchu v case,ta se pohybuje kolem 28-30 stupňů. Koukal jsem na rovinost a chladič dosedá zcela rovnoměrně a opravdu dosedá, takže s tím problém nebude... koupím kvalitnější pastu a uvidí se. Používal jsem pastu od Xilence, ta mi již bohužel došla... doporučujete tedy MX-2 od AC ?
- Skim
- Začátečník

-
jj, určitě, u té MX-2 opravdu platí rčení za málo peněz hodně muziky, jináč ta teplota uvnitř case je dobrá k tomu, abys věděl s jak teplým (studeným) vzduchem můžeš počítat při ofuku pasivu na CPU. V ideálním případě by totiž tyhle dvě teploty měly být na sobě závislé (+/-) a pokud nejsou, už to může značit nějaký šotek. (Viz obr.) posílám ofocenou i tu mřížku u sebe.. nakonec jsem ji ve skříni umístil nahoru (dost jsem to testoval a takto mi to tak nějak i vzhledem k poloze zdroje dole a hlavně chlazení pevného disku přišlo nejlepší, ale jsem trocha šťoural a kutil, hlavně co se vymýšlení netradičních způsobů chlazení týče, takže jsem kvůli tomu i "krapet" upravoval skříň.. 

- Decimus
- Nováček

-
Taky mne napadlo jestli to nemůže být chyba v čidlu, ale jak píšete teploty jsou více čí méně na sobě závislé a tak se také chovají ... a že by odešlo najednou X čidel se mi nezdá. Jinak ja mám ten filtr řešen obdobně jen je klasicky umístěn dole u harddisku a před ní mám ješte mřížku od case, přemýšlím že tu ale vyříznu, je tam k ničemu a jen brání proudění vzduchu